Οι οικοδεσπότες δεν πείθουν, αλλά...

Οι οικοδεσπότες δεν πείθουν, αλλά...

Κώστας Ζάλιαρης
Οι οικοδεσπότες δεν πείθουν, αλλά...

bet365

Η Γαλλία πέρασε στην επόμενη φάση του Euro 2016 με δύο νίκες στα δύο πρώτα ματς της διοργάνωσης. Οπως αναλύει το gazzetta.gr, δεν πείθει ιδιαίτερα με τις εμφανίσεις της, αλλά έχει τα ατού που κάνουν τη διαφορά...

Οι «τρικολόρ» με δύο γκολ στο τελευταίο κομμάτι της αναμέτρησης με τους Αλβανούς, το βράδυ της Τετάρτης, πανηγύρισαν την πρόκριση στους «16» του φετινού θεσμού, τον οποίο έχουν αναλάβει να διεξάγουν οι Γάλλοι και με το 2x2, προκάλεσαν οιωνούς... τίτλου.

Την τελευταία φορά που η εθνική ομάδα της χώρας ξεκίνησε με το απόλυτο στα δύο πρώτα ματς της συγκεκριμένης διοργάνωσης, ολοκλήρωσε την πορεία της με την κατάκτηση του τροπαίου, πίσω στο 2000, όταν επικράτησε 2-1 στον «ξαφνικό θάνατο» της Ιταλίας.

Τότε, ο Ντιντιέ Ντεσάν, ο νυν ομοσπονδιακός προπονητής, ήταν μέλος της αποστολής και βασικό στέλεχος, δίπλα σε άλλους τεράστιους ποδοσφαιριστές όπως οι Βιεϊρά, Ζιντάν, Ανρί, Μπλαν, Τζορκαέφ, Πιρές και φυσικά τον Τρεζεγκέ, που είχε περάσει αλλαγή και είχε πετύχει το νικητήριο γκολ στον εξτρά χρόνο.

Η Γαλλία, ως διοργανώτρια του φετινού Euro, έχει πολύ περισσότερη πίεση να βαραίνει τις πλάτες των παικτών της στο τουρνουά.

Και σε ορισμένους έχει φανεί, σε άλλους όχι τόσο, αλλά υπάρχουν και αυτοί που δείχνουν παντελώς ανεπηρέαστοι και έχουν πάρει από το χέρι στα δύο παιχνίδια το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της πατρίδας τους.

Αν αναλογιστεί κανείς πως ο Πολ Πογκμπά δεν είναι από αυτούς που έχουν λάμψει στη διοργάνωση, τότε μπορεί εύκολα να σκεφτεί κάποιος πως η απόδοση της ομάδας του Ντεσάν δεν είναι αυτή που ίσως θα περίμενε ο κόσμος και δη οι Γάλλοι οπαδοί.

Ωστόσο, υπάρχουν τα «ατού» που έχουν ξεχωρίσει με το σπαθί τους και που οι διοργανωτές απολαμβάνουν τις υπηρεσίες τους στον μέγιστο βαθμό, έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στις ιδέες τους στο χορτάρι και την ικανότητα να κάνουν το κάτι παραπάνω.

Πρώτος και καλύτερος ο Ντιμίτρι Παγιέ... Αυτός ο εκπληκτικός μεσοεπιθετικός που έχει μετρήσει δύο γκολ στην πρώτη του μεγάλη διοργάνωση με τη φανέλα με το γαλλικό εθνόσημο και που η πίεση, το άγχος και ο ενθουσιασμός, τον έκαναν να δακρύσει όταν έγινε αλλαγή στην πρεμιέρα κόντρα στους Ρουμάνους, σε μια απόδειξη πως δεν είναι τελικά μια μπάλα που την κλωτσάς μέχρι να μπει σ' ένα πλεκτό...

Ο άσος της Γουέστ Χαμ έχει δημιουργήσει 14 ευκαιρίες στις δύο πρώτες αγωνιστικές του Euro 2016, τις περισσότερες από κάθε άλλο ποδοσφαιριστή, με δεύτερο, αυτή τη στιγμή, τον Μαρουάν Φελαϊνί (με ένα παιχνίδι λιγότερο). Ο Παγιέ έχει πάρει και δύο βραβεία MVP με την τελευταία του εμφάνιση να έχει καταγράψει 41 μεταβιβάσεις, 17 γεμίσματα, 6 φάσεις, 3 κόντρες με αντιπάλους, 3 σουτ και φυσικά το γκολ απέναντι στους Αλβανούς.

Στη μεσαία γραμμή, οι Ματουϊντί και Καντέ ήταν τα ... απόλυτα εργαλεία για τους διοργανωτές στο δεύτερο παιχνίδι του Α' ομίλου στον οποίο και συμμετέχουν. Ο άσος της Παρί Σεν Ζερμέν έκανε μόλις μια λάθος πάσα σε ολόκληρο το 90λεπτο (!), ενώ, ο βραχύσωμος χαφ της Λέστερ, ήταν και πάλι σπουδαίος, με επιτυχία στις μεταβιβάσεις σε ποσοστό που έφτασε στο 94%, τέσσερα κοψίματα και 4 επιτυχημένα τάκλιν. Ήταν εκεί που έπρεπε, δίχως πλέον να προκαλεί έκπληξη το ατελείωτο και ασταμάτητο τρέξιμό του, συνεισφέροντας στο ποσοστό της σωστής κυκλοφορίας της μπάλας από τη Γαλλία, που ξεπερνά το 90%. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι δημιουργείται σωστά μια φάση για γκολ ή έστω μια προϋπόθεση απειλής για την αντίπαλη εστία.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα πως στο πρώτο ημίωρο του αγώνα με την Αλβανία, το βράδυ της Τετάρτης, δεν σημειώθηκε ούτε μια ευκαιρία για γκολ από τους Γάλλους και η παρουσία του Ολιβιέ Ζιρού στην επίθεση δεν έχει βοηθήσει όσο θα περίμενε ο Ντεσάν... Ο φορ της Άρσεναλ είχε σκοράρει στην πρεμιέρα, είχε δοκάρι απέναντι στην Αλβανία, όμως κάτι δεν πήγαινε καλά ως προς τον τρόπο που έπρεπε να τροφοδοτηθεί, να κινηθεί και να προκαλέσει μπελάδες στις αντίπαλες άμυνες. Ο Ζιρού είναι ο καταλληλότερος για παιχνίδι όπως αυτό που έπαιξε η Γαλλία στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα της Τετάρτης, με γεμίσματα στην περιοχή ώστε να σηκωθεί ψηλά και ν' απειλήσει, αλλά όταν έχει περάσει το πρώτο μισό της αναμέτρησης κυνηγώντας μπαλιές σε ανοιχτούς χώρους, με αποτέλεσμα να επέλθει και η κόπωση, τότε αυτό δεν μπορεί ν' αποφέρει αποτέλεσμα για τους «τρικολόρ».

Αυτός στον οποίο αξίζει ιδιαίτερη μνεία στη Γαλλία του Euro 2016, είναι ο Πατρίς Εβρά, Η εμπειρία, η ποιότητα, η γνώση πολλών και διαφόρων καταστάσεων και η ψυχραιμία σε κάθε ανάγκη που μπορεί να προκύπτει κατά τη διάρκεια μιας αναμέτρησης, τον κάνουν ξεχωριστό και πολύ σημαντικό «γρανάζι». Απέναντι στους Αλβανούς, ο μπακ της Γιουβέντους είχε 9 επιτυχημένες κόντρες στον αέρα, όσες συνολικά μέτρησε η αντίπαλος της Γαλλίας! Και μπορεί εξ αρχής όποιος μιλούσε για την άμυνα των «τρικολόρ» να έκανε αναφορά στα πολύ δυνατά μπακ (Εβρά αριστερά, Σανιά δεξιά) και για την αδυναμία των μετόπισθεν με τους Κοσιελνί και Ραμί στην προκειμένη, αλλά ο τρόπος με τον οποίο προσφέρει βοήθεια και κάνει ακριβώς αυτό που ξέρει και περιμένουν από εκείνον, ο Εβρά, είναι από τα στοιχεία στα οποία αξίζει να σταθείς για τους διοργανωτές...

 

EURO Τελευταία Νέα