Επόμενη μέρα Παναθηναϊκού: Ο Καλάθης και οι... υπόλοιποι!

Επόμενη μέρα Παναθηναϊκού: Ο Καλάθης και οι... υπόλοιποι!

Γιώργος Κούβαρης
Επόμενη μέρα Παναθηναϊκού: Ο Καλάθης και οι... υπόλοιποι!

bet365

Το gazzetta.gr καταγράφει τα δεδομένα της «επόμενης μέρας» στις τάξεις των πρωταθλητών, τους παίκτες που μένουν ή φεύγουν, αν και τα πάντα θα εξαρτηθούν από το μέλλον του Νικ Καλάθη.

Το Παγκόσμιο παίζεται στη Novibet με προσφορά* ημέρας και δεκάδες ειδικά στοιχήματα! *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις

Δεν πρόκειται για κρυφό μυστικό αλλά για την πραγματικότητα. Τίποτε δεν πρόκειται να προχωρήσει στον Παναθηναϊκό και δεν θα γίνει καμία απολύτως κίνηση εάν και εφόσον δεν οριστικοποιηθεί το μέλλον του Νικ Καλάθη. Είτε παραμείνει στους «πράσινους» είτε -τελικά- αποχωρήσει. Η «επόμενη μέρα» των πρωταθλητών είναι άμεσα εξαρτώμενη από το τι «μέλλει γενέσθαι» με τον φυσικό ηγέτη της ομάδας, ο οποίος θα δρομολογήσει και όλες τις υπόλοιπες κινήσεις στις τάξεις του «τριφυλλιού».

Η ΠΡΩΤΗ ΚΙΝΗΣΗ

Μέσα στις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Νικ Καλάθη και των εκπροσώπων του με την διοίκηση του Παναθηναϊκού, προκειμένου να πέσουν στο τραπέζι οι οριστικές προτάσεις όσον αφορά την ανανέωση του συμβολαίου του. Το σίγουρο είναι ένα: Τόσο ο Καλάθης, όσο και οι «πράσινοι» θέλουν να συνεχίσουν μαζί. Ο φυσικός ηγέτης των πρωταθλητών, μπορεί να έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του το ΝΒΑ αλλά εάν και εφόσον ικανοποιηθεί πλήρως, πεποίθησή του είναι να παραμείνει στην ομάδα που αγαπάει, όπως τόνισε και στο gazzetta.gr μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Βέβαια υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος. Η αγορά στο ΝΒΑ «ανοίγει» τον επόμενο μήνα και σε περίπτωση που δεν υπάρξει άμεσα κοινό σημείο επαφής με τον Παναθηναϊκό, είναι πολύ πιθανόν να περιμένει το καλύτερο πρωτάθλημα του πλανήτη. Τα μέχρι σήμερα δεδομένα αναφέρουν ότι οι «πράσινοι» έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο εάν και εφόσον ο Καλάθης αποφασίσει να παραμείνει στην Ευρώπη. Ο ίδιος δεν σκέφτεται να μετακομίσει σε άλλη ομάδα της Γηραιάς Ηπείρου, παρά μόνο στο ΝΒΑ στην περίπτωση που δεν συνεχίσει να φοράει τη φανέλα με το τριφύλλι.

Από τη στιγμή που η διοίκηση του Παναθηναϊκού θέλει να «χτίσει» γύρω του θεωρώντας ότι είναι ο άξιος συνεχιστής του Δημήτρη Διαμαντίδη θεωρείται δύσκολο να μην επέλθει τελικά η συμφωνία μαζί του. Πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που και οι σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών είναι κάτι παραπάνω από άριστες. Άλλωστε η πρώτη επαφή έχει ήδη γίνει πριν από τους τελικούς, εχει κατατεθεί πρόταση για τριετές συμβόλαιο και αναμένεται και η επομενη εντός των επόμενων ημερών.

ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ

Τα μέτωπα στον Παναθηναϊκό ενόψει του φετινού καλοκαιριού είναι πολλά! Ούτε λίγο ούτε πολύ 7+3 παίκτες δεν θα δεσμεύονται με συμβόλαιο ενόψει της νέας αγωνιστικής σεζόν, ενώ μόνο πέντε παίκτες έχουν εγγυημένη την παρουσία στο «πράσινο» ρόστερ βάσει της συμφωνίας που έχουν υπογράψει με τον σύλλογο.

Συγκεκριμένα χωρίς συμβόλαιο είναι οι Νικ Καλάθης, Ματ Λοτζέσκι, Κέι Σι Ρίβερς, Κρις Σίνγκλετον, Μάικ Τζέιμς, Νίκος Παππάς, Ζακ Όγκουστ, ενώ ο Παναθηναϊκός έχει οψιόν ανανέωσης με τους Ίαν Βουγιούκα, Κένι Γκέιμπριελ και Μάρκους Ντένμον. Εκείνοι που δεσμεύονται με συμβόλαιο ενόψει της νέας σεζόν είναι οι Θανάσης Αντετοκούνμπο, Ντίνος Μήτογλου, Τζέιμς Γκιστ, Λούκας Λεκαβίτσιους και Γιώργος Καλαϊτζάκης.

ΠΟΙΟΙ ΦΕΥΓΟΥΝ

Η πρώτη αποχώρηση άρχισε να... αχνοφαίνεται στο ξεκίνημα των playoffs, όταν ο Τσάβι Πασκουάλ αποφάσισε να αφήσει εκτός ρόστερ τον Κένι Γκέιμπριελ προκειμένου να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον Ντίνο Μήτογλου. Ο Αμερικανός φόργουορντ μπορεί να υπέγραψε πέρυσι για τα επόμενα 1+1+1 χρόνια ωστόσο θεωρείται απίθανο να συνεχίσει να φοράει τα «πράσινα» του Παναθηναϊκού τη νέα σεζόν.

Στην πόρτα της εξόδου βρίσκεται και ο Κρις Σίνγκλετον, ο οποίος ναι μεν ήταν από τους καλύτερους παίκτες του Παναθηναϊκού στους τελικούς, αλλά η εν γένει παρουσία του κατά τη διάρκεια της σεζόν, σε συνδυασμό με τα χρήματα που θα ζητήσει για πιθανή ανανέωση, δύσκολα θα παραμείνει στο ΟΑΚΑ. Πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που εχει ηδη στα χέρια του πρόταση από τη Φενέρ με αποδοχές που ξεπερνούν τα τέσσερα εκατομμύρια δολάρια για δύο χρόνια. Βέβαια τα πάντα θα εξαρτηθούν μετά και τη συνάντηση που θα έχει ο Τσάβι Πασκουάλ με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο όσον αφορά τον σχεδιασμό της ομάδας ενόψει της νέας αγωνιστικής σεζόν. Πάντως θα αποτελέσει τεράστια έκπληξη εάν και εφόσον ο Σίνγκλετον παραμείνει στους πρωταθλητές.

Φυσικά το μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί ο Μάικ Τζέιμς. Ο ίδιος αγαπάει τον Παναθηναϊκό, έχει δεθεί μαζί του, αλλά το οικονομικό σκέλος έχει αποδειχθεί ότι είναι το πρώτο στην δική του λίστα. Άλλωστε και μετά το τέλος του 5ου τελικού είπε ότι σιχαίνεται τις φήμες όσον αφορά τη συμφωνία του με την Αρμάνι επειδή του... στερούν τη δυνατότητα να έχει καλύτερες ακόμα προτάσεις.

ΟΙ... ΑΜΦΙΒΟΛΟΙ

Δύσκολη πρέπει να θεωρείται η παραμονή του Κέι Σι Ρίβερς. Μπορεί να αγαπήθηκε όσο λίγοι από τους φίλους του Παναθηναϊκού, αλλά αν συνυπολογίσει κάποιος την κατακόρυφη πτώση που παρουσίασε στην απόδοσή του μετά το πρόβλημα που αντιμετώπισε στον ώμο και τις δηλώσεις που έχει κάνει τις τελευταίες εβδομάδες αφήνοντας τα πάντα ανοικτά καθιστούν δύσκολο το γεγονός να συνεχίσει στον Παναθηναϊκό.

Ο Ματ Λοτζέσκι έκανε δυνατό finish στους τελικούς, αλλά ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν και εφόσον συνεχίσει να φοράει τα πράσινα. Στον Παναθηναϊκό είναι απόλυτα ικανοποιημένοι από τη νοοτροπία και τον επαγγελματισμό του και ήδη έχουν κάνει τις πρώτες σκέψεις για την παραμονή του. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ενδέχεται να είναι ο 7ος ξένος του Παναθηναϊκού σε περίπτωση που συνεχίσει στο ΟΑΚΑ και δη για τα ματς της EuroLeague.

Πριν από τον 5ο τελικό, κανείς δεν μπορούσε να βάλει το χέρι του στη φωτιά για το μέλλον του Νίκου Παππά. Όμως απέδειξε ο 28χρονος γκαρντ ότι είναι... γεννημένος για τέτοια παιχνίδια, ενώ είναι ένας παίκτης... απαραίτητος για τον ελληνικό κορμό της ομάδας. Βέβαια ακόμα τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται σίγουρο και δεδομένο.

Στον «ελληνικό κορμό» συμπεριλαμβάνεται και ο Ίαν Βουγιούκας. Ο ίδιος θέλει να παραμείνει, η οψιόν της ανανέωσης ανήκει στον Παναθηναϊκό, ενώ ο Τσάβι Πασκουάλ εκτιμά ιδιαίτερα τον έμπειρο σέντερ. Η λογική λέει ότι ενδέχεται να παραμείνει στην ομάδα και να ανταμειφθεί για τον επαγγελματικό που έδειξε καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν.

Αντίθετα δυσοίωνο είναι το μέλλον του Ζακ Όγκουστ. Μπορεί να έκανε κάποια καλά ματς στην Basket League, μπορεί να πρόσφερε μερικά ποιοτικά λεπτά στους τελικούς και δη στο δεύτερο ματς της σειράς, μπορεί να μην καταλαμβάνει θέση ξένου ωστόσο οι πιθανότητες παραμονής του είναι λιγότερες από αυτές της αποχώρησης. Άλλωστε και ο ίδιος θέλει να βρίσκεται σε μια ομάδα όπου θα έχει πρωταγωνιστικό και όχι συμπληρωματικό ρόλο.

Συμβόλαιο για έναν ακόμα χρόνο έχει ο Λούκας Λεκαβίτσιους στον Παναθηναϊκό, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να πει με απόλυτη σιγουριά ότι θα συνεχίσει στην ομάδα. Υπάρχει η σκέψη να αντικατασταθεί με... φθηνότερο Έλληνα που θα μπορεί να κάνει την ίδια δουλειά ωστόσο από τη στιγμή που δεσμεύεται, η κατάσταση είναι αρκετά περίπλοκη. Πάντως ας υπάρχει ένα... παράθυρο όσον αφορά τον Λιθουανό γκαρντ.

ΠΟΙΟΙ ΜΕΝΟΥΝ

Φυσικά δεν τίθεται θέμα Τσάβι Πασκουάλ. Ο Καταλανός έχει συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό μέχρι το 2019 και από τη στιγμή που οδήγησε την ομάδα στο δεύτερο συνεχόμενο πρωτάθλημα, είναι εκείνος που θα αναλάβει το «χτίσιμο» και του ρόστερ για τη νέα αγωνιστική σεζόν.

Ο Τζέιμς Γκιστ υπέγραψε πέρυσι διετές συμβόλαιο και θα είναι σίγουρα παίκτης του Παναθηναϊκού μέχρι το επόμενο καλοκαίρι . Όπερ και σημαίνει ότι συνεχίζει κανονικά στην ομάδα, ενώ υπάρχει πάντα ανοικτό και το ενδεχόμενο της ελληνοποίησής του. Κάτι που θα ανοίξει διάπλατα τον δρόμο για ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση στις τάξεις του Παναθηναϊκού. Συμβόλαιο για άλλον έναν χρόνο έχει και ο Θανάσης Αντετοκούνμπο, ο οποίος αποτέλεσε έναν από τους παίκτες κλειδιά στην άμυνα χάρη στην τρομακτική ενέργεια που έβγαζε κατά τη διάρκεια των αγώνων. Μάλιστα είναι και από τους παίκτες που αγαπήθηκαν πολύ από τον κόσμο του Παναθηναϊκού.

Παίκτης στον οποίο επενδύουν οι «πράσινοι» είναι ο Ντίνος Μήτογλου, ο οποίος υπέγραψε πέρυσι για τέσσερα χρόνια στους πρωταθλητές. Άλλωστε από τη νέα σεζόν αναμένεται να έχει αναβαθμισμένο ρόλο, τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων. Από τους παίκτες οι οποίοι αναμένεται να συνεχίσουν να φορούν τη φανέλα με το τριφύλλι είναι και ο Μάρκους Ντένμον! Τόσο το τεχνικό τιμ, όσο και συνολικά ο οργανισμός του Παναθηναϊκού είναι απόλυτα ικανοποιημένοι από τον Αμερικανό γκαρντ! Μάλιστα έδωσε κανονικά το «παρών» στο 5ο ματς και ήταν από τους παίκτες που πανηγύρισαν έξαλλα την κατάκτηση του πρωταθλήματος! Στον Παναθηναϊκό αναμένεται να συνεχίσει και ο Γιώργος Καλαϊτζάκης, στον οποίο βλέπουν τον πλέι μέικερ του μέλλοντος, εκτός και αν αποφασίσουν τους «πράσινους» να τον δώσουν δανεικό.

ΟΙ... ΔΑΝΕΙΚΟΙ

Και μιας και μιλάμε για δανεικούς, στο ρόστερ της ομάδας υπάρχουν οι Βασίλης Χαραλαμπόπουλος και Μιχάλης Λούντζης. Ο μεν Χαραλαμπόπουλος ταλαιπωρήθηκε πέρυσι από έναν τραυματισμό και δεν μπόρεσε να προσφέρει όλα όσα θα ήθελαν και θα περίμεναν στον Παναθηναϊκό. Γι' αυτόν τον λόγο δεν αποκλείεται να δοθεί για έναν ακόμα χρόνο δανεικός ώστε να έχει μια «γεμάτη» σεζόν από την αρχή μέχρι το τέλος. Είτε στον ΠΑΟΚ, είτε σε κάποια άλλη ομάδα, με το Περιστέρι να είναι ανάμεσα στις υποψήφιες που θέλουν να τον εντάξουν στο δυναμικό τους.

Στον Παναθηναϊκό ανήκει και ο Μιχάλης Λούντζης, ο οποίος είχε μια εξαιρετική σεζόν στα Τρίκαλα. Ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν και εφόσον παραμείνει στους «πράσινους» ή δοθεί και πάλι δανεικός. Σύμφωνα ωστόσο με όλες τις ενδείξεις, τη νέα σεζόν μόνο ένας εκ των Καλαϊτζάκη-Λούντζη θα βρίσκεται στο «πράσινο» ρόστερ.

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Φυσικά τα μέτωπα είναι πολλά και ανοικτά στον Παναθηναϊκό. Και όπως διαβάσατε προηγουμένως, τα πάντα θα εξαρτηθούν από τον Νικ Καλάθη. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι στην άκρη του μυαλού του Πασκουάλ (αλλά και της διοίκησης) δεν υπάρχουν παίκτες που θα... βολιδοσκοπηθούν.

Πρώτος και καλύτερος ο Ιωάννης Παπαπέτρου. Οι «πράσινοι» θέλουν να ενισχύσουν το ελληνικό στοιχείο στην ομάδα και ο 24χρονος φόργουορντ βρίσκεται στην κορυφή της λίστας τους. Βέβαια τίποτε δεν πρόκειται να γίνει εάν και εφόσον ο Παπαπέτρου δεν μιλήσει πρώτα με τον Ολυμπιακό, χωρίς ωστόσο να έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά του. Άλλωστε ο Παναθηναϊκός είχε ενδιαφερθεί γι' αυτόν και το καλοκαίρι του 2013, όταν και κατέληξε -τελικά- στους «ερυθρόλευκους».

Από εκεί και πέρα ο Σάσα Βεζένκοφ τον οποίο γνωρίζει καλά ο Τσάβι Πασκουάλ αναμένεται να απασχολήσει τον Παναθηναϊκό τις προσεχείς ημέρες, ενώ δεν πρέπει να θεωρηθεί σίγουρο ότι έχει... αποχαιρετήσει οριστικά ο Έιντριαν Πέιν. Ο Παναθηναϊκός θα κοιτάξει έναν παίκτη-σκόρερ που να αγωνίζεται στο «2» και στο «3» και θα είναι πρωτοκλασάτο όνομα, ενώ θα τα παίξει «όλα για όλα» για έναν σέντερ από το πιο ψηλό ράφι...

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα