Σίμονς: Ο σίγουρος «rookie της χρονιάς» που απειλεί ΛεΜπρόν-Ουέστμπρουκ! (pics & vids)

Σίμονς: Ο σίγουρος «rookie της χρονιάς» που απειλεί ΛεΜπρόν-Ουέστμπρουκ! (pics & vids)

Νίκος Καρφής
Σίμονς: Ο σίγουρος «rookie της χρονιάς» που απειλεί ΛεΜπρόν-Ουέστμπρουκ! (pics & vids)

bet365

Ο Μπεν Σίμονς τρελαίνει κόσμο στην αρχή της season, αγγίζοντας το triple double σε κάθε ματς και το gazzetta.gr γράφει για τον άνθρωπο που είναι ένα... κράμα Ουέστμπρουκ και ΛεΜπρόν.

Ένας rookie βγαλμένος από όνειρο

Στο ξεκίνημα της σεζόν η κουβέντα για τον rookie of the year περιελάμβανε τρία ονόματα. Λόνζο Μπολ, , Τζέισον Τέιτουμ, Μαρκελ Φουλτζ και Μπεν Σίμονς. Έχοντας πλέον ένα πρώτο δείγμα με τα πεπραγμένα των παικτών η ψήφο μας δεν θα μπορεί να πάει κάπου αλλού εκτός από τον εντυπωσιακό Αυστραλό που μαζί με τον Τζοέλ Εμπίντ δικαιολογεί το προκλητικό tanking που έκαναν οι Σίξερς τα τελευταία χρόνια με σκοπό να διαλέγουν τους καλύτερους δυνατούς παίκτες στο draft.

Οι μεγαλύτεροι αγώνες στην Sportingbet. Παίξε νόμιμα με πριμ 5%* στο Στουτγάρδη – Ντόρτμουντ. *Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις (21+).

O ταλαντούχος κύριος Σίμονς λοιπόν είναι μόλις 21 ετών, έχει wingspan 2.14 και κυριαρχεί μέχρι τώρα στα παρκέ που έχει πατήσει. Ένα κορμί που μπορεί να παίξει πολλές θέσεις μέσα στο παρκέ. Έχει το μυαλό, την ντρίμπλα, την πάσα και το μπασκετικό I.Q να παίξει ως playmaker, μια θέση που επιλέγει να τον χρησιμοποιεί ο Μπρετ Μπράουν. Η σωματοδομή του, η δύναμη του, η εκρηκτικότητα του, αλλά και η αλτικότητα του επιτρέπουν να μπορεί να αγωνιστεί τόσο ως «2» όσο και ως «3». Ένα στοιχείο που θα πρέπει να βάλει στο ρεπερτόριο του είναι το τρίποντο, αφού δεν δείχνει να το δοκιμάζει και πολύ.

Το άστρο του ήδη λάμπει στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ. Η ποικιλία που χαρακτηρίζει το παιχνίδι του τον κάνει να ξεχωρίζει. Ελάχιστοι rookies στην ιστορία του ΝΒΑ είναι ικανοί να κάνουν τόσα πολλά πράγματα πάνω στο παρκέ και να τα κάνουν πολύ καλά.

Ο Μπεν Σίμονς είναι 2.08 που μπορεί να ντριμπλάρει εξαιρετικά, να κατεβάσει την μπάλα από την μία άκρη του γηπέδου σε χρόνο-ρεκόρ και να ολοκληρώσει χωρίς κανένα πρόβλημα το coast to coast. Όμως δεν μένει μόνο σε αυτά. Το μυαλό του είναι κοφτερό και αναγκάζει τις αντίπαλες άμυνες να… λιώνουν στν κυριολεξία για να τον αντιμετωπίσουν.

Η κίνηση του χωρίς την μπάλα είναι εκπληκτική. Μπορεί να δώσει screen και την κατάλληλη στιγμή να… κόψει στην καρδιά της ρακέτας και να καρφώσει με λύσσα. Η ταχύτητα του είναι αξιομνημόνευτη, αν σκεφτεί κανείς πως έχασε την περσινή σεζόν λόγω ενός σοβαρού τραυματισμού. Ένας αεικίνητος παίκτης που ξέρει πολύ καλά να παίζει το uptempo παιχνίδι.

Ράσελ πες αλεύρι ο Μπεν σε γυρεύει

Ίσως είναι ιεροσυλία από τώρα να προσπαθήσουμε να τον συγκρίνουμε με κάποιον, αλλά η ταχύτητα του, η εκρηκτικότητα του και τα μαγικά καρφώματα που μας προσφέρει σε κάθε ματς μας θυμίζουν τον Ράσελ Ουέστμπουκ. Ναι τον κύριο που πήρε τον τίτλο του ΜVP, αυτόν που τελείωσε τη σεζόν με μέσο όρο triple double, κάτι που είχε να γίνει από την εποχή Όσκαρ Ρόμπερτσον.

Για σταθείτε όμως. Ο Σίμονς μέχρι στιγμής έχει καταφέρει σε κάθε ματς να φλερτάρει με το triple double, κάτι που μαρτυρούν οι αριθμοί του. Ο Αυστραλός έχει παίξει σε 14 ματς ως τώρα και μετρά 17.8 πόντους, 9.2 ριμπάουντ και 7.7 ασίστ. Είναι πολλοί rookies που έχουν κάνει τέτοιο ξεκίνημα στην καριέρα τους; Σίγουρα όχι, αλλά υπάρχει άλλος ένας, ο μεγάλος Όσκαρ Ρόμπερτσον (ναι αυτόν που ξεπέρασε ο Ουέστμπρουκ όσον αφορα τα triple double κατά τη διάρκεια της regular season, αφού έκανε 42).

Τα στατιστικά του θυμίζουν Ρόμπερτσον

O απολαυστικός γκαρντ των Σίξερς έγινε ο δεύτερος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ που κάνει 2 triple double στα πρώτα 9 ματς της σεζόν, κάτι που έχουμε να δούμε από την εποχή του «Big O». Σπουδαίο να στέκεσαι δίπλα στον Ρόμπερτσον. Βέβαια αυτό δεν είναι το μοναδικό παράσημο για τον Σίμονς. Δεν είναι το μοναδικό στοιχείο που τον συνδέει με τον Ρόμπερτσον.

Το νέο μεγάλο αστέρι της Φιλαδέλφεια μάζεψε 100 ριμπάουντ και μοίρασε 80 ασίστ στα 10 πρώτα ματς της καριέρας του στο ΝΒΑ, κάτι που στο παρελθόν έχει πετύχει μόνο ο «Big 0». Δεύτερη διαβολική σύμπτωση και άλλο ένα στατιστικό που δείχνει το πόσο all around παίκτης είναι.

Βέβαια ο πρωταγωνιστής του άρθρου θύμισε και άλλον έναν σταρ του παρελθόντος, τον Πένι Χάρνταγουεϊ. Ο παλιός άσος των Μάτζικ είχε κόντρα στους Νιου Τζέρσεϊ Νετς ( το 9ο της σεζόν) 15 πόντους, 11 ριμπάουντ, 7 ασίστ, 3 κλεψίματα και 3 τάπες! Αυτή η επίδοση είχε γίνει το 1993 στην rookie του σεζόν.

Κάτι ανάλογο στα δέκα πρώτα παιχνίδια έγινε μετά από 14 χρόνια και ο… δράστης ήταν φυσικά ο Σίμονς, αφού κόντρα στους Τζαζ μέτρησε 16 πόντους, 13 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 3 κλεψίματα και 3 τάπες!

Μπορεί να σπάσει το ρεκόρ του Ουέστμπρουκ

Για να ξαναγυρίσουμε την κουβέντα μας στη σύγκριση Ουέστμπρουκ-Σίμονς. Ίσως είναι νωρίς ακόμα να ειπωθεί, αλλά ο Αυστραλός πιθανό να είναι ο μόνος που μπορεί στο μέλλον να απειλήσει τα 42 triple double του Oυέστμπρουκ, αλλά και να τελειώσει μια σεζόν με μέσο όρο triple double. Σε πολλούς αυτό σίγουρα θα φαίνεται υπερβολικό. Αλλά αν κάνει αυτά τα… όργια και γράφει τέτοια στατιστικά ο Σίμονς στην πρώτη του χρονιά (έχει 2 triple double σε 14 ματς) που ακόμα μαθαίνει τα κατατόπια του ΝΒΑ, φανταστείτε που μπορεί να φτάσει αυτό το ταλαντούχο παιδί όταν ωριμάσει. Όταν μετατραπεί από απίστευτα ταλαντούχος rookie σε ηγέτη, σε superstar.

Η αρμονική συνύπαρξη με τον Εμπιντ

Και όπως φαίνεται έχει τον κατάλληλο άνθρωπο να τον βοηθήσει. Ο λόγος για τον Τζοέλ Εμπίντ (έρχεται σύντομα άρθρο και για αυτόν). Όταν οι δύο τους βρίσκονται στην πεντάδα των Σίξερς, η ομάδα δεν πατάει. Πετάει. Η χημεία που έχουν αναπτύξει αν και δεν έχουν παίξει σε πολλά επίσημα ματς μαζί είναι αξιοπρόσεχτη. Οι συνδυασμοί που βγάζουν θυμίζουν συμπαίκτες που είναι μια δεκαετία μαζί. Κι όμως αυτή είναι η πρώτη χρονιά συνύπαρξης. Το όμορφο στοιχείο με αυτούς είναι πως δεν ξέρεις τι να περιμένεις. Αλλάζουν συνεχής ρόλους. Πότε δίνει την ασίστ ο ένας για να τελειώσει τη φάση ο άλλος, ενώ συχνά γίνεται και το αντίθετο. Βρίσκονται με κλειστά μάτια. Ο τρόπος που παίζουν το picκ n roll, οι κώδικες επικοινωνίας που έχουν αναπτύξει σε κάνουν να απορείς. Όμως όλες οι απορίες λύνονται αμέσως.

Είναι η φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων. Αυτό συμβαίνει όταν δύο απίστευτα ταλαντούχα παιδιά με αυξημένο δείκτη μπασκετικής νοημοσύνης βρίσκονται στην ίδια ομάδα. Ο ένας καταλαβαίνει τι θα του ζητήσει ο άλλος. Στα επόμενα χρόνια ο Εμπίντ θα βοηθήσει τον Σίμονς να γίνει μια μηχανή triple double, αφού θα είναι καταλυτικός στο να δημιουργεί καταστάσεις για τον Αυστραλό αλλά και να τελειώνει τις έξοχες πάσες του συμπαίκτη του. Δείτε μερικές όμορφες συνεργασίες τους στο ματς με τους Λέικερς.

Σκαρί και μπασκετικό I.Q που φέρνει σε ΛεΜπρόν

Αισίως φτάνουμε στα μεγάλα... κεφάλια (όχι κούτελα για να μην παρεξηγηθώ). Στον κορυφαίο παίκτη της τελευταίας δεκαετίας στο ΝΒΑ, στον ΛεΜπρόν Τζέιμς. Ναι ξέρω, ο «Βασιλιάς» στην rookie του σεζόν ήταν καλύτερος του Σίμονς. Όμως ο τρόπος που αγωνιζόταν δεν τον θύμιζε; Εκρηκτικός, ικανότατος ντριμπλέρ που θα σε περάσει και θα καρφώσει για… πλάκα. Αλλά και ένας floor general μέσα στο παρκέ που έκανε τα πράγματα να κινούνται, έφτιαχνε τα plays και… γλύκαινε το παιχνίδι της ομάδας του. O ΛεΜπρόν τελείωσε την πρώτη του χρονιά στο ΝΒΑ με 20. 9 πόντους, 5.9 ασίστ και 5.5 ριμπάουντ.

Η συνέχεια του είναι γνωστή. Τρία πρωταθλήματα και αμέτρητες ατομικές διακρίσεις. Μια θέση στο hall of fame τον περιμένει από τώρα, ενώ συνεχώς ανεβαίνει στην άτυπη λίστα με τους κορυφαίους παίκτες όλων των εποχών. Ο Σίμονς θα είναι εξαιρετικά δύσκολο έως απίθανο να γίνει ΛεΜπρόν, αλλά έχει την μεγάλη ευκαιρία να εξελιχθεί και αυτός σε κυρίαρχο... αρπακτικό του ΝΒΑ που θα σκορπάει τρόμο σε κάθε αντίπαλο του. Να γράψει την δική του ιστορία στη λίγκα. Να φτάσει εκεί όπου μπορεί.

Trust the process

Το μέλλον προδιαγράφεται λαμπρό για τον Μπεν Σίμονς και οι απαιτήσεις είναι υψηλές για αυτόν. Το potential είναι τεράστιο και μένει να δούμε να κάποτε ο Αυστραλός θα μπορεί να μπαίνει στην ίδια κουβέντα με τους Ουέστμπρουκ-ΛεΜπρόν, κοιτώντας τους στα μάτια σαν ίσος προς ίσο. Τα δείγματα μέχρι στιγμής είναι εξαιρετικά.

Το παιδί αυτό από το πανεπιστήμιο του LSU είναι ξεχωριστό, κάτι που φαίνεται και από το τρόπο που αντιλαμβάνεται το παιχνίδι, που κάνει καλύτερους τους συμπαίκτες και που πλησιάζει συνεχώς το triple double χωρίς να το εκβιάζει, χωρίς να παίζει μόνο για τα στατιστικά του (πράγμα σπάνιο στο σημερινό ΝΒΑ).

Οι Σίξερς όλα αυτά τα χρόνια εμπιστεύθηκαν την... διαδικασία. Επέλεξαν να κάνουν tanking για να μαζέψουν ότι καλύτερο υπάρχει από κάθε φουρνιά του draft. Tο σχέδιο τους φέτος φαίνεται επιτέλους να δικαιώνεται. Η υπομονή έπιασε τόπο. Και με τον κύριο Σίμονς κουμανταδόρο, αλλά και τον Τζοέλ «The Dream» Εμπίντ τα καλύτερα έρχονται για αυτούς. Trust the Process λοιπόν. Εμπιστοσύνη σε αυτόν τον μοναδικό Αυστραλό που μπορεί να κάνει όλο τον πλανήτη του ΝΒΑ να παραμιλά.

 

NBA Τελευταία Νέα