Η δεύτερη ματιά της πρεμιέρας του «Τσου Λου»

Γιάννης Σερέτης
Η δεύτερη ματιά της πρεμιέρας του «Τσου Λου»

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης επιχειρεί την σύνοψη της πρεμιέρας του Τσάμπιονς Λιγκ, φωτίζοντας κάποιες πτυχές μακριά από τα highlights των γκολ...

Αντε, καλή αρχή. Πολλά γκολ, όμορφα γκολ, μία έκπληξη (Κοπεγχάγη – Γιουβέντους), πολύ ενδιαφέρον ποδοσφαιρικά ματς στο Φάληρο. Μην περιμένετε πολλά γκολ σήμερα: πάντα επηρεάζονται οι προπονητές από την πρώτη ημέρα του Τσάμπιονς Λιγκ με όσα έχουν δει και διαβάσει. Μετά τη διακοπή των πρωταθλημάτων στο 1-10 Σεπτέμβρη, όλοι οι «μεγάλοι» ψάχνονται ακόμα. Θα δούμε αρκετές αλλαγές στην πορεία της σεζόν. Προς το παρόν μια «δεύτερη» ματιά στα χθεσινά σεντόνια…

1oς ΟΜΙΛΟΣ

Μ. Γιουνάιτεντ 3 - Σαχτάρ 3- Λεβερκούζεν 0 - Ρ. Σοσιεδάδ 0

· Στο Φάληρο οι τελικές προσπάθειες ήταν 10-1 υπέρ του ΟΣΦΠ στο ημίχρονο. Τι να πει και η Ρεάλ Σοσιεδάδ, που ήταν στο 10-0 στο α΄ μέρος εναντίον της Σαχτάρ στο πρώτο μέρος;

· Υπάρχουν κι άλλες ομοιότητες με το ματς του Φαλήρου: πρώτο σουτ εντός εστίας – πρώτο γκολ για τον φιλοξενούμενο (στο… 65’!), δύο δοκάρια για τους γηπεδούχους (μετά το 0-1, όμως, όχι πριν, όπως στο «Γ. Καραϊσκάκης»)…

· Γενικά, παρότι δεν σκόραρε χθες, ας προσέξουμε κατά τη διάρκεια της σεζόν τον 24χρονο Μεξικανό Κάρλος Βέλα, τον οποίο… ψιλοθυμόμαστε από την Αρσεναλ. Πέρυσι έγραψε 14/35 στην Primrera και… γαζώνει. Προς… παρατήρηση και μελέτη και το σούπερ Γαλλάκι, ο Αντουάν Γκρισμάν, που είχε αφήσει άφωνη όλη την Ευρώπη με τη γκολάρα (ψαλίδι) στο Λιόν.

· Ο Μιρτσέα Λουτσέσκου επιμένει βραζιλιάνικα στην έμπειρη πλέον Σαχτάρ: πέντε στην ενδεκάδα. Εκτός 18άδας ο «πολύς» Τσιγκρίνσκι, ο οποίος το 2009, στα 23 του, είχε πωληθεί στην Μπάρτσα…

· Στο Ολντ Τράφορντ το σπουδαίο γεγονός πριν από την έναρξη του ματς ήταν το ντεμπούτο του χειροκροτούμενου Ντέιβιντ Μόγες σε ματς Τσάμπιονς Λιγκ για την Γιουνάιτεντ (τρεις γενιές φιλαθλων μεγάλωσαν με τον Σερ Αλεξ) και του «αφάνα» Φελαϊνί που πήρε μαζί του την τελευταία στιγμή από την Εβερτον μπας και συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα στη μεσαία γραμμή.

· Πάγκος Γιουνάιτεντ: Εβανς-Κλέβερλι – Φάμπιο- Γιανγκ – Ερνάντες και ο Δανός γκολκίπερ Αντερς Λίντεγκαρντ. Πού να την φτάσουν στο Τσάμπιονς Λιγκ οι στόπερ της, ο Φελαϊνί και οι παικταράδες Ρούνεϊ, - Φαν Πέρσι που έχασαν δυο απίστευτες ευκαιρίες (άλλο να το γράφεις κι άλλο να τις.. βλέπεις) και έβαλαν τα τρία από τα τέσσερα;

· Το ματς ήταν από τα σίγουρα «over» και επιβεβαιώθηκε, από τις κινήσεις του Ρούνεϊ εξαρτάται το.. μισό παιχνίδι της Γιουνάιτεντ, ο Φαν Πέρσι έχει πετύχει γκολάρα (και κρίσιμο, το 2-1, τη στιγμή της έντασης στο γήπεδο μετά την ισοφάριση της Λεβερκούζεν του πρώην Liverpoolian Σάμι Χίπια).

· Επτά τελικές προσπάθειες ο Γουέιν, από τη Λεβερκούζεν των πολλών κενών στην πολυεθνική άμυνά της (εκτός 18άδας ο Σταφυλίδης), ας προσέξουμε τον γεννημένο στην Φρανκφούρτη 19χρονο Εμρέ Καν με το «10» στην πλάτη που πέρυσι δεν είχε λεπτό συμμετοχής στην Μπάγερν και εφέτος ξεκινά βασικός στο Τσάμπιονς Λιγκ: 5 εκατ. ευρώ η μεταγραφή του…

· 113-116 τα χιλιόμετρα! 16-12 οι τελικές, 57%-43% η κατοχή μπάλας.

Β΄ΟΜΙΛΟΣ

Ρεάλ Μαδρ. 3 – Γιουβέντους 1- Κοπγεχάγη 1 – Γαλατάσαραϊ 0

· Στην Κοπεγχάγη ο Ολοφ Μέλμπεργκ έριξε στον κουβά όλη την Ευρώπη! Βασικός στους γηπεδούχους του… «αιώνιου» κόουτς Σολμπάκεν ο 36χρονος Σουηδός που πήγε κοντά στα λημέρια του από την Βιγιαρεάλ (29 συμμετοχές πέρυσι) και βρήκε τον καλό συμπατριώτη του γκολκίπερ Γιόχαν Ουίλαντ (έχει βγάλει δύο απίθανα στο πρώτο ημίχρονο με σούπερ αντανακλαστικά, του Κιελίνι και του Πογκμπά και άλλα τρία με σούπερ τοποθετήσεις στο β΄ μέρος).

· Κλασικό ματς όπου η… πόρνη δεν μπαίνει μέσα για τον «ισχυρό», αποτέλεσμα το οποίο ενδέχεται να κοστίσει την πρώτη θέση στην Γιουβέντους και να τη «στείλει» σε κάποια ομαδάρα στους «16»: ήταν η επιβράβευση του (πρώην Γιουβεντίνου και Μιλανέζου) Κάρλο Αντσελότι για το 6-1 στην Πόλη…

· Με 4-4-2 οι Δανοί, με 3-1 (Πίρλο) – 4 – 2 (Τέβες-Κουαλιαρέλα) οι Ιταλοί που εκτέλεσαν 16 ανεκμετάλλευτα κόρνερ (ποια… ΠΣΖ;), είχαν 44%-56% κατοχή μπάλας και 25 (έναντι 8) τελικές προσπάθειες. Ο «λίμπερο» Ογκμπόνα έχει αλλάξει 46 πάσες με τους «συνοδοιπόρους» Κιελίνι – Μπονούτσι. 0/8 τελικές προσπάθειες για τον «Καρλίτο»! Στον πάγκο χωρίς λεπτό συμμετοχής ο Γιορέντε.

· Ετρεξαν πολύ οι Δανοί: 125 – 124 τα χιλιόμετρα!

· Στην Πόλη, ο Φατίχ Τερίμ άφησε την εθνική Τουρκίας που ανέλαβε υπηρεσιακώς μέχρι τη λήξη των προκριματικών (δύο νίκες σε δύο ματς, την ξαναέβαλε στο παιχνίδι!) και την πάτησε όπως ο Ολυμπιακός.

· Όχι από «στημένα», αλλά σε ανοιχτό γήπεδο: 0-1 με αξιοπρεπές α’ μέρος, 0-2 από ένα λάθος στο 54΄, 0-4 με δυο του Κριστιάνο στο 64’ και στο 66’.

· Εξω ο Κασίγιας στο 15’ από σύγκρουση (πλευρά) με τον Σέρχιο Ράμος στον αέρα, έξω και ο Ντιντιέ Ντρογκμπά στο 46’ με πρόβλημα. Κατάμεστο γήπεδο, επιτέλους νίκη για τη Ρεάλ στην Τουρκία, σχεδόν πλήρης η Γαλατά (και με Σνέιντερ, Ινάν).

· Βασικούρα πάλι ο 31χρονος αριστερός μπακ Αλμπερτ Ριέρα, με αντίπαλο τον Ντι Μαρία. 4-2-3-1 από τον Αντσελότι με Καρβαχάλ δεξιό μπακ, Μόντριτς – Κεντίρα κεντρικούς, Ισκο (πίσω από τον Μπενζεμά, Ντι Μαρία – Κριστιάνο στα άκρα και Μπέιλ στον πάγκο, μαζί με την πιτσιρικαρία (Μοράτα, Νάτσο, Ροντρίγκεθ, Κασεμίρο). Του έλειπαν ο Τσάμπι (σε ενάμιση μήνα έτοιμος…), ο Μαρσέλο, ο Κοεντράο και ο Βαράν.

· «Είναι καλό το αποτέλεσμα, όχι τόσο το παιχνίδι μας» είπε ο Καρλίτο που θέλει περισσότερο passinggame και κατοχή μπάλας (50%-50% χθες…) α λα Barca, αλλά το DNA του Ζοσέ δεν αλλάζει εύκολα…

· Εννέα τελικές ο Κριστιάνο που πανηγύρισε τα γκολ του, 11-17 συνολικά, 11 φορές γύρισε τη μπάλα στον Ντιέγκο Λόπεθ ο Πέπε!

Γ’ ΟΜΙΛΟΣ

Π.Σ.Ζ. 3 – Μπενφίκα 3 – Αντερλεχτ 0 – ΟΣΦΠ 0

* Στη Λισσαβώνα ήταν ίσως το μοναδικό μισοάδειο γήπεδο της βραδιάς. Προφανώς, ο «αντιτουριστικός» αντίπαλος, η ακαταμάχητη προς το παρόν απογοήτευση από τις τρεις χαμένες κούπες πέρυσι και η μετριότατη εκκίνηση στο πρωτάθλημα για την Μπενφίκα, οι τρεις βασικές αιτίες.

* Τέσσερις Σέρβοι στην ενδεκάδα του Ζεσούς, ας έχουμε στο μυαλό μας τους Ντούρισιτς, Μάρκοβιτς που πήρε αντί συνολικά 16 εκατ. ευρώ από Χερενφέιν - Παρτιζάν αντίστοιχα και πλαισιώνουν τον Οσκαρ Καρντόσο. Βασικός ο Φέισα, το δίδυμο Γκαράι – Λουϊζάο στο κέντρο της άμυνας θα το ήθελε ο… Ολυμπιακός.

* Ελάχιστα πράγματα η Αντερλεχτ, έχασε το ματς γρήγορα, στο πρώτο 30λεπτο, αλλά η τριάδα Σουάρες – Μίτροβιτς – Μπρούνο που «γαζώνουν» στο πρωτάθλημα, δεν πρέπει να υποτιμηθεί. Αν, πάντως, ηττηθεί στις Βρυξέλλες, αντίο…

* 49%-51% η κατοχή μπάλας, 9-7 οι τελικές προσπάθειες, αλλά μηδέν ευκαιρίες οι Βέλγοι.

* Στο Φάληρο τα… ξέρετε. Ο Ν’Ντιγκά έμεινε 90 λεπτά στον πάγκο, ο Γιαταμπαρέ μπήκε για τη… συμμετοχή στο 84’…

* Το 10-1 στις τελικές του α’ έγινε 2-11, τελικά 12-12. Εξωπραγματικό ποδοσφαιρικά το 3 γκολ/6 κόρνερ (δηλαδή ½!) των Γάλλων, ίσως και παγκόσμιο ρεκόρ τα τρία γκολ από κόρνερ σε 18 (!) λεπτά (68’, 73’ Μότα, 86’ Μαρκίνιος).

* Εκτός 18άδας ο Αβραάμ, στον πάγκο ο Μανωλάς. Σωστά στον πάγκο ο Σαβιόλα (και χωρίς μουρμούρα από την κερκίδα για την επιλογή!). Τέσσερις Ελληνες στην ενδεκάδα (Σιόβας, Μανιάτης, Σάμαρης, Μήτρογλου).

* Αφού έχασε τις ευκαιρίες για να πάει με 2-1 ή και 3-1 στο α’ μέρος ο ΟΣΦΠ, διαχειρίστηκε ανώριμα το β΄μέρος. Είχε πλάνο «Βαλβέρδε» («σπριντάρουμε στα πρώτα 45-60 λεπτά για να πάρουμε το προβάδισμα ή «το καθαρίζουμε» στο ελληνικό πρωτάθλημα), δεν ήταν προετοιμασμένος για το κακό σενάριο στο β΄.

* Εκτός κι αν ο Μίτσελ πίστευε ότι θα είχε μέχρι το 90’ δέκα υβρίδια «Μπολτ - Γκεμπρεσιλασιέ», όπως στο καλύτερο ημίχρονο του ΟΣΦΠ στο Τσάμπιονς Λιγκ, ίσως μαζί μ΄ αυτό εναντίον της Λεβερκούζεν στη Ριζούπολη. Αν το πίστευε, λάθος του.

* Μεγάλο πρόβλημα στη μεσαία γραμμή η Παρί και στο κέντρο της άμυνας ο ΟΣΦΠ, που πάει φουλ για «over» σε όλα τα ματς του ομίλου του. Και με «over» δεν πέρασε ποτέ καμία ελληνική ομάδα στους «16». Ούτε ο ίδιος, με Μπάγεβιτς και Λεμονή στον πάγκο.

* Σημαντικότατο το χειροκρότημα των οπαδών στο τέλος του ματς, θύμισε το ΑΕΚ – Σεβίλλη 1-4 τις ημέρες του Πουέρτα και των πυρκαγιών στην Πελοπόνησσο επί Λορένθο Σέρα Φερέρ, στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

* Με 89% στις πάσες αποχώρησε ο Τσόρι, χαμηλό το 65% του εκρηκτικού Βάις, σχεδόν απίστευτο χαμηλό το 63% του Φαν ντερ Βιλ για ακραίο αμυντικό! 104 – 102 τα διανυθέντα χιλιόμετρα από τους παίκτες, 113 – 105 στο Μπενφίκα – Αντερλεχτ.

* 42%-58% η κατοχή μπάλας, λόγω της κατάρρευσης των Ερυθρόλευκων στο β΄ μέρος (36%-64%), στοιχείο το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει ο Μίτσελ, γιατί μετά το 1-2 «πάγωσε» όλο το γήπεδο.

Δ’ ΟΜΙΛΟΣ

Μπάγερν 3 - Μ. Σίτι 3 – ΤΣΣΚΑ Μόσχας 0 - Βικτόρια Πλζεν 0

· Το 0-2 του Γιαγιά Τουρέ στην Τσεχία (με δεξί από αριστερά εκτός περιοχής στο αριστερό «Γ») στο χθεσινό βάθρο, μαζί με το «α λα Σαραβάκος» του Βλάντιμιρ Βάις και το δεξί (!) ανάποδο του Φαν Πέρσι.

· Πολύ «γεμάτος» πάγκος για τον Πελεγκρίνι, με Μίλνερ, Νεγρέδο, Γιόβετιτς, Χάβι Γκαρθία. Νάστασιτς βασικός αντί Λέσκοτ πια, ο Φερναντίνιο μαζί με τον Γιαγιά στη μεσαία γραμμή, Νασρί – Χεσούς Νάβας στα άκρα, Αγουέρο – Τζέκο για… πάντα μαζί. Τραυματίας ο παικταράς Σίλβα.

· Με 9 Τσέχους και 2 Σλοβάκους οι γηπεδούχοι στην ενδεκάδα τους! Με έναν Αγγλο (Χαρτ) η Σίτι. Και με εννιά εθνικότητες! Δύο Σέρβους (Κολάροφ – Νάστασιτς), δύο Αργεντινούς (Σαμπαλέτα – Αγουέρο) και Αγγλο, Γάλλο, Βόσνιο, Βραζιλιάνο, Ισπανό, Βέλγο, Ιβοριανό.

· Παίζει ακόμη ο συνομήλικος μου (και του «Λύμπε»…) με το «10» στην πλάτη, Πάβελ Χόρβατ, βασικός! Ναι ρε «75άρη»!

· 45%-55% η κατοχή μπάλας, 10-18 οι τελικές προσπάθειες, 113-115 τα χιλιόμετρα.

· Στο Μόναχο ο Πεπ προσπαθεί να… διαφοροποιηθεί. Πάλι ο Λαμ αμυντικός μέσος, ελλείψει Χάβι Μαρτίνεθ (τον προορίζει για στόπερ), Τιάγκο και Σβαϊνστάϊγκερ (ανέτοιμος, έπαιξε χθες για λίγο).

· Προσωρινή λύση αυτή. Το θέμα είναι αν θα παίξει τελικά κάποια στιγμή με «ψεύτικο εννιάρι» α λα Μέσι τον Γκέτσε. Πώς βγάζεις τον Μάντζουκιτς που τα «κολλάει»;

· Καθαρά ματς προπόνησης – εκπαίδευσης το χθεσινό με τους άχρωμους Ρώσους. Το επόμενο. Στο Μάντσεστερ, είναι το πρώτο «βαρύ» ματς του Τσάμπιονς Λιγκ μετά το σημερινό Νάπολι – Ντόρτμουντ.

· Και καλείται να βρει λύση στις στημένες φάσεις, γιατί ο πιο έγκυρος «Βαυαρολόγος» του ελληνικού Τύπου, μου είπε ότι καθιερώνει τη «ζώνη» όπως στην Μπάρτσα…

· 122 – 118 (!!!) τα χιλιόμετρα, 20-8 οι τελικές προσπάθειες, 65%-35% η κατοχή μπάλας.

Υ.Γ. Ούτε μία κόκκινη σε οκτώ ματς. Και…είδηση, είδηση! Oύτε ένας Ελληνας διαιτητής σε 16 ματς ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ. Oύτε καν «τέταρτος»! Να σηκώνει τα ταμπελάκια βρε αδερφέ… Εχουν καλή φήμη, γι’ αυτό. Μόνο ο Κάκος στα… 40φεύγα του και ο Σιδηρόπουλος στο Europa League (Τουν – Ραπίντ και Ντινάμο Κιέβου – Γκενκ αντίστοιχα). Κι όμως. Ανέκαθεν πίστευα (σοβαρά και αυτό έχει αποδειχθεί) ότι «έξω» σφυρίζουν χωρίς βάσανα στο μυαλό τους πολύ καλύτερα απ΄ ότι «μέσα». Θα θεωρούνται, φαίνεται, κι αυτοί στη γενιά των «μέτριων» που ακολούθησε τη σούπερ του Κολίνα πανευρωπαϊκά…

· Follow me on Twitter: Seretinio

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα