Ανάλυση: Οι πιο πετυχημένοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι στις πωλήσεις (graphs)

Δημήτρης Ρούσσος
Ανάλυση: Οι πιο πετυχημένοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι στις πωλήσεις (graphs)
Μελετώντας τα στοιχεία του Statathlon, το gazzetta.gr παρουσιάζει τις ομάδες με τα περισσότερα έσοδα από πωλήσεις ποδοσφαιριστών, σε ένα «πάρτι» που όπως φαίνεται, μόλις ξεκίνησε.

bwin Predictor* - Πότε θα σημειωθεί το πρώτο γκολ στους αγώνες Λεγκανές - Βαλένθια και Τσέλσι - Τότεναμ; (21+, *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις)

Ό,τι πριν λίγα σχετικά χρόνια έμοιαζε ουτοπία, πλέον αποτελεί την πραγματικότητα στο διεθνές ποδοσφαιρικό τοπίο, που «ντύνεται» απο εκατομμύρια και αποτελεί χρυσοφόρο πεδίο ανάπτυξης εμπορικών δραστηριοτήτων με κέρδη πέρα από κάθε φαντασία. Τα παραδείγματα των Πογκμπά, Νεϊμάρ και Κουτίνιο είναι τα πιο πρόσφατα και δείχνουν το δρόμο που θα ακολουθήσουν παίκτες, προπονητές και ιδιοκτήτες στο μέλλον, την ώρα που η φιλολογία για τη γιγάντωση μιας «φούσκας» δεν κατακάθεται.

Τι σημαίνει άραγε ο όρος «πετυχημένος», δίπλα σε έναν σύλλογο που θεωρείται πως εισπράττει πολλά χρήματα από πωλήσεις παικτών; Σίγουρα περισσότερα απ’ όσα καταλαβαίνει κάποιος, όταν διαβάζει αμύθητα ποσά και βλέπει πως 200 και 300 εκατ. ευρώ πλέον δεν φτάνουν στις κορυφαίες ομάδες, όχι για να «χτίσουν» το ρόστερ τους, αλλά ούτε καν για να αποκτήσουν 2-3 εγνωσμένης αξίας super-stars. Το Statathlon αναλύει την κατάσταση και δίνει στοιχεία που κάνουν καλύτερα αντιληπτή την έννοια του «selling club», δηλαδή μιας ομάδας που γεμίζει τα ταμεία της στην καλύτερη τιμή κι εκμεταλλευόμενη τις αξίες των παικτών της.

Η έρευνα αυτή διερευνά τα κριτήρια που θεωρούνται σημαντικά για έναν σύλλογο, ώστε να βρεθούν και οι πιο πετυχημένοι. Στην πραγματικότητα, χρησιμοποιώντας μια συγκεκριμένη επιστημονική τεχνική ανάλυσης, ο ερευνητής θα προσπαθήσει να εντοπίσει την ομάδα με τις κορυφαίες επιδόσεις στον τομέα αυτό κατά την περασμένη δεκαετία, καθώς και να προβλέψει την αντίστοιχη για τα επόμενα χρόνια. Αυτό ουσιαστικά αμφισβητεί την αντίληψη πως ένα club που εισπράττει τεράστια ποσά ως ανταλλάγματα στις μεταγραφές, ανήκει σε αυτή την κατηγορία συλλόγων.

Ουσιαστικά, τέτοιοι σύλλογοι είναι αυτοί που δεν πωλούν μόνο παίκτες σε υψηλές τιμές, αλλά προσπαθούν να δαπανήσουν ακόμη λιγότερα χρήματα στην αγορά, ενισχύοντας το σύλλογο με νέους παίκτες, χτίζοντας τη βάση της ομάδας τους στις ακαδημίες, ώστε να είναι σε θέση να προσελκύουν σταθερά μεγάλα ποσά και όχι περιστασιακά.

Για τους σκοπούς της έρευνας, συλλέχθηκαν δεδομένα από τη σεζόν 2009/10 έως το 2017/18 από τα 7 κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλημάτα (Premier League, La Liga, Serie A, Bundesliga, Ligue A, Eredivisie, Liga Nos). Στα δεδομένα αυτά, λαμβάνονται υπόψη τα ετήσια έσοδα και η χρηματιστηριακή αξία 109 συνολικά ευρωπαϊκών συλλόγων. Δεν εντάσσονται στην έρευνα η Αθλέτικ Μπιλμπάο, που ως γνωστόν δεν αγοράζει παρά μόνο Βάσκους ποδοσφαιριστές, όπως και η Μάλαγα, που τα τελευταία χρόνια έχει προβεί σε ακριβές πωλήσεις παικτών, λόγω όμως των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε.

Στη συνέχεια, το μέσο εισόδημα διαιρέθηκε με τη μέση αξία της ομάδας σε δυο περιόδους (2010-σήμερα και 2015-σήμερα). Το αποτέλεσμα αυτής της μαθηματικής εξίσωσης θα δώσει την αναλογία κάθε ομάδας. Ο λόγος, στα μαθηματικά, είναι η σχέση μεταξύ δύο αριθμών που δείχνουν πόσες φορές ο πρώτος αριθμός περιέχει το δεύτερο. Για παράδειγμα, εάν ένα μπολ φρούτων περιέχει οκτώ πορτοκάλια και έξι λεμόνια, τότε η αναλογία πορτοκαλιών προς λεμόνια είναι οκτώ προς έξι (8:6, που ισοδυναμεί με αναλογία 4:3). Παρόμοια, ο λόγος των λεμονιών προς τα πορτοκάλια είναι 6:8 (ή 3:4) και η αναλογία των πορτοκαλιών με τη συνολική ποσότητα φρούτων είναι 8:14 (ή 4:7).

ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΣΕ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΑΝΑ ΧΩΡΑ 2010-ΣΗΜΕΡΑ

Αναλυτικά τα αποτελέσματα για κάθε χώρα, στο πρώτο χρονικό διάστημα που εξετάζεται:

Premier League: Σαουθάμπτον, Σουόνσι, Νιουκάστλ

La Liga: Βιγιαρεάλ, Σεβίλλη, Βαλένθια

Bundesliga :Χόφενχάιμ, Μάιντς, Στουτγκάρδη

Ligue 1: Μονακό, Λιλ, Λοριάν

Serie A: Τζένοα, Ουντινέζε, Παλέρμο

Eredivisie: Τβέντε, Αλκμαάρ, Χέρενφεν

Liga Nos: Μπενφίκα, Πόρτο, Μπράγκα

Τρεις ιταλικοί και δύο πορτογαλικοί σύλλογοι βρίσκονται στην κορυφαία 5αδα, με τη Μπενφίκα να είναι πρώτη (0,5) και να την ακολουθούν η Παλέρμο (0,43), η Τζένοα (0,419), η Πόρτο (0,415) και η Ουντινέζε (0,41).

(Πηγή: Statathlon)

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως δεν υπάρχουν αγγλικές, ισπανικές ή γερμανικές ομάδες στο Τοp-10, με τη Σεβίλλη (0,27), τη Βαλένθια (0,25), τη Χόφενχάιμ (0,25) και τη Σαουθάμπτον (0,30) να έπονται, μιας κι ενώ δεν στερούνται υψηλών εσόδων από μεταγραφές, φαίνεται πως θα μπορούσαν να πωλούν σε ακόμα μεγαλύτερες τιμές, βάσει της θέσης τους στην ποδοσφαιρική αγορά.

Ακολουθεί η αναλογία στην εμπορική αξία και στα μεταγραφικά έσοδα ανά πρωτάθλημα:

Liga Nos (0.23387)

Serie A (0.23382)

Ligue 1 (0.21)

Eredivisie (0.19)

La Liga (0.166)

Premier League (0.1538)

Bundesliga (0.1536)

ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΣΕ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΑΝΑ ΧΩΡΑ 2015-ΣΗΜΕΡΑ

Με τον ίδιο τρόπο, παρουσιάζονται οι ομάδες που πετυχαίνουν τα καλύτερα deals ανά χώρα από το 2015 μέχρι σήμερα. Στο διάστημα αυτό, η Σαουθάμπτον και η Σουόνσι διατηρούν ισχυρή παρουσία στην ποδοσφαιρική αγορά, ενώ από την Αγγλία «αναρριχάται» και η Λίβερπουλ. Στην Ισπανία, η Σεβίλλη και η Βιγιαρεάλ τα καταφέρνουν εξαιρετικά, όπως και η Ατλέτικο Μαδρίτης, που προσπέρασε εσχάτως τη Βαλένθια. Η Παλέρμο και η Τζένοα παραμένουν ψηλά, όπως και η Σαμπντόρια, που «αντικαθιστά» την Ουντινέζε.

Στη Γερμανία ξεχωρίζει η Φράιμπουργκ, μαζί με τις Χόφενχάιμ και Μάιντς, όπως και στην προηγούμενη λίστα, στη Γαλλία επικρατούν μακράν η Μονακό, η Λιλ και η Λοριάν, ενώ Μπενφίκα, Πόρτο και Μπράγκα είναι οι πιο πετυχημένες στην Πορτογαλία. Τέλος, στην Ολλανδία, ο Άγιαξ μπαίνει στο «παιχνίδι», μαζί με την Τβέντε και τη Χέρενφεϊν.

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΟΥΝ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ

Στο δεύτερο διάγραμμα διασκορπισμού γίνεται με την ίδια μέθοδο μια «προβολή» στο μέλλον, όπου η Μπενφίκα (0.71) δεν αναμένεται να «πέσει» από την κορυφή. Οι υπόλοιποι σύλλογοι είναι οι εξής: Μονακό (0,59), Παλέρμο (0,56), Τβεντέ (0,479), Σαουθάμπτον (0.563), Λιλ (0,464), Πόρτο (0.432), Άγιαξ (0.42), Χέρενφεϊν (0.408), Λοριάν (0.396), Σουόνσι (0.39), Τζένοα (0.383), Σαμπντόρια (0.38), Μπράγκα (0.363), Χόφενχάιμ (0.36), Σεβίλλη (0.353), Βιγιαρεάλ (0.342), Φράιμπουργκ (0.327), Μάιντς (0.312), Λίβερπουλ (0.286) και Ατλέτικο Μαδρίτης (0.263).

(Πηγή: Statathlon)

Τα αποτελέσματα της προαναφερθείσας εξίσωσης δείχνουν δυο πράγματα: αρχικά, τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να κρίνεται ως «πετυχημένη» μια μεταγραφή και μια ομάδα, αφού η οικονομική της κατάσταση και η διαπραγματευτική της ισχύς είναι σημαντικές παράμετροι, τις οποίες οι φίλαθλοι πολλές φορές δεν λαμβάνουν υπόψιν, ενώ κατά δεύτερον, αναδεικνύουν και λιγότερο δημοφιλείς συλλόγους, που καταφέρνουν εξαιρετικά αποτελέσματα και μένουν πολλές φορές στην αφάνεια (πχ Τβέντε, Χόφενχάιμ, Τζένοα).

Όσο για την πρόβλεψη για το μέλλον, αυτό θα έρθει να δείξει αν τα σημερινά δεδομένα θα ανατραπούν ή όχι. Πάντως, με την εξίσωση έσοδα/αξία, αναδεικνύονται λεπτομέρειες και ο ορθός τρόπος να κρίνονται οι συμφωνίες ως λιγότερο ή περισσότερο επικερδείς για τις ομάδες.

To Statathlon είναι η πρώτη ελληνική startup που ασχολείται με την πρωτογενή επιστημονική έρευνα στο χώρο του αθλητισμού. Περισσότερα στο http://statathlon.com/

Διαβάστε την πρωτότυπη έρευνα εδώ: The Most Successful European Selling Clubs

 

Τελευταία Νέα