Σον Κιλπάτρικ: O Nεοϋορκέζος που «κυνήγησε» το όνειρό του!

Σον Κιλπάτρικ: O Nεοϋορκέζος που «κυνήγησε» το όνειρό του!

Γιώργος Κούβαρης
Σον Κιλπάτρικ: O Nεοϋορκέζος που «κυνήγησε» το όνειρό του!

bet365

Το gazzetta.gr γράφει για τον Σον Κιλπάτρικ, τα παιδικά του χρόνια, την επιρροή της μητέρας του, την πρώτη συνάντηση με τον Ρικ Πιτίνο όταν ήταν 13 ετών και το πώς έφτασε στο σημείο να βρεθεί στον «μαγικό» κόσμο του ΝΒΑ χωρίς να τον επιλέξει κάποια ομάδα στο draft.

Ειδικό στοίχημα σε ενισχυμένη απόδοση για το δεύτερο ημιτελικό του League Cup!

«Δεν θέλω να είμαι ο επόμενος Τζόρνταν ή ο επόμενος Μάτζικ Τζόνσον ή ο επόμενος Αζάια Τόμας. Θέλω να μπορώ να κοιτάω τον εαυτό μου στον καθρέφτη και να λέω ότι 'το έκανα με τον δικό μου τρόπο'» είχε πει κάποτε ο Άλεν Άιβερσον. Ο παίκτης, ο οποίος είχε μπει για τα... καλά στο μυαλό του «πιτσιρικά» Σον Κιλπάτρικ που προσπαθούσε να μάθει τα μυστικά της πορτοκαλί μπάλας στα ανοικτά γήπεδα της Νέας Υόρκης.

Όταν ο «Answer» έκανε... πράγματα και θαύματα στο ΝΒΑ, ο Κιλπάτρικ έμενε μακριά από τα κοινωνικά προβλήματα που μάστιζαν την κακόφημη περιοχή που μεγάλωνε. Συγκεκριμένα έμενε στο συγκρότημα κατοικιών «Cottage Place Gardens» στην περιοχή Yonkers. Εκεί όπου βασίλευαν το εμπόριο ναρκωτικών και οι συμμορίες με αποτέλεσμα τα περισσότερα παιδιά να παρατούσαν το σχολείο και να έπαιρναν τον... άσχημο δρόμο. Όχι όμως ο Σον Κιλπάτρικ, ο οποίος πήρε τις αρχές από τη μητέρα του, Ρετζίνα ώστε να μείνει μακριά από πράγματα τα οποία θα έβαζαν απαγορευτικό στα όνειρά του.

«Θα είσαι ηγέτης ή θα ακολουθείς τον όχλο;» του είχε πει η Ρετζίνα και αμέσως «χτύπησαν» πολλά καμπανάκια μέσα του. Αν και πολλοί γνωστοί και φίλοι του είχαν επιλέξει τον... άλλον δρόμο, εκείνος κοιμόταν και ξύπναγε με μια μπάλα του μπάσκετ στα χέρια. Μάλιστα όταν ήταν 9 ετών, αγωνίστηκε και σε ένα παιχνίδι της γειτονιάς του για το «Salvation Army League» όπου είχε πετύχει 65 πόντους! «Ναι αυτό θέλω να κάνω. Να παίζω μπάσκετ» είχε πει ο Κιλπάτρικ στον εαυτό του πριν κάνει το μεγάλο ξεπέταγμα στο λύκειο «White Plains High» όπου μέτρησε κατά μέσο όρο 28,4 πόντους και 7 ριμπάουντ σε διάστημα τεσσάρων χρόνων! Μάλιστα το εν λόγω λύκειο απέσυρε πριν από μερικούς μήνες και τη φανέλα που φορούσε με το νούμερο «23» κατά τη διάρκεια της παρουσίας του εκεί.

H πρώτη... επαφή με τον Πιτίνο όταν ήταν 13 ετών!

Μάλιστα όταν ήταν 13 ετών είχε την ευκαιρία να δει για πρώτη φορά από κοντά τον... Ρικ Πιτίνο στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης. Ο νυν προπονητής του Παναθηναϊκού ήταν τότε ο τεχνικός ηγέτης του Λούιβιλ και είχε μεταβεί στη Νέα Υόρκη προκειμένου να παρακολουθήσει από κοντά το μεγάλο ματς για το πρωτάθλημα των High Schools μεταξύ του Lincoln και του Edgewater High, ένα ματς που είχε μεταδοθεί και «ζωντανά» στο ESPN2! Ο λόγος που είχε πάει ο Πιτίνο αφορούσε τον... Σεμπάστιαν Τέλφερ, τον οποίο ήθελε να πείσει να αρνηθεί την απευθείας μετάβαση στο ΝΒΑ και να τον «επιστρατεύσει» στο Λουίβιλ. Κάτι που -όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων- δεν έγινε ποτέ, μιας και ο «θρύλος» των ανοικτών γηπέδων είχε πάρει την απόφαση να γίνει draft! Παρόλα αυτά ο Σον Κιλπάτρικ είχε την ευκαιρία να δει από κοντά για πρώτη φορά τον θρυλικό προπονητή του NCAA και να νιώσει τεράστιο δέος μπροστά του.

Άλλωστε ανυπομονούσε τότε να πάρει και εκείνος σειρά. Να αγωνιστεί και εκείνος σε ένα καλό κολεγιακό πρόγραμμα μετά την παρουσία του στο White Plains High ή στο πρωτάθλημα AAU με τους Westchester Hawks. Πρώτη του επιλογή ήταν το διάσημο St.John's της Νέας Υόρκης το οποίο είχε επισκεφθεί μαζί με την μητέρα του: «Πρέπει να φύγεις από τη Νέα Υόρκη. Δεν μπορείς να είσαι εδώ» του είχε πει η Ρετζίνα θέλοντας -όσο και αν την πλήγωνε που θα τον αποχωριζόταν- να ανοίξει από μόνος του τα φτερά του...

Η χρονιά... προετοιμασίας, η απόφαση για το Cincinnati και ο Λανς Στίβενσον!

Όπως και έγινε. Ο Κιλπάτρικ συμφώνησε με τη μητέρα του και αυτό διότι δεν ήθελε να του αποσπάται η προσοχή. Πολλοί φίλοι, πολλοί γνωστοί και σίγουρα δεν θα μπορούσε να ρίξει όλο το βάρος στα μαθήματα και στο μπάσκετ. Έτσι αποφάσισε να κάνει μία χρονιά προετοιμασία στο Notre Dame Prepatory School, μία ώρα έξω από τη Βοστόνη. Ήθελε για μία χρονιά να επικεντρωθεί στα μαθήματα και στην ατομική του βελτίωση στο μπάσκετ πριν αποφάσιζε για το κολέγιο στο οποίο θα φοιτούσε. Μάλιστα έμενε στο δωμάτιο όπου είχε... αφήσει το στίγμα του ο Μάικλ Μπίσλεϊ, ο οποίος -εκείνη την εποχή βρισκόταν στο Kansas State- είχε γράψει «BEAS» στο ντουλάπι του δωματίου του!

Η επίσκεψη του προπονητή του Cincinnati, Μικ Κρόνιν, δεν άργησε να έρθει. Τον είδε από κοντά να γυμνάζεται, να προπονείται και του πρότεινε να μεταβεί στους Bearcats. Μάλιστα όταν ο Κιλπάτρικ «πέταξε» για το Cincinnati δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τον ενθουσιασμό του από τα όσα αντίκρισε και συμφώνησε αμέσως σε αυτό το πρόγραμμα. Ποιον, όμως, έπεισε να κάνει και εκείνος την ίδια επιλογή; Ο Σον Κιλπάτρικ ήταν καλός φίλος από τα χρόνια της Νέας Υόρκης με τον νυν γκαρντ των Λος Άντζελες Λέικερς, Λανς Στίβενσον. Εκείνη την περίοδο ο τρελο-Λανς είχε να επιλέξει μεταξύ δύο κολεγίων. Το Maryland και το Cincinnati: «Γιατί όχι το Cincinnati που θα είσαι και εσύ;» ήταν η απάντησή του και κάπως έτσι βρέθηκαν και οι δύο στην «στέγη» στους «Bearcats».

Η μόνη (τους) διαφορά; Ο coach Κρόνιν ήθελε τον Κιλπάτρικ να γίνει «redshirt» στην freshman χρονιά του και αυτό λόγω της... προσθήκης του Λανς Στίβενσον την τελευταία στιγμή; Τι σημαίνει «redshirt»; Απλούστατα για μια χρονιά θα έπρεπε ουσιαστικά να ήταν εκτός ομάδας ωστόσο θα έκανε κανονικά προπονήσεις χωρίς να μπορούσε να παίξει. Κάτι που ίσχυε και για την ακαδημαϊκή του εκπαίδευση η οποία θα έπαιρνε παράταση από τα τέσσερα χρόνια στα... πέντε χρόνια! Αρχικά ο Κιλπάτρικ ήταν αρνητικός αλλά και πάλι η μητέρα του τον συμβούλευσε να περιμένει: «Είναι για καλό...» του είχε πει και συμφώνησε αμέσως! Μάλιστα με τον Στίβενσον μοιράστηκαν τη σεζόν 2009-2010 (σ.σ. τη μία και μοναδική του στο Cincinnati) και το ίδιο δωμάτιο...

Το... απαγορευτικό της ηλικίας στο draft και το «σκαρφάλωμα» στην G-League

Από το 2010 έως και το 2014 που αγωνίστηκε στους στους Bearcats, η προσφορά του ήταν κάτι παραπάνω από σημαντική. Έφτασε στο σημείο να γίνει μέλος της «All-America Team» μετά τη senior χρονιά του, έχοντας κατά μέσο όρο 15,3 πόντους, 4,3 ριμπάουντ και 2 ασίστ σε διάστημα τεσσάρων χρόνων. Μάλιστα στην τελευταία του σεζόν έκανε... φοβερά πράγματα στο Cincinnati έχοντας 20,6 πόντους, 4,3 ριμπάουντ και 2,5 τελικές πάσες. Όμως το γεγονός ότι είχε κλείσει τα 24 χρόνια του και πήγαινε... ολοταχώς για τα 25, έβαλαν τις ομάδες του ΝΒΑ σε... πολλές σκέψεις ενόψει του draft το 2014.

Μπορεί τα νούμερά του να ήταν αξιοζήλευτα σε ένα τόσο καλό πρόγραμμα όπως αυτό του Cincinnati αλλά στην διαδικασία που έλαβε χώρα στο «Barclays Center» δεν κατάφερε να «κεντρίσει» το ενδιαφέρον κάποιας ομάδας. Έπρεπε να... κυνηγήσει αλλιώς το όνειρό του και πιο συγκεκριμένα από το Summer League εκείνης της χρονιάς. Φορώντας τη φανέλα των 76ers μπόρεσε να το... ζήσει μόλις 5 ημέρες! Οι Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς τον υπέγραψαν στις 20 Οκτωβρίου 2014 αλλά στις... 25 του ίδιου μήνα ανακοίνωσαν ότι τον άφησαν ελεύθερο. Κάπως έτσι πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της σεζόν 2014-15 στην G-League (σ.σ. τότε NBDL) με τη τους Σάντα Κρουζ Ουόριορς και τους Delaware 87ers με τους οποίους αγωνίστηκε σε 44 ματς έχοντας 13,9 πόντους και 3,2 πόντους κατά μέσο όρο.

Υπέγραψε 10ήμερο συμβόλαιο στους Τίμπεργoυλβς και έφτασε στο γήπεδο 45 λεπτά πριν από το τζάμπολ!

Αν και όλα έδειχναν ότι θα έκλεινε τη σεζόν στην G-League ήρθαν οι Μινεσότα Τίμπεργουλβς στις 19 Μαρτίου 2015 και του πρόσφεραν 10ήμερο συμβόλαιο. Και εδώ υπάρχει μια... τρελή ιστορία. Εκείνη την περίοδο οι «Λύκοι» είχαν 8 τραυματίες στο ρόστερ τους και έπρεπε πάση θυσία να πάρουν παίκτη για την αναμέτρηση με τους Νικς στη Νέα Υόρκη! Εκείνη την περίοδο o Κιλπάτρικ έκανε προπόνηση με τους Delaware ενόψει του αγώνα με τους Erie Bayhawks και βάσει γεωγραφικών... κριτηρίων, οι Τίμπεργουλβς ήθελαν κάποιον παίκτη το συντομότερο δυνατόν. Γι' αυτόν τον λόγο κάλεσαν τον Κιλπάτρικ!

Μάλιστα ο Αμερικανός γκαρντ άφησε εσπευσμένα την προπόνηση και μετέβη στο «Madison Square Garden» μόλις... 45 λεπτά πριν από το τζάμπολ του αγώνα! Μάλιστα σε εκείνο το ματς (το οποίο ήταν και το πρώτο του στο ΝΒΑ) είχε 0/1 τρίποντο, 1 ριμπάουντ και 1 λάθος σε 10:17 λεπτά συμμετοχής! Με τη Μινεσότα αγωνίστηκε σε τέσσερα ματς στο σύνολο έχοντας κατά μέσο όρο 5,5 πόντους, 1,5 ριμπάουντ και μία τελική πάσα.

Το «μπαμ» στους Νετς και η χρονιά των τριών ομάδων

Ακολούθησαν οι Πέλικανς με τους οποίους ωστόσο δεν αγωνίστηκε ποτέ, ενώ οι επόμενες παρουσίες του στο ΝΒΑ σημειώθηκαν στα δύο 10ήμερα συμβόλαια των Ντένβερ Νάγκετς τον Ιανουάριο του 2016. Στο Κολοράντο είχε κατά μέσο όρο 11,1 πόντους σε 31 ματς ωστόσο δεν μπόρεσε να πάρει εγγυημένο συμβόλαιο μετά το πέρας του δεύτερου 10ημερου. Μέχρι που εμφανίστηκαν οι Μπρούκλιν Νετς! Η ομάδα που -όπως αποδείχθηκε- έμελλε να αποτελέσουν τον... σταθμό του Κιλπάτρικ στο ΝΒΑ. Μετά τα δύο πρώτα 10ήμερα στις 28 Φεβρουαρίου 2016 και στις 9 Μαρτίου 2016, ενημερώθηκε ότι η ομάδα της Νέας Υόρκης θα του υπέγραφε εγγυημένο συμβόλαιο που άγγιζε το ένα εκατομμύριο δολάρια! Με τους Νετς πραγματοποίησε μερικές από τις καλύτερες εμφανίσεις της καριέρας του! Μάλιστα στις 29/11/2016 έκανε ρεκόρ καριέρας κόντρα στους Κλίπερς, σημειώνοντας 38 πόντους (!) με 10/22 δίποντα, 4/12 τρίποντα, 6/8 βολές και 14 ριμπάουντ!

Με το Μπρούκλιν αγωνίστηκε σε 109 ματς στο σύνολο έχοντας κατά μέσο όρο με 12,1 ριμπάουντ, 3,3 ριμπάουντ, 1,8 ασίστ με 41% εντός παιδιάς και 33% στα τρίποντα. Τον Δεκέμβριο το 2017 υπέγραψε two way συμβόλαιο με τους Μιλγουόκι Μπακς και ήταν συμπαίκτης του Γιάννη Αντετοκούνμπο μέχρι τον περασμένο Μάρτιο με 4 πόντους μέσο όρο στα 23 ματς που έδωσε το «παρών» στο παρκέ. Τα «Ελάφια» τον... έκοψαν στις 2 Μαρτίου 2018 και μετά τα δύο 10ήμερα συμβόλαια στους Κλίπερς (4 ματς, 4,8π.) έκανε το καλύτερο δυνατό finish στους Σικάγο Μπουλς! Συγκεκριμένα σε 9 ματς (στο ένα πενταδάτος) είχε career high 15,4 πόντους κατά μέσο όρο με 40% στα τρίποντα, 2,8 ριμπάουντ και 1,4 τελικές πάσες...

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα