Soccer όπως NBA!

Gazzetta team
Soccer όπως NBA!

bet365

Το δικό μας ποδόσφαιρο, το δικό τους soccer, διπλασίασε φέτος (από 3 σε 6%) τα ποσοστά δημοφιλίας του στις Η.Π.Α, φτάνοντας το επαγγελματικό μπάσκετ. Κορυφαίο πάντα το football (32%).

Κάθε χρόνο στις Η.Π.Α. διεξάγεται έρευνα με αντικείμενο: πιο άθλημα είναι πιο δημοφιλές στην χώρα. Πιο συγκεκριμένα, από το 1985 τίθεται δημοκοσπικά στο κοινό το σχετικό ερώτημα για το αγαπημένο παιχνίδι που θέλει να παρακολουθεί. Εκτοτε στην κορυφή στρογγυλοκάθεται ο βασιλιάς των σπορ, που δεν είναι άλλο από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, αυτό που στην Ελλάδα αποκαλούμε ράγκμπι (σ.σ.: με μία πιο ευρεία έννοια του όρου).

Από κοντά ακολουθούσε το 1985 το μπέιζμπολ. Τα δυο τους είχαν τότε μόλις μία μονάδα διαφορά (25%-24%). Ωστόσο, η ψαλίδα σταδιακά άρχιζε να ανοίγει υπέρ του πρώτου. Στην τελευταία έρευνα, αυτήν που δημοσιεύτηκε στις 21 Ιανουαρίου του 2015, η διαφορά τους έφτασε στο πολύ μεγάλο 32%-16%.

Φυσικά όλος αυτός ο πρόλογος δεν γίνεται για να ανοίξουμε κουβέντα για το ράγκμπι και το μπέιζμπολ, μα για το κανονικό, το δικό μας ποδόσφαιρο, αυτό που σε εκείνα τα μέρη αποκαλούν soccer, για να μην το μπερδεύουν με το football: ξέρετε εκείνο με τα κράνη και τους -ακαταλαβίστικους για αρκετούς από εμάς- κανόνες.

Το soccer λοιπόν έφτασε για το 2014 στο δικό του μέγιστο νούμερο δημοφιλίας. Το 1985 το ποσοστό εκείνων που το δήλωναν ως αγαπημένο άθλημα, ανερχόταν μόλις στο 2%, ενώ για την περασμένη χρονιά έφτασε στο 6%. Πρόκειται για ένα ποσοστό που δεν είχε ποτέ και σε σχέση με το 2013 εμφανίστηκε αύξηση της τάξης του 3%.

Προφανώς και τούτο το φαινόμενο οφείλεται στο Μουντιάλ της Βραζιλίας και το ότι η δική τους Εθνική ομάδα τα πήγε πολύ καλά, φτάνοντας στους «16», για να αποκλειστεί ηρωικά στην παράταση (2-1) από το Βέλγιο. Εκείνο το ματς είχε καταγράψει τρομερά τηλεοπτικά νούμερα, πρωτοφανή για τις Η.Π.Α.

Με κάμποσους παικταράδες να εξακολουθούν να μεταναστεύουν στην MLS για τα... ένσημα τους και το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα να έχει αντίστοιχες επιτυχίες στο μέλλον, το μόνο σίγουρο είναι πως το soccer δικαίως έχει βρεθεί στην πρώτη πεντάδα των αγαπημένων αθλημάτων. Και μην νομίζεται ότι το 6% στην Αμερική είναι μικρό ποσοστό. Τόσο ακριβώς επέλεξε και κοτζάμ NBA...

 

Τελευταία Νέα