Μακάμπι: Με Σφαιρόπουλo... 4η καλύτερη ομάδα της Euroleague! (pics)

Μακάμπι: Με Σφαιρόπουλo... 4η καλύτερη ομάδα της Euroleague! (pics)

Νίκος Καρφής
Μακάμπι: Με Σφαιρόπουλo... 4η καλύτερη ομάδα της Euroleague! (pics)
Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος κάνει… θαύματα στην Μακάμπι, η οποία μαζί του έχει ρεκόρ που παραπέμπει σε πλεονέκτημα έδρας στα playoffs!

Οι περισσότεροι είχαν ξεγράψει την Μακάμπι στις πρώτες αγωνιστικές της Euroleague. Οι Ισραηλινοί δεν έπειθαν κανέναν με τις εμφανίσεις τους και βρισκόντουσαν στα χαμηλά πατώματα της βαθμολογίας μαζί με τις χειρότερες ομάδες της διοργάνωσης.

Το απογοητευτικό 1-6 χωρίς Σφαιρόπουλο

Μετά τις πρώτες 7 αγωνιστικές, η ομάδα του λαού είχε το χειρότερο ρεκόρ της Euroleague μαζί με τις Νταρουσάφακα και Μπουντούτσνοστ. Το 1-6 ήταν απογοητευτικό για τον σύλλογο του Ισραήλ, ο οποίος φαινόταν πως θα μείνει από πολύ νωρίς μακριά από τον μεγάλο στόχο, αυτόν των playoffs.

Εκεί όπου όλα έμοιαζαν χαμένα, η Μακάμπι εμπιστεύτηκε το τιμόνι της σε έναν Έλληνα με μεγάλη εμπειρία από Euroleague. Το χρίσμα δόθηκε στον Γιάννη Σφαιρόπουλο που με τον Ολυμπιακό είχε μάθει να στοχεύει πάντα στην κορυφή και είχε οδηγήσει τους Πειραιώτες σε 2 τελικούς της Euroleague. Είχε μάθει να δουλεύει υπό πίεση για να πετύχει τους στόχους της ομάδας του, αλλά και του ίδιου.

Για πρώτη φορά έκατσε στον πάγκο της Μακάμπι της Euroleague, την 8η αγωνιστική κόντρα στην εξαιρετική φέτος Εφές.

Το 11-7 που είναι το 4ο καλύτερο ρεκόρ

Το 1-6 που υπήρχε πριν έρθει ο Σφαιρόπουλος στο Ισραήλ,μετατράπηκε σε 12-13 στο τέλος της 25ης αγωνιστικής. Αυτό σημαίνει πως ο Έλληνας κόουτς κάνει απίστευτη δουλειά στην Μακάμπι και έχει πλησιάσει πολύ τις θέσεις που οδηγούν στα playoffs. Κάτι που έμοιαζε απλησίαστο με το αποκαρδιωτικό ξεκίνημα της ομάδας που είχε απογοητεύσεις τόσο τους φιλάθλους της, όσο και την διοίκηση με τους παίκτες.

Με τον Σφαιρόπουλο τα πράγματα άλλαξαν. Αν απομονώσει κάποιος το ρεκόρ της Μακάμπι με τον Έλληνα τεχνικό στον πάγκο, θα καταλάβει πως οι Ισραηλινοί είναι μία από τις κορυφαίες ομάδες της διοργάνωσης.

To ρεκόρ της Μακάμπι από τότε που ανέλαβε ο Σφαιρόπουλος είναι στο 11-7. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως η ομάδα του λαού έχει το 4ο καλύτερο ρεκόρ μαζί με την Εφές (και οι Τούρκοι έχουν 11-7 από την 8η ως την 25η αγωνιστική). Δηλαδή από εκει που την πήρε ως την χειρότερη ομάδα της διοργάνωσης βάση ρεκόρ, την μετέτρεψε σε μια... αρμάδα που άξιζε να ξεκινήσει με πλεονέκτημα έδρας στα playoffs της Euroleague.

Σε αυτό το διάστημα η Φενέρ είναι η κορυφαία ομάδα με 16 νίκες και μόλις 1 ήττα. Την ακολουθεί η ΤΣΣΚΑ του Δημήτρη Ιτούδη με 13-5, ενώ την τριάδα κλείνει η πρωταθλήτρια Ευρώπης Ρεάλ, η οποία έχει 12 νίκες και 6 ήττες.

Όσον αφορά τις ελληνικές ομάδες, ο Ολυμπιακός είναι στο 9-8. Χειρότερα από τους Πειραιώτες τα έχει πάει ο Παναθηναϊκός που από το 4-3 της 7ης αγωνιστικής, πήγε στο 12-13, 5 στροφές πριν την ολοκλήρωση της Regular Season.

Θαύμα; Όχι για την Μακάμπι του Σφαιρόπουλου

H Mακάμπι λοιπόν έχει μετατραπεί σε μια πολύ επικίνδυνη ομάδα στα χέρια του Σφαιρόπουλου. Οι Ισραηλινοί είναι η 4η καλύτερη ομάδα της διοργάνωσης σύμφωνα με το ρεκόρ τους στην περιόδο Σφαιρόπουλου και δείχνουν προετοιμασμένοι για τεράστιες νίκες, όπως το 93-76 μέσα στη Μόσχα επί της ΤΣΣΚΑ.

Το 8-2 μέσα στο Ισραήλ

Η έδρα παίζει μεγάλο ρόλο για τη Μακάμπι, από τότε που τις τύχες της ορίζει ο Σφαιρόπουλος. Από την 8η στροφή και μετά μετρά 8 νίκες εντός έδρας και μόλις 2 ήττες, δείχνοντας πως δύσκολα την... υποτάσεις μέσα στο Ισραήλ. Πριν έρθει ο Έλληνας προπονητής, η «ομάδα του λαού» είχε 2 ήττες σε ισάριθμες αναμετρήσεις. Πλέον η MENORA MIVTACHIM ARENA έχει μετατραπεί σε ένα μικρό... φρούριο! Μεγάλο πράγμα για μια ομάδα που διεκδικεί μια θέση στα playoffs.

Το σύνολο του Σφαιρόπουλου πλέον αντιμετωπίζεται με μεγάλο σεβασμό από τους αντιπάλους αφού η βελτίωση του είναι τεράστια και αυτό οφείλεται εξ ολοκλήρου στον Έλληνα προπονητή. Το… τσιπάκι έχει αλλάξει και η Μακάμπι θα διεκδικήσει μέχρι τέλους την είσοδο στα playoffs.

Αν με ένα μαγικό τρόπο γινόταν να σβηστούν τα ματς που δεν έκατσε στον πάγκο ο Σφαιρόπουλος και να κρατήσει μόνο αυτά που την καθοδήγησε ο Έλληνας τεχνικός, τότε η «ομάδα του λαού» όχι μόνο θα ήταν στην postseason της Euroleague, αλλά θα… φλέρταρε με το πλεονέκτημα έδρας.

Και όλοι οι ειδήμονες με το ευρωπαϊκό μπάσκετ, ξέρουν πόσο δύσκολο να δραπετεύσεις με το διπλό από την «καυτή» έδρα της Μακάμπι. Με Σφαιρόπουλο όλα είναι διαφορετικά. Με Σφαιρόπουλο η Μακάμπι είναι η 4η κορυφαία ομάδα της διοργάνωσης!