Όλες οι λεπτομέρειες για το... άρρωστο περιβάλλον των Μάβερικς (vids)

Όλες οι λεπτομέρειες για το... άρρωστο περιβάλλον των Μάβερικς (vids)

Αντωνία Σπανού
Όλες οι λεπτομέρειες για το... άρρωστο περιβάλλον των Μάβερικς (vids)

bet365

Το σκάνδαλο για την σεξουαλική παρενόχληση υπαλλήλων επί σειρά ετών στον οργανισμό των Μάβερικς έφερε τρομερές αποκαλύψεις για τα όσα γινόντουσαν επί σειρά ετών, πίσω από τις πόρτες γυαλιστερών γραφείων.

Cash Out* - πάρε τον απόλυτο έλεγχο των στοιχημάτων σου! (21+, *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις)

Κανείς δεν έπεσε από τα σύννεφα, αλλά όλα όσα γινόντουσαν επί σειρά ετών πίσω από έναν κολοσσό, όπως είναι μια ομάδα του ΝΒΑ και συγκεκριμένα των Ντάλας Μάβερικς, προκαλούν αν μη τι άλλο αποτροπιασμό.

Το «SI» είναι το Μέσο που με την έρευνα του έκανε γνωστό το θέμα και πλέον με τις αποκλειστικές του αποκαλύψεις φέρνει στο φως λεπτομέρειες με το όσα περνούσαν οι γυναίκες εργαζόμενες επί σειρά ετών. Πλέον και με έρευνα από άλλη ανεξάρτητη αρχή αποδείχτηκε ότι η έρευνα ήταν σωστή.

Το ροζ σκάνδαλο ξέσπασε τον περασμένο Φεβρουάριο και είχε ως πρωταγωνιστή τον Άσερι, εκτελεστικό διευθυντή της ομάδας από το 1997 έως και το 2015, που παρενοχλούσε σεξουαλικά υπαλλήλους επί σειρά ετών. Για πολλά χρόνια ο συγκεκριμένος θεωρούνταν βασικός συνεργάτης του Μαρκ Κιούμπαν, προσωπικός φίλος του πρώην κομισάριου του ΝΒΑ, Ντέιβιντ Στερν και ένας από τους πιο ισχυρούς παράγοντες της λίγκας.

Όπως αποκαλύφθηκε επί σειρά ετών γινόντουσαν καταγγελίες για τον οργανισμό και με κάποιο τρόπο καλύπτονταν, ενώ μπλεγμένα φαίνεται πως ήταν και άλλα ισχυρά στελέχη του οργανισμού.

Μπορεί μετά απ' όλα όσα έγιναν οι Μάβερικς και γενικά το ΝΒΑ να έχουν μπει σε μια νέα εποχή, αλλά οι αποκαλύψεις ακόμα συγκλονίζουν.

«Πρώτα απ' όλα χρωστάω μια συγγνώμη σε όλες τις γυναίκες που το πέρασαν αυτό. Στις γυναίκες που τις παρενόχλησαν. Και όχι μόνο σε αυτές, αλλά και στις οικογένειες τους. Γιατί αυτό δεν είναι μόνο ένα περιστατικό και τέλος. Μένει με τους ανθρώπους και μένει και στις οικογένειες τους. Λυπάμαι που δεν το είδα».

Ο Μαρκ Κιούμπαν, ο πρόεδρος των Μάβερικς, πήρε τα μέτρα του και θα δωρίσει 10 εκατ. δολάρια σε οργανώσεις που μάχονται κατά της σεξουαλικής κακοποίησης των γυναικών και υποστηρίζουν σε θέματα ηγεσίας και ανάπτυξης στα αθλήματα.

Επίσης η λίγκα θα προβεί σε ενέργειες για να βελτιώσει τις συνθήκες στο εργασιακό περιβάλλον των ομάδων, καθώς ο Άνταμ Σίλβερ έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα σε όλες τις ομάδες να προσέξουν αυτά τα φαινόμενα, αλλιώς θα έχουν συνέπειες και το ΝΒΑ θα δείξει παραπάνω προσοχή στο κατά πόσο τηρούνται όλοι οι κανόνες κυρίως για τις γυναίκες εργαζόμενες στον χώρο του αθλητισμού.

«Η ανεξάρτητη έρευνα είναι 'άρρωστη' και ραγίζει καρδιές. Κανένας εργαζόμενος στο ΝΒΑ ή οπουδήποτε, για κανέναν λόγο, δεν πρέπει να εκτίθεται σε τέτοιο εργασιακό περιβάλλον που περιγράφεται στην έρευνα».

Από την πλευρά τους οι Μάβερικς θα προβούν στις παρακάτω ενέργειες, με σκοπό να... διασκεδάσουν τις εντυπώσεις που γίνονται ακόμα χειρότερες, όταν ανοίγει η ντουλάπα των αποκαλύψεων.

Θα αυξήσουν τον αριθμό των γυναικών στο προσωπικό τους και όσον αφορά τα υψηλόβαθμα στελέχη.

Θα γίνονται έρευνες σε εργαζομένους (ανώνυμα) με σκοπό να γίνονται γνωστές οι συνθήκες εργασίας.

Θα ξεκινούν άμεσα διαδικασίες για να βοηθιούνται θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης.

Θα βελτιωθεί το τμήμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Μάβερικς και θα υπάρχουν συνεχείς έρευνες στο ανθρώπινο δυναμικό της ομάδας.

Όλα τα παραπάνω ήρθαν να γίνουν ο επίλογος σε μια κατάσταση που κράτησε παραπάνω από 20 χρόνια και έκρυψε μέσα σε αυτά καταστάσεις και συμπεριφορές που προκαλούν αποτροπιασμό. Ο οργανισμός των Μάβερικς είχε σοβαρότατα θέματα και οι γυναίκες πους πέρασαν όλα αυτά μπόρεσαν και μίλησαν και έστω και έτσι κάτι άλλαξε.

«ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΟΜΑΔΙΚΟ ΣΕΞ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ»

Γυρνώντας τον χρόνο πίσω και βλέποντας τα περιστατικά που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας, μόνο ως θλιβερά και ανεπίτρεπτα μπορούν να χαρακτηριστούν όλα αυτά.

Όπως για παράδειγμα την σεζόν 2010/11 όταν μια κοπέλα που δεν μετρούσε πολύ καιρό στο σταφ των Μάβερικς κάθισε να φάει στο εστιατόριο όταν ο Άσερι την ρώτησε αν μπορεί να κάτσει μαζί της. Σε αυτό το γεύμα ο CEO της ομάδας την ρώτησε τι θα κάνει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Η κοπέλα τον ρώτησε τι εννοούσε και εκείνος χαμογέλασε. «Θα κάνεις ομαδικό σεξ, όχι;», την ρώτησε. «Όχι, βασικά θα πάω σινεμά με τους φίλους μου», απάντησε η γυναίκα, με τον Άσερι να συνεχίζει λέγοντας, «όχι, σίγουρα θα κάνεις ομαδικό σεξ».

Η κοπέλα παραδέχτηκε ότι όταν είχε πιάσει δουλειά στους Μαβέρικς την είχαν προειδοποιήσει για τον πρόεδρο της ομάδας, ενώ ένας φίλος της της είχε τονίσει, «ότι και αν γίνει, ποτέ μην μπεις σε ασανσέρ μαζί του».

Οι καταγγελίες είναι πάρα πολλές. Καμία κοπέλα που συζητούσε ένα τέτοιο θέμα με τις άλλες γυναίκες υπαλλήλους δεν... έπεφτε από τα σύννεφα. Μια παραδέχτηκε ότι ο ίδιος της είχε προτείνει επαλειμμένα να κάνουν σεξ, όπως επίσης και μια άλλη παραδέχτηκε ότι παραιτήθηκε, μετά από πολλά χρόνια δουλειάς, γιατί δεν άντεχε άλλο τέτοιες συμπεριφορές.

«Ήταν μια πραγματική ιστορία του Animal House και λέω ήταν γιατί δεν είμαι εγώ πλέον εκεί. Είμαι σίγουρη ότι συνεχίζει και γίνεται».

Ο Άσερι δεν ήταν ο μοναδικός. Υπήρχαν τέτοια περιστατικά και από άλλους στον οργανισμό. Ο μισογυνισμός και οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις.

Μαρτυρίες γυναικών παραδέχονταν ότι αντί να γίνονται τέτοια πράγματα από τους παίκτες, οι παίκτες είχαν άψογη συμπεριφορά σε αντίθεση με τα όσα γινόντουσαν στην διοίκηση. Μάλιστα δεν δίστασε να το παρομοιάσει με ζωολογικό κήπο.

Οι αποκαλύψεις έπεσαν σαν βροχή. Συγκεκριμένα ακόμα δύο γυναίκες είπαν ότι τις παρενοχλούσε ο Άσερι επί σειρά ετών. Όλα αυτά ξεκινούσαν από σχόλια, μέχρι αγγίγματα κατά την διάρκεια των συναντήσεων. «Αμέτρητες φορές είχαν γίνει πράγματα..», είπε μια γυναίκα ενώ μια άλλη σχολίασε χαρακτηριστικά, «ένοιωσα παγιδευμένη, παγωμένη και φοβισμένη. Ήταν ο CEO του οργανισμού και ήταν προφανές ότι δεν πρόκειται να απολυθεί».

Τον περασμένο Φεβρουάριο και με τις κατηγορίες να παίρνουν την μορφή χιονοστιβάδας ο Άσερι είχε σχολιάσει. «Είμαι βαθύτατα απογοητευμένος, που ανώνυμες πηγές, έχουν κάνει αυτές τις ψεύτικες και εμπρηστικές κατηγορίες σε βάρος μου. Κατά την διάρκεια της καριέρας μου με τους Μάβερικς έχω προσπαθήσει να συμπεριφέρομαι με χαρακτήρα, ακεραιότητα και συμπάθεια για τους άλλους. Κατά την διάρκεια της 20ετής μου πορείας δεν γνωρίζω για καμία κατηγορία για σεξουαλική παρενόχληση για εμένα. Αντίθετα σε πολλές περιπτώσεις εγώ και οι υπόλοιποι διευθυντές του οργανισμού έχουμε δείξει ενδιαφέρον και προσωπικά και μέσω emails για τους εργαζόμενους».

Το «SI» που έψαξε και έβγαλε το ρεπορτάζ έχει και γραπτά που αντάλλασσαν μεταξύ τους οι εργαζόμενες στα οποία και πάλι σχολιάζονταν οι «επιθέσεις» του Άσερι.

Μάλιστα μια γυναίκα τον Αύγουστο του 2013 μίλησε στο δικό της αφεντικό για όσα γίνονταν στην εταιρεία και εκείνος πρώτα της ζήτησε να τον πάει κάπου με το αυτοκίνητο και έπειτα της είπε, «σκάσε και κάνε την δουλειά σου, δέξου την συμπεριφορά του, είναι το αφεντικό». Το στέλεχος αυτό απάντησε ότι δεν θυμάται αυτή την συζήτηση ή το περιεχόμενο της.

Οι κατηγορίες για περιστατικά στους Μάβερικς ήταν πολλές. Τα ρεπορτάζ έδιναν λεπτομέρειες για πράγματα που γινόντουσαν στον οργανισμό και πλέον σοκάρουν, ενώ και δημοσιογράφος της ομάδας κατηγορήθηκε για επίθεση σε γυναίκες, ενώ απολύθηκε αμέσως μετά την αποκάλυψη του ρεπορτάζ.

Ο Μαρκ Κιούμπαν που είναι το... κεφάλι του οργανισμού έκανε κόσμο να αναρωτηθεί αν ήξερε κάτι ή γιατί δεν επενέβη σε όλα αυτά που γινόντουσαν, πολλές απόψεις ακούστηκαν και πολλοί αμφιβάλουν. Εκείνος ήταν ξεκάθαρος στις απαντήσεις του.

«Είναι λάθος. Είναι ανεπίτρεπτο. Δεν είναι μια κατάσταση που συγχωρούμε. Δεν ξέρω και εγώ πόσες φορές, ειδικά μετά από τον σάλο με το κίνημα #MeToo ρώτησε, «έχουμε εμείς πρόβλημα; υπάρχει κάτι που πρέπει να ξέρω; και πάντα η απάντηση είναι όχι».

Ενώ συνέχισε μεταξύ άλλων... «άφηνα τους υπαλλήλους να κάνουν την δουλειά τους. Και αν υπήρχε κάτι τέτοιο υποτίθεται ότι έπρεπε να το ξέρω, αλλά προφανώς αυτό δεν γινόταν».

Πολλά είναι εκείνα που έγιναν στους Μάβερικς, πολλά γράφτηκαν και άλλα τόσα μάλλον δεν γράφτηκαν ποτέ. Μετά από το σκάνδαλο μεγατόνων που χτύπησε στην ομάδα του Ντάλας, ο Κιούμπαν θέλει να φέρει νέα δεδομένα για τον οργανισμό του, ενώ όλο το ΝΒΑ θα διέπεται από εδώ και πέρα από νέους κανόνες.

 

NBA Τελευταία Νέα