Ανάλυση: Οι επιδόσεις του Κριστιάνο Ρονάλντο ανά σεζόν (graphs)

Δημήτρης Ρούσσος
Ανάλυση: Οι επιδόσεις του Κριστιάνο Ρονάλντο ανά σεζόν (graphs)
Κάθε σεζόν της καριέρας του Κριστιάνο Ρονάλντο μπαίνει στο «μικροσκόπιο» του Statathlon και το gazzetta.gr παρουσιάζει τα πεπραγμένα του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και στη Ρεάλ Μαδρίτης σε γκολ, ασίστ και το ποσοστό τους σε σχέση με τα αντίστοιχα των συμπαικτών του.

Φιορεντίνα - Γιουβέντους και το ποντάρισμά σου επιστρέφεται*, αν ο Ιγκουαΐν σκοράρει το 1ο γκολ του αγώνα! (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις

Κορυφαίος ή όχι στη σύγχρονη ιστορία του ποδοσφαίρου, ο «CR7» έχει κάνει στους αγωνιστικούς χώρους πράγματα που θα λησμονηθούν μετά από πολλά χρόνια, αν αυτό γίνει ποτέ. Με μια ματιά στους αριθμούς, καταλαβαίνει κανείς με ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια το μέγεθος των κατορθωμάτων του, αφού ίσως αυτά να υποτιμούνται στο συνολικό «κάδρο».

Η έρευνα προσπαθεί να κάνει ακριβώς αυτό, λαμβάνοντας υπόψιν δυο συγκεκριμένες παραμέτρους:

  • Τα προσωπικά του γκολ και ασίστ. Δεν λαμβάνονται υπόψιν οι απουσίες λόγω τιμωρίας ή τραυματισμών κατά τη διάρκεια κάθε σεζόν.
  • Η ποσοστιαία επιρροή του στο στυλ του παιχνιδιού της εκάστοτε ομάδας τους, ώστε να γίνει αντιληπτή η παρουσία του Πορτογάλου στο παιχνίδι.

(Πηγή: Statathlon)

Στο πρώτο γράφημα, εμφανίζεται η συχνότητα με την οποία σκόραρε ο Ρονάλντο με τα χρώματα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (2003-2009). Κατά κύριο λόγο, ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον τον χρησιμοποιούσε ως δεξί εξτρέμ σε σχηματισμό 4-3-3 και όχι ως σέντερ φορ. Αυτό πάντως δεν τον εμπόδισε να βελτιώνει κάθε χρόνο τους αριθμούς του, φτάνοντας περισσότερο στα αντίπαλα δίχτυα κάθε σεζόν, με αποκορύφωμα τη σεζόν 2007/08, όταν και προσέγγισε πιο έντονα από ποτέ τα ποσοστά του στη Ρεάλ (0.86 γκολ/σεζόν). Το 2006, ο Ρονάλντο σημείωσε περισσότερα από 10 γκολ για πρώτη φορά στην καριέρα του, ενώ το 2008, κατάφερε να πετύχει τον μεγαλύτερο αριθμό γκολ (μέχρι τότε) ως επαγγελματίας παίκτης, «τερματίζοντας» στα 42. Συνολικά, σημείωσε 118 γκολ για την United.

(Πηγή: Statathlon)

Εκτός των γκολ, άρχισε εξαρχής να φαίνεται η επιρροή του Πορτογάλου και στους υπόλοιπους τομείς του παιχνιδιού. Ως μεσοεπιθετικός άλλωστε, έπρεπε να είναι σε θέση να παράγει και για τους υπόλοιπους, με τα νούμερα πάντως να είναι ακόμα σε χαμηλό επίπεδο για τα δεδομένα του παίκτη που θαυμάζει ως σήμερα ο ποδοσφαιρικός πλανήτης με τα χρώματα της Ρεάλ Μαδρίτης. Ρονάλντο είχε επίσης μετατραπεί σε βοηθό καλλιτέχνη, περνώντας σε απίστευτο ρυθμό.

Στην τέταρτη σεζόν του ως «κόκκινος διάβολος» έφτασε τις 0.38 ασίστ και συμμετείχε συνολικά, σκοράροντας ο ίδιος ή δίνοντας την ευκαιρία σε κάποιον άλλον, σε 20 γκολ συνολικά. Στη συνέχεια, από το 2007 ως το 2009, κατάφερε να φτάσει σε «διπλούς» αριθμούς σε γκολ και ασίστ, συμβάλοντας στο 34% των συνολικών γκολ της Γιουνάιτεντ, ενώ το 2008, πέτυχε ή έδωσε ασίστ σε 50 από τα 110 τέρματα της ομάδας του, φτάνοντας στο αξιοπρόσεκτο 45%!

(Πηγή: Statathlon)

Τα στατιστικά του Ρονάλντο στο Ολντ Τράφορντ δείχνουν πόσο κομβικός παίκτης υπήρξε για τους «κόκκινους διάβολους», συμμετέχοντας συνολικά από το 2003 έως το 2009 σχεδόν στο 1/3 (27,50%) των γκολ της ομάδας του Φέργκιουσον. Η συνολική συγκομιδή σε τίτλους, με 11 τρόπαια και 2 ατομικά βραβεία, ήταν, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, απλώς μια ιδέα όσων θα κατάφερνε στο Μπερναμπέου, όπου πραγματικά πήγε τα νούμερα σε άλλα επίπεδα, καθιστώντας τις προηγούμενες επιδόσεις του οριακά… φτωχές.

(Πηγή: Statathlon)

Ως παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης, από το 2009 ως σήμερα, έχει ανέβει επίπεδο, παίζοντας συνεχώς καλύτερα και όντας ακόμα πιο επιδραστικός στο παιχνίδι των «μερέγχες». Χαρακτηριστικό είναι πως από τη σεζόν 2011/12 ως το 2015/16 δεν έπεσε ποτέ κάτω από το 1 γκολ/παιχνίδι, ενώ κάθε του επίδοση ήταν υψηλότερη από την καλύτερή του στην Αγγλία!

Στη Ρεάλ βέβαια έπαιζε και σε άλλη θέση, αφού ξεκίνησε ως αριστερό εξτρέμ και στη συνέχεια ως κεντρικός επιθετικός. Σαφώς και η μεγαλύτερη σε διάρκεια παρουσία του στο «κουτί» συνέβαλε στην αύξηση των αριθμών του, όμως η διάρκειά του είναι κάτι που προφανώς σχετίζεται με πλήθος παραγόντων, όπως η νοοτροπία του ως αθλητής, η καλή αγωνιστική λειτουργία των Μαδριλένων αυτά τα χρόνια, η εμπειρία που απέκτησε παίζοντας και η ψυχολογία του «killer», που με τον καιρό τον χαρακτήρισε περισσότερο από κάθε άλλο προσόν.

(Πηγή: Statathlon)

Αναφορικά με τις ασίστ, αυτές σαφώς βελτιώθηκαν, αλλά ποτέ δεν ξεπέρασαν τις 0.4 ανά αγώνα. Η διαφορά πάντως παραμένει σημαντική, αφού σε σύγκριση με τα έτοιμα γκολ που «σέρβιρε» στους συμπαίκτες του σε σχέση με την παρουσία του στην Πρέμιερ Λιγκ, στην Πριμέρα Ντιβιζιόν τα κατάφερε σαφώς καλύτερα. Χαρακτηριστικό είναι εξάλλου πως σε καμία σεζόν δεν έπεσε σε μονοψήφιο αριθμό ασίστ.

Απ’ αυτό προκύπτει και η απίστευτη επιρροή του Πορτογάλου στο παιχνίδι των «μπλάνκος», που μπορεί να χαρακτηριστεί πρωτοφανής και συγκρινόμενη μόνο με αυτή του Λιονέλ Μέσι αντίστοιχα στη Μπαρτσελόνα. Σε έξι από τις οκτώ σεζόν του στην Ισπανία μέχρι σήμερα, η συμμετοχή του στα γκολ της Ρεάλ έχει φτάσει το 42,8%, με κορωνίδα τη σεζόν 2014/15, όταν «έφτιαξε» τα 83 από τα 154 γκολ της ομάδας του σε όλες τις διοργανώσεις, επίδοση που ισούται με το 54% του συνόλου!

(Πηγή: Statathlon)

Από τότε που προσγειώθηκε στη Μαδρίτη, ως και την περσινή σεζόν, ο Ρονάλντο έχει σκοράρει 406 φορές κι έχει δώσει 125 ασίστ. Ενώ η Ρεάλ έφτασε το κοντέρ στα 1242 γκολ σε όλους τους αγώνες που έπαιξε έκτοτε (σ.σ έως την περσινή σεζόν 2016-17) και ο Πορτογάλος έχει εμπλακεί στα 531 γκολ στην ομάδα του, το συνολικό ποσοστό φτάνει στο 43% της ομάδας του.

Στις πρώτες έξι σεζόν στην Ισπανία, σημείωσε περισσότερα γκολ σε σύγκριση με αυτά με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (313 - 118 γκολ), έδωσε περισσότερες ασίστ (208 - 61) και φυσικά κέρδισε και 4 Χρυσές Μπάλες. Αναμφίβολα, η σπουδαιότητά του ως παίκτης «εκτοξεύτηκε» και καθιστά τους εξαιρετικούς του αριθμούς με τους Αγγλους ως περίπου… συμπαθητικά.

(Πηγή: Statathlon)

To Statathlon είναι η πρώτη ελληνική startup που ασχολείται με την πρωτογενή επιστημονική έρευνα στο χώρο του αθλητισμού. Περισσότερα στο http://statathlon.com/

Μπορείτε να διαβάσετε το πρωτότυπο θέμα εδώ: https://statathlon.com/cr-ronaldos-statistical-contribution-per-season/

 

LA LIGA Τελευταία Νέα