TOP 16... χωρίς αγώνες: Έξω ο Ολυμπιακός, 2ος ο Παναθηναϊκός! (pics)

Φάνης Παναγιώτου
TOP 16... χωρίς αγώνες: Έξω ο Ολυμπιακός, 2ος ο Παναθηναϊκός! (pics)
Οι αριθμοί στο μπάσκετ λένε πολλά, αλλά ίσως και… τίποτα. Το gazzetta.gr παρουσιάζει τους μέσους όρους των «μονομάχων» του TOP 16 και την κατάταξη βάση των αριθμών. Ναι, ο Ολυμπιακός θα έμενε εκτός playoffs!

Το ατομικό ταλέντο είναι πάντα απαραίτητο. Οι μεγάλοι παίκτες είναι εκείνοι που κρίνουν τις κούπες και τα μεγάλα ματς, ωστόσο οι προπονητές σχεδιάζουν τα πλάνα τους με βάση τους αριθμούς. Πάντα το… απρόβλεπτο είναι αυτό που κάνει τη διαφορά, οι τεχνικοί, όμως, βαδίζουν βάσει των στατιστικών.

Κι η αλήθεια είναι πως οι αριθμοί στο μπάσκετ παίζουν σημαντικό ρόλο. Γι’ αυτό κι εμείς επιχειρούμε να ρίξουμε μία ματιά στα έως τώρα στατιστικά των «μονομάχων» του TOP 16, με την απαραίτητη σημείωση ότι η regular season είναι πολύ διαφορετική από τη δεύτερη φάση της Euroleague.

Βλέπουμε, λοιπόν, πως ο Ολυμπιακός είναι αρκετά πίσω σε σύγκριση με τους αντιπάλους του, παρά το γεγονός ότι πραγματοποίησε άκρως θετικές εμφανίσεις το προηγούμενο διάστημα. Συγκεκριμένα, οι «ερυθρόλευκοι» είναι μόλις στην 7η θέση του συνολικού ranking, ενώ σουτάρουν με το χειρότερο ποσοστό στα σουτ δύο πόντων, έστω και με οριακή διαφορά σε σχέση με τη Ζαλγκίρις Κάουνας. Αντίθετα, ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Ρεάλ Μαδρίτης παρουσιάζουν εντυπωσιακούς αριθμιύς, με την ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη να σκοράρει περισσότερους από 90 πόντους κατά μέσο όρο!

Όσο για τον Όμιλο του Παναθηναϊκού; Εδώ οι «πράσινοι» βρίσκονται στη δεύτερη θέση του συνολικού ranking και μάλιστα αφήνουν πίσω τους δυνατούς αντιπάλους όπως η Φενέρμπαχτσε του Ζέλικο Ομπράντοβιτς κι η Λοκομοτίβ Κούμπαν του Γιώργου Μπαρτζώκα. Όλα αυτά ενώ δυσκολεύτηκαν αρκετά να εξασφαλίσουν την πρόκριση τους!Η ομάδα, όμως, που κάνει τη διαφορά με βάση τους αριθμούς είναι η Αναντολού Εφές, η οποία -μεταξύ άλλων- σουτάρει με τον εκπληκτικό 46.6% στα σουτ τριών πόντων!