Ανάλυση: Οι πιο ολοκληρωμένοι τερματοφύλακες στο σύγχρονο ποδόσφαιρο (graphs)

Ανάλυση: Οι πιο ολοκληρωμένοι τερματοφύλακες στο σύγχρονο ποδόσφαιρο (graphs)
Μελετώντας τα στοιχεία της Statathlon, το gazzetta.gr παρουσιάζει τους πληρέστερους γκολκίπερ της εποχής, συγκρίνοντάς τους με βάση τις επιδόσεις σε κάθε ξεχωριστό τομέα του παιχνιδιού.

Γαλλία - Ιταλία με πριμ 5%*, ακόμα καλύτερες αποδόσεις και αμέτρητα ειδικά στοιχήματα! (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις

Οι αλλαγές στον τρόπο παιχνιδιού των ομάδων και στα δομικά χαρακτηριστικά του ποδοσφαίρου αντικατοπτρίζεται πολύ έντονα, ίσως εντονότερα από κάθε άλλη θέση, στους τερματοφύλακες. Το παιχνίδι με τα πόδια, τα φυσικά προσόντα, οι απαιτήσεις των προπονητών και η διάρκειά τους έρχονται να τους καταστήσουν πολύ διαφορετικούς παίκτες, σε σύγκριση με το παρελθόν, ενώ αποτυπώνει και την εξέλιξη του σπορ με το πέρασμα των χρόνων.

Στην έρευνα επιχειρείται η αναλυτική περιγραφή των επιδόσεων των γκολκίπερ από τη σεζόν 2009/10 ως και αυτή που μόλις ολοκληρώθηκε (2017/18) και η σύγκρισή τους, ώστε να απαντηθεί η απορία σχετικά με το ποιός είναι ο πληρέστερος της τελευταίας 10ετίας, βάσει των αριθμών. Αυτοί που μπαίνουν στο «μικροσκόπιο» είναι ο Νταβίντ Ντε Χέα, ο Τζίτζι Μπουφόν, ο Πετρ Τσεχ, ο Ούγκο Γιορίς, ο Μάνουελ Νόιερ, ο Τιμπό Κουρτουά και ο Μαρκ-Αντρε Τερ Στέγκεν, εφόσον αγωνίζονται στο υψηλότερο επίπεδο, μετρώντας περισσότερες από 20 συμμετοχές σε τουλάχιστον πέντε από τις 9 σεζόν που αποτέλεσαν την «πηγή» των στοιχείων.

Όσον αφορά τις κατηγορίες που εξετάζονται, αυτές είναι οι εξής: 1) παθητικό σε γκολ, 2) απαραβίαστες εστίες, 3) αποκρούσεις, 4) ικανότητα με τη μπάλα στα πόδια, 5) αποκρούσεις πέναλτι.

(Πηγή: Statathlon)

Στο πρώτο γράφημα παρουσιάζονται οι ετήσιοι αριθμοί αγώνων, τα γκολ που δέχθηκε ο κάθε «Νο1» και τα clean sheets. Εξαιρουμένου του Τερ Στέγκεν, όλοι οι άλλοι έχουν παίξει πάνω από 40 αγώνες ανά σεζόν. Το παράδοξο, στην περίπτωση αυτή, είναι ότι 4/7 από τους παραπάνω τερματοφύλακες δέχονται σχεδόν ένα γκολ ανά αγώνα για εννέα σεζόν. Πιο συγκεκριμένα, ο Ντε Χέα (1.06), ο Γιορίς (1.08) και ο Γερμανός της Μπαρτσελόνα (1.01) δέχονται ακόμα περισσότερα, ο Τσεχ (0.98) σχεδόν ένα, ενώ ο Κουρτουά (0.90), ο Μπουφόν (0,72) και ο Νόιερ «διασώζουν» την υπόληψή τους, επιτρέποντας λιγότερο από ένα τέρμα ανά παιχνίδι.

Αντίστοιχα, μέσα από τους ίδιους αριθμούς προκύπτει και ο αριθμός που οι παραπάνω διατήρησαν ανέπαφη την εστία τους. Ντε Χέα (15.67) και Γιορίς (15.11), παρότι παίζουν σε ομάδες με διαφορετικό στυλ παιχνιδιού, αφού η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αγωνίζεται πιο αμυντικά από την Τότεναμ, έχουν περίπου τα ίδια νούμερα. Ο Τσεχ (18.56) και ο Κουρτουά (19) ξεπερνούν τον Ισπανό σ’ αυτή την κατηγορία, αποδεικνύοντας ότι εκείνος έχει «προδοθεί» πολλές φορές από τους αμυντικούς του. Ένα άλλο παράδοξο στον πίνακα είναι το ότι ο Νόιερ (24) κρατά ανέγγιχτα τα δίχτυα του συχνότερα από τον Μπουφόν (20.58), παρότι στη Μπουντεσλίγκα οι ομάδες παίζουν πιο επιθετικά από εκείνες της Serie A. Ο Τερ Στέγκεν (14.22) αναδεικνύεται ο «χαμένος» στη συγκεκριμένη κατηγορία.

(Πηγή: Statathlon)

Στο δεύτερο γράφημα παρουσιάζεται ο αριθμός των αποκρούσεων σε προσπάθειες από κάθε σημείο της περιοχής, καθώς και έξω απ’ αυτήν. Η κατάσταση είναι ισορροπημένη σε ό,τι αφορά τα σουτ και τις κεφαλιές των αντιπάλων από τη μικρή περιοχή, με τον Τερ Στέγκεν (1.37) να αναδεικνύεται στον ικανότερο τερματοφύλακα στις προσπάθειες έξω από τη μεγάλη περιοχή και τον Ντε Χέα (1.57) στις κοντινές, μέσα από τη μεγάλη περιοχή. Στα αξιοσημείωτα, ο Ισπανός της Γιουνάιτεντ μετρά συνολικά τις ίδιες επεμβάσεις (2.99) με τον Γερμανό της Μπαρτσελόνα (3.01), παρότι οι ομάδες τους είναι «η μέρα με τη νύχτα» στη φιλοσοφία του παιχνιδιού. Ο Τσεχ (2,81) δέχεται περισσότερη πίεση στην Άρσεναλ, συγκριτικά με εκείνη που δεχόταν ως τερματοφύλακας της Τσέλσι, ενώ ο Κουρτουά (2,29) και ο Μπουφόν (2,33) πραγματοποιούν τις λιγότερες επεμβάσεις.

Επιπλέον, το 5,35% των αποκρούσεων του Ντε Χέα προέρχεται από τις προσπάθειες από τη μικρή περιοχή, περίπου μια ανά έξι αγώνες. Το αντίστοιχο ποσοστό του Μπουφόν είναι 3,86%, του Τσεχ 3,91%, του Γιορίς 4,17%, του Νόιερ 3,8%, του Κουρτουά 4,8% και του Τερ Στέγκεν 4,32%.

(Πηγή: Statathlon)

Στο τελευταίο γράφημα παρουσιάζεται η ακρίβεια στις μακρινές και τις κοντινές πάσες, καθώς και τα ποσοστά τους στις αποκρούσεις πέναλτι. Στις πρώτες, Μπουφόν (54,72%), Νόιερ (53,82%) και Τερ Στέγκεν (53,58%) φαίνονται αρκετά επιδέξιοι με τη μπάλα στα πόδια, μεταβιβάζοντας με μεγάλη ευστοχία τη μπάλα στους συμπαίκτες τους, ενώ ο Κουρτουά (38,29%) μάλλον χρειάζεται μεγάλη βελτίωση σε αυτό το μέρος του παιχνιδιού του. Ο Ντε Χέα (40.79%) και ο Γιορίς (40.12%) είναι ελαφρώς κάτω του μέσου όρου, αλλά πιο αποτελεσματικοί από τον Βέλγο.

Στις κοντινές πάσες, ο Γάλλος (94,7%) και ο Ισπανός (96,12%) είναι κάτω από το μέσο όρο. Αντίθετα, ο Μπουφόν είναι σχεδόν αλάνθαστος (98,01%) και, μακράν, ο πιο αποτελεσματικός με την μπάλα στα πόδια.

Στα πέναλτι, συμπεριλήφθηκαν στοιχεία απ’ όλους τους επίσημους αγώνες των τερματοφυλάκων, όχι μόνο με τους συλλόγους τους, αλλά και με τις εθνικές ομάδες. Ο Νόιερ (34.62%) είναι ο κορυφαίος, με μια επέμβαση σε κάθε τρια χτυπήματα, παίρνοντας βραχεία κεφαλή από τον Ιταλό «θρύλο» της Γιουβέντους (30.69%). Οι λιγότερο αποτελεσματικοί είναι ο Κουρτουά (16,13%) και ο Γιορίς (15,28%).

ΣΤΗ «ΣΟΥΜΑ»

Μία από τις πιο αποδοτικές μεθόδους για την επίτευξη του σκοπού της έρευνας, όσον αφορά τον πιο ολοκληρωμένο τερματοφύλακα, είναι η εισαγωγή θετικών και αρνητικών «βαρών» στα στατιστικά στοιχεία. Κάθε στατιστική κατηγορία δηλαδή θα έχει κάποια ειδική σημασία, που θα πολλαπλασιαστεί με την επίδοση του καθενός από τους υπό εξέταση παίκτες. Το άθροισμα των γινομένων δίνει μια τιμή και η μεγαλύτερη δίνει την απάντηση στην ερώτηση.

(Πηγή: Statathlon)

Το άθροισμα όλων των τιμών πρέπει να είναι 1. Για το λόγο αυτό, τα γκολ που δέχεται ο κάθε κίπερ έχει αρνητικό βάρος (-0,4), ενώ οι απαραβίαστες εστίες (0,4), οι αποκρούσεις (0,65), οι αποκρούσεις πέναλτι (0,2), οι μακρινές (0.1) και οι κοντινές μεταβιβάσεις (0.05) έχουν θετικό βάρος. Επιπλέον, οι αποκρούσεις χωρίζονται σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες: τις προσπάθειες μέσα από τη μεγάλη περιοχή (0,55), αυτές από τη μικρή περιοχή πέναλτι (0,3) κι εκείνες έξω από το «κουτί» (0,1). Στο τέλος, όλα τα στατιστικά θα διαιρεθούν με την υψηλότερηων επίδοση, για την ομαλοποίηση των τιμών όλων των κατηγοριών. Για παράδειγμα, τα 20,78 clean sheets του Μπουφόν θα διαιρεθούν με το 24, που είναι το αντίστοιχο σκορ του Νόιερ και το αποτέλεσμα θα πολλαπλασιαστεί με το «βάρος» της κατηγορίας (0,4), παρέχοντας την απαιτούμενη βαθμολογία.

Τα αποτελέσματα του πίνακα δείχνουν ότι ο Γερμανός της Μπάγερν Μονάχου Neuer είναι ο πιο πλήρης τερματοφύλακας της δεκαετίας, ακολουθούμενος κατά σειρά από τους Μπουφόν, Ντε Χέα, Τερ Στέγκεν, Τσεχ, Κουρτουά και Γιορίς. Η διαφορά μεταξύ του πρώτου και του τελευταίου είναι μάλλον μεγάλη, όσο και η πραγματική απόσταση στην κλάση τους, παρότι άπαντες παραμένουν σπουδαία τερματοφύλακες.

Διαβάστε την πρωτότυπη έρευνα εδώ: The Most Complete Goalkeeper in Contemporary Football

Η Statathlon είναι η πρώτη ελληνική startup που ασχολείται με την πρωτογενή επιστημονική έρευνα στο χώρο του αθλητισμού. Περισσότερα στο http://statathlon.com/

 

Τελευταία Νέα