Η χρονιά των δικαστηρίων του Μαύρου! (pics)

Θάνος Σαρρής
Η χρονιά των δικαστηρίων του Μαύρου! (pics)

bet365

Ο φετινός Ιανουάριος δεν είναι ο μοναδικός που ο Θωμάς Μαύρος ταλαιπωρείται από τα δικαστήρια! Το gazzetta.gr θυμάται την μετακίνηση-σίριαλ του στην ΑΕΚ το 1976 με τη βοήθεια του Τύπου της εποχής!

Τον Ιανουάριο του 2014, ο Θωμάς Μαύρος ταλαιπωρήθηκε από τα δικαστήρια για χρέη που βάραιναν τις προηγούμενες διοικήσεις. Αφού κατέθεσε ότι δεν είχε καμία ανάμειξη με τα οικονομικά του συλλόγου, ούτε δικαίωμα υπογραφής, αφέθηκε ελεύθερος. Τον ίδιο μήνα το 1976, ο ταλαντούχος τότε επιθετικός... είχε και πάλι το άγχος των δικαστηρίων, τα οποία ουσιαστικά τον κρατούσαν σαν θηρίο στο κλουβί!

Στις 15 Ιανουαρίου του 1976, οι οπαδοί της ΑΕΚ πανηγύριζαν, θεωρώντας ότι η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών που δικαίωνε την Ένωση στη διαμάχη της με τον Πανιώνιο για τον Μαύρο ήταν αρκετή για να ντυθεί ο παίκτης άμεσα στα «κιτρινόμαυρα». Τελικά, έπρεπε να περιμένουν μερικούς μήνες ακόμα...

Η χρονιά εκείνη έχει μείνει στη συνείδηση του κορυφαίου «κανονιέρη» του Ελληνικού πρωταθλήματος ως η «χρονιά των δικαστηρίων». Για έναν σχεδόν χρόνο έμεινε άπραγος, περιμένοντας από την ΑΕΚ να τα βρει με τον Πανιώνιο και τη δικαιοσύνη να αποφασίσει οριστικά. Όλα ξεκίνησαν από μία σκέψη του αδερφού του, ο οποίος ήταν εκείνος που βρήκε τον τρόπο για να διεκδικήσει ο ποδοσφαιριστής την ελευθέρας του. Όταν ήταν 11 χρονών και ουσιαστικά είχε πάει στον Πανιώνιο, δεν είχε πάρει την έγγραφη συγκατάθεση του πατέρα του! Πατώντας σε αυτή τη λεπτομέρεια λοιπόν, είχε τη δυνατότητα να μείνει ελεύθερος και να πάει στην ΑΕΚ!

Σαν σήμερα λοιπόν τον 1972, η «Αθλητική Ηχώ», την οποία μας παραχώρησε το Αρχείο Τύπου Εφημερίδων και Περιοδικών, βγαίνει με πανηγυρικό πρωτοσέλιδο! «Ο Μαύρος οριστικά, αμετάκλητα και για πάντα στην ΑΕΚ! Μυριάδες Ενωσιτών πανηγυρίζουν σε όλη την Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνιζε: «Αδέκαστη η δικαιοσύνη εδήλωσε περιχαρής ο πρωταγωνιστής της μεταγραφής πατέρας του άσου. Μπάρλος: Η δικαιοσύνη έκανε το καθήκον της. Φάντροκ: Η είδησι που μου δώσατε ήταν η πιο μεγάλη" βόμβα".

Και συνεχίζει το ρεπορτάζ: «Όπως είχε προαναγγείλει η "Α.Η" χθες το πρωί κατετέθη στη Γραμματεία του Πολυμερούς Πρωτοδκείου Αθηνών η απόφασις για το Θωμά Μαύρο. Σύμφωνα με αυτή, ο διεθνής ποδοσφαιριστής είναι ελεύθερος και κατόπιν αυτού αναμένεται μετά την κοινοποίησι της αποφάσεως στην Ομοσπονδία, η Διοίκησις της τελευταίας και σύμφωνα με προηγούμενη απόφασί της να εγκρίνη το δελτίο του παίκτου και να τον κατακυρώση στην ΑΕΚ. Εφ' όσον αυτό γίνη την προσεχή Πέμπτη, όποτε και θα συνεδριάση εκ νέου το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΠΟ, τότε ο Θωμάς Μαύρος θα κάνη το ντεμπούτο του σε επίσημο αγώνα της ΑΕΚ την προσεχή Κυριακή στον αγώνα εναντίον του ΠΑΣ Γιάννινα που ως γνωστόν θα γίνη στο Άργος».

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας εξηγούσε ξεκάθαρα: «Αναγνωρίζεται άκυρος η σύμβασις, που υπεγράφη μεταξύ Πανιωνίου και Μαύρου το 1970. Απορρίπτεται η παρέμβασις της ΕΠΟ και καταδικάζεται ο Πανιώνιος στην δικαστική δαπάνη, η οποία ορίζεται σε 5000 δραχμές». Ο Μαύρος ήταν φυσικά ένας παίκτης που μπορούσε να γείρει την πλάστιγγα. «Ο κόσμος της ΑΕΚ πανηγυρίζει. Τώρα πλέον θεωρεί βέβαιον ότι η ομάδα του, η επίδοξος Πρωταθλήτρια Ελλάδος έχει σίγουρο τον τίτλο. Με τον Θωμά Μαύρο γίνεται πανίσχυρη. Η ΑΕΚ θα είναι άξια εκπρόσωπος της Ελλάδος στην Ευρώπη».

Σε πελάγη ευτυχίας όμως ήταν και ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής: «Συναντήσαμε τον Θωμά Μαύρο στο γραφείο του αδελφού του, όπου είχε πάει για να δη με τα μάτια του την απόφασι του Πολυμελούς Πρωτοδικείου. Έλαμπε από χαρά. "Είμαι ευτυχισμένος", μας είπε μόλις του δώσαμε το χέρι. Και πρόσθεσε: "Επί τέλους τελείωσαν τα βάσανά μου και η αγωνία του κόσμου. Τώρα πια δεν απομένει παρά μόνο η έγκρισις του δελτίου μου και από την ΕΠΟ. Πιστεύω ότι και το θέμα αυτό θα τακτοποιηθή εντός της προσεχούς εβδομάδας». Όπως τονίζει το ρεπορτάζ, το γραφείο ήταν γεμάτο κόσμο που έδινε συγχαρητήρια στον πατέρα και τον αδερφό του παίκτη, ο οποίος και έπαιξε σημαντικό ρόλο στις ενέργειες.

Όπως ήταν φυσικό, ο Πανιώνιος δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια. Στο φύλο της 27ης Ιανουαρίου διαβάζουμε: «Ενώ σήμερα η ΑΕΚ κατά χθεσινές έγκυρες πληροφορίες θα πάρη την απόφασιν του Πολυμελούς Πρωτοδικείου την σχετική με τον Θωμά Μαύρο προκειμένου να την κοινοποιήση στην ΕΠΟ για την έκδοσι του δελτίου υπέρ αυτής, ο Πανιώνιος χθες εξαπέλυσεν αντεπίθεσιν προκειμένου να αναστείλη την έγγραφη του παίκτου στην ΑΕΚ και προσέφυγε στο Πρωτοδικείο Αθηνών». Οι κυανέρυθροι προσπάθησαν να δικαιωθούν υποστηρίζοντας ότι ο παίκτης παραμένει ερασιτέχνης στο σύλλογό τους, ζητώντας την παρέμβαση της επιτροπής κανονισμών της ΕΠΟ. Το μεγάλο σίριαλ συνεχιζόταν.

Στις 30 Ιανουαρίου, το συμβούλιο της ΕΠΟ συνεδριάζει και μετά από πολύωρες συζητήσεις τίθεται προς ψηφοφορία το ερώτημα: «Εάν θα αναμείνη το Δ.Σ της ΕΠΟ την έκδοσι τελεσίδικου αποφάσεως της εφαρμογής του άρθρου 519 της Πολιτικής Δοκονομίας ή θα εκδώσε η ΕΠΟ δελτίον αμειβομένου ποδοσφαιριστού». Με ψήφους 8 υπέρ, 5 κατά και δύο λευκά αποφασίζεται η άμεση έκδοση του δελτίου, με τον παίκτη ουσιαστικά να κατακυρώνεται στην ΑΕΚ. Το μπέρδεμα όμως συνεχίζεται...

Στις 4 Φεβρουαρίου ο πρόεδρος της επιτροπής κανονισμών, η οποία συνεδρίασε για την εγκυρότητα του δελτίου, κ. Λένος, διευκρινίζει ότι «Είναι έγκυρο το δελτίο της ΑΕΚ, αλλά δεν παύει ο Πανιώνιος να διεκδική για τον εαυτό του το δελτίο του ερασιτέχνου». Οι κυανέρυθροι έχουν καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα. Η Επιτροπή εγκρίνει το δελτίο, αλλά ζητά να περιμένει η ΕΠΟ τη «δικαστική απόφασι περί ασφαλιστικών μέτρων», την ώρα που το θέμα έχει φτάσει και στη FIFA, η οποία ζητά την εφαρμογή του άρθρου 48, δηλαδή να μην υπάρχει εμπλοκή πολιτικών δικαστηρίων.

Στο μεταξύ, η ΑΕΚ παίζει με τον ΠΑΣ στο Άργος και παρότι οι Γιαννιώτες τονίζουν ότι δεν έχουν πρόβλημα να παίξει ο Μαύρος, η Ένωση δεν τον χρησιμοποιεί, φοβούμενη νέους μπελάδες. Και στις 11 Φεβρουαρίου, το Πρωτοδικείο δικαιώνει τελικά τον Πανιώνιο, απαγορεύοντας στην ΕΠΟ να βγάλει δελτίο μέχρι να υπάρξουν τελεσίδικες αποφάσεις των τακτικών δικαστηρίων. Όπως τονίζει στο gazzetta.gr ο Θ(ε)ωμάς, οι «κυανέρυθροι» πατούσαν και στη συμμετοχή του και σε ένα φιλικό της ΑΕΚ με τη Μπριτζ, την οποία θεωρούσαν αντικανονική.

Το θέμα είναι ότι ο Μαύρος δεν κατάφερε να παίξει για την Ένωση ολόκληρη τη χρονιά και τελικά η ομάδα του βγήκε δεύτερη, πίσω από τον ΠΑΟΚ. Το καλοκαίρι το κλίμα έχει αλλάξει ριζικά και οι Μπάρλος και Τσολακάκης αναζητούν τη φόρμουλα για να ολοκληρωθεί το πολύκροτο σίριαλ. Στις 18 Ιουνίου, η ΑΕΚ υπογράφει με τον Πανιώνιο συμφωνία έναντι 4 εκατομμυρίων και μάλιστα η μεταγραφή θεωρείται περσινή, εγκρίνεται δηλαδή το δελτίο του παίκτη που κατέθεσε η ΑΕΚ τον περασμένο Ιούνιο. Την πρώτη του χρονιά στην Ένωση, φτάνει μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA με 21 γκολ συνολικά. Την επόμενη, κατακτά Πρωτάθλημα και Κύπελλο. Η ιστορία γραφόταν πλέον διά χειρός του Θ(ε)ωμά...

*Ευχαριστούμε το Αρχείο Τύπου Εφημερίδων και Περιοδικών (www.arxeiotypou.gr) για τη διάθεση των εφημερίδων.

 

Γ' ΕΘΝΙΚΗ Τελευταία Νέα