Τα δεδομένα για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό στο Top-16

Άρης Λαούδης
Τα δεδομένα για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό στο Top-16

bet365

Παρότι πρόωρα, το gazzetta.gr επιχειρεί να κάνει μια... απαλή ανάλυση στους δύο ομίλους του Τοπ-16, εξηγεί γιατί ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός έχουν τις λιγότερες απώλειες και αναλύει τα μέχρι τώρα δεδομένα, έξι αγωνιστικές πριν από το φινάλε.

Γράφεις την Τετάρτη, σβήνεις την Παρασκευή, ξανακάνεις υπολογισμούς την επόμενη Τετάρτη, ξανά στο κουβά την επόμενη Παρασκευή και το... σίριαλ καλά κρατεί, με τους υπολογισμούς για το Τοπ-16 της Ευρωλίγκας να μοιάζουν με άλυτη εξίσωση με διαφορετικά δεδομένα κάθε εβδομάδα.

Η συναρπαστική εξέλιξη των δύο ομίλων δεν επιτρέπει σενάρια, ασφαλείς υπολογισμούς και προβλέψεις για τη συνέχεια, με δεδομένο ότι η λογική έχει πάει περίπατο και τα αουτσάιντερ έχουν κάνει ουκ ολίγες εκπλήξεις μέχρι σήμερα.

Με δεδομένο λοιπόν αυτό το gazzetta.gr επιχειρεί να κάνει μια... απαλή ανάλυση στους δύο ομίλους του Τοπ-16, με την υποσημείωση πάντα πως όλα είναι ανοικτά, τίποτα μα τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο, όπως αποδεικνύεται σε κάθε αγωνιστική.

Αν υπάρχουν δύο ομάδες στο Τοπ-16 που μετράνε τις λιγότερες απώλειες, βάσει του αρχικού προγραμματισμού τους, αυτές είναι αναμφισβήτητα οι δύο ελληνικές. Ο μεν Ολυμπιακός έχει αγγίξει το άριστα με το 7-1, το +8 επί της ΤΣΣΚΑ στο ΣΕΦ και το -14 από την Εφές στην Πόλη που θα μπορούσε κανείς να το συμπεριλάβει στα «εντός προγράμματος», αν η διαφορά ήταν μικρότερη. Οι «ερυθρόλευκοι» δεν έχουν μέχρι σήμερα καμία περίεργη απώλεια όπως η Εφές ή η Λαμποράλ Κούτσα, κρατούν την τύχη στα χέρια τους κι αν συνεχίσουν έτσι πάνω για έναν μεγάλο «τελικό» με την ΤΣΣΚΑ στη Μόσχα.

Για τον Παναθηναϊκό ισχύει πως ό,τι έχει πετύχει είναι αυτό που ακριβώς μπορούσε με τις δυνατότητές και τα προβλήματα τραυματισμών που αντιμετώπισε στον α' γύρο του Τοπ-16. Δεν έκανε καμία παράλογη ήττα από ομάδες τύπου Αλμπα, Ζαλγκίρις, έχασε στη Μαδρίτη, την Βαρκελώνη και το Τελ Αβίβ, αποτελέσματα φυσιολογικότατα με βάση τον στόχο που τέθηκε για πρόκριση στην επόμενη φάση της Ευρωλίγκας.

Ολυμπιακός: Τα τρία ματς μέχρι τον... τελικό

1. Η Φενέρ έκανε το δώρο με το διπλό στη Μόσχα και πλέον ο Ολυμπιακός κρατάει την τύχη στα χέρια του. Αν πάει με νίκες στα επόμενα τέσσερα παιχνίδια (Μιλάνο εκτός, Φενέρ εντός, Λαμποράλ εκτός, Εφές εντός), τότε θα πάει στη Μόσχα για να υπερασπιστεί το +8 του πρώτου αγώνα για να εξασφαλίσει την πρώτη θέση στον όμιλο.

2.Για τον Ολυμπιακό «όλα τα λεφτά» είναι τα δύο παιχνίδια με τους Τούρκους στην Αθήνα και η επίσκεψη στη Βιτόρια για τον αγώνα με την Λαμποράλ Κούτσα που είναι ικανή για το καλύτερο και το χειρότερο, όπως αποδεικνύει μέχρι σήμερα. Αν οι «ερυθρόλευκοι» νικήσουν τον «Ζοτς» τη μεθεπόμενη αγωνιστική, εφόσον δεν χάσουν βεβαίως από την Αρμάνι, τότε θα βρεθούν με δύο νίκες περισσότερες από τη Φενέρ και θα στείλουν τους Τούρκους να «βγάλουν τα μάτια τους» με τους Ρώσους της ΤΣΣΚΑ για μια θέση στον ήλιο. Με νίκη επί της Φενέρ ο Ολυμπιακός έχει δικαίωμα να χάσει δύο άλλα παιχνίδια από τα εναπομείναντα πέντε, χωρίς να κινδυνεύει να χάσει την δυάδα.

3. Ο Ολυμπιακός χρειάζεται τέσσερις νίκες στα εναπομείναντα έξι παιχνίδια για να εξασφαλίσει και μαθηματικά την πρόκριση στην επόμενη φάση, ανεξαρτήτως τελικής κατάταξης κι ακόμη κι αν η Εφές ή η Λαμποράλ κάνουν «έξι στα έξι» στα δικά τους παιχνίδια. Μπορεί και με τρεις νίκες, αλλά ας μην αρχίσουμε από τώρα τα σενάρια για διαφορές πόντων κλπ.

Τα εναπομείναντα ματς του Ολυμπιακού

Αρμάνι - Ολυμπιακός (6 Μαρτίου)

Ολυμπιακός - Φενέρ (13 Μαρτίου)

Λαμποράλ Κούτσα - Ολυμπιακός (20 Μαρτίου)

Ολυμπιακός - Εφές (26 Μαρτίου)

ΤΣΣΚΑ - Ολυμπιακός (3 Απριλίου)

Ολυμπιακός - Νίζνι (9 10 Απριλίου)

Τα ματς - κλειδιά του ομίλου

Λαμποράλ - Κούτσα - ΤΣΣΚΑ (5 Μαρτίου)

ΤΣΣΚΑ - Εφές (13 Μαρτίου)

Λαμποράλ - Κούτσα - Φενέρ (2 Απριλίου)

Φενέρ - Εφές (9-10 Απριλίου)

Παναθηναϊκός: Μπορεί ακόμη και την 2η θέση

1. Το καλό για τον Παναθηναϊκό είναι πως έχει στο απόρθητο ΟΑΚΑ τα δύο δύσκολα παιχνίδια με τη Ρεάλ και την Μπαρτσελόνα. Ακόμη κι αν οι «πράσινοι» νικήσουν τους Μαδριλένους θα 'ναι πολύ δύσκολο έως απίθανο να τους προλάβουν. Πέραν του -18 του πρώτου αγώνα που δεν καλύπτεται, θα πρέπει η Ρεάλ να κάνει γκέλες και παράλληλα ο Παναθηναϊκός να μη χάσει κανένα παιχνίδι μέχρι τέλους. Πολύ δύσκολο, αλλά με τόσες ανατροπές στη φετινή διοργάνωση, κανείς δεν βάζει το χέρι του στη φωτιά πλέον.

2. Είναι εφικτή για τον Παναθηναϊκό η 2η θέση, με δεδομένο ότι περιμένει την Μπαρτσελόνα στο ΟΑΚΑ, έχει τη διαφορά με τη Μακάμπι, συν του ότι οι Ισραηλινοί έχουν δυσκολότερο πρόγραμμα με επισκέψεις στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη.

3. Για τον Παναθηναϊκό είναι πρόβλημα το γεγονός ότι την τελευταία αγωνιστική, εκεί που ενδεχομένως να κρίνονται πολλά, θα πάει στο Βελιγράδι για να αντιμετωπίσει τον Ερυθρό Αστέρα που μπορεί μεν να είναι αδιάφορος βαθμολογικά, αλλά λόγω των γνωστών σχέσεων η ατμόσφαιρα θα είναι κολασμένη κι εδώ που τα λέμε οι «πράσινοι» δεν έχουν πείσει για την συμπεριφορά τους στα εκτός έδρας ματς.

4. Ο Παναθηναϊκός είναι αυτή την στιγμή δύο νίκες πάνω από τους πέμπτους (Αλμπα, Ζαλγκίρις) και το βασικό του μέλημα είναι να τους δώσει τη... χαριστική βολή για να έχει το κεφάλι του σίγουρo και να πετύχει τον αρχικό στόχο που είναι η πρόκριση στην επόμενη φάση, ανεξαρτήτως τελικής κατάταξης.

Αρα, τη μεθεπόμενη αγωνιστική θα πρέπει να τελειώσει με τους Λιθουανούς στο Κάουνας και μετά να διπλασιάσει τις νίκες του επί των Γερμανών για να «καπαρώσει» μια θέση στην 4άδα. Οπως είναι τα πράγματα, ο Παναθηναϊκός μπορεί να βγει από 2ος μέχρι 4ος (θεωρητικά κι όχι μαθηματικά) και όλα θα κριθούν από τα αποτελέσματα στα παιχνίδια των τεσσάρων πρώτων αυτή τη στιγμή, με την υποσημείωση βεβαίως πως δεν θα 'χουμε εκπλήξεις τύπου Αλμπα κόντρα στην Μπαρτσελόνα!

Τα εναπομείναντα ματς του Παναθηναϊκού

Παναθηναϊκός - Μπαρτσελόνα (5 Μαρτίου)

Ζαλγκίρις - Παναθηναϊκός (13 Μαρτίου)

Παναθηναϊκός - Ρεάλ (20 Μαρτίου)

Γαλατασαράι - Παναθηναϊκός (27 Μαρτίου)

Παναθηναϊκός - Αλμπα (2 Απριλίου)

Ερυθρός Αστέρας - Παναθηναϊκός (9 ή 10 Απριλίου)

Τα ματς - κλειδιά του ομίλου

Μπαρτσελόνα - Μακάμπι (12 Μαρτίου)

Ρεάλ - Μακάμπι (27 Μαρτίου)

Μπαρτσελόνα - Ρεάλ (2 Απριλίου)

 

Τελευταία Νέα