Να «σπάσει την κατάρα» της Τούμπας (vids)

Σταύρος Σουντουλίδης
Να «σπάσει την κατάρα» της Τούμπας (vids)

bet365

Ο ΠΑΟΚ βρίσκεται για τέταρτη φορά στην ιστορία του στη φάση των «32» του Europa League, αναζητώντας κόντρα στη Σάλκε την υπέρβαση και την… πρώτη νίκη στην Τούμπα!

Ο «Δικέφαλος» το βράδυ της Πέμπτης θα έχει αντίπαλο την παράδοση, που ο ίδιος «δημιούργησε», με τρεις ήττες σε ισάριθμα εντός έδρας παιχνίδια για τη φάση των «32» του Europa League.

Η αρχή έγινε με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και το 0-1 το Φεβρουάριο του 2011, ακολούθησε το ισχυρό σοκ και ο αποκλεισμός από την Ουντινέζε με 0-3, για να έρθει και το… «χειρουργείο» του Γερμανού Σταρκ, μπροστά στα μάτια Πλατινί και Ινφαντίνο, στην ήττα με 0-1 από την Μπενφίκα το 2014.

Ας θυμηθούμε αυτές τις τρεις ευρωπαϊκές βραδιές του ΠΑΟΚ στην Τούμπα για τη φάση των «32» του Europa League

17–02–2011: ΠΑΟΚ – ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ 0-1

Πιστός στο πλάνο με το οποίο είχε νικήσει τη Βιγιαρεάλ και την Ντιναμό Ζάγκρεμπ, ο Μάκης Χάβος παρέταξε ένα «4-4-1-1» απέναντι στη ρωσική ομάδα και τους Χαλκιά, Ίβιτς, Σαλπιγγίδη στην 11αδα. «Γιατί να αλλάξουμε το… 1-0 της Τούμπας», έλεγε μια μέρα πριν στη συνέντευξη Τύπου, ωστόσο στο χορτάρι τα πράγματα δεν ήρθαν όπως τα είχε σχεδιάσει ο Έλληνας τεχνικός.

Το… 1-0 ήρθε, αλλά από την απέναντι πλευρά, με τον Χαλκιά να τραυματίζεται και στη θέση του να παίζει ο Κρέσιτς και τον Νέτσιντ να σκοράρει στο 29’, τον ΠΑΟΚ να μην έχει απαντήσεις και τον Χάβο να δηλώνει «μας αρέσουν τα δύσκολα».

Όντως, αυτό έγινε, μια εβδομάδα αργότερα στην παγωμένη Μόσχα. Ο «Δικέφαλος» πούλησε ακριβά το τομάρι του και έχασε στις λεπτομέρειες και καθαρά από ατυχία την πρόκριση, μένοντας στο 1-1.

23–02–2012: ΠΑΟΚ – ΟΥΝΤΙΝΕΖΕ 0-3

Ο αήττητος επί 12 συνεχή ευρωπαϊκά παιχνίδια, ΠΑΟΚ, βρέθηκε το βράδυ της 23ης Φεβρουαρίου του 2012 μπροστά σε μια από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές διακρίσεις των τελευταίων 40 ετών, μετά το θετικό 0-0 στο «Φρίουλι», απέναντι στην Ουντινέζε. Ο Λάζλο Μπόλονι ζητούσε από τους παίκτες του να μείνουν συγκεντρωμένοι, την ίδια ώρα που ο Γκουοντολίν έδειχνε σίγουρος για την ομάδα του.

Ήταν μια άκρως «περίεργη» περίοδος στις τάξεις των «ασπρόμαυρων» και μεγαλύτερη απόδειξη, ότι μια μέρα πριν από τον αγώνα είχαν μείνει απούλητα σχεδόν 10.000 εισιτήρια (22.400 έδειξε η επίσημη καταμέτρηση), δεν μπορούσε να υπάρχει.

Ο «Δικέφαλος» πλήρωσε το άσχημο ξεκίνημα, δεχόμενος δύο γκολ στις δύο πρώτες στημένες μπάλες της Ουντινέζε (Ντανίλο 6’ και Φλόρο Φλόρες 15’), ενώ ο Τσιρίλο σημάδεψε το δοκάρι στο 16ο λεπτό και κάπου εκεί όλα τελείωσαν. Η ιταλική ομάδα πήρε και το… δωράκι της στο 49’ με το ανύπαρκτο πέναλτι που είδε ο Νορβηγός Χάγκεν και ο Ντομίτσι διαμόρφωσε το τελικό 3-0 υπέρ των Ιταλών.

20–02–2014: ΠΑΟΚ – ΜΠΕΝΦΙΚΑ 0-1

Δύο χρόνια αργότερα, με τον κόσμο στο πλευρό του, ο ΠΑΟΚ προσπάθησε να βάλει δύσκολα στους «αετούς της Λισσαβόνας». Ο Χουμπ Στέφενς επιχειρούσε να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του, την ίδια ώρα που ο Ιβάν Σαββίδης καλούσε τους φιλάθλους «να στηρίξετε την ομάδα», καθώς ήταν έντονη η δυσαρέσκεια (και πάλι) στα πέριξ της Τούμπας για την πορεία στο πρωτάθλημα.

Ο ιδιοκτήτης της ασπρόμαυρης ΠΑΕ φιλοξένησε στη σουίτα του, εκείνο το βράδυ, τον τότε πρόεδρο της ΟΥΕΦΑ, Μισέλ Πλατινί, ο οποίος συνοδευόταν από το «δεξί του χέρι» στην ευρωπαϊκή ομοσπονδία, Τζιάνι Ινφαντίνο, σημερινό πρόεδρο της ΦΙΦΑ.

Η Τούμπα ήταν συγκλονιστική και η ασπρόμαυρη εξέδρα τρέλανε τους υψηλούς προσκεκλημένους, όχι όμως και η ομάδα. Ο ΠΑΟΚ εμφανίστηκε άτολμος, σχεδόν άχρωμος και άγευστός, ωστόσο η «μάχη των αετών» κρίθηκε υπέρ των Πορτογάλων (0-1), μ’ ένα γκολ του Λίμα (59’), που δεν έπρεπε να μετρήσει, καθώς ο σκόρερ ήταν σε εμφανή θέση οφσάιντ. Όμως, ο Γερμανός Βόλφγκανγκ Σταρκ και ο βοηθός του είχαν άλλη άποψη…

 

EUROPA LEAGUE Τελευταία Νέα