Ανάλυση: Η ιστορία των 100 μέτρων και η πρόβλεψη για το Τόκιο (graphs)

Δημήτρης Ρούσσος
Ανάλυση: Η ιστορία των 100 μέτρων και η πρόβλεψη για το Τόκιο (graphs)
Το gazzetta.gr παρουσιάζει την έρευνα του Statathlon, που μελετά τα ιστορικά δεδομένα της κούρσας των 100μ. και προσπαθεί να προβλέψει όσα θα δούμε στο Τόκιο και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020.

Τα νέα παιχνίδια της Novomatic, με εντυπωσιακά γραφικά και δυνατό ήχο, μόλις έφτασαν στην Sportingbet.gr! (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις

Η κούρσα των 100 μέτρων είναι η δημοφιλέστερη από τα αγωνίσματα κλειστού ή ανοικτού στίβου, με πλήθος αθλητών που «έγραψαν» ιστορία με τις επιδόσεις του κι έφτασαν σε επίπεδα σταρ. Το τελευταίο συμπληρώνεται από το γεγονός πως ο νικητής ή ο κάτοχος ρεκόρ σε τουρνουά με διεθνή εμβέλεια χαρακτηρίζεται ως «ο γρηγορότερος άνθρωπος στον κόσμο»! Με δεδομένη την πλούσια λίστα των ρεκόρ στο άθλημα, κρίνεται αρκετά ενδιαφέρουσα η έρευνα γύρω από τις επιδόσεις, όπως αυτές έχουν καταγραφεί ιστορικά, όσο και η πρόβλεψη, βάσει αυτών, του τι θα γίνει στο μέλλον, τόσο στην κατηγορία των ανδρών, όσο και σε αυτή των γυναικών.

Θα εξεταστούν ως παραδείγματα ο σύγχρονος «θρύλος» της κούρσας, Γιουσέιν Μπολτ και το ανερχόμενο «αστέρι», ο Κρίστιαν Κόλεμαν. Το τελευταίο μέρος είναι η διερεύνηση της επίδρασης του ανέμου στα ιστορικά ρεκόρ, ενώ στο τέλος ο ερευνητής θα κάνει μια πρόβλεψη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 στο Τόκιο, σχετικά με το εάν θα «σπάσει» ή όχι το παγκόσμιο ρεκόρ του Τζαμαϊκανού, χρησιμοποιώντας τη στατιστική μέθοδο του «forecast».

Για τους σκοπούς της έρευνας, συλλέχθηκαν και αναλύθηκαν δεδομένα από τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες (1896) έως τους τελευταίους στο Ρίο (2016).

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο αγώνας των 100 μέτρων είναι ένας από τους πιο ιστορικούς, μαζί με τον Μαραθώνιο. Για πρώτη φορά οι αθλητές διαγωνίστηκαν στη συγκεκριμένη διαδρομή στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες (1896), όταν και θεωρήθηκε ως το «ισοδύναμο» της αρχαίας διαδρομής του «σταδίου», που υπολογίζεται σε περίπου 180 μέτρα. Στην Αθήνα πριν 122 χρόνια νικητής ήταν ο Αμερικανός δρομέας Τόμας Μπιρκ, που τερμάτισε στα 12“.

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΚΟΥΡΣΑΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

Στο κορυφαίο τουρνουά στον παγκόσμιο αθλητισμό, τα 100μ. δεσπόζουν, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον του κοινού κι αφήνοντας «μύθους» του αθλήματος στο πέρασμα των χρόνων. Η ακόλουθη ανάλυση αφορά τα ρεκόρ, τόσο για τους άνδρες, όσο και για τις γυναίκες.

Οι πρώτοι ολυμπιονίκες στα 100μ ήταν και οι δύο Αμερικανοί: ο Τόμας Μπιρκ (12”) στους άνδρες και 32 χρόνια αργότερα, η Μπέτι Ρόμπινσον (12,2”) στις γυναίκες. Τα ολυμπιακά ρεκόρ στα 100 μέτρα είναι 9,63” για τους άνδρες, το οποίο έθεσε ο Μπολτ το 2012 και 10,54” για τις γυναίκες, που έθεσε η αμερικανική Φλόρενς Γκρίφιθ-Τζόινερ το 1988.

(Πηγή: Statathlon)

(Πηγή: Statathlon)

ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΝΙΚΕΣ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η χώρα με τις περισσότερες επιτυχίες, με 16 χρυσά μετάλλια σε αγώνες ανδρών και 9 στις γυναίκες. Ωστόσο, στις τρεις πρόσφατες διοργανώσεις, η Τζαμάικα έχουν πάρει το «πάνω χέρι», με αθλητές όπως ο «γιος του ανέμου» Μπολτ, ο Ασάφα Πάουελ, ο Γιόχαν Μπλέικ, η Σέλι-Αν Φρέιζερ-Πράις και η Ελέν Τόμπσον. Ο Μπολτ κέρδισε τρεις διαδοχικούς τίτλους (2008-16), ενώ μόνο τέσσερις ακόμα αθλητές έχουν κερδίσει συνεχόμενους αγώνες: η Γουαϊόμια Τάις (1964-68), ο Καρλ Λιούις (1984-88) και ο Γκέιλ Ντέβερς (1992-96) από τις ΗΠΑ και η Σέλι-Αν Φρέιζερ-Πράις (2008 -12) από τη Τζαμάικα. Από την πλευρά τους, οι Ευρωπαίοι σπρίντερ έχουν κερδίσει το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο μόνο 5 φορές στους άνδρες (ποσοστό 17,9%) και 6 φορές στις γυναίκες (ποσοστό 30%).

(Πηγή: Statathlon)

(Πηγή: Statathlon)

ΡΕΚΟΡ ΚΑΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ

Σύμφωνα με την IAAF, το παγκόσμιο ρεκόρ των ανδρών έχει βελτιωθεί 12 φορές από το 1968. Τον Αύγουστο του 2009, ο Μπολτ πέτυχε ένα απίστευτο ρεκόρ, τερματίζοντας στα 9,58” στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Βερολίνου της Γερμανίας, νικώντας τον… εαυτό του, αφού κατέρριψε τη δική του επίδοση, κορυφαία όλων ως τότε (9,69”). Στις γυναίκες, το παγκόσμιο ρεκόρ έχει φτάσει στα 10,49”, ανήκει στην Αμερικανίδα Φλόρενς Γκρίφιθ-Τζόινερ (1988) και παραμένει ακατάρριπτο ως σήμερα.

(Πηγή: Statathlon)

Ο «ΜΥΘΟΣ» ΤΩΝ 100Μ., ΓΙΟΥΣΕΙΝ ΜΠΟΛΤ

Πρόκειται ίσως για τον κορυφαίο όλων των εποχών. Οι επιδόσεις, η διάρκεια και το στυλ του κατατάσουν τον Τζαμαϊκανό στην κατηγορία των αθλητών που «φωτίζουν» εκτυφλωτικά ένα ολόκληρο άθλημα και το κουβαλούν στα μονοπάτια της αιωνιότητας, ενώ αναμφίβολα αφήνει παρακαταθήκη αλλά και δυσθεώρητο έργο στους επόμενους, που καλούνται να καταρρίψουν επιτεύγματα απίστευτα για τον παρατηρητή των ‘70s ή των ‘80s. Στην κούρσα που ο Μπολτ έθεσε το παγκόσμιο ρεκόρ, η μέση ταχύτητα εδάφους του μετρήθηκε στα 37,58 χλμ. Επιπλέον, είναι ο μόνος σπρίντερ που κέρδισε τους Ολυμπιακούς τίτλους των 100μ και των 200μ σε τρεις διαδοχικούς Αγώνες (2008, 2012 και 2016).

Ο «Lightning Bolt» έχει αναδειχθεί από την IAAF πολλάκις Καλύτερος Αθλητής του κόσμου (2008, 2009, 2011, 2012, 2013, 2016), όπως και κορυφαίος αθλητής στον στίβο (2008, 2009). Αποσύρθηκε μετά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2017, όταν κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο (9,95”), 0,01” πίσω από τον ασημένιο μετάλλιο και τον ανερχόμενο αστέρι σπρίντερ, Κρίστιαν Κόλεμαν και 0,03” πίσω από τον παγκόσμιο πρωταθλητή Τζάστιν Γκάτλιν. Αυτή ήταν και η πρώτη ήττα του σε μεγάλο πρωτάθλημα, μετά τη σκυταλοδρομία 4x100m του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου 2007.

Το διάγραμμα της περιοχής που ακολουθεί απεικονίζει τους καλύτερους χρόνους του Usain Bolt στα 100μ έως τα χρόνια.

(Πηγή: Statathlon)

ΤΟ ΑΝΕΡΧΟΜΕΝΟ «ΑΣΤΕΡΙ», ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΚΟΛΕΜΑΝ

Ο Αμερικανός Κόλεμαν, γεννημένος στις 6 Μαρτίου 1996, βαδίζει στα χνάρια του Μπολτ, δείχνοντας πως είναι σε θέση να απασχολήσει κοινό και δημοσιογράφους στα επόμενα χρόνια με τα κατορθώματά του. Αναδείχθηκε ως ο γρηγορότερος άνθρωπος στον κόσμο για το 2017, όταν ήταν μόλις 21 χρονών και φαίνεται πως απλά προετοιμάζεται για τα… σπουδαία! Το ρεκόρ του είναι το 9ο καλύτερο παγκοσμίως ever (9,82”), ενώ οι μόνοι Αμερικανοί που τρέχουν γρηγορότερα από τον Κόλεμαν είναι είτε ολυμπιακοί είτε παγκόσμιοι πρωταθλητές (Τάισον Γκέι, Τζάστιν Γκάτλιν, Μόρις Γκριν).

Ακολουθεί ένα γράφημα με τους καλύτερους χρόνους του Κόλεμαν στα 100μ. από το 2014 ως σήμερα.

(Πηγή: Statathlon)

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΜΠΟΛΤ

Το ρεκόρ του Κόλεμαν με 9,82” (NCAA Outdoor Championships 2017) είναι πραγματικά ταχύτερο από αυτό του Μπολτ, όταν ήταν στην ίδια ηλικία. Βέβαια, στην πρώτη του κούρσα, ο Τζαμαϊκανός τερμάτισε στα 9,76”, όμως ηλικιακά ήταν κατά τι μεγαλύτερος από τον Αμερικανό.

Επιπλέον, ο Κόλεμαν (1.74) δεν είναι σχεδόν τόσο ψηλός όσο ο Μπολτ (1,95m), όμως υπερέχει στην αεροδυναμική, σύμφωνα με τους ειδικούς. Αυτό είναι το «επιχείρημά» του, στην προσπάθειά του να φτάσει το ρεκόρ του δεύτερου, αν και προς το παρόν μοιάζει όνειρο απατηλό.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΑΝΕΜΟΥ

Η IAAF αναγνωρίζει την επίδραση των καιρικών συνθηκών και ειδικά του αέρα, καθορίζοντας αυστηρά κριτήρια: μια επίδοση με άνεμο ισχυρότερο από 2,0 m/s δεν καταγράφεται στη λίστα των ρεκόρ, αφού έχει αποδειχθεί ότι τα αποτελέσματα ενός αθλητή υπό αυτές τις συνθήκες μπορούν να είναι καλύτερες κατά περίπου 0,1”. Η επίδραση διάφορων ταχυτήτων του ανέμου σε μια κούρσα 100μ. που διανύεται σε 10,00” παρουσιάζεται στον παρακάτω πίνακα.

(Πηγή: Statathlon)

Οι αρνητικές τιμές είναι για τον «κόντρα» άνεμο, ενώ οι θετικές τιμές είναι για αυτόν που έρχεται από πίσω. Ο προαναφερόμενος πίνακας δείχνει ότι η αύξηση στον χρόνο σε μια επίδοση λόγω του κόντρα ανέμου είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη μείωση του χρόνου λόγω του αντίστροφου.

ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ 8 ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ

Ο δεύτερος πίνακας δείχνει τους έγκυρους καλύτερους χρόνους των κορυφαίων 8 αθλητών της τελευταίας 10ετίας. Εκτός από το ρεκόρ του καθενός, ο πίνακας απεικονίζει τον άνεμο που «συνόδευσε» την προσπάθειά τους, καθώς και το χρόνο που θα έκαναν σε ουδέτερο περιβάλλον.

(Πηγή: Statathlon)

Όπως φαίνεται, η συντριπτική πλειοψηφία των αθλητών πέτυχε τα ρεκόρ τους με βοηθητικό άνεμο, με μοναδική εξαίρεση τον Γιόχαν Μπλέικ.

Ένα ενδιαφέρον γεγονός σχετικά με το παγκόσμιο ρεκόρ του Μπολτ (9,58” με +0,9 m/s άνεμο από πίσω) είναι ότι αν οι συνθήκες ήταν καλύτερες (κοντά στα 2,0 m/s), θα μπορούσε να πετύχει ακόμα καλύτερο χρόνο, κοντά στα 9,53”.

ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΕ «ΜΗΔΕΝΙΚΟ» ΑΝΕΜΟ (0m/s)

Το ακόλουθο γράφημα απεικονίζει τους καλύτερους χρόνους των ίδιων αθλητών, υποθέτοντας πως αυτοί θα έτρεχαν με αέρα 0m/s. Σε αυτή την υπόθεση, βλέπουμε ότι το παγκόσμιο ρεκόρ του Μπολτ θα ήταν κοντά στα 9.62” και ότι ο Μπλέικ θα έφτανε στα 9.68” και θα ήταν ο δεύτερος ταχύτερος αθλητής στον κόσμο. Ο Ασάφα Πάουελ θα ήταν3ος και την 4η θέση θα μοιράζονταν ο Γκέι με τον Γκάτλιν (9,78”).

(Πηγή: Statathlon)

Η ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΟΚΙΟ

Με βάση τα δεδομένα των Ολυμπιακών Αγώνων μέχρι σήμερα, χρησιμοποιήθηκε η στατιστική μέθοδος που ονομάζεται «πρόβλεψη» (forecast), με το σύνηθες επίπεδο εμπιστοσύνης 95%.

(Πηγή: Statathlon)

(Πηγή: Statathlon)

Έτσι, ένα τελικό συμπέρασμα είναι ότι στην κατηγορία των γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020, το ρεκόρ θα προσεγγίσει αρκετά το υπάρχον παγκόσμιο ρεκόρ, ενώ στους άνδρες ίσως αυτό και να «σπάσει». Φυσικά, όλα αυτά μένει να αποδειχθούν και στην πράξη, ώστε να φανεί κατά πόσο η πρόβλεψη κρίνεται πετυχημένη και άρα έγκυρη.

To Statathlon είναι η πρώτη ελληνική startup που ασχολείται με την πρωτογενή επιστημονική έρευνα στο χώρο του αθλητισμού. Περισσότερα στο http://statathlon.com/

Διαβάστε την πρωτότυπη έρευνα εδώ: Historical & Predictive Analysis for the 100m Sprint Race

 

Τελευταία Νέα