Ρόουζ-Νικς: Το… τέλειο deal!

Φάνης Παναγιώτου
Ρόουζ-Νικς: Το… τέλειο deal!

bet365

Το gazzetta.gr γράφει για το deal των Νικς με τον Ντέρικ Ρόουζ. Μία συμφωνία που -εκ πρώτης όψεως- φαίνεται πως είναι το ιδανικό για όλες τις μεριές, αφού μπορούν να κερδίσουν τόσο οι ομάδες, όσο κι ο ίδιος ο παίκτης.

Η σεζόν 2012-13 βρήκε τους Νικς με ρεκόρ 54-28 στη regular season. Ήταν η κορυφαία της σύγχρονης ιστορίας τους, έφτασαν μέχρι τους ημιτελικούς της Ανατολής, όπου εν τέλει αποκλείστηκαν από τους Ιντιάνα Πέισερς, ωστόσο κάπου εκεί τα ευχάριστα τελειώνουν. Οι επόμενες χρονιές για την ομάδα της Νέας Υόρκης ήταν από κακές έως τραγικές, με τον Φιλ Τζάκσον να επιστρέφει, αυτή τη φορά ως πρόεδρος, προκειμένου να επαναφέρει ξανά τους Νικς στο υψηλότερο επίπεδο.

Ο πολυνίκης τεχνικός χρεώθηκε την αποτυχία του Ντέρεκ Φίσερ, όπως και το γεγονός ότι η ομάδα δεν παρουσίασε κάποια ουσιαστική βελτίωση, ενώ έμεινε ξανά εκτός playoffs. Η επιστροφή του δεν είχε τον αντίκτυπο που πολλοί περίμεναν, με μοναδικό θετικό μέχρι τώρα να είναι η επιλογή του Κρίσταπς Πορζίνγκις στο Νο.4 του NBA draft 2015, τον οποίο έκραξαν, αλλά ο Λετονός τελικά αποδείχθηκε «λίρα 100» κι έδειξε το ταλέντο του αμέσως!

Η εισαγωγή αυτή ήταν απαραίτητη για να φτάσουμε στον Ντέρικ Ρόουζ, ο οποίος πλέον είναι κάτοικος Νέας Υόρκης. Οι Νικς έκαναν δικό τους τον MVP του 2011 σ’ ένα εξαιρετικά σημαντικό trade κι ευελπιστούν πως το νέο πλάνο του Φιλ Τζάκσον θα είναι πιο αποτελεσματικό από το προηγούμενο. Ο Zen Master εμπιστεύτηκε τον Τζεφ Χόρνατσεκ για τη θέση του προπονητή, αφήνει στην άκρη την τριγωνική επίθεση και στόχος του είναι οι Νικς να γίνουν ξανά ομάδα playoffs.

Κι η αλήθεια είναι πως η ομάδα της Νέας Υόρκης κερδίζει πολλά από την απόκτηση του Ρόουζ…

Το βασικότερο είναι πως οι Νικς είχαν πρόβλημα στη συγκεκριμένη θέση. Ο Χοσέ Καλντερόν έχει αποδείξει την αξία του όλα αυτά τα χρόνια στο ΝΒΑ, ωστόσο πλέον η καριέρα του βρίσκεται στη Δύση της. Ο Ισπανός μέτρησε μόλις 7.6 πόντους και 3.8 ασίστ κατά μέσο όρο στη διάρκεια της περσινής σεζόν (σ.σ. τέταρτη χειρότερη επίδοση από βασικό PG σε όλη τη λίγκα) κι είναι δεδομένο πως σε όποια κατάσταση κι αν βρίσκεται ο Ρόουζ, θα είναι καλύτερος από τον πολύπειρο Καλντερόν.

Από εκεί και πέρα, πρόκειται για έναν παίκτη που ταιριάζει στο μπάσκετ που θέλουν να παίξουν οι Νικς υπό τις οδηγίες του Χόρνατσεκ. Η ομάδα της Νέας Υόρκης θα αγωνίζεται σε up tempo, με τον Ρόουζ να έχει το ταλέντο να το υποστηρίξει, αφού στο ανοιχτό γήπεδο είναι… κίνδυνος θάνατος για τις αντίπαλες άμυνες.

Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, λοιπόν, οι Νικς φαίνεται πως θα κερδίσουν από την προσθήκη του Ρόουζ, εφόσον αυτός μείνει μακριά από τους τραυματισμούς. Παράλληλα, όμως, έχουν οφέλη και στο κομμάτι του Salary Cap. Η παραχώρηση των Ρόμπιν Λόπεζ ($13.8), Χοσέ Καλντερόν ($7.7) και Τζέριαν Γκραντ ($1.7) έρχεται σε ισορροπία με τα λεφτά που θα εισπράξει ο D-Rose, κάτι που σημαίνει πως υπάρχει ακόμα ο χώρος για τουλάχιστον ακόμα μία ποιοτική προσθήκη. Κι όλα δείχνουν πως αυτή θα γίνει στη θέση του σέντερ.

Αυτό ίσως να είναι και το… κλειδί για την καλή πορεία που θέλουν οι Νικς. Προσθέτοντας δηλαδή στο ρόστερ τους έναν εκ των Γιοακίμ Νοά ή Ντουάιτ Χάουαρντ που ήδη ακούστηκαν, αποκτούν έναν καλύτερο σέντερ από τον Λόπεζ και γίνονται ακόμα πιο ισχυροί! Δηλαδή ουσιαστικά πήραν έναν σταρ χωρίς να πληρώσουν, αφού έχουν ακόμα τα λεφτά για να προσελκύσουν ένα δυνατό όνομα στην free agent αγορά.

Κι αν υπάρχουν σκέψεις για λεφτά που θα πάρει ο Ρόουζ, δεν πρέπει να αμελήσουμε το γεγονός ότι βρίσκεται στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του, συνεπώς το επόμενο καλοκαίρι οι Νικς δεν θα είναι δεσμευμένοι μαζί του!

ΕΧΑΣΕ ΠΟΛΛΑ ΜΑΤΣ, ΑΛΛΑ ΒΕΛΤΙΩΘΗΚΕ
Καλό θα ήταν να θεωρήσουμε δεδομένο ότι δεν θα δούμε ξανά τον Ρόουζ του 2011. Αυτή είναι η αλήθεια. Ο MVP του 2011 δεν έχει επιστρέψει ξανά σ’ εκείνο το επίπεδο, με τους πολλούς και σοβαρούς τραυματισμούς που έχει περάσει από το 2012 κι έπειτα να τον έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό.

Μάλιστα, ο Ρόουζ έχει χάσει και πολλά ματς, αφού από το ξεκίνημα της σεζόν 2012-13 μέχρι σήμερα έχει πάρει μέρος μόλις στο 39% των παιχνιδιών που μπορούσε να αγωνιστεί! Αναμενόμενα έχουν μειωθεί κι αριθμοί, αφού από τους 20+ πόντους βρίσκεται κοντά στους 17 κατά μέσο όρο.

Ο Ρόουζ, όμως, ποτέ δεν το έβαλε κάτω και προσπαθεί να βελτιωθεί όσο περισσότερο γίνεται. Είπαμε. Δεν γίνεται μετά από τόσους τραυματισμούς να επιστρέψει στα επίπεδα του 2011, όταν αναδείχθηκε MVP, αλλά στο τελευταίο κομμάτι της σεζόν που μας πέρασε βελτιώθηκε αισθητά. Εξάλλου το ταλέντο υπάρχει σε άφθονο βαθμό. Συγκεκριμένα, O D-Rose ανέβασε τους αριθμούς του από 14.4 πόντους σε 17.7 κατά μέσο όρο, ενώ σούταρε και με καλύτερα ποσοστά ευστοχίας. Το ερώτημα, βέβαια, είναι κατά πόσο θα μπορέσει να μείνει υγιείς και να κάνει -μετά από καιρό- μία γεμάτη σεζόν…

Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΟΥ ΡΟΟΥΖ & ΟΙ ΝΕΟΙ ΜΠΟΥΛΣ
Το ακόμα πιο σοκαριστικό δεν ήταν πως ο Ρόουζ μετακομίζει στη Νέα Υόρκη, αλλά το πως θα είναι οι Μπουλς χωρίς αυτόν. Όταν τον επέλεξαν κι έφτασε στο επίπεδο να είναι ο MVP άπαντες στις τάξεις των Ταύρων πίστεψαν πως θα ζήσουν εποχές Μάικλ Τζόρνταν. Κι όμως. Η μοίρα τους έπαιξε διαφορετικό παιχνίδι και τα τελευταία χρόνια οι Μπουλς έμοιαζαν εγκλωβισμένοι με τον Ρόουζ.

Ήταν φανερό πως ο κύκλος του συγκεκριμένου παίκτη είχε κλείσει στο Σικάγο γι’ αυτό κι οι Μπουλς αποφάσισαν να τον παραχωρήσουν. Ίσως θα μπορούσαν να βρουν καλύτερο deal (οι ίδιοι, βέβαια, υποστηρίζουν πως η πρόταση των Νικς ήταν η καλύτερη που έπεσε στο τραπέζι) , με τον Ρόμπιν Λόπεζ, πάντως, να δείχνει ικανός αντικαταστάτης του Νοά στο “5”. Αυτό, όμως, που έψαχναν οι Μπουλς ήταν ο τρόπος να περάσουν σε νέα εποχή, έχοντας πλέον ως ηγέτη τους τον Τζίμι Μπάτλερ. Και πλέον που ο Ρόουζ θα βρίσκεται στο Madison, μπορούν να προχωρήσουν το πλάνο τους και να επιστρέψουν στις επιτυχίες, μετά το περσινό φιάσκο, όπου έμειναν εκτός playoffs!

Όσο για τον ίδιο τον παίκτη; Ο Ντέρικ Ρόουζ έχει μπροστά του μία σπουδαία ευκαιρία. Βρίσκεται σε ηλικία 28 ετών, δείχνει πως επιστρέφει σταδιακά από τους σοβαρούς τραυματισμούς (σ.σ. έπαιξε 66 ματς από τα 82 πέρυσι, με μέσο όρο 16.4 πόντους) και μπορεί να φτάσει ψηλά, δίχως να χρειάζεται να παίξει σε επίπεδα MVP, αφού δεν είναι μόνος του. Στο πλευρό του θα έχει τον Καρμέλο Άντονι -του οποίου το παιχνίδι λατρεύει, όπως δήλωσε πριν από λίγο καιρό- ενώ κι ο νέος του προπονητής υπηρετεί ένα στυλ παιχνιδιού που του ταιριάζει. Οι Νικς είναι ένας οργανισμός ιστορικός, ο Ρόουζ έχει την ευκαιρία να δείξει πως… είναι ακόμα ζωντανός κι αν τελικά τα καταφέρει, θα κερδίσει κι ο ίδιος. Όχι μόνο οι Νικς.

 

NBA Τελευταία Νέα