Ο Ολυμπιακός αναγκάζει τον αντίπαλο να σουτάρει άσχημα

Ο Ολυμπιακός αναγκάζει τον αντίπαλο να σουτάρει άσχημα
Ο Ολυμπιακός νίκησε την Μπαρτσελόνα λόγω της άμυνας του και το gazzetta.gr αναφέρει πως οι Πειραιώτες αναγκάζουν όλους τους αντιπάλους να ρίχνουν τα ποσοστά τους στα δίποντα.

Για πρώτη φορά φέτος ο Ολυμπιακός έβγαλε τόση σκληράδα στην άμυνά του. Κι άλλες φορές έπαιζε καλή άμυνα, κι άλλες φορές ανάγκασε τον αντίπαλο να χαμηλώσει την παραγωγικότητά του, αλλά ποτέ δεν το έκανε για τόσο μεγάλο διάστημα.

Οι Πειραιώτες ανάγκασαν την Μπαρτσελόνα να σκοράρει 22 λιγότερους πόντους από τον μέσο όρο της αφού πριν τον αγώνα στο ΣΕΦ έβαζε 74.6

Τα βασικότερα συστατικά για τη συγκεκριμένη επιτυχία ήταν η επιθυμία όλων όσοι έμπαιναν στο παρκέ να βοηθήσουν στο συγκεκριμένο τομέα και ο Βαγγέλης Μάντζαρης.

Παρά τις αλλαγές που έκανε ο Γιάννης Σφαιρόπουλος η πίεση της άμυνας παρέμενε σε υψηλό επίπεδο, αλλά λίγο περισσότερο ξεχώρισε ο Έλληνας γκαρντ.

Ο Μάντζαρης κατάφερε να κρατήσει άποντο τον Ταιρίς Ράις στο πρώτο ημίχρονο με τον Αμερικανό να έχει 0/5 δίποντα, 0/2 τρίποντα και μία ασίστ. Η πίεση που του ασκήθηκε τον αποδιοργάνωσε εντελώς και δε φρόντισε να βοηθήσει ούτε με το σκορ ούτε με τη δημιουργία του.

Ένα στατιστικό στοιχείο το οποίο παίζει τεράστιο ρόλο στη σύγχρονη εποχή του παιχνιδιού και ειδικά σε αυτό το επίπεδο είναι το ποσοστό των αντιπάλων. Πόσο το επηρεάζει η εκάστοτε αμυντική συμπεριφορά κάθε ομάδας.

Ο Ολυμπιακός ανάμεσα στις ομάδες της Euroleague είναι η 2η καλύτερη ομάδα σε αυτό αφού αναγκάζει κάθε αντίπαλο να σουτάρει με 36% εντός παιδιάς (δίποντα και τρίποντα).

Στην κατηγορία του δίποντου είναι κορυφαία ομάδα της διοργάνωσης αφού αναγκάζει τον αντίπαλο να εκτελέσει με 43%.

Τέλος είναι η καλύτερη άμυνα στο αμυντικό transition αφού δέχεται 8 πόντους μέσο όρο από αιφνιδιασμό αντιπάλου (πρωτεύον ή δευτερεύον).

Τα παραπάνω στοιχεία όχι μόνο τα εφάρμοσε στον αγώνα με την Μπαρτσελόνα, αλλά τα βελτίωσε σε πολύ μεγάλο βαθμό. Οι Καταλανοί σούταραν με 35.1% στα δίποντα και με 26.7% στα τρίποντα. Κι όλα αυτά σε ματς που κρίθηκε περίπου στις 60-65 κατοχές.

ΤΑ ΔΙΠΟΝΤΑ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΑΛΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

ΟΜΑΔΑ

ΔΙΠΟΝΤΟ

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

57.6%

46.3%

ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ

48.1%

30.4%

ΑΡΜΑΝΙ

55.7%

55.8%

ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ

55.2%

50%

ΤΣΣΚΑ

55.3%

40%

ΓΑΛΑΤΑΣΑΡΑΪ

53%

45.9%

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

50.8%

35.1%

Δεν πέρασαν πολλές μέρες από τότε που γράφαμε για την σκληράδα που πρέπει να βγάλουν οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου στο παρκέ αν θέλουν να προχωρήσουν στη φετινή διοργάνωση και αμέσως ήρθε η πρώτη επιβεβαίωση. Σίγουρα θα υπάρξουν αγώνες που δε θα τα καταφέρει ενώ θα υπάρξουν κι άλλες που θα κερδίσει τα ματς από την επίθεσή του όπως συνέβη στη Βιτόρια.