Οι Αμερικανοί «κατακτούν» τη Μπουντεσλίγκα!

Δημήτρης Ρούσσος
Οι Αμερικανοί «κατακτούν» τη Μπουντεσλίγκα!
Όχι ένας, ούτε δυο, αλλά οκτώ Αμερικανοί έχουν βρει δίχτυα στη φετινή Μπουντεσλίγκα, βάζοντας τη σημαία με την αστερόεσσα για τα καλά στον γερμανικό χάρτη και δείχνοντας τη δυναμική τους σε ένα πρωτάθλημα πιο αμφίρροπο από ποτέ άλλοτε τα τελευταία χρόνια.

Ο Μπόμπι Γουντ (3) και οι Κρίστιαν Πούλισιτς (1), Ουέστον Μακ Κένι (1), Τζον Μπρουκς (1), Φάμπιαν Τζόνσον (1), Αλφρέδο Μοράλες (1), Τζος Σάρτζεντ (1) και Χάτζι Ράιτ (1), άλλοι σε ρόλο βασικού και άλλοι με μικρότερο χρόνο συμμετοχής, καταφέρνουν να μπουν στην «κουβέντα» της φετινής τις ΗΠΑ και τους «εκπροσώπους» της σε επτά ομάδες.

Αναλυτικά:

Κρίστιαν Πούλισιτς (Ντόρτμουντ)

Ξεκινώντας τη σεζόν πολύ δυνατά και μην αποφεύγοντας ορισμένους τραυματισμούς που τον άφησαν στα πιτς για πέντε παιχνίδια και του στέρησαν τη θέση του βασικού, ο 20χρονος Πούλισιτς μετράει ήδη 18 συμμετοχές, τρία γκολ και τέσσερις ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις, κάνοντας και ντεμπούτο στο Champions League. Παίζοντας στις ακαδημίες της Ντόρτμουντ από το 2015, φέτος κάνει το «ξεπέταγμά» του και βλέπει την τιμή του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο να εκτοξεύεται.

Ουέστον Μακ Κένι (Σάλκε)

Έχοντας την ικανότητα να αγωνιστεί σε οποιαδήποτε θέση του άξονα, με ανασταλτικές και δημιουργικές ικανότητες, καθώς και δυο γκολ με ισάριθμες ασίστ στο ενεργητικό του, ο 20χρονος Αμερικανός μέσος έχει κερδίσει μια θέση στο κέντρο της Σάλκε και στην «καρδιά» των οπαδών της. Οι «βασιλικοί μπλε» τον… στρατολόγησαν από τα 18 του και πλέον είναι έτοιμος παίκτης, κάνοντας τη Μπουντεσλίγκα να ασχολείται μαζί του.

Τζον Μπρουκς (Βόλφσμπουργκ)

Γεννημένος στο Βερολίνο, αλλά με καταγωγή από τις ΗΠΑ, όπου αγωνίζεται και ως διεθνής, ο 25χρονος κεντρικός αμυντικός δείχνει να έχει αφήσει πίσω του τα προβλήματα τραυματισμών που τον ταλαιπώρησαν τα προηγούμενα χρόνια και ειδικά πέρυσι, πραγματοποιώντας μια εξαιρετική σεζόν ως τώρα με τη Βόλφσμπουργκ, που διατήρησε ήδη σε πέντε παιχνίδια την εστία της απαραβίαστη. Έχοντας «προϋπηρεσία» στη Χέρτα, χρησιμοποιεί πλέον και την εμπειρία του ως προσόν, ενώ με το γκολ της πρεμιέρας στη νίκη επί της Σάλκε έκανε δυναμικό «μπάσιμο» στη χρονιά.

Τζος Σάρτζεντ (Βέρντερ Βρέμης)

Ετών 18, αλλά με «ένστικτο» σκόρερ και ικανότητες διαπιστωμένες, τόσο με τη δεύτερη ομάδα της Βέρντερ, όσο και με την ανδρική. Μέσα στον Δεκέμβριο βρήκε χώρο στον πάγκο των «πράσινων», σκοράροντας στο ντεμπούτο του απέναντι στη Φορτούνα Ντίζελντορφ, όπου μπήκε ως αλλαγή και βρήκε δίχτυα στην πρώτη του επαφή με τη μπάλα, σπάζοντας το ρεκόρ του Ούγκο Αλμέιδα! Τον Ιανουάριο συμπληρώνει έναν χρόνο στη Γερμανία και δείχνει πως το μέλλον του ανήκει.

Μπόμπι Γουντ (Ανόβερο)

Ορμώμενος από τη Χαβάη, ο 26χρονος στράικερ του Ανόβερου έχει ανοίξει «δυνατό» λογαριασμό στη φετινή σεζόν με τρία γκολ και δυο ασίστ, αποτελώντας ένα σημείο αναφοράς στην κακή ομάδα των «reds». Ακόμα πιο έντονα έλαμψαν τα φώτα της δημοσιότητας στη 12η αγωνιστική, όταν σκόραρε στα 22’’ το πιο γρήγορο γκολ της σεζόν, στην ήττα με 4-1 από τη Γκλάντμπαχ.

Φάμπιαν Τζόνσον (Γκλάντμπαχ)

Με διπλή υπηκοότητα, τη γερμανική και την αμερικανική, ο Τζόνσον γεννήθηκε στο Μόναχο, έχει περάσει όλη την επαγγελματική του ζωή στη Γερμανία, αλλά αγωνίζεται με την εθνική των ΗΠΑ. Φέτος έχει ένα γκολ και μια ασίστ σε 15 παιχνίδια. Χρησιμοποιείται συχνότερα ως αναπληρωματικός, παρά ως βασικός, όμως η σεζόν του είναι καλύτερη συγκριτικά με τις προηγούμενες στη Βεστφαλία, όπου βρίσκεται από το 2014.

Αλφρέδο Μοράλες (Φορτούνα Ντούζελντορφ)

Άλλος ένας γερμανοθρεμμένος Αμερικανός, γεννημένος στο Μόναχο, ο 28χρονος Μοράλες ξεκίνησε ως βασικός στη φετινή σεζόν και χαρίζοντας τη νίκη στη Φορτούνα απέναντι στη Χόφενχάιμ με το νικητήριο γκολ. Η αγωνιστική του άνοδος στη φετινή σεζόν ενδεχομένως σημάνει και την επιστροφή του στην Εθνική ομάδα, όπου δεν καλείται από το 2015 και τις μέρες του Γιούργκεν Κλίνσμαν. Στη Μπουντεσλίγκα έχει αγωνιστεί εξάλλου στη Χέρτα και στην Ίνγκολστατ από το 2013 μέχρι σήμερα.

Χάτζι Ράιτ (Σάλκε)

Έκανε το ντεμπούτο του στην κατηγορία στα τέλη Νοεμβρίου, ενώ με τη Λεβερκούζεν για τη 16η αγωνιστική ξεκίνησε για πρώτη φορά ως βασικός και σκόραρε και το πρώτο του γκολ, με ασίστ μάλιστα του συμπατριώτη του Μακ Κένι! Στα 20 του ο γεννημένος στο Λος Άντζελες σέντερ φορ κεντρίζει το ενδιαφέρον, κυρίως με όσα κάνει στην Όμπερλίγκα Βεστφάλεν με τη δεύτερη ομάδα της Σάλκε, όμως δείχνει ικανός να ανέβει επίπεδο ήδη από φέτος.

Εξάλλου στην κατηγορία ανήκουν και οι Τζόναθαν Κλίνσμαν, Μόρις Μαλόουν και Τίμοθι Τίλμαν, που ακόμα δεν έχουν κάνει ντεμπούτο, ενώ υπάρχει και η περίπτωση του Τίμοθι Τσάντλερ, που όμως λογίζεται ως Γερμανός διεθνής.

 

Τελευταία Νέα