Εποχή ψηφιακής τηλεόρασης!

Νίκος Μποζιονέλος
Εποχή ψηφιακής τηλεόρασης!

bet365

Στις 31 Οκτωβρίου το επόμενο ψηφιακό ραντεβού και ως τις 19 Δεκεμβρίου η τηλεόραση θα είναι μόνο ψηφιακή στην Ελλάδα
Για τις 31 Οκτωβρίου μετατέθηκε τελικά το switch-off της Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Βόρειας Εύβοιας, όπως γνωστοποίησε το ΥΔΜΗΔ, ενώ στις 19 Δεκεμβρίου θα ολοκληρωθεί η μετάβαση της χώρας, αν βέβαια δεν υπάρξει κάποια νέα αλλαγή.
Προς δημοσίευση βρίσκεται η κοινή υπουργική απόφαση, με την οποία ολοκληρώνεται η μετάβαση της χώρας στην ψηφιακή τηλεοπτική εποχή καθώς ολοκληρώνεται το πλέγμα των θεσμικών μέτρων, και τεχνολογικών παρεμβάσεων, που απαιτούνται για την μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα υπάρχει νόμιμο και αδειοδοτημένο δίκτυο Παρόχου για την εκπομπή ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων.
Τα επόμενα switch-offs
* 31 Οκτωβρίου 2014: Κεντρική Μακεδονία / Θεσσαλία / τμήμα Στερεάς Ελλάδας
* 28 Νοεμβρίου 2014: Ήπειρος / Δυτική Μακεδονία / Ιόνιο / Αιτωλοακαρνανία
* 19 Δεκεμβρίου 2014: Κρήτη / Κυκλάδες / Δωδεκάνησα / Σάμος & Ικαρία
Έτσι από τις 19 Δεκεμβρίου θα υπάρχει πλέον μόνο ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα, καθώς η αναλογική εκπομπή θα διακοπεί.
Από τα τέλη Ιουνίου 2014 μέχρι και σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί τρία αναλογικά «switch-off» σε διάστημα μόλις 71 ημερών με απόλυτη επιτυχία:
* 27 Ιουνίου 2014: Πελοπόννησος ,παράλια Στερεάς Ελλάδας και τμήμα της Ζακύνθου
* 1 Αυγούστου 2014: Αττική, νησιά του Αργοσαρωνικού, κεντρική και νότια Εύβοια, βορειοδυτικές ακτές των Κυκλάδων
* 5 Σεπτεμβρίου 2014: Βορειανατολική Ελλάδα και νησιά του Βορειανατολικού Αιγαίου (Χίος, Λέσβος, Λήμνος)
Αν τελικά η μετάβαση ολοκληρωθεί στις 19 Δεκεμβρίου θα έχουν χρειαστεί μόλις 176 ημέρες, δηλαδή λιγότερο από 6 μήνες, για να καλυφθεί το 96% του ελληνικού πληθυσμού.
Σημειώνεται πως βάσει της αρχικής προκήρυξης για την αδειοδότηση του Παρόχου Δικτύου το όλο εγχείρημα θα διαρκούσε 210 ημέρες, συμπιέστηκε όμως κατά περίπου ένα μήνα το συνολικό χρονοδιάγραμμα.
Πρόκειται για «χρόνο-ρεκόρ» σε σχέση με τα πανευρωπαϊκά δεδομένα.
Συγκεκριμένα, στην Ιρλανδία η μετάβαση ξεκίνησε το 2011 και ολοκληρώθηκε σε ένα χρόνο, στη Νορβηγία η μετάβαση ξεκίνησε το 2007 και ολοκληρώθηκε σε δυο χρόνια, στο Ηνωμένο Βασίλειο η μετάβαση ξεκίνησε το 1998 και ολοκληρώθηκε το 2012. Η χώρα μας θα έχει πραγματοποιήσει την πιο σύντομη τελική ψηφιακή μετάβαση μεταξύ των χωρών της Ευρώπης.
Πρόκειται επίσης για μια από τις μεγαλύτερες εθνικές πληθυσμιακές καλύψεις της Ευρώπης για την ψηφιακή τηλεόραση, καθώς ο μέσος όρος υποχρέωσης πληθυσμιακής κάλυψης στην Ευρώπη είναι ~92% (για τους ιδιωτικούς σταθμούς).

Follow on Twitter: @nbozionelos
 

Τελευταία Νέα