«Το Καμένο Παλάτι. Έβο Μοράλες»

Gazzetta team
«Το Καμένο Παλάτι. Έβο Μοράλες»
Ο φτωχός ιθαγενής αγρότης που έγινε πρόεδρος της Βολιβίας, στο νέο βιβλίο του δημοσιογράφου Ιάσονα Πιπίνη.

Την ιστορία του πρώτου ιθαγενούς προέδρου στη Λατινική Αμερική παρουσιάζει στο νέο του βιβλίο ο δημοσιογράφος Ιάσων Πιπίνης. Το βιβλίο με τίτλο: «Το Καμένο Παλάτι. Η αληθινή ιστορία του πρώτου ιθαγενούς προέδρου στη Λατινική Αμερική, Έβο Μοράλες» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ και παρουσιάζει την πολιτική διαδρομή και τον βίο του προέδρου της Βολιβίας Έβο Μοράλες. Ο Μοράλες από φτωχός αγρότης, που καλλιεργούσε φύλλα κόκας στις Άνδεις, κατάφερε να φθάσει στο ανώτατο αξίωμα της χώρας του.

Από φτωχός αγρότης έγινε πρόεδρος


Το βιβλίο παρουσιάζει σημαντικά γεγονότα από τη νεότερη πολιτική ιστορία της Βολιβίας. Ο δημοσιογράφος συνάντησε τον πρόεδρο Έβο Μοράλες στη Λα Πας, σε υψόμετρο περίπου 4 χιλιάδες μέτρα στις Άνδεις και ταξίδεψε μαζί του με το προεδρικό αεροσκάφος αλλά και με ελικόπτερο σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Ο Έβο Μοράλες γεννήθηκε σε ένα χωριό στις Άνδεις, σε μια φτωχή οικογένεια αγροτών. Το σπίτι του δεν είχε ηλεκτρικό ρεύμα ούτε τρεχούμενο νερό. Η σκεπή ήταν από άχυρα και το πάτωμα από χώμα. Ο Μοράλες προέρχεται από τους ιθαγενείς αϋμάρα και όπως διηγείται ο ίδιος, μέχρι την ηλικία των 14 ετών δεν είχε ούτε παπούτσια να φορέσει. Ο Μοράλες υπήρξε για χρόνια συνδικαλιστής των καλλιεργητών φύλλων κόκας στις Άνδεις, («κοκαλέρος», όπως είναι γνωστοί), και μέσα από αυτό το μονοπάτι κατάφερε να εκλεγεί πρόεδρος της χώρας.
Στο βιβλίο γίνεται αναφορά και στον λεγόμενο «πόλεμο του νερού» στις αρχές του 2000, μια λαϊκή εξέγερση που έγινε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού αλλά και στις κινητοποιήσεις που ανάγκασαν τον πρώην πρόεδρο της Βολιβίας Σάντσες δε Λοσάδα να εγκαταλείψει το προεδρικό μέγαρο με ελικόπτερο.

Η συνέντευξη του Έβο Μοράλες


Ο Έβο Μοράλες στη συνέντευξη που έδωσε στον δημοσιογράφο, η οποία περιλαμβάνεται στο βιβλίο, μίλησε και για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και δήλωσε πως σκοπεύει να επισκεφθεί την χώρα μας στο άμεσο μέλλον.
Το Καμένο Παλάτι είναι το δεύτερο βιβλίο του δημοσιογράφου Ιάσονα Πιπίνη για την πολιτική ιστορία της Λατινικής Αμερικής. Το προηγούμενο βιβλίο του, «Το πείραμα της Λατινικής Αμερικής», (Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ, 2014), παρουσίαζε κυρίως την πολιτική διαδρομή του πρώην ηγέτη της λεγόμενης μπολιβαριανής επανάστασης στη Βενεζουέλα, Ούγο Τσάβες, αλλά και την ιστορία του ηγέτη της περουβιανής επανάστασης Χουάν Βελάσκο Αλβαράδο, συμμάχου του Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος ήταν θείος του συγγραφέα.
Το επόμενο βιβλίο του Ιάσονα Πιπίνη, όπως έχει πει ο ίδιος, θα έχει αντικείμενο τη μεγάλη κρίση στη Βενεζουέλα. Στο βιβλίο, το οποίο γράφει αυτό τον καιρό και αναμένεται να κυκλοφορήσει τον επόμενο χρόνο, θα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων συνεντεύξεις από τους «πρωταγωνιστές» της μεγάλης κρίσης, τόσο από την κυβέρνηση Μαδούρο όσο και από την αντιπολίτευση, αλλά και σημαντικά ντοκουμέντα, όπως συνεντεύξεις που κατάφερε να πάρει ο δημοσιογράφος στη Βενεζουέλα, από πολιτικούς κρατούμενους του καθεστώτος Μαδούρο, προσπερνώντας την απαγόρευση που τους έχει επιβάλει η κυβέρνηση για να έρχονται σε επαφή με τον Τύπο.