Κι όμως, οι αριθμοί αποτύπωσαν την αλήθεια! (infographic)

Κι όμως, οι αριθμοί αποτύπωσαν την αλήθεια! (infographic)

Γιώργος Κούβαρης
Κι όμως, οι αριθμοί αποτύπωσαν την αλήθεια! (infographic)
Ο Παναθηναϊκός βρέθηκε στο 0-2, πάει στην Πόλη με την πλάτη στον τοίχο και το gazzetta.gr παραθέτει τα συνολικά νούμερα από τα δύο πρώτα ματς στο ΟΑΚΑ.

Οι μεγαλύτεροι αγώνες στην Sportingbet. Παίξε νόμιμα με πριμ 5% στο Κολωνία – Χόφενχαϊμ (21+).

Ναι. Μπορεί να έγιναν διαιτητικά λάθη στο δεύτερο ματς. Ναι. Μπορεί ο Παναθηναϊκός να ήταν ανταγωνιστικός και για μερικές λεπτομέρειες να έχασε την ευκαιρία να φέρει τη σειρά στα ίσια. Ναι. Μπορεί τα πράγματα να ήταν τελείως διαφορετικά εάν και εφόσον ευστοχούσε ο Κέι Σι Ρίβερς στο «ανοικτό» τρίποντο που επιχείρησε στα 24'' πριν από το τέλος με το σκορ στο -1 για τους «πράσινους».

Όμως με τα «αν» δεν γράφεται ιστορία και ούτε μπορεί κάποιος να μιλήσει υποθετικά. Η ιστορία γράφεται από τα γεγονότα και στην προκειμένη περίπτωση, οι αριθμοί από τα δύο πρώτα παιχνίδια του ΟΑΚΑ αποτύπωσαν στο έπακρο τα «πώς» και τα «γιατί» του 0-2 της Φενέρμπαχτσε. Αν και στη δεύτερη αναμέτρηση της σειράς η διαφορά δεν ήταν τόσο χαώδης όσο στο πρώτο, μια ματιά στο ranking φτάνει και περισσεύει για να καταλάβει κάποιος τα όσα συνέβησαν. Απλούστατα η Φενέρ είχε 99 μονάδες ενώ ο Παναθηναϊκός 31 λιγότερες, ήτοι 68!

Ακόμα και έτσι, οι «πράσινοι» έμειναν κοντά στο σκορ και διεκδίκησαν τη νίκη μέχρι το τέλος. Όμως η έλλειψη δημιουργίας (11 ασίστ έναντι 18), η «μηδενική» άμυνα πάνω από τη στεφάνη (0 έναντι 4 μπλοκ), κάποια χαμένα ριμπάουντ (29 έναντι 33) και το φοβερό ποσοστό (για δεύτερο σερί ματς) της Φενέρμπαχτσε στα τρίποντα στο ΟΑΚΑ (50% με 11/22 σουτ!) έγειραν τη πλάστιγγα στη μεριά των Τούρκων. Όμως ας δούμε τι έγινε συνολικά στα δύο ματς του ΟΑΚΑ...

Στο σύστημα αξιολόγησης η Φενέρμπαχτσε συγκέντρωσε 182 μονάδες (91 κατά μέσο όρο) έναντι 119 του Παναθηναϊκού (59,5 κατά μέσο όρο). Δηλαδή διαφορά 63 μονάδων, αριθμός... απαγορευτικός, ειδικά σε ματς τόσο υψηλού επιπέδου.

√ Η Φενέρ είχε 53,7% στα δίποντα (36/67) έναντι 46,9% των γηπεδούχων (30/64).

Στα τρίποντα στήθηκε και το μεγάλο πάρτι της Φενέρμπαχτσε. Οι παίκτες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς είχαν 54,5% ποσοστό ευστοχίας με 24/44 σουτ, έναντι 32,7% των «πρασίνων» με 16/49 σουτ έξω από τα 6.75 μέτρα. Ουσιαστικά τα 24 τρίποντα της Φενέρ ήταν 7,2 περισσότερα ανά δύο ματς σε σχέση με αυτά που σημείωνε στην regular season (16,8 ανά δύο παιχνίδια).

Στις ασίστ η Φενέρ μοίρασε 14 τελικές πάσες περισσότερες στο σύνολο (38 έναντι 24), όπερ και σημαίνει επτά παραπάνω σε καθένα από τα δύο παιχνίδια.

Το δυνατό σημείο του Παναθηναϊκού φέτος που είναι η άμυνα πάνω στη μπάλα, η ενέργεια και τα κλεψίματα δεν μπόρεσε να το εκμεταλλευτεί, αφού είχε τον ίδιο αριθμό κλεψιμάτων με τη Φενέρ (αμφότερες οι ομάδες από 11).

Στις τάπες η κυριαρχία της τουρκικής ομάδας ήταν καθολική αφού οι παίκτες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς μοίρασαν 11 μπλοκ στα δύο ματς (εκ των οποίων τις 6 ο Γιούντο και τις 4 ο Μπογκντάνοβιτς!) σε αντίθεση με τον Παναθηναϊκό που είχε μόλις 2 κοψίματα και αυτά στο πρώτο παιχνίδι της σειράς.

Στα ριμπάουντ υπήρχε ισορροπία μεταξύ των δύο ομάδων, με τη Φενέρ να έχει μόλις ένα περισσότερο (57 έναντι 56) και τον Παναθηναϊκό να μην μπορεί να εκμεταλλευτεί τα εννέα περισσότερα επιθετικά που είχε (22 έναντι 13)

Ο Παναθηναϊκός ήταν ελαφρώς καλύτερος στα λάθη αφού είχε 2 λιγότερα από τη Φενέρ (21 έναντι 23).

Και το δεύτερο στατιστικό που ήταν με το μέρος των «πρασίνων» ήταν οι ελεύθερες βολές, με τους παίκτες του Πασκουάλ να σουτάρουν με ποσοστό 67,6% (25/37) έναντι 63,6% της Φενέρ (7/11) η οποία είχε και 26 βολές λιγότερες.