ΕΡΤ όπως… BBC, οι άδειες, η κρίση και η Digea!

Νίκος Μποζιονέλος
ΕΡΤ όπως… BBC, οι άδειες, η κρίση και η Digea!

bet365

Η στήλη Media Café του gazzetta.gr σας παρουσιάζει το κόστος και το πλάνο λειτουργίας της νέας ΕΡΤ, τι συμβαίνει στην αφορά επικοινωνίας και ΜΜΕ και ποιες οι επιπτώσεις του νόμου 4279/2014.
Φάκελος «ΕΡΤ»
1.559 έχουν δικαίωμα επαναπρόσληψης. Στα 60 εκατ. ευρώ φτάσει το μισθολογικό κόστος της νέας ΕΡΤ με επαναπρόσληψη 1.559 εργαζόμενων στο νέο φορέα, όπως έγινε γνωστό μετά την τελευταία διαβούλευση. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συζήτηση για το νομοσχέδιο για την επανασύσταση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, κεντρικός στόχος του νομοσχεδίου «δεν είναι να αποκατασταθεί ένας εργασιακό δικαίωμα αλλά να αποκατασταθεί το δικαίωμα της κοινωνίας στην ελεύθερη δημόσια τηλεόραση και ενημέρωση».
Ο κ. Παππάς παρέθεσε και στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία την 11η Ιουνίου 2013 (ημέρα του «μαύρου») η ΕΡΤ είχε 2.911 εργαζομένους: 2.655 εκ αυτών ήταν τακτικό προσωπικό και 202 με συμβάσεις έργου, συν 55 που είχαν προσληφθεί με το καθεστώς ΠΕΘ (Προσωπικό Ειδικών Θέσεων). Από τους 2.911 εργαζόμενους, οι 350 έχουν συνταξιοδοτηθεί ή έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης και 652 εργάζονται από την περίοδο της Δημόσιας Τηλεόρασης και 94 από τη ΝΕΡΙΤ. Δεδομένων αυτών, όπως τόνισε ο κ Παππάς, το σύνολο των εργαζομένων που μπορεί να φτάσει η ΕΡΤ είναι 2.305 και πρακτικά μόνο 1.559 άτομα έχουν δικαίωμα επαναπρόσληψης.
Το κόστος. Αρα, υπολογιζόμενο ατομικό κόστος 24.000 για τους νυν εργαζόμενους και 20.000 για τους νεοπροσλαμβανόμενους το συνολικό μισθολογικό κόστος θα κυμαίνεται μεταξύ των 50 - 60 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Δεδομένων των εισπράξεων που θα έχει η ΕΡΤ από το ανταποδοτικό τέλος των 3 ευρώ μηνιαία από τους 5,5 εκατ. λογαριασμούς τη ΔΕΗ, τα κονδύλι που θα διαχειρίζεται η δημόσια ραδιοτηλεόραση θα ανέρχονται στα 190 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Όπως… BBC. Στο νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνεται και άρθρο σύμφωνα με το οποίο το διοικητικό συμβούλιο και το αρμόδιο υπουργείο θα υπογράφουν «συμβόλαιο ανεξαρτησίας» που θα δεσμεύει και τα δύο μέρη να τηρούν συγκεκριμένους κανόνες, πρακτική που εφαρμόζεται από το BBC και «θωρακίζεται» θεσμικά απέναντι σε παρεμβάσεις. Θα γίνει, συνάμα, τροποποίηση του κανονισμού ώστε το Δ.Σ. να εκλέγεται με διευρυμένη κοινοβουλευτική διαδικασία.
Το ανταποδοτικό τέλος. Το ετήσιο τέλος για τη νέα ΕΡΤ ανέρχεται στα 36 ευρώ, όπως ισχύει και επί ημερών ΝΕΡΙΤ. Η κυβέρνηση επισημαίνει ο μέσος όρος του τέλους στις χώρες της Ε.Ε. είναι στα 129 ευρώ. Το τέλος ως κατά κεφαλή ποσοστό του ΑΕΠ είναι 0,16% στην ΕΡΤ, ενώ ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 0,30%.
ΜΜΕ και διαφημιστική αγορά
Αντιδράσεις για τον νόμο. Την ώρα που η νέα ΕΡΤ βρίσκεται… ante portas, επικρατεί τεράστιος προβληματισμός στην αγορά Επικοινωνίας και ΜΜΕ για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η εφαρμογή του Ν. 4279/2014, καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και η ρευστότητα απλά… δεν υπάρχει! Ο περιβόητος νόμος προβλέπει, μεταξύ άλλων, πως τα τιμολόγια εκδίδονται μόνο από τα Μέσα προς τον διαφημιζόμενο, καταργείται η επιβράβευση (9,9%) και οποιαδήποτε άλλη έκπτωση προς τις διαφημιστικές ή τα mediashops. Εξ ου και αυτή την περίοδο το σύνολο της αγοράς των media shops, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν προχωρά στην έκδοση μεταχρονολογημένων επιταγών και τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται όλο και πιο δύσκολα για τα ΜΜΕ, που βλέπουν τις ημέρες αποπληρωμής τους να αυξάνονται.
Διαγωνισμός. Υπενθυμίζεται ότι για τους τηλεοπτικούς σταθμούς επίκειται και ο διαγωνισμός για τις άδειες, από τον οποίο η κυβέρνηση υπολογίζει πως θα εισπράξει περίπου 350 εκατ. ευρώ ενώ ήδη ζητά και τα αζήτητα ποσά από τη χρήση των συχνοτήτων τα προηγούμενα χρόνια. Πρόκειται για περίπου 43 εκατ. ευρώ που οφείλουν στο δημόσιο οι τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας και τα συνδρομητικά κανάλια, ωστόσο και αντιδράσεις υπάρχουν και και είναι δύσκολο να μπορέσουν να τα δώσουν, αυτά τα χρήματα, οι υπερχρεωμένες ελληνικές επιχειρήσεις MME, τα δάνεια των οποίων ψάχνει ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Αλλωστε, όσοι κατηγορούσαν τους Έλληνες μέσω καναλιών πως φταίνε για την κρίση γιατί ζουν πάνω από τις δυνατότητές τους, είναι αυτοί που ζουν με δάνεια που ίσως ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ!

Συνέπειες και στη διαφημιστική. Πλην των επιπτώσεων που θα έχει η εφαρμογή του νόμου στο χώρο των ΜΜΕ και των διαφημιζόμενων, το μεγαλύτερο πλήγμα αναμένεται να βιώσει η αγορά της επικοινωνίας. Άνθρωποι της αγοράς σημειώνουν πως μπορεί να έρθουν σε πολύ δύσκολη θέση τουλάχιστον 4-5 διαφημιστικές αλλά και 1-2 media shops (μιλάμε για μεγάλα «ονόματα»).
Digea
Στον… αέρα η σύμβαση. Θέμα έχει υπάρξει και με την Digea και ακούγεται ότι η κυβέρνηση θα επανεξετάσει τη σύμβαση! Υπενθυμίζει ότι η προηγούμενη κυβέρνηση παραχώρησε όλες έδωσε τις ψηφιακές συχνότητες για όλα τα κανάλια της χώρας στη Digea έναντι 18 εκατομμύρια ευρώ και για χρήση 15 ετών. Ωστόσο αν εκχωρούσε μόνο 9 συχνότητες στη Digea για 15 χρόνια, με βάση το τέλος που αναφέρει ο νόμος, έπρεπε να πληρώσουν 90 εκατομμύρια. Σημειώνεται ότι μιλάμε για ψηφιακές συχνότητες και όχι αναλογικές που αφορούν όλη τη χώρα, δηλαδή εκατοντάδες κανάλια, για 18 εκατομμύρια. Πώς είπατε;
Ή «ναι» ή… μαύρο. Μιας και αναφέραμε την Digea, θυμηθείτε τι ακριβώς γίνεται και γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν είναι για… όλους! Μάλιστα οι τηλεοπτικοί σταθμοί της Θεσσαλονίκης Time, Πέλλα TV, Europe One, Εγνατία, Δίον, Γνώμη και EuroChannel αρνήθηκαν να υπογράψουν με την Digea, επιθυμώντας να εκπέμπουν ψηφιακά από άλλον πάροχο δικτύου. Ωστόσο έχασαν τα ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της και, μετά τη δικαστική απόρριψη, είτε θα δουν την ΕΕΤΤ να διακόπτει το σήμα τους ή θα υποχρεωθούν να ενδώσουν στη σύμβαση.
 

Τελευταία Νέα