Λάρκιν: «Έγινα καλύτερος με τον Ίρβινγκ, στις επιλογές μου η Ελλάδα»

Λάρκιν: «Έγινα καλύτερος με τον Ίρβινγκ, στις επιλογές μου η Ελλάδα»

Λάρκιν: «Έγινα καλύτερος με τον Ίρβινγκ, στις επιλογές μου η Ελλάδα»
Ο Σέιν Λάρκιν μιλάει αποκλειστικά στην EuroLeague Greece για την φετινή του εκτόξευση στην Εφές και τα φοβερά playoffs που έκανε κόντρα στην Μπαρτσελόνα, αφήνει ανοικτή την επιλογή της Ελλάδας για το μέλλον του, ενώ θυμάται την περσινή του θητεία στη Βοστόνη και σχολιάζει το «ζευγάρι» Μπακς-Σέλτικς!

Μία από τις κινήσεις που συζητήθηκαν έντονα το περασμένο καλοκαίρι και από τις οποίες οι προσδοκίες ήταν πολύ μεγάλες ενόψει της σεζόν που θα ξεκινούσε, ήταν και εκείνη του Σέιν Λάρκιν στην Αναντολού Εφές. Ένας παίκτης που προέρχονται από μια καλή σεζόν στο ΝΒΑ με τη φανέλα των Μπόστον Σέλτικς, ο οποίος από τρίτο point guard βρέθηκε στο σημείο να μοιράζεται -σχεδόν- τον χρόνο συμμετοχής με τον Τέρι Ροζίερ λόγω του τραυματισμού του Κάιρι Ίρβινγκ.

Φέτος ήταν από τους βασικούς πρωταγωνιστές της Αναντολού Εφές για την κατάκτηση της 4ης θέσης και του πλεονεκτήματος έδρας στα playoffs, ενώ στη σειρά με την Μπαρτσελόνα πραγματοποίησε την... δική του εκτόξευση! Είναι χαρακτηριστικό ότι στα πέντε ματς της σειράς μέτρησε κατά μέσο όρο 19,6 πόντους με 65% στα δίποντα (11/17), 50% στα τρίποντα (18/36), 81% στις βολές (22/27) ενώ είχε επίσης 3,2 ασίστ, 1,2 κλεψίματα και 1,4 ριμπάουντ: «Νιώθω καλύτερα από ποτέ...» λέει ο Αμερικανός γκαρντ στην EuroLeague Greece λίγες μέρες μετά τη πρόκριση της Εφές στο Final 4 ύστερα από 18 χρόνια απουσίας, ενώ υπογραμμίζει ότι «εδώ που φτάσουμε έχουμε έναν και μοναδικό στόχο. Την κατάκτηση του τροπαίου».

Μεταξύ άλλων στάθηκε στο ζευγάρι των Μιλγουόκι Μπακς με τους Μπόστον Σέλτικς στα playoffs του ΝΒΑ και μετέφερε τη δική του εμπειρία από τη περσινή σειρά του πρώτου γύρου. Στάθηκε στον τρόπο με τον οποίο προετοιμάζει ο Μπραντ Στίβενς τους Σέλτικς, τις λεπτομέρειες στις οποίες δίνει βάση ο Αμερικανός τεχνικός, ενώ έκανε ειδική αναφορά στο πλάνο αντιμετώπισης του Γιάννη Αντετοκούνμπο.

-Έχοντας την περσινή εμπειρία από τα playoffs του ΝΒΑ μεταξύ Σέλτικς-Μπακς, που θα εστίαζες περισσότερο στην εν λόγω σειρά και φέτος;

«Σε μια σειρά όπως αυτή που και οι δύο ομάδες διαθέτουν πλούσιο ταλέντο, έχουν προοπτική και εξαιρετικούς προπονητές, τα πάντα κρίνονται στις λεπτομέρειες. Ποια ομάδα θα παίξει πιο δυνατά και πιο συγκεντρωμένα, ποια ομάδα θα πάρει τα μακρινά ριμπάουντ, ποια ομάδα θα βγάλει περισσότερα hustle plays, ποια ομάδα θα δώσει μεγαλύτερη προσοχή στα μικρά πράγματα.»

-Συνεργάστηκες με τον coach Μπραντ Στίβενς. Αλήθεια, πώς προετοιμάζει τους Σέλτικς πριν από τη σειρά με τους Μπακς και γενικά κάποιο σημαντικό παιχνίδι;

«Θα σου πω το εξής. Ο coach Στίβενς λατρεύει το μπάσκετ και τη δουλειά του. Μπορεί να βλέπει αγώνες όλη την ημέρα και να αναλύει την παραμικρή λεπτομέρεια. Θέλει να είναι πάντα προετοιμασμένος για τα όλα. Και είναι! Προσέχει όλα τα plays στην επίθεση και ψάχνει την εντέλεια στην άμυνα. Είναι εξαιρετικός προπονητής. Όπως σου είπα θέλει να είναι η ομάδα του προετοιμασμένη και διαβασμένη στο 100%. Δουλεύει πάρα πολύ στην λεπτομέρεια και αυτό είναι κάτι που το θυμάμαι πολύ καλά.»

-Βλέπουμε και φέτος να έχει επικεντρωθεί στον περιορισμό του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Θεωρείς ότι έχει τον τρόπο για να του κάνει τη ζωή δύσκολη; (σ.σ. η συνέντευξη έγινε μετά το 1-1)

«Αναμφισβήτητα ο Γιάννης δουλεύει πολύ σκληρά και είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες στο ΝΒΑ αυτή τη στιγμή. Όμως ο coach Στίβενς έχει τον τρόπο να τον κρατάει μακριά από το καλάθι. Σκέφτεται πολύ έξυπνα όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα τον αντιμετωπίσει ώστε να τον περιορίσει στο ελάχιστο. Και φυσικά όχι μόνο αυτόν, αλλά και τους υπόλοιπους παίκτες όπως τον Κρις Μίντλετον ο οποίος σουτάρει με εξαιρετικά ποσοστά. Προφανώς δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω φέτος την αμυντική τακτική, ειδικά από τη στιγμή που υπάρχουν και άλλοι παίκτες στην ομάδα σε σχέση με πέρυσι.»

-Παρακολουθώντας ωστόσο τη σειρά, παρατηρείς διαφορές ή ομοιότητες ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης του Γιάννη;

«Ναι, φυσικά και υπάρχουν ομοιότητες όσον αφορά το μαρκάρισμά του και τον περιορισμό του. Όμως ξέρεις κάτι; Οι Μπακς φέτος έχουν τελείως διαφορετικό τρόπο παιχνιδιού, με μεγάλο spacing και τέσσερις παίκτες που μπορούν να σουτάρουν τρίποντα με υψηλά ποσοστά. Αντίθετα πέρυσι έπαιζαν πιο παραδοσιακά, με λιγότερα περιφερειακά σουτ. Σαφέστατα και φέτος είναι πιο δύσκολα για τους Σέλτικς να αντιμετωπίσουν τους Μπακς ως προς το σύνολο.»

-Είχες επαφές με τους πρώην συμπαίκτες σου στη Βοστόνη;

«Ναι, βέβαια. Μάλιστα τους έστειλα και μηνύματα για 'καλή τύχη' στα playoffs (γέλια). Πέρυσι ήμασταν το αουτσάιντερ στα playoffs από τη στιγμή που είχαμε τόσα πολλά προβλήματα. Κανείς δεν περίμενε ότι θα τα καταφέρναμε αλλά τηρουμένων των αναλογιών κάναμε εξαιρετική postseason. Φέτος ωστόσο η ομάδα είναι υγιής, δεν είναι αουτσάιντερ όπως πριν από έναν χρόνο και θεωρώ ότι μπορούν να φτάσουν μακριά. Τους το εύχομαι...»

-Μπορείς να κάνεις πρόβλεψη για τη σειρά;

«Όχι, δεν μπορώ. Όπως σου είπα τα πάντα θα κριθούν στις λεπτομέρειες. Κάθε κατοχή θα είναι σημαντική και για τις δύο ομάδες. Τόσο οι Μπακς όσο και οι Σέλτικς διαθέτουν πλούσιο ταλέντο και παίκτες που μπορούν να κάνουν την διαφορά. Και σε γενικές γραμμές έχουν παρόμοιο τρόπο παιχνιδιού. Πάντως βλέπω να πηγαίνει η σειρά στα επτά παιχνίδια. Θα δούμε...»

-Υποθετικά λέμε ότι οι Μπακς προκρίνονται. Θεωρείς ότι έχουν ομάδα που μπορεί να φτάσει μέχρι και το πρωτάθλημα ή όχι ακόμα;

«Ίσως να είναι νωρίς ακόμα γι' αυτούς. Δεν θα τους χαρακτήριζα διεκδικητές. Μπορεί να έκαναν μια εξαιρετική regular season, αλλά τα playoffs είναι τελείως διαφορετική υπόθεση. Σίγουρα έχουν το ταλέντο, καλό ρόστερ και έναν εξαιρετικό προπονητή. Πρόκειται για πολύ ψηλή ομάδα, με τους περισσότερους παίκτες να βρίσκονται μεταξύ των 2.03 μέτρων και των 2.08 μέτρων και να σουτάρουν εξαιρετικά. Επίσης πολύ καλά με τις αλλαγές στην άμυνα και σε γενικές γραμμές έχουν τη δυνατότητα να τα καταφέρουν. Δεν ξέρω αν θα είναι φέτος αλλά από τη στιγμή που είχαν το καλύτερο ρεκόρ στο ΝΒΑ, δείχνουν ότι είναι και καλή ομάδα.»

-Βλέπουμε φέτος έναν τελείως διαφορετικό Λάρκιν μετά τη θητεία σου στο ΝΒΑ; Ήταν η συνύπαρξή σου με τον Κάιρι Ίρβινγκ και οι κόντρες στην προπόνηση που σε έκαναν ακόμα καλύτερο;

«Προσπαθώ κάθε μέρα να δουλεύω περισσότερο στο παιχνίδι μου. Στο παρελθόν είχα κάποια προβλήματα τραυματισμών αλλά τους τελευταίους 4-5 μήνες νιώθω πάρα πολύ καλά. Είμαι και πάλι ο εαυτός μου. Σουτάρω όπως μπορώ να σουτάρω, πατάω καλύτερα και σε γενικές γραμμές είμαι σε πολύ καλή κατάσταση. Μπορώ να πω ότι σουτάρω καλύτερα από ποτέ! Πάντως, μιας και είπες για τον Ίρβινγκ, πραγματικά με βοήθησε πολύ το γεγονός ότι ήμασταν μαζί. Ο ανταγωνισμός στα σουτ, το γεγονός ότι παίζαμε αντίπαλοι στις προπονήσεις, σίγουρα με βοήθησε να γίνω καλύτερος. Όμως να σου πω κάτι; Πάντα πίστευα στον εαυτό μου και ότι μπορώ να σουτάρω καλύτερα από οποιονδήποτε! Το να είσαι σε μια τέτοια ομάδα, με τόσο καλούς παίκτες, σίγουρα σου δίνει επιπλέον κίνητρο».

-Το σίγουρο είναι ότι στα playoffs με την Μπαρτσελόνα ήσουν... on fire!

«Σίγουρα! Ήμουν πολύ συγκεντρωμένος! Βέβαια είχα ξαναπαίξει στα playoffs με την Μπασκόνια πριν από δύο χρόνια, οπότε ήξερα τι θα αντιμετώπιζα. Τότε είχαμε αποκλειστεί από το Final 4 και δεν σου κρύβω ότι ήταν κάτι που με απασχολούσε και το σκεφτόμουν πολύ έντονα τις τελευταίες εβδομάδες. Ήταν ένας επιπλέον λόγος που ήθελα να παίξω καλά. Ήμουν καλύτερα προετοιμασμένος, περισσότερο επιθετικός, είχα την εμπειρία και ήθελα να αφήσω το στίγμα μου. Άλλωστε στα μεγάλα ματς ξεχωρίζουν οι καλοί παίκτες και πραγματικά ήθελα να παίξω καλά. Να βγάλω μεγάλα plays και να πάρω μεγάλα σουτ. Είμαι πολύ χαρούμενος που βοήθησα την ομάδα μου να κερδίσει τη σειρά και να προκριθεί στο Final 4.»

-Υπάρχουν ομοιότητες και διαφορές μεταξύ των playoffs του ΝΒΑ και της EuroLeague;

«Η μεγάλη διαφορά είναι ότι στο ΝΒΑ το παιχνίδι είναι πολύ γρήγορο. Όμως στα playoffs της EuroLeague υπάρχει μεγάλη ένταση και κρίνεται σε μεγάλο βαθμό στο physical game. Όμως υπάρχουν πολλές ομοιότητες ως προς την προσέγγιση των αγώνων και την προσαρμογή του παιχνιδιού από τους προπονητές. Επίσης περιμένεις συγκεκριμένους παίκτες να ξεχωρίσουν και να κάνουν την διαφορά όπως ακριβώς και στο ΝΒΑ. Όσον αφορά εμένα, στην EuroLeague έχω βασικό ρόλο και παίζω 27-30 λεπτά, ενώ στα playoffs με τους Σέλτικς έπαιζα περίπου 15 λεπτά και δεν είχα τον ίδιο ρόλο. Σίγουρα όσο περισσότερο παίζω, τόσο καλύτερος γίνομαι. Και επιστρέφοντας στην Ευρώπη απέδειξα ότι μπορώ να οδηγήσω μια ομάδα στο Final 4.»

-Θεωρείς ότι μετά και τη φετινή χρονιά που κάνεις, έχεις ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή σου στο ΝΒΑ το ερχόμενο καλοκαίρι;

«Να σου πω την αλήθεια δεν είναι κάτι που σκέφτομαι τώρα. Προς το παρόν απολαμβάνω την εξαιρετική μας σεζόν και είμαι συγκεντρωμένος σε έναν και μοναδικό στόχο. Να τελειώσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Σίγουρα είχα κάνει καλή σεζόν και στη Μπασκόνια πριν από δύο χρόνια με αποτέλεσμα να πάω στους Μπόστον Σέλτικς, όπως καλή σεζόν κάνω και φέτος. Ίσως να επιστρέψω στο ΝΒΑ του χρόνου, αλλά ακόμα δεν μπορώ να πω κάτι. Δεν ξέρω τι μου επιφυλάσσει το μέλλον. Θέλω να τελειώσω δυνατά τη χρονιά και να είμαι υγιής».

-Μπορώ να σου πω όμως ότι πολύ θα ήθελαν να σε δουν στην Ελλάδα...

«(γέλια) Σίγουρα η κουλτούρα στην Ελλάδα είναι φοβερή! Ο Παναθηναϊκός έχει εξαιρετικούς οπαδούς, ο Ολυμπιακός το ίδιο και οι δύο ομάδες έχουν την δική τους ιστορία στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Μάλιστα ο ατζέντης μου είναι Έλληνας (σ.σ. Νίκος Λότσος) οπότε μου λέει συνέχεια για την Ελλάδα, το κλίμα, τη ζωή εδώ και το ελληνικό πρωτάθλημα. Δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει στο μέλλον. Τα πάντα είναι στον αέρα όσον αφορά την επόμενη χρονιά. ΝΒΑ; Κίνα; Ελλάδα; Ισπανία; Ρωσία; Τουρκία; Ιταλία; Ποτέ δεν ξέρεις... Θα δούμε τι θα γίνει το καλοκαίρι...»

-Πάντως θα έχεις πολλές προτάσεις. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο!

«Θα δούμε! (γέλια)»

-Προς το παρόν έχεις μπροστά σου μια τεράστια πρόκληση. Η Εφές βρίσκεται στο Final 4 της EuroLeague. Αν και δεν έχει την εμπειρία των άλλων τριών ομάδων θεωρείς ότι μπορείτε να κάνετε στο τέλος την έκπληξη;

«Ναι! Αναμφισβήτητα! Δύο παιχνίδια είναι. Γιατί να μην μπορούμε; Διαθέτουμε πολύ ταλέντο, γεμάτο ρόστερ και θεωρώ ότι έχουμε όλα τα υλικά για να τα καταφέρουμε. Έχουμε ισορροπία σε όλες τις θέσεις, τόσο στην περιφέρεια, όσο και στην front line. Στον ημιτελικό παίζουμε αντίπαλοι με μια ομάδα που ξέρουμε καλά και την οποία την έχουμε κερδίσει φέτος. Όπως φυσικά μας ξέρει καλά και η Φενέρ, ενώ μας έχει νικήσει και εκείνη από τη πλευρά της. Θα γίνει πραγματική μάχη! Το δέλεαρ της κατάκτησης του τροπαίου είναι μεγάλο και θεωρώ ότι θα έχουμε την ευκαιρία μας. Αρκεί να μείνουμε ενωμένοι, να είμαστε συγκεντρωμένοι και να εκμεταλλευτούμε τις καλές μας στιγμές. Και πάλι. Τα μικρά πράγματα και οι λεπτομέρειες θα κάνουν την διαφορά στο Final 4.»