Τι τρέχει με τον Καλάθη; (pics & vids)

Αντωνία Σπανού
Τι τρέχει με τον Καλάθη; (pics & vids)
O Nικ Καλάθης ήταν για ακόμα μια φορά απογοητευτικός κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα και το gazzetta.gr επιχειρεί να αναλύσει την πτωτική πορεία του Έλληνα γκαρντ μέχρι και το βράδυ της Πέμπτης.

Ο Νικ Καλάθης ανδρώθηκε με την πράσινη φανέλα, έζησε το όνειρο του στο ΝΒΑ και επέστρεψε στον Παναθηναϊκό το 2015 για να πάρει τα... ηνία από τον Δημήτρη Διαμαντίδη και να ηγηθεί μιας εποχής η οποία στην μετάβαση της φαντάζει δύσκολη και επίπονη για τους «πράσινους».

Στην περσινή σεζόν συνυπήρξε με τον μεγάλο αρχηγό του Παναθηναϊκού και φρόντισε να ακούει με ευλάβεια ώστε να είναι έτοιμος όταν έρθει η ώρα να βγει μπροστά και να είναι εκείνος που οδηγήσει τους «πράσινους» στην νέα εποχή.

Το γεγονός ότι λογίζεται σαν Έλληνας και ότι έχει ανδρωθεί με την φανέλα του «τριφυλλιού» έπαιξε ρόλο ώστε η διοίκηση της ομάδας να τον εμπιστευθεί, να αρνηθεί οποιαδήποτε συζήτηση με το ΝΒΑ και τελικά να του δώσει ένα από τα μεγαλύτερα συμβόλαια στην Ευρώπη.

Μεγάλη κουβέντα προέκυψε το καλοκαίρι για το αν η επιλογή της ομάδας να αφήσει... στην μοναξιά του τον Καλάθη στην θέση του «άσου», θα δημιουργούσε πρόβλημα σε μια σεζόν που οι απαιτήσεις είναι περισσότερες από ποτέ.

Ο Τζέιμς έκανε άισθηση μετά την εξαιρετική σεζόν που είχε πέρυσι στην Λαμποράλ, αλλά στην ουσία δεν είναι playmaker και παρά το ύψος του δεν δείχνει ότι μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντα του και νοιώθει πιο άνετα στο να εκτελεί απ' το να δημιουργεί για τους συμπαίκτες του.

Η σεζόν άρχισε με τον Πεδουλάκη στον πάγκο των «πρασίνων» με τον Έλληνα τεχνικο να εχει σχεδιασει την ομάδα με τους δύο παίκτες να συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον.

Πριν καλά καλά αρχσουν και οι αγωνιστικές υποχρεώσεις ο Τζέιμς αυτοτραυματίστηκε και μοιραία ο Καλάθης ήταν εκείνος που χρειάστηκε να βγει μπροστά για την ομάδα του και να περνάει πολύ χρόνο στο παρκέ με την μπάλα στα χέρια του.

Η βαριά ήττα του Παναθηναϊκού από τον Ολυμπιακό για την δεύτερη αγωνιστική του πρωταθλήματος έφερε άμεσα την απομάκρυνση του Άργυρη Πεδουλάκη και μετά από ένα σύντομο πέρασμα με τον Γιώργο Βόβορα στην θέση του υπηρεσιακού, ανακοινώθηκε ο Τσάβι Πασκουάλ.

Ο Καλάθης στην αρχή της σεζόν

Στις δύο πρώτες αγωνιστικές της Basket League ο ΠΑΟ έπαιξε κόντρα στον Προμηθέα όπου ο Καλάθης έμεινε στο παρκέ για 26 λεπτά και 27 δευτερόλεπτα και πέτυχε 9 πόντους ενώ μοίρασε 5 ασίστ.

Ενώ με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ και στην βαριά ήττα του Παναθηναϊκού έπαιξε για 35 λεπτά και 25 δευτερόλεπτα και είχε 5 πόντους και 5 ασίστ.

Στο πρώτο ματς της φετινής Euroleague κόντρα στην Ζαλγκίρις μέτρησε 13 πόντους και 4 ασίστ σε 31 λεπτά και 16 δευτερόλεπτα που έμεινε στο παιχνίδι.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό από το λίγο που έμεινε στον πάγκο ο Αργύρης Πεδουλάκης είχε αποφασίσει ότι ο Καλάθης θα περνούσε αρκετό χρόνο στο παρκέ και από εκείνον θα φτιαχνόταν το παιχνίδι της ομάδας του.

Η έλευση του Τσάβι Πασκουάλ δεν άλλαξε πολλά καθώς, όσο ειδικά ήταν τραυματίας ο Τζέιμς, ο Καλάθης χρειαζόταν να περνάει χρόνο στο παρκέ. Οι αριθμοί είναι χαρακτηριστικοί.

Ο Έλληνας γκαρντ μέχρι και το παιχνίδι με την Νταρουσάφακα για την 9η αγωνιστική της Euroleague δεν είχε παίξει ποτέ κάτω από 32 λεπτά.

Με την ΤΣΣΚΑ, που στον πάγκο κάθισε ο Βόβορας, έπαιξε για 32' και 50'' πετυχαίνοντας 10 πόντους, με την Μπάμπεργκ 32' και 35'' έχοντας 13 πόντους, με τον Ερυθρό Αστέρα 33' και 31'' με 16 πόντους.

Στην Τουρκία στην ήττα κόντρα στην Εφές ο Καλάθης έπαιξε 34' και 40'' με 10 πόντους, με την Μακάμπι 33' και 48'' με 13 πόντους, με την Ρεάλ 34' και 23'' με 15 πόντους, με Ολυμπιακό 33' και 02'' με 16 πόντους, ενώ με την Νταρουσάφακα όπου επιστρέφει και ο Τζέιμς 33' λεπτά και 27'' δευτερόλεπτα που πέτυχε 11 πόντους.

Ξεκούραση στην Basket League και επιστροφή Τζείμς με μείωση του χρόνου του Καλάθη

Αρκετά πιο χαλαροί ήταν αντίστοιχα οι χρόνοι του στην Basket League όπου οι προπονητές ήθελαν να κάνουν διαχείριση του παίκτη και φρόντιζαν να παίζει πιο συντηρητικά.

Με την επιστροφή του Τζέιμς φαίνεται ότι ο Καλάθης χάνει από τον χρόνο τους αλλά όχι ιδιαίτερα από τους αριθμούς του οι οποίοι παραμένουν εξαιρετικοί.

Κόντρα στην Μπαρτσελόνα για την 10 αγωνιστική της Euroleague ο Καλάθης θα μείνει για πρώτη φορά κάτω από 30 λεπτά στο παρκέ και συγκεκριμένα 26 και θα πετύχει 13 πόντους.

Το πρόγραμμα στην συνέχεια είχε την Γαλατάσαραϊ και ο πρώην NBAer έμεινε στο παρκέ 23 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα και μέτρησε14 πόντους.

Στην «μαγική» εμφάνιση κόντρα στην Φενέρ στο ΟΑΚΑ ο Καλάθης ήταν εξαιρετικός. Έπαιξε 31 λεπτά και 18 δευτερόλεπτα και είχε 16 πόντους, 8 ριμπάουντ και 11 ασίστ κάνοντας τρομερά πράγματα μέσα στο παρκέ.

Τα επόμενα τρία παιχνίδι κόντρα σε Αρμάνι Μιλάνο, Μπασκόνια και Ούνικς Καζάν θα συνδυαστούν και με τις 3 τελευταίες εντυπωσιακές εμφανίσεις του Καλάθη.

Συγκεκριμένα είχε 16, 14 και 23 πόντους αντίστοιχα με τον τελευταίο αγώνα για το 2016 να είναι η ήττα στο Καζάν με τον «πράσινο» γκαρντ να κάνει ότι μπορεί για να δώσει την νίκη στην ομάδα του.

Το 2017 τον βρήκε... μεταμορφωμένο!

Κάπου εκεί τα νούμερα είναι... εντυπωσιακά αρνητικά. Είναι λες και κοιτάς την στατιστική ενός άλλου παίκτη.

Στα σχεδόν 20 λεπτά που έπαιξε κόντρα στον Ολυμπιακό είχε μόλις 4 πόντους και για πρώτη φορά ο Καλάθης πέφτει σε μονοψήφιο αριθμό πόντων.

Στην Εφές θα παίξει 27 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα και θα μετρήσει 7 πόντους και 7 ασίστ, ενώ κόντρα στην Φενέρ έμεινε στο παρκέ 21 λεπτά και είχε μόλις 2 πόντους.

Το πρόβλημα είχε γίνει πλέον φανερό και στο παιχνίδι για την 19η αγωνιστική και την μεγάλη νίκη του Πανθηναϊκού κόντρα στην Μπαρτσελόνα στο ΟΑΚΑ ο Καλάθης έμενε στο παρκέ μόλις 15 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα έχοντας 5 πόντους.

Airball βολή και το... αποκορύφωμα!

Αποκορύφωμα του πολύ κακού φεγγαριού ήταν ο χθεσινός αγώνας κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα.

Αν εξαιρέσει κάποιος την airball βολή ο Καλάθης έπαιξε για 22 λεπτά και είχε μόλις 2 πόντους και 4 λάθη γεγονός που δείχνει ότι είτε σωματικά είτε ψυχολογικά βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση.

Το θέμα υπάρχει και γίνεται φανερό. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και ο Τσάβι Πασκουάλ καλείται να βρει την λύση. Ο Παναθηναίκός μετρούσε ρεκόρ 9 - 6 με τον αρχηγό του σε καλή κατάσταση και έχει κάνει 2 - 3 στα τελευταία ματς.

EUROLEAGUE

ΧΡΟΝΟΣ

ΠΟΝΤΟΙ

ΑΣΙΣΤ

ΔΙΠΟΝΤΑ

ΤΡΙΠΟΝΤΑ

ΒΟΛΕΣ

1-15η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

31,27

14,2

6,8

56,60%

33,90%

52,60%

16-20η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

21,5

3,8

3,2

33,30%

5,80%

Ο%

Δεν είναι λογικό ο Νικ να ξέχασε το μπάσκετ που ήξερε αλλά το πρόβλημα είναι πασιφανές. Κάτι τον έχει επηρεάσει και καλό θα ήταν να βρεθεί σύντομα λύση.Συνολικά πλέον ο «πράσινος» γκαρντ μετρά 11.6 πόντους κατά μέσο όρο με 28:53 λεπτά συμμετοχής αλλά και 6 ασίστ.

Ο ίδιος αρνείται να έχει οποιαδήποτε επαφή με τον τύπο και τους δημοσιογράφους, οπότε κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να έχει συμβεί στον τον διεθνή γκαρντ του Παναθηναϊκού.

Η κατάσταση βρίσκεται στα χέρια του προπονητικού τιμ οι οποίοι πρέπει να βρουν την συνταγή που θα φέρει τον Καλάθη στα στανταρ που τον έχουν συνηθίσει οι φίλοι της ομάδας και σε εκείνα που έχει θέσει ο ίδιος για τον εαυτό του με τις εμφανίσεις του μέχρι πριν μερικές αγωνιστικές.