Οι 10+1 κορυφαίες στιγμές των Ελλήνων σε Final 4 (vids, pics & poll)

Οι 10+1 κορυφαίες στιγμές των Ελλήνων σε Final 4 (vids, pics & poll)
Το Final 4 της Euroleague είναι προ των πυλών, θα έχει για ακόμη μια χρονιά έντονο ελληνικό χρώμα και το gazzetta απαριθμεί τις 10 +1 κορυφαίες στιγμές των Ελλήνων στην διοργάνωση.

Final 4 χωρίς ελληνικές ομάδες (δυστυχώς) γίνεται, ωστόσο Final 4 χωρίς Έλληνα σίγουρα όχι. Γιάννης Μπουρούσης, Κώστας Σλούκας, Δημήτρης Ιτούδης και Γιώργος Μπαρτζώκας είναι οι 4 εκπρόσωποι του ελληνικού μπάσκετ στην τελική φάση της κορυφαίας διοργάνωσης και έχουν ως στόχο το μεγάλο τρόπαιο.

Όλοι τους το έχουν πετύχει ξανά και φέτος έχουν την ευκαιρία να το ξανακάνουν και με αφορμή αυτό το gazzetta ξεχώρισε τις 10 +1 κορυφαίες... μικρές ιστορίες των Ελλήνων από τα Final 4.

10+1: Νίκος Γκάλης: Ο μεγαλύτερος σκόρερ όλων των εποχών

Τι κι αν είμαστε πλέον εν έτει 2016, το ρεκόρ πόντων του Νίκου Γκάλη στα Final 4 παραμένει ζωντανό και δύσκολα θα σπάσει στο άμεσο μέλλον. Ο Gangster κατέχει το ρεκόρ πόντων σε έναν αγώνα στο Final 4 με 43 από το 1990 και την ήττα του Άρη από την γαλλική Λιμόζ με 103-91. Ο κορυφαίος Έλληνας μπασκετμπολίστας θα μπορούσε κάλλιστα να έχει και τις 3 πρώτες θέσεις στη συγκεκριμένη λίστα, καθώς το 1988 σταμάτησε στους 39 κόντρα στην Παρτιζάν (Άρης - Παρτιζάν 93-105), ενώ έναν χρόνο αργότερα φόρτωσε με 36 το καλάθι της Μπαρτσελόνα (Άρης - Μπαρτσελόνα 88-71). «Σφήνα» στις επιδόσεις του Γκάλη όμως, μπαίνουν οι 39 πόντοι του Μπομπ ΜακΚαντού κόντρα στον Άρη, στο Final 4 του 1988 (Μιλάνο - Άρης 87-82).

10. Νέστορας Κόμματος: Η στιγμή της δόξας του

Ολοι θυμούνται τον Παπαλουκά, τον Ζήση, τον Μπουρούση, αλλά λίγοι ενδεχομένως να θυμούνται πως ο Νέστορας Κόμματος είναι από τους ελάχιστους Ελληνες παίκτες που έχουν κατακτήσει ευρωπαϊκό με φανέλα ξένης ομάδας. Εγινε το 2005, όντας παίκτης της μεγάλης Μακάμπι και μάλιστα δεν ήταν απλά ένας παίκτης που συμμετείχε στο rotation, αλλά είχε καθοριστική συμβολή στον θρίαμβο. Μάλιστα στον μεγάλο τελικό της Μόσχας, αγωνίστηκε για 21 λεπτά και ήταν ο τρίτος σκόρερ της Μακάμπι με 13π., πίσω από τον μεγάλο Γιασικεβίτσιους και τον Μπαστόν.

9. Σοφοκλής Σχορτσανίτης: Όταν σήκωσε ο Σόφο

Η σεζόν 2013-2014 ήταν κατά πάσα πιθανότητα η κορυφαία στην καριέρα του Σοφοκλή Σχορτσανίτη. Ο ταλαντούχος Έλληνας σέντερ αγωνίστηκε στη Μακάμπι Τελ Αβίν, με την οποία κατέκτησε τα πάντα. Κανείς ίσως δεν περίμενε, όταν άρχισε η σεζόν, ότι η Μακάμπι θα ανέβαινε για ακόμη μια φορά στην κορυφή του... παγόβουνου, όμως η ομάδα του Ντέιβιντ Μπλατ τα κατάφερε και ο Σχορτσανίτης ήταν αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της επιτυχίας. Στον ημιτελικό του Final 4 κόντρα στην ΤΣΣΚΑ δεν ήταν ιδιαίτερα καλός στα 15 λεπτά που αγωνίστηκε, ωστόσο κούρασε τους αντίπαλους ψηλούς και τους φόρτωσε με φάουλ. Στον τελικό όμως ήταν από τους πρωταγωνιστές. Πρόλαβε να αγωνιστεί περίπου 10 λεπτά πριν αποβληθεί με 5 φάουλ, αλλά σε αυτό το διάστημα πέτυχε 9 πόντους, ενώ κέρδισε και 4 φάουλ.

8. Αντώνης Φώτσης: Πρωταθλητής Ευρώπης στα 19 του

Στο δεύτερο αστέρι του Παναθηναϊκού ο Αντώνης Φώτσης δεν ήταν απλά ένας 19χρονος πιτσιρικάς που κουνούσε την πετσέτα στον πάγκο, αλλά ήταν ο άνθρωπος - κλειδί στον μεγάλο τελικό με τη Μακάμπι. Με τη συνήθη άγνοια κινδύνου που τον χαρακτήριζε από μικρό παιδί, ο Φώτσης κλήθηκε από τον Ομπράντοβιτς να δώσει λύσεις και από το πουθενά πρόσφερε 9 πόντους, αφήνοντας άναυδους τους Ισραηλινούς που καλά - καλά δεν τον ήξεραν. Ο Φώτσης ήταν ο Ελληνας με τους περισσότερους πόντους για τον Παναθηναϊκό στον περιβόητο τελικό της Θεσσαλονίκης.

7. Λάζαρος Παπαδόπουλος: Ηρωας από το πουθενά

«Ξέρουν όλοι το Χάφμαν, τον Γκρίφιθ, όλους τους ψηλούς, δεν ξέρει κανείς τον Λάζαρο Παπαδόπουλο. Καιρός είναι να μπεις μέσα και να δείξεις ποιος είναι ο Λάζαρος Παπαδόπουλος» ήταν τα λόγια του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στον Λάζαρο Παπαδόπουλο στον μεγάλο τελικό της Μπολόνια το 2002, όταν ο Παναθηναϊκός καλούνταν να ανατρέψει διαφορά 14 πόντων απέναντι στην Μπολόνια. Ο «Ζοτς» είχε βάλει στόχο να πάρει το ευρωπαϊκό με τον Λάζαρο στο πέντε και το κατάφερε με τον πιο πανηγυρικό τρόπο, αφήνοντας άφωνη την Ευρώπη.

6. Γιώργος Μπαρτζώκας: Ο πρώτος Έλληνας προπονητής...

Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς αποχώρησε μετά το ευρωπαϊκό στην Πόλη και τον διαδέχθηκε στον πάγκο του Ολυμπιακού ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Ο άλλοτε προπονητής του Πανιωνίου έπρεπε να συνεχίσει μια πολύ βαριά κληρονομιά και ένα πολύ πετυχημένο μοντέλο του προκατόχου του και το έκανε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Όχι μόνο οδήγησε τον Ολυμπιακό ξανά στο Final 4, αλλά το κατέκτησε κιόλας. Παρέταξε τον Ολυμπιακό υποδειγματικά, τόσο κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας στον ημιτελικό, όσο και εναντίον της Ρεάλ Μαδρίτης στον μεγάλο τελικό. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έγινε ο πρώτος Έλληνας προπονητής που κατακτά το τρόπαιο της Euroleague στην πιο μεγάλη, μέχρι την επόμενη, στιγμή της καριέρας του.

5. Γιώργος Σιγάλας: Το πρώτο, το πρώτο!

Πριν τον Μιχάλη Κακιούζη που το 2005 είχε κάνει την... μαντεψιά για την εθνική ομάδα, είχε προηγηθεί ο Γιώργος Σιγάλας που το 1997 είχε προβλέψει στην ουσία την κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών από τον Ολυμπιακό. Μετά τον τελικό του Κυπέλλου, όταν οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν του Απόλλωνα με 80-78, ο «Ράμπο» παρέλαβε την κούπα και φώναξε «το πρώτο, το πρώτο», δείχνοντας το δρόμο για το τριπλ κράουν. Πράγματι, 10 ημέρες αργότερα, ο Ολυμπιακός κατακτούσε τη Ρώμη, νικώντας την Μπαρτσελόνα στον μεγάλο τελικό (73-58) με τον Σιγάλα να σηκώνει ως αρχηγός το Κύπελλο.

4. Θοδωρής Παπαλουκάς: Στο απόγειο της δόξας του

Αυτό που δεν κατάφερε το 2005 στη Μόσχα, το κατάφερε η ΤΣΣΚΑ ένα χρόνο αργότερα στην Πράγα με τον Θοδωρή Παπαλουκά να παίρνει από το χεράκι τους Ρώσους και να τους οδηγεί στην κορυφή της Ευρώπης. Ηταν η εποχή του «Τεό», η εποχή που ο Ελληνας πλέι μέικερ έδωσε άλλη διάσταση στη θέση του πλέι μέικερ, μπαίνοντας με την σειρά του στη λίστα των Ελλήνων παικτών που έχουν κατακτήσει ευρωπαϊκό με φανέλα ξένης ομάδας. Στον τελικό του 2006, η ΤΣΣΚΑ νίκησε την Μακάμπι με 73-69 με τον Παπαλουκά να σταματά στους 18 πόντους σε 30 λεπτά συμμετοχής και στο φινάλε να πανηγυρίζει με μια ελληνική σημαία στους ώμους.

3. Γιώργος Πρίντεζης: Ο Αη Γιώργης έκανε το θαύμα του

Αυτό το κάτι σαν σουτ εκείνο το βράδυ στην Κωνσταντινούπολη έμελλε να γίνει η σφραγίδα μιας εκ των μεγαλύτερων ανατροπών στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Ο Ολυμπιακός με τη μαγική πάσα του Σπανούλη και το εκπληκτικό τελείωμα του Πρίντεζη έγραψε χρυσή ιστορία και ο υπαρχηγός μπήκε στη μακρά λίστα των παικτών που μ' ένα σουτ καθόρισαν το τελικό αποτέλεσμα ενός τελικού. Οι «ερυθρόλευκοι» βρέθηκαν πίσω στο σκορ ακόμη και με 20 πόντους διαφορά, ο Ντούσαν Ιβκοβιτς έμοιαζε να πετά «λευκή πετσέτα», αλλά όπως αποδείχτηκε όχι μόνο «λευκή πέτσέτα» δεν ήταν η χρησιμοποίηση αναπληρωματικών, αλλά το κλειδί για τη μεγάλη ανατροπή.

2. Δημήτρης Διαμαντίδης: Η αγκαλιά και η κίνηση ματ

Αν κάποιος Παναθηναϊκός είχε ένα παραπονάκι από τον Διαμαντίδη αυτό ήταν ότι ποτέ δεν εκδηλώθηκε. Ποτέ δεν πανηγύρισε σαν τρελός, ουδέποτε έκανε μια κίνηση για να ξεσηκώσει τον κόσμο. Τα τελευταία δευτερόλεπτα του τελικού του 2011 έμελλαν να σβήσουν και το τελευταίο παράπονο. Την ώρα που ο Παναθηναϊκός κατακτούσε το 6ο ευρωπαϊκό, ο αρχηγός έκανε μια κίνηση με τη φανέλα προς τον κόσμο του «τριφυλλιού» και ταυτόχρονα έτρεξε στην αγκαλιά του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ίσως για την πιο «μεγάλη» αγκαλιά στη σύγχρονη ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

1. Βασίλης Σπανούλης: Το ημίχρονο της ζωής του

Λονδίνο, Μάιος 2013, τελικός Final 4 κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Ολυμπιακός δεν έχει αρχίσει καθόλου καλά το παιχνίδι, καθώς στο 10' χάνει με 17 πόντους (27-10) και το όνειρο της back 2 back κατάκτησης του τίτλου αρχίζει να απομακρύνεται. Στο δεύτερο δεκάλεπτο οι πρωταθλητές Ευρώπης αρχίζουν την αντεπίθεσή τους και μειώνουν στους 4. Παρατηρώντας κανείς το φύλλο αγώνα, βλέπει ότι ο Βασίλης Σπανούλης δεν έχει σκοράρει. Το δεύτερο ημίχρονο ξεκινά και ο αρχηγός του Ολυμπιακού «σκοτώνει» την «βασίλισσα» πίσω από τα 6,75μ. με τρίποντα που θα ζήλευαν και οι καλύτεροι σουτέρ του κόσμου. Εν τέλει ο Ολυμπιακός ισοπεδώνει τη Ρεάλ με 100-88, κατακτά τον δεύτερο σερί ευρωπαϊκό του τίτλο και ο Βασίλης Σπανούλης αναδεικνύεται MVP με 22 πόντους (5/9 τρ, 7/10 β), όλους στο δεύτερο ημίχρονο.