Να κάνει ο… Μπόγιαν!

Να κάνει ο… Μπόγιαν!

bet365

Πέρυσι σταμάτησε στο 30, αλλά βγήκε! Φέτος, για να μην έχει… άγχος, πήγε κατευθείαν στο 31. Το gazzetta.gr παρουσιάζει τον Μπόγιαν Γιορντάνοφ!

Fame story!

Η παιδική του ηλικία είχε λίγο απ’ όλα… Στη Σόφια, όπου γεννήθηκε στις 12 Μαρτίου του 1983 και όπου λατρεύει να περπατάει στα πάρκα της, ο Μπόγιαν μεγάλωσε με το όνειρο να γίνει αθλητής. Ο ακριβής προσανατολισμός στην αρχή έλειπε. Ίσως γι’ αυτό και παιδικά του πρότυπα ήταν ο Μάικλ Τζόρνταν, ο Μίκαελ Σουμάχερ και στην πορεία προστέθηκε ο Ρότζερ Φέντερερ. «Έπαιζα ποδόσφαιρο, έπαιζα μπάσκετ, έπαιρνα τις βασικές αρχές για τα περισσότερα σπορ», διηγείται, κάτι φυσιολογικό αφού μεγάλωσε σε αθλητική οικογένεια. Αμφότεροι οι γονείς του ήταν επαγγελματίες αθλητές, με διασημότερο όλων τον… παππού. Η Άνι και ο Μίκαελ δεν κατάφεραν να επηρεάσουν τόσο το γιο τους, όσο ο πατέρας της μητέρας του ο οποίος ήταν εκείνος που κατόρθωσε να «φτιάξει» κάτι στην πορεία του.

Μόνο που το έκανε το στο ποδόσφαιρο, άθλημα που έμοιαζε και το αγαπημένο του μέχρι την εφηβεία. Έστω κι αν του άφησε ορισμένα… κουσούρια, όπως το να υποστηρίζει φανατικά τη Λέφσκι Σόφιας και να θέλει να γνωρίζει τον Ντέιβιντ Μπέκαμ .

«Η αλλαγή ήρθε τυχαία. Με είδε ο Μπόζινταρ Γκοράνοφ στο σχολείο και μου είπε να πάω να προπονηθώ με τη Λέφσκι. Τότε, ήμουν 14 ετών», θυμάται ο Μπόγιαν, που θα ανέβαινε τάχιστα στα σκαλιά για να γίνει ο αγαπημένος Super Bobo των Βουλγάρων. Ένας σταρ, που κάνει φωτογραφήσεις, πρέπει να έχει άποψη επί παντός επιστητού και του συχνά-πυκνά ερωτάται – χωρίς όμως να απαντήσει – για την προσωπική του ζωή. Τον έχουν βάλει να σχολιάσει από το one night stand, που παρεμπιπτόντως δεν αφορίζει, τη μετροσέξουαλ συμπεριφορά των αντρών, που παρεμπιπτόντως απεχθάνεται, μέχρι και τη νομιμοποίηση της πορνείας, που παρεμπιπτόντως είναι υπέρ της… Φυσικά και μιλάει για πολιτική, για την Ενωμένη Ευρώπη, για την ιστορία της Βουλγαρίας, για την ιδανική γυναίκα και τα τελευταία χρόνια για την Ελλάδα…

«Νομίζω πως οι Ελληνίδες μοιάζουν σε πολλά με τις Βουλγάρες. Η Βουλγαρία με την Ελλάδα μοιάζουν σε πολλά, ίσως επειδή είναι γειτονικές χώρες. Η γυναίκα μπορεί να με εντυπωσιάσει αν είναι έξυπνη, αστεία. Φυσικά όλοι έχουμε κριτήρια για την ομορφιά, αλλά δεν είναι αρκετό να είναι μια γυναίκα μόνο όμορφη», απαντάει για το… ασθενές φύλλο, τη στιγμή που εκθειάζει την Αντζελίνα Τζολί, τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο και δέχεται να αντικαταστήσει τη μέχρι πρότινος αγαπημένη του r&b μουσική, με τα λαϊκά! «Η ελληνική είναι η αγαπημένη μου μουσική, και από τραγουδιστές οι Κιάμος και Καρράς», παραδέχεται και παρότι το «φωτιά με φωτιά» έχει βουλγάρικες ρίζες, εκείνος προτιμά να τραγουδά σε άπταιστα ελληνικά το «φαινόμενο είμαι εγώ, που ακόμα σε αντέχω». Ίσως γιατί τον περίμεναν πολλά που θα έπρεπε να αντέξει στη χώρα μας.

The wall!

Μέχρι το 2007, η καριέρα του Μπόμπο είχε δρομολογηθεί… Είχε γίνει βασικός στη Λέφσκι, είχε γίνει αρχηγός της ομάδας, ο Τζακ όπως μερικές φορές τον φώναζαν αστειευόμενοι οι συμπαίκτες του και εμπνευσμένοι από τον Σπάροου των «Πειρατών της Καραϊβικής». Είχε χριστεί διεθνής και το καλοκαίρι του 2006 είχε κατορθώσει να πάρει το χάλκινο μετάλλιο με τη Βουλγαρία στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ιαπωνία. Θα έφτανε στην ίδια διάκριση και το 2007 στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Ενδιάμεσα, ένα ταξίδι στην Ελλάδα θα του άλλαζε τη ζωή. Ο Ολυμπιακός είχε κληρωθεί με τη Λέφσκι στον τρίτο όμιλο του Champions League και την υποδέχτηκε τον Ιανουάριο του 2007.

«Ήταν η πρώτη μου φορά στην Ελλάδα, ονειρευόμουν να παίξω στην Ελλάδα και να ζήσω σε αυτό το μέρος κάποτε και το όνειρό μου έγινε πραγματικότητα μια μέρα». Η πραγματικότητα ήρθε μερικές μέρες αργότερα. Ο Ολυμπιακός τού κατέθεσε πρόταση άμεσα και δέκα μέρες μετά τον μεταξύ τους αγώνα, ανακοίνωνε την απόκτησή του στη θέση του Ντέγιαν Μπόγιοβιτς. «Είμαι πολύ χαρούμενος που ήρθα σε μία ομάδα όπως ο Ολυμπιακός και χαίρομαι ακόμη περισσότερο που η πρώτη μου μεταγραφή ήταν σε ένα σύλλογο τέτοιου επιπέδου, τέτοιας κλάσης. Ήταν για μένα ένα όνειρο», έλεγε στις 22 Ιανουαρίου, όταν έπεφταν οι υπογραφές με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, πρόεδρο τότε του ΤΑΑ Ολυμπιακός.

Το ντεμπούτο του έγινε στη «Μίκρα» σε ένα παραδοσιακό για το βόλεϊ ματς, ανάμεσα σε Ηρακλή και Ολυμπιακό. Εκείνη την ημέρα έδωσε και τα διαπιστευτήριά του. Με το σκορ στο 20-14 υπέρ των γηπεδούχων στο πρώτο σετ, πέρασε στη γραμμή του σέρβις και όταν κατάφεραν οι αμυντικοί να βγάλουν υποδοχή το σκορ είχε γίνει 20-19! Αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης της αγωνιστικής, όμως δεν κατόρθωσε στο τέλος της χρονιάς να πάρει το πρωτάθλημα. Αποκλείστηκε από τον Ηρακλή στον ημιτελικό, κάτι που επαναλήφθηκε και την επόμενη χρονιά.
Λίγο πριν την έναρξη των πλέι οφ, ο Βούλγαρος είχε αναδειχθεί παίκτης της χρονιάς και δήλωνε πως θέλει να παραμείνει στην Ελλάδα. Όμως, μετά τον αποκλεισμό από τον Ηρακλή έριχνε την… έξυπνη βόμβα. «Ήταν ο τελευταίος αγώνας που έδωσα με τον Ολυμπιακό. Θέλω να ξέρει ο κόσμος πως παλέψαμε πολύ για τον τίτλο και για να πάμε στον τελικό. Δεν τα καταφέραμε. Είμαι πολύ στενοχωρημένος που είχαμε αυτό το φινάλε. Δεν έχω συμφωνήσει με καμία ομάδα, δεν ξέρω σε ποια ομάδα θα είμαι του χρόνου». Οι φήμες οργίασαν σε τέτοιο βαθμό, που μια μέρα μετά αναγκάστηκε ο Ηρακλής να διαψεύσει επισήμως ότι του έχει καταθέσει πρόταση κι ενώ στο φινάλε ο προορισμός του Μπόμπο Γιορντάνοφ θα ήταν προς τα νότια…

Εκεί που σιγά-σιγά θα γνώριζε τη ζωή από την άλλη πλευρά του τοίχου. Η ΕΑΠ έκανε μια φιλόδοξη κίνηση στο χώρο του βόλεϊ εκείνη τη χρονιά. Και ήταν τέτοιες οι προθέσεις της διοίκησης που κατόρθωσαν να πείσουν τον Μπόγιαν Γιορντάνοφ να αφήσει την Αθήνα για την Πάτρα. Η μεταγραφή του ανακοινώθηκε στις 20 Μαΐου και τότε όλα έμοιαζαν ιδανικά.

«Στο διάστημα της παραμονής μου στην Πάτρα έχω διαπιστώσει πως το κλίμα στην ομάδα είναι πολύ καλό, ενώ οι εντυπώσεις μου από την πόλη, είναι άριστες. Τα περισσότερα παιδιά τα γνωρίζω από πέρσι και είναι πολύ καλό αυτό. Θα ήθελα να ευχαριστήσω πάρα πολύ τον πρόεδρο, Μανώλη Ρογδάκη που με έφερε στην ομάδα και θα κάνω ότι μπορώ για να ανταποδώσω την εμπιστοσύνη του». Μια εμπιστοσύνη που χάθηκε με το πέρασμα του χρόνου. Η ΕΑΠ έφτασε στο φάιναλ φορ του Challenge Cup και τερμάτισε στην τρίτη θέση στην κανονική περίοδο στο ελληνικό πρωτάθλημα, έχοντας λυγίσει από κάποιο σημείο και μετά από τα οικονομικά προβλήματα, ενώ ο Γιορντάνοφ θα έχει σοβαρό πρόβλημα με τον ώμο του.

Η πάθησή του είχε προκληθεί από υπερκόπωση στο διάστημα που έπαιζε με τον Ολυμπιακό και χάρη σε ειδικές αγωγές κατόρθωσε να βγάλει όλη τη σεζόν. Αγωνίστηκε τραυματίας για αρκετά παιχνίδια, υπερέβαλε εαυτόν, με αποτέλεσμα στο φινάλε της χρονιάς να χρειάζεται εγχείρηση και να χάσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2009. «Δε θέλω να θυμάμαι μερικές στιγμές της σεζόν που έπαιξα στην Πάτρα. Ήταν πολύ δύσκολα για μένα. Σέβομαι την ομάδα εκεί, αρκετούς από τους ανθρώπους και θα θυμάμαι πάντα τις καλές στιγμές με τους συμπαίχτες μου. Αλλά οι άσχημες στιγμές ήταν περισσότερες τότε», θα πει όταν πια έχει φύγει από την Ελλάδα, κάτι που δε συνέβη αμέσως μετά την Πάτρα. Γιατί υπήρχε και συνέχεια…

Big brother…

Η τρίτη στάση στο ελληνικό reality που έμοιαζε να πρωταγωνιστεί ήταν στη Γλυφάδα. «Ο Παναθηναϊκός είναι πολύ μεγάλος σύλλογος και η αλήθεια είναι ότι από τότε που ήρθα στην Ελλάδα, τέσσερις σεζόν πριν, ήθελα να παίξω εδώ. Νιώθω σαν το σπίτι μου αυτήν την χώρα. Η επιθυμία μου να παίξω στον ΠΑΟ ήταν η μεγαλύτερη από κάθε άλλο πράγμα στον κόσμο. Είχα και άλλες προτάσεις από άλλες χώρες, Κορέα, Ιράν, Πολωνία, ήταν πολύ καλές, αλλά ήθελα να είμαι μέρος της πράσινης ομάδας». Τον Σεπτέμβριο ένα σίριαλ που κράτησε αρκετές εβδομάδες ολοκληρωνόταν και ο Γιορντάνοφ υπέγραφε στον Παναθηναϊκό. Ένας όρος στη συμφωνία του τριφυλλιού με τη Λέφσκι, θα έπρεπε να έχει λειτουργήσει ως καμπανάκι στον ίδιο για το τι θα επακολουθούσε. Οι πράσινοι έδωσαν 30.000 ευρώ στη βουλγαρική ομάδα για να μην μπορεί να πάει σε άλλη ελληνική ομάδα, αν τυχόν έμενε απλήρωτος από το τριφύλλι.

«Hξερα για την οικονομική κατάσταση, που επικρατεί, μου είχαν μιλήσει οι φίλοι μου που μένουν εδώ. Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που έκανα ότι καλύτερο μπορούσα με το συμβόλαιό μου. Τα λεφτά δεν είναι το παν. Ξέρω ότι θα είναι δύσκολα φέτος τα πράγματα για όλους. Εύχομαι όμως να μην έχουμε πρόβλημα στην ομάδα με τα λεφτά. Και πιστεύω ότι πρέπει να δουλέψουμε και να είμαστε συγκεντρωμένοι στην δουλειά μας για να είναι όλα καλά», έλεγε τότε, φτιάχνοντας στο μυαλό του το πιο αισιόδοξο σενάριο για την εξέλιξη της σεζόν. Μόνο που η πραγματικότητα, αν και συχνά μοιάζει με ταινία, δεν ακολουθεί το σενάριο που θέλουμε.

Η κατάσταση στον Παναθηναϊκό θα είναι οριακή… Ο Μπόγιαν Γιορντάνοφ θα έχει λάβει ελάχιστα χρήματα, όταν θα αρχίσει να σκέφτεται την αποχώρηση. Η επαγγελματική του στάση είχε ως αποτέλεσμα να πάρει κάποια λεφτά τον Δεκέμβριο και να αποφασίσει να ολοκληρώσει τη σεζόν με το τριφύλλι. «Η κατάσταση στον Παναθηναϊκό δεν ήταν ξεκάθαρη, υπήρχαν πολλά οικονομικά προβλήματα. Στην αρχή ο πρόεδρος μας είχε διαβεβαιώσει πως όλα θα πάνε καλά, αλλά αυτό έμεινε μόνο στα λόγια. Μετά από ένα μήνα έφυγε ο ακραίος μας και η ομάδα βρέθηκε χωρίς ένα βασικό παίχτη. Ήταν πολύ δύσκολο να παίξουμε έτσι, και στη συνέχεια προέκυψε το πρόβλημα με τον Κώστα Χριστοφιδέλη».

Η καλύτερή του στιγμή με την πράσινη φανέλα ήταν όταν επισκέφτηκε ως αντίπαλος την Πάτρα και έφυγε νικητής, όντας ο κορυφαίος της αναμέτρησης. «Ήρθα εδώ με ανάμεικτα συναισθήματα. Όταν έφυγα, άκουσα πολλά για το πρόβλημα στον ώμο και ότι έχει πέσει το αγωνιστικό μου επίπεδο. Σέβομαι την ομάδα της Πάτρας, αλλά θεωρώ ότι σήμερα-και όχι μόνο- απέδειξα τι μπορώ να κάνω και τι πραγματικά ισχύει. Οπότε να κλείσουν τα στόματα τους». Η χειρότερη ήρθε μερικούς μήνες αργότερα, όταν βρέθηκε στο επίκεντρο για δηλώσεις που μεταφράστηκαν λάθος και φερόταν ο Μπόμπο να κατηγορεί τους συμπαίκτες του, ότι επηρέαζαν τον προπονητή.

«Δεν είναι αλήθεια, δεν είναι δυνατόν να λένε κάποιοι παίχτες, αυτοί οι παίχτες θα παίξουν σήμερα ή σήμερα θα παίξουμε στην αρχική εξάδα. Νομίζω πως σε κάθε παιχνίδι παίζουμε σαν ομάδα για να κερδίσουμε», ήταν η σωστή απάντηση όπως διευκρινίστηκε από τον ίδιο, που είχε φροντίσει να κρατήσει στο αρχείο του τη συνομιλία που είχε με τον δημοσιογράφο. «Έμεινα επειδή πίστεψα τους ανθρώπους της νέα διοίκησης, αλλά δυστυχώς έκανα λάθος. Τώρα ελπίζω με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο θα μπορέσω να πάρω τα χρήματά μου, γιατί δε μπορώ να το αφήσω έτσι», πρόσθετε στο φινάλε της σεζόν, όταν πλέον αποφάσιζε ότι έπρεπε να κλείσει το κεφάλαιο της Ελλάδας και να γυρίσει σελίδα. Έφυγε για την Ιταλία και τη Γένοβα, όπου έπαιξε για ένα χρόνο… Μέχρι να επιστρέψει!

Survivor!

Όταν του ζητούν να περιγράψει τον εαυτό του, μιλάει για το πείσμα του και την επιμονή του. Αφήνει την άκρη την ευαισθησία, η οποία γίνεται εμφανής όταν τον ρωτάνε ποιο επάγγελμα θα διάλεγε για μια μέρα! «Θα ήθελα να είμαι Άη Βασίλης για να μοιράζω δώρα», απαντάει και πίσω από αυτή την ευαισθησία κρύβεται και η απόφασή που πήρε πριν δύο χρόνια. Ο Ολυμπιακός τον πλησίασε, ο Βαγγέλης Μαρινάκης – έστω και από άλλο πόστο πλέον και περισσότερο με τη μορφή προσφοράς – μεσολάβησε και ο Μπόμπο επέλεξε να επιστρέψει στον Πειραιά. Έστω κι αν το ελληνικό πρωτάθλημα δεν είχε πλέον την αίγλη του παρελθόντος ή τα ονόματα που κάποτε έπαιζαν εδώ.

«Ήμουν στη Γένοβα και πριν τελειώσει η σεζόν μού έκανε πρόταση η Περούτζια, που παίζει στην Α1 Ιταλίας. Εγώ όμως είχα υπόψη μου να πάω στην Ιαπωνία και για αυτό είπα όχι. Τελικά αυτό δεν προχώρησε, από την περσινή ομάδα μου ήταν δεδομένο ότι θα φύγω και είχα αρχίσει να σκέφτομαι τι θα κάνω. Τότε ήρθε η πρόταση του Ολυμπιακού και αποφάσισα να γυρίσω πίσω», δήλωσε για την επιστροφή του και μίλησε για τον πρόεδρο της ΠΑΕ. «Μόνο με άτομα σαν τον κύριο Μαρινάκη θα ξεπεράσουν οι ομάδες την κρίση. Σίγουρα θα είναι δύσκολες και οι επόμενες χρονιές, αλλά αν δουλέψουν όλοι σκληρά, η κατάσταση θα καλυτερέψει. Με ανθρώπους σαν τον κύριο Μαρινάκη ως στήριγμα και με σοβαρές προσπάθειες σαν αυτή που κάνει η διοίκηση του Ολυμπιακού, υπάρχει περιθώριο για αισιοδοξία. Θέλω να τον ευχαριστήσω προσωπικά που με έφερε πίσω στον Ολυμπιακό, είπε την τελευταία και καθοριστική κουβέντα και ελπίζω στο τέλος εγώ και τα υπόλοιπα παιδιά να τον κάνουμε χαρούμενο».

Ο Μπόγιαν Γιορντάνοφ μίλησε για τους οπαδούς του Ολυμπιακού που του είχαν φερθεί καλά ως αιώνιο αντίπαλο και του ζητούσαν από τότε να επιστρέψει, έκανε τη διαφορά αγώνα με τον αγώνα, έκανε ρεκόρ στο ματς με τη Νίκη Αιγινίου, όταν με 42 πόντους μπήκε στο top 5 όλων των εποχών… Έκανε ό,τι μπορούσε για να κάνει εκείνο που είχε υποσχεθεί. «Δεν διανοούμαι να φύγω από την Ελλάδα χωρίς τίτλο με τον Ολυμπιακό», είχε δηλώσει και στο φινάλε της σεζόν έβρισκε τόσο την ομάδα του, όσο και τον ίδιο… νταμπλούχο! Οι ερυθρόλευκοι κατέκτησαν πρωτάθλημα και κύπελλο, ο ίδιος και τα δύο βραβεία του MVP και το καλοκαίρι αποφάσισε να παραμείνει για να ψάξει ακόμα περισσότερα.

Στις πρώτες επαφές με τη διοίκηση του ερασιτέχνη Ολυμπιακού υπήρχε οικονομική διαφορά, ο Βαγγέλης Μαρινάκης μπήκε και πάλι στη μέση και ο Μπόγιαν Γιορντάνοφ γνώριζε τι έπρεπε να κάνει. «Έχω αρκετό χώρο στο σπίτι μου για να χωράει τα τρόπαια», είχε πει αστειευόμενος σε παλαιότερη συνέντευξή του. Ίσως έπρεπε να τον πάρουν λίγο περισσότερο στα σοβαρά.

 

Τελευταία Νέα