Μπαρτζώκας, η επιστροφή: 769 μέρες μετά...

Μπαρτζώκας, η επιστροφή: 769 μέρες μετά...
To gazzetta.gr αναλύει την επιστροφή του Γιώργου Μπαρτζώκα στο ΣΕΦ και φέρνει στο... φως άγνωστες μικρές ιστορίες από την «ερυθρόλευκη» θητεία του.

«Είναι κάποιες στιγμές που στη ζωή σου οφείλεις να γίνεσαι η αλλαγή που θέλεις να έρθει» ανέφερε το ξεκίνημα της συγκινητικής παραίτησης του Γιώργου Μπαρτζώκα από τον Ολυμπιακό το απόγευμα της 10ης Οκτωβρίου του 2014.Ήταν μια φράση του Γκάντι.

769 μέρες μετά καλείται να αντιμετωπίσει την μεγάλη του αγάπη για πρώτη φορά ως αντίπαλος, από τότε που έφυγε από το λιμάνι.

Ο Μπαρτζώκας δεν έκρυψε ποτέ ότι είναι οπαδός των «ερυθρόλευκων» όπως δεν έκρυψε και ποτέ πως οφείλει πολλά στην ομάδα και τους Παναγιώτη και Γιώργο Αγγελόπουλο, με τους οποίους διατηρεί άριστες σχέσεις.

Πάντως και εκείνοι (Ολυμπιακός και ιδιοκτήτες) μόνο πήραν πολλά από τον Έλληνα coach.

Η κατάκτηση της Euroleague στο Λονδίνο ήρθε με το πιο εντυπωσιακό μπάσκετ που έχει παιχτεί ποτέ στο συγκεκριμένο τριήμερο. Νίκη σε «σφιχτό» ματς επί της ΤΣΣΚΑ στον ημιτελικό και με «κατοστάρα» στον τελικό τη Ρεάλ.

Ο Μπαρτζώκας έφυγε για έναν και μόνο λόγο... διότι είχε αρνητικό ρεκόρ με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό και στην Ελλάδα αυτό για τους οπαδούς, μετρά περισσότερο από την κορυφή της Ευρώπης.

Αναφέρονται οι οπαδοί διότι ένα βράδυ πριν την παραίτηση μαζεύτηκαν στο ΣΕΦ μετά την ήττα από τον Παναθηναϊκό στο Κύπελλο και απαίτησαν την απομάκρυνση του. Υπήρξαν δε στιγμές που προπηλακίστηκε.

Από ποιους; Από αυτούς που απόψε στο ΣΕΦ θα τον αποθεώσουν.

Οι μεγαλύτεροι αγώνες στην Sportingbet. Παίξε νόμιμα με πριμ 5% στο Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα.

Η ΔΙΕΤΙΑ ΕΚΑΝΕ ΚΑΛΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

Ο χρόνος είναι ο καλύτερος ιατρός. Το διάστημα των δύο ετών από την επιστροφή του στο ΣΕΦ έκανε καλό σε όλες τις πλευρές.

Ο Μπαρτζώκας ξεπέρασε τη στεναχώρια και την πίκρα του.

Ο κόσμος (που τον έδιωξε) ηρέμησε και αξιολόγησε με λογική τα όσα πρόσφερε στην ομάδα του, εκτίμησε τα όσα έκανε για τον Ολυμπιακό του(ς).

Ο 51άχρονος τεχνικός τις πρώτες μέρες της απομάκρυνσής του από τους Πειραιώτες, δε μίλαγε σε άνθρωπο. Σκασμένος, είχε κλειστεί στον εαυτό του και την οικογένειά του. Μάλιστα, εξομολογήθηκε ότι έκανε πολύ καιρό να ξαναδεί ματς του Ολυμπιακού, έστω και στην τηλεόραση.

ΜΙΑ ΛΑΜΠΑΔΑ ΣΤΗΝ «ΛΟΚΟ»

Ο χρόνος όπως επαναλαμβάνουμε, είναι ο καλύτερος ιατρός. Και η Λοκομοτίβ Κουμπάν ακόμη καλύτερος...

Ο Έλληνας τεχνικός ανέλαβε τη ρωσική ομάδα, την έφτιαξε όπως ήθελε όπως ο γονιός που μεγαλώνει το παιδί του. Της έδωσε χαρακτήρα, όραμα, φιλοσοφία, αξίες.

Επέλεξε παικταράδες. Αμερικανούς που κανείς δεν πίστευε και τους έδωσε κίνητρο. Τον Κλαβέρ τον είχε διώξει η Χίμκι, ενώ ο Σίνγκλετον είχε προταθεί σε όλες τις ελληνικές ομάδες ,για 280 χιλιάδες δολλάρια. Προφανώς καμία δεν τον είχε μετρήσει σωστά, πριν τον δει να κάθει θαύματα με την φανέλα της Λοκομοτίβ.

Η Λοκομοτίβ όχι μόνο έπαιξε μπασκετάρα, αλλά αναδείχθηκε καλύτερη άμυνα της περσινής σεζόν και έζησε ένα μοναδικό παραμύθι φτάνοντας στο Final 4 του Βερολίνου, όπου κατέλαβε την 3η θέση.

Το Κρασνοντάρ ήταν το νέο βασίλειο του Γιώργου Μπαρτζώκα. Στο τέλος της σεζόν , σε μια γιορτή που έγινε στην "Basket Hall", oι οπαδοί της "Λόκο" με δάκρυα στα μάτια του ζητούσαν να μην φύγει, γιατί είχε κάνει την πόλη να λατρέψει ξανά το μπάσκετ.

Η πορεία τη Λοκομοτίβ σφράγισε τις προπονητικές του ικανότητες, σφράγισε την παρουσία στην ελίτ των τεχνικών και επιβεβαίωσε πως τα όσα έκανε στον Πειραιά μόνο τυχαία δεν ήταν.

Ο Μπαρτζώκας την περασμένη σεζόν απέδειξε στον κόσμο του μπάσκετ πως δικαιωματικά βρίσκεται στην κορυφαία τριάδα των προπονητών της ηπείρου και φυσικά η Μπαρτσελόνα δεν υπήρχε περίπτωση να τον αφήσει.

ΑΠΟ ΝΩΡΙΣ ΟΙ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ

Η πρώτη προσέγγιση των Καταλανών διά στόματος Ροντρίγκο Ντε ΛαΦουέντε με τον Μπαρτζώκα είχε γίνει λίγο πριν το Final 4. Του γνωστοποίησαν πως τον ήθελαν, τους γνωστοποίησε πως τους ήθελε.Και μάλιστα του εξήγησαν ότι τον είχαν επιλέξει πριν ακόμη η Λοκομοτίβ αποκλείσει την Μπαρτσελόνα στα play off. Ως κριτήριο είχαν το μπάσκετ που έπαιξε το Μαρούσι, ο Ολυμπιακός αλλά και η "Λοκο", με μικρότερο μπάτζετ από τους ανταγωνιστές τους.

Μετά από ένα μακρύ καλοκαίρι γεμάτο τακτική από τις δύο πλευρές, η Μπάρτσα πλήρωσε 500.000 ευρώ στους Ρώσους και απέσπασε την υπογραφή του, παρότι έβγαινε προς τα έξω ότι μιλούσε και με άλλους ελεύθερους προπονητές.Αποδείχθηκε πως ήταν ο πρώτος και ίσως ο μοναδικός τους στόχος.

Με την «Λόκο» δεν τέθηκε αντιμέτωπος με τον Ολυμπιακό, με την Μπαρτσελόνα θα συμβεί απόψε.

Ο Ολυμπιακός θα τον τιμήσει. Αυτός θα σκιρτήσει. Η αγάπη του για τους Πειραιώτες είναι αδιαπραγμάτευτη. Αδιαπραγμάτευτη είναι όμως και η θέληση του να φύγει με τη νίκη από το ΣΕΦ.

Δε θα πανηγυρίσει. Δε θα προκαλέσει. Αγαπά και αγαπιέται.

Έστω και ως αντίπαλος, 769 μετά επιστρέφει...

ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Παρασκευή απόγευμα παραιτήθηκε, Σάββατο μεσημέρι τον κάλεσε στο τηλέφωνο ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ο οποίος τον εκτιμάει απεριόριστα και τον είχε αγκαλιάσει θερμά μετά τον θρίαμβο του Λονδίνου. «Μη στεναχωριέσαι. Θα έχεις πολλές ευκαιρίες να αποδείξεις την αξία σου στο μέλλον» ήταν λίγα από τα λόγια του Σέρβου προπονητή της Φενέρμπαχτσε.

Πάντως, την απόφαση να παραιτηθεί, την είχε πάρει στο πούλμαν της επιστροφής από το ΟΑΚΑ. Τα παρατράγουδα που ακολούθησαν , απλά την προσυπέγραψαν.

Αγαπά την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, λατρεύει τον Ολυμπιακό. Μέχρι και την απομάκρυνσή του... είχε μόνιμη θέση στα επίσημα του «Γ. Καραϊσκάκης» αρκεί να το επέτρεπαν οι υποχρεώσεις της ομάδας.

Λατρεύει τη θάλασσα και προσπαθεί να κάνει μπάνιο μέχρι και τον Νοέμβριο.

Η γυναίκα του Αθηνά όσο ήταν στον Ολυμπιακό πήγε μόλις μία φορά στο ΣΕΦ. Ήταν η αγχώδης αναμέτρηση με την Τσεντεβίτα την οποία οι Πειραιώτες νίκησαν δύσκολα με κλέψιμο και ασίστ του Σλούκα και καλάθι και φάουλ του Χάινς. Στις διπλανές θέσεις έβριζαν χυδαία τον κόουτς και την οικογένειά του και έκτοτε αποφασίστηκε να μην ξαναπάει στο ΣΕΦ.

Σε αυτόν οφείλει πολλά ο Ματ Λοτζέσκι. Οι Αγγελόπουλοι είχαν στα χέρια του υπογεγραμμένο το προσύμφωνο από τον Καρτιέρ Μάρτιν, γνωστό ΝΒΑ er της εποχής. Ο Μπαρτζώκας επέμενε για έναν Αμερικανό με βελγικό διαβατήριο από την Οστάνδη. Επέμενε πολύ και καλά έκανε. "Χαρούμενος για τον προπονητή που με έκανε παίκτη Euroleague" ήταν η ανάρτηση του Λοτζέσκι την επόμενη της πρώτης από τις τρεις περσινές νίκες της "Λόκο", επί του Παναθηναϊκού, την οποία προσυπέγραψε και ο Τζαμόν Γκόρντον, τον οποίο ο Μπαρτζώκας είχε φέρει στο Μαρούσι που διέπρεψε στην Euroleague την σεζόν 2009-10 Εκτός από τον Ματ, ο Μπαρτζώκας επέλεξε κι άλλους άσημους ξένους (Ντάνστον, Χάντερ) οι οποίοι αποδείχθηκαν "λίρα εκατό" και οι οποίοι, εκτός από την βοήθεια που προσέφεραν στον Ολυμπιακό, εκτόξευσαν την καριέρα τους και τις αμοιβές τους.

Το βράδυ μετά τον τελικό του Λονδίνου στη γιορτή που έγινε στο λόμπι του ξενοδοχείου, ο Πέρο Άντιτς φόραγε μπλούζα με τον Mr. Bean. Θέμα συζήτησης έγινε, φασαρία δεν έγινε. Τουναντίον, κατά την αναχώρηση της "ερυθρόλευκης" αποστολής για την Αθήνα,ο Μπαρτζώκας, αγόρασε κι αυτός από το αεροδρόμιο μια μπλούζα με τον Mr Bean την οποία φόρεσε σε μια γιορτή που του έκαναν οι φίλοι του μόλις γύρισε στην Ελλάδα.