Αμάρε Στάνταμαϊρ: Ας όψονται οι τραυματισμοί (vids)

Κώστας Κουκούσης
Αμάρε Στάνταμαϊρ: Ας όψονται οι τραυματισμοί (vids)

bet365

O Aμερικανός σταμάτησε το μπάσκετ στα 33 αλλά όπως παρουσιάζει το gazzetta.gr, λόγω των μόνιμων πλέον προβλημάτων στα γόνατα ήταν σαν να είχε κόψει το μπάσκετ εδώ και τουλάχιστον μία πενταετία.

Μετά τον τραυματισμό του στα πλέι-οφς του 2011 ο Αμάρε Στάνταμαϊρ δεν ήταν ποτέ ο ίδιος παίκτης. Μέχρι να αποφασίσει να αποσυρθεί (από το ΝΒΑ τουλάχιστον γιατί την επόμενη σεζόν θα παίξει στο Ισραήλ) περνούσε περισσότερη ώρα κάνοντας αποθεραπεία στα καταταλαιπωρημένα γόνατα του παρά στο παρκέ.

Παρόλα αυτά φεύγει από ΝΒΑ ως ο καλύτερος πάουερ φόργουορντ της περασμένης δεκαετίας μετά τον Τιμ Ντάνκαν. Όσο ήταν υγιής πρόλαβε να γίνει έξι φορές All Star (2005, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011), να επιλεγεί στην καλύτερη πεντάδα του ΝΒΑ το 2007 και να πάρει το βραβείο του ρούκι της χρονιάς το 2003.

Θα τον θυμόμαστε πάντα για τα τρομερά καρφώματα του, αλλά δεν έκανε μόνο αυτό. Ήταν από τα πρώτα σύγχρονα «4άρια», καθώς απειλούσε από μακριά και σταδιακά έφτασε να σουτάρει και τρίποντα με ιδιαίτερη ευστοχία μάλιστα. Στις εφτά από τις 14 σεζόν του στο ΝΒΑ είχε μέσο όρο πάνω από 20 πόντους με κορυφαία όλων το 2004/05 όταν με τη φανέλα των Σανς πετύχαινε 26.0 πόντους ανά αγώνα και την πρώτη του χρονιά στους Νικς το 2010/11 να ακολουθεί με 25.3 και 43.5% στα τρίποντα.

Η ραγδαία εξέλιξη του και το φοβερό δίδυμο που συνέθεσε με τον Στιβ Νας μετέτρεψε τους Σανς (τον είχαν επιλέξει στο νούμερο 9 στο ντραφτ του 2002) σε διεκδικητές του πρωταθλήματος. Ίσως μάλιστα να το είχαν πάρει το 2006 εάν δεν είχε παίξει μόνο σε τρία παιχνίδια εκείνη τη χρονιά (προερχόταν από τον πρώτο του σοβαρό τραυματισμό).

Το καλοκαίρι του 2010 μετακόμισε στη Νέα Υόρκη έναντι 100 εκατομμυρίων δολαρίων και έβαλε ξανά τους Νικς στον χάρτη του ΝΒΑ. Με τον ίδιος να σαρώνει στο παρκέ επέστρεψαν στα πλέι-οφς το 2011 για πρώτη φορά μετά από εφτά χρόνια αλλά η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Τα προβλήματα στα γόνατο δεν επέτρεψαν ποτέ στον Στάνταμαϊρ να παίξει στο πλευρό του Καρμέλο Άντονι όντας στην καλύτερη δυνατή κατάσταση και έτσι τους ξαναπήρε η κάτω βόλτα.

Δυστυχώς λοιπόν οι τραυματισμοί δεν επέτρεψαν σε έναν από τους καλύτερους πάουερ φόργουορντ και επίσης έναν από τους πιο θεαματικούς παίκτες που έχουμε δει ποτέ να συνεχίσει να αγωνίζεται στο ίδιο επίπεδο. Τα καρφώματα του όμως μπορούμε να συνεχίσουμε να τα απολαμβάνουμε και στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε 200 από αυτά.

 

NBA Τελευταία Νέα