Οι λιθουανικές πρεμιέρες του Παναθηναϊκού (pics & vids)

Αλέξανδρος Καραλής
Οι λιθουανικές πρεμιέρες του Παναθηναϊκού (pics & vids)
Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται απόψε (14/10, 21:15, Novasports 2HD), στην πρεμιέρα της Euroleague, τη Ζαλγκίρις Κάουνας στο ΟΑΚΑ, με το «τριφύλλι» παραδοσιακά να δυσκολεύεται στα... ποδαρικά απέναντι σε λιθουανικές ομάδες.

Παναθηναϊκός εναντίον Ζαλγκίρις Κάουνας, λοιπόν, απόψε στο παρκέ του «Νίκος Γκάλης», σε έναν αγώνα που θα σηματοδοτήσει την έναρξη της νέας εποχής της Euroleague για τους δυο «μονομάχους».

Δεν είναι, όμως, αυτή η πρώτη φορά που οι «πράσινοι» θα ξεκινήσουν... λιθουανικά στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, αφού έχουν προηγηθεί άλλες 3 πρεμιέρες απέναντι σε Λιθουανούς για τον Παναθηναϊκό. Το gazzetta.gr θυμάται τι έκανε το «τριφύλλι» σε αντίστοιχες πρεμιέρες και εξηγεί γιατί χρειάζεται προσοχή το αποψινό ματς.

6 Νοεμβρίου 2003, Κάουνας

Στην 5η σεζόν του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στον «πράσινο» πάγκο, ο Παναθηναϊκός καλείται να ξεκινήσει την πορεία του στην Euroleague της αγωνιστικής σεζόν 2003-04' από το παγωμένο Κάουνας κόντρα στη Ζαλγκίρις.

Το «τριφύλλι», παρά τη συγκλονιστική εμφάνιση των Λάκοβιτς (20π., 3 ασ.) και Μπατίστ (20π., 5ρ., 5κλ.), θα γνωρίσει την ήττα από την Ζαλγκίρις του Σιρέικα με τον ηλεκτρονικό πίνακα να αναγράφει τελικό σκορ 80-74.

Τη ζημιά για τους Λιθουανούς σε εκείνο το παιχνίδι είχαν κάνει οι Άρβιντας Σαμπόνις (15π., 9ρ.) και Νταΐνιους Σαλένγκα (18π., 6 ασ., 3ρ.), με τους Ρομπέρτας Γιαβτόκας και Παούλιους Γιανκούνας να βρίσκονται, όπως τώρα, και σε εκείνο το ρόστερ της λιθουανικής ομάδας.

22 Οκτωβρίου 2008, Αθήνα

Ο Παναθηναϊκός ξεκινάει τη σεζόν 2008-09', που έμελλε να του χαρίσει το 5ο του ευρωπαϊκό αστέρι στο Βερολίνο από το ΟΑΚΑ, αντιμετωπίζοντας ξανά τη Ζαλγκίρις Κάουνας στην πρεμιέρα της Euroleague, 5 χρόνια μετά την ήττα του στο Κάουνας.

Οι «πράσινοι», με εξαιρετικούς τους Διαμαντίδη (15π., 3ρ., 2ασ.), Φώτση (10π., 6ρ., 2κλ.) και Μπατίστ (10π., 4ρ.) πήρε την άτυπη... ρεβάνς από τη λιθουανική ομάδα, της οποίας και επικράτησε με το ευρύ σκορ, 78-51.

Ο τωρινός προπονητής της ομάδας του Κάουνας, Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, είχε αγωνιστεί με τη φανέλα του Παναθηναϊκού σε εκείνο το παιχνίδι, ενώ στους Λιθουανούς αγωνιζόταν ο μετέπειτα «πράσινος» Γιόνας Ματσιούλις. Κανένας παίκτης, όμως, από τα ρόστερ των δύο ομάδων τότε, με εξαίρεση το Φώτση, δεν θα παραταχθεί στο παρκέ του «Νίκος Γκάλης» απόψε.

17 Οκτωβρίου 2013, Βίλνιους

Ο Παναθηναϊκός ταξιδεύει για 2η φορά στην ιστορία του στη Λιθουανία, αυτή τη φορά στο Βίλνιους, όμως, για να αντιμετωπίσει τη Λιέτουβος Ρίτας του Ανδρέα Γλυνιαδάκη, στην πρεμιέρα της Euroleague, στη δεύτερη σεζόν του Αργύρη Πεδουλάκη στον πάγκο του «τριφυλλιού».

Οι «πράσινοι» θα ηττηθούν από το δίποντο-μαχαιριά του πρώην παίκτη του Αμαρουσίου και του Ολυμπιακού, Ρενάλντας Σεϊμπούτις, που διαμόρφωσε το τελικό 84-83, 5,5 δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη της αναμέτρησης.

Για τον Παναθηναϊκό, κορυφαίοι ήταν οι Γιόνας Ματσιούλις, που πέτυχε 13 πόντους και μάζεψε 8 ριμπάουντ, αλλά και ο Ραμέλ Κάρι με 12 πόντους και 6 ριμπάουντ, χωρίς να καταφέρουν, ωστόσο, να αποτρέψουν την ήττα για την ομάδα τους.

Ο «δήμιος» Σεϊμπούτις θα τεθεί εκ νέου αντιμέτωπος με τον Παναθηναϊκό, με τη φανέλα της Ζαλγκίρις αυτή τη φορά, ενώ στο τότε ρόστερ της Λιέτουβος ήταν ο πρώην «πράσινος» Μιλένκο Τέπιτς και ο, όπως όλα δείχνουν, νέος παίκτης του Αργύρη Πεδουλάκη, Ομάρ Κουκ, που είχε κάνει εκπληκτικό παιχνίδι, σημειώνοντας double double με 10 πόντους και 11 ασίστ!

Ο Παναθηναϊκός παραδοσιακά δυσκολεύεται στις πρεμιέρες του στην Euroleague, ενώ και κόντρα σε λιθουανικές ομάδες στα εναρκτήρια παιχνίδια τα βρίσκει... σκούρα, αφού μετράει 2 ήττες σε 3 αγώνες, όπερ και σημαίνει ότι χρειάζεται προσοχή η αποψινή πρεμιέρα.

Βέβαια οι 2 ήττες ήρθαν επί λιθουανικού εδάφους, με τη μοναδική πρεμιέρα του «τριφυλλιού» απέναντι σε Λιθουανούς στο ΟΑΚΑ να είναι απέναντι στη Ζαλγκίρις (όπως και απόψε) και να συνοδεύεται από εύκολη νίκη των «πρασίνων», κάτι που ευχόμαστε να έχει συμβεί και λίγα λεπτά μετά τις 11 απόψε το βράδυ.