Ρεάλ και Μπαρτσελόνα στο μικροσκόπιο

Γιώργος Καραμάνος
Ρεάλ και Μπαρτσελόνα στο μικροσκόπιο

bet365

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού στριμώχνει το ισπανικό ποδόσφαιρο και αναμένονται εξελίξεις που θα πληγώσουν Βασίλισσα και Μπλαουγκράνα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού ανακοίνωσε με κάθε επισημότητα την τοποθέτηση του ισπανικού ποδοσφαίρου στο μικροσκόπιο της. Συγκεκριμένα σηματοδότησε την έναρξη έρευνας για πιθανή βοήθεια των ισπανικών Αρχών προς επτά ομάδες της χώρας. Πρόκειται για τις Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Αθλέτικ Μπιλμπάο, Οσασούνα, Βαλένθια, Ερκουλες, Ελτσε, οι οποίες κατηγορούνται πως είτε έχουν λάβει οικονομική βοήθεια από την Πολιτεία είτε έχουν εισαχθεί σε περίεργες νομοθεσίες που τους επιτρέπουν να έχουν φοροαπαλλαγές και διάφορες άλλες ευκολίες.

Η πιο σημαντική από τις υποθέσεις που θα διερευνηθεί, είναι και εκείνη η παλιά ιστορία με τον Δήμο της Μαδρίτης που είχε αγοράσει αντί εξαψήφιου νούμερου το προπονητικό κέντρο της Ρεάλ και στη συνέχεια της το νοίκιασε για ένα αστείο ποσό. Επίσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει επιχορηγήσεις της τοπικής κυβέρνησης της Καταλανίας προς τη Μπαρτσελόνα και της αντίστοιχης της Βαλένθια προς τις Νυχτερίδες, όπως και βοηθήματα από βασικά ιδρύματα προς τη Μπιλμπάο (σ.σ.: όχι όμως και για τα χρήματα που δόθηκαν για το νέο γήπεδο της).

Εάν και εφόσον διαπιστωθεί τελικά πως υπάρχουν ατασθαλίες, τότε οι ομάδες θα υποχρεωθούν να επιστρέψουν τα ποσά που αναμφίβολα θα είναι πολύ μεγάλα και θα τσακίσουν τον προϋπολογισμό τους. Εάν π.χ. το πόρισμα δείξει ότι υπήρχαν παρατυπίες στο deal της Ρεάλ με τον Δήμο και θα πρέπει οι Μερένγκες να επιστρέψουν τα χρήματα στο πλαίσιο του υγιούς ανταγωνισμού, τότε αναγκαστικά θα αλλάξει όλος ο σχεδιασμός. Εάν (πολλά εάν, αλλά μιλάμε υποθετικά πάντα) το ποσό είναι πάνω από 100 εκατ. και προστεθεί στο ήδη τεράστιο χρέος του συλλόγου που υπερβαίνει τα 550 εκατ. ευρώ, τότε δεν υπάρχει περίπτωση να μην ξεκινήσει εποχή βαρβάτων πωλήσεων ορισμένων αστεριών και αποκλείεται να μείνουν και ο Κριστιάνο και ο Μπέιλ και και και...

Ολα τα παραπάνω ισχύουν και για τη Μπαρτσελόνα, αλλά σε μικρότερο βαθμό (σ.σ.: τα ποσά είναι αρκετά μικρότερα) και για τις υπόλοιπες ομάδες στο βαθμό και το μέγεθος που αναλογεί στην κάθε μία. Για παράδειγμα τα 10 εκατ. θα είναι αστείο ποσό για τους μεγάλους, αλλά τις Οσασούνα, Ελτσε θα μπορούσε να τις διαλύσει. Σε όλα τα παραπάνω προσθέστε και την ιστορία με την έναρξη των ισπανικών ΠΑΕ και τις διευκολύνσεις των ομάδων «Λαϊκής βάσης» που ξεκίνησε το 1990 (αξίζει να διαβάσετε ΕΔΩ το σχετικό κείμενο που είχαμε γράψει στο gazzetta.gr από τον Αύγουστο) και θα έχετε όλο το πακέτα της έρευνας της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Αυτή δεν είναι μία εγχώρια. Επιτροπή, με την οποία θα μπορέσουν να διαπραγματευτούν τα ισπανικά μεγαθήρια, ενεργοποιώντας τα σημαντικά «κονέ» τους, αλλά ίσως ο πιο σκληρός ελεγκτικός μηχανισμός της Ευρώπης και δεν παίζει να χαριστεί σε καμία περίπτωση...

Follow me: @jorgekaraman

 

LA LIGA Τελευταία Νέα