Η διπλή επέτειος του ευρωπαίου ΠΑΟΚ (vids)

Η διπλή επέτειος του ευρωπαίου ΠΑΟΚ (vids)

Σταύρος Σουντουλίδης
Η διπλή επέτειος του ευρωπαίου ΠΑΟΚ (vids)

bet365

Με διαφορά 22 χρόνων, σαν σήμερα στις 16 Σεπτεμβρίου, ο ΠΑΟΚ έγραψε δύο χρυσές σελίδες στο βιβλίο της ευρωπαϊκής ιστορίας του, με τις νίκες επί της Μπαρτσελόνα και της Άρσεναλ, με 1-0.

Στις 16 Σεπτεμβρίου του 1975 ο ΠΑΟΚ έδωσε τον πρώτο του αγώνα για το Κύπελλο UEFA, σε μία ονειρική πρεμιέρα κόντρα στην Μπαρτσελόνα του μεγάλου Γιόχαν Κρόιφ, μπροστά σε 50.000 οπαδούς στην Τούμπα.

Αντίπαλος του ΠΑΟΚ ήταν η Μπαρτσελόνα που είχε στον πάγκο της τον Γερμανό προπονητή Χένες Βαϊσβάιλερ, ενώ στην 11άδα των Μπλαουγκράνα ξεχώριζαν οι διεθνείς Ολλανδοί Γιόχαν Κρόιφ και Γιόχαν Νέεσκενς.

Ο τεχνικός τους ΠΑΟΚ, Γκιούλα Λόραντ όχι μόνο δεν φοβήθηκε το ματς, αλλά παράταξε τον Δικέφαλο ουσιαστικά με επτά επιθετικούς! Ήταν η χρονιά που ο πρώην κεντρικός επιθετικός του ΠΑΟΚ Κούλης Αποστολίδης αγωνίστηκε ως κεντρικός αμυντικός, ενώ για την περίσταση αγωνίστηκε ως δεξιός οπισθοφύλακας ο Νέτο Γκουερίνο!

Παράλληλα, εκτός από την επιθετική τριπλέτα των Κερμανίδη, Ασλανίδη, Παρίδη, στο κέντρο ξεχώριζαν οι Σταύρος Σαράφης και Γιώργος Κούδας, ο οποίος μάλιστα με σουτ στο 72’ διαμόρφωσε το τελικό 1-0 προκαλώντας κύματα ενθουσιασμού στις εξέδρες του γηπέδου της Τούμπας που ήταν κατάμεστες από 50.000 φιλάθλους!

ΠΑΟΚ (Λόραντ): Φορτούλα – Γκουερίνο, Πέλιος, Αποστολίδης, Ιωσηφίδης – Αναστασιάδης, Κούδας, Σαράφης – Κερμανίδης, Ασλανίδης, Παρίδης.

Μπαρτσελόνα (Βαϊσβάιλερ): Μόρα, Ντε λα Κρουζ, Μιγκουέλι, Κορομίνας, Μαρθιάλ, Μαρίνιο, Ρεσάκ (46’ Χερέδια), Νέεσκενς (67’ Ριφέ), Κρόιφ.

Ο θρίαμβος επί της Άρσεναλ

Στις 16 Σεπτεμβρίου του 1997, για τον α’ γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, ο «Δικέφαλος» υποδέχθηκε στην κατάμεστη Τούμπα, την Άρσεναλ του Αρσέν Βενγκέρ, που σχεδόν δύο δεκαετίες πριν έκανε τα πρώτα του βήματα στον πάγκο των «κανονιέρηδων».

Μία Άρσεναλ που ήρθε στη Θεσσαλονίκη χωρίς το μεγάλο της αστέρι, τον Ολλανδό Ντένις Μπέργκαμπ, λόγω του φόβου να ταξιδεύει με αεροπλάνα, αλλά είχε στη σύνθεσή της παίκτης, όπως ο Σίμαν, ο Άνταμς, ο Βιεϊρά, ο Όβερμαρς, ο Ανελκά κι ο Ράιτ.

Στην κατάμεστη Τούμπα (κόπηκαν 33.117 εισιτήρια, αν και στο γήπεδο είχε σχεδόν 40.000 θεατές…) τα «κανόνια» του βόρειου Λονδίνου σίγησαν και με μια… πιστολιά του Κώστα Φρατζέσκου, ο ΠΑΟΚ πήρε μια σπουδαία ευρωπαϊκή νίκη.

Στο 61ο λεπτό ο Αχιλλέας Ζαφειρίου έκλεψε την μπάλα στη μεσαία γραμμή, την άλλαξε με τον Δημήτρη Καπετανόπουλο και την έστειλε «συστημένη» στην πλάτη της αγγλικής άμυνας, στον Κώστα Φρατζέσκο, που «εκτέλεσε» τον Ντέιβιντ Σίμαν, μπροστά στην εκστασιασμένη θύρα 4.

Οι Άγγλοι πίεσαν, αλλά ο ΠΑΟΚ χάρη και στις επεμβάσεις του Νίκου Μιχόπουλου, κράτησε το 1-0, που τον έστειλε στο «Χάιμπουρι», δεκαπέντε ημέρες αργότερα, για να σφραγίσει μια μεγάλη πρόκριση στον επόμενο γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, γράφοντας με το γκολ του Ζήση –“The End”- Βρύζα, το «Έπος του Χάιμπουρι».

ΠΑΟΚ (Αγγελος Αναστασιάδης): Μιχόπουλος, Ζαγοράκης, Ολιβάρες, Τασιόπουλος, Κολομπούρδας, Ζαφειρίου, Νάγκμπε (Βελλής), Φραντζέσκος, Βρύζας (Καπετανόπουλος), Τουρσουνίδης (Σιδηρόπουλος), Ζουμπούλης.

Αρσεναλ (Αρσέν Βενγκέρ): Σίμαν,Ντίξον,Γουίντερμπερν, Άνταμς, Μπουλντ, Πετί, Βιεϊρά, Όβερμαρς(70' Μπόα Μόρτε), Πάρλορ( 70' Πλατ), Ανελκά (80' Ρεχ), Ράιτ.

 

EUROPA LEAGUE Τελευταία Νέα