Η Δ.Ε.Θ. και η πρεμιέρα του ΠΑΟΚ στην Ευρώπη

Η Δ.Ε.Θ. και η πρεμιέρα του ΠΑΟΚ στην Ευρώπη

Σταύρος Σουντουλίδης
Η Δ.Ε.Θ. και η πρεμιέρα του ΠΑΟΚ στην Ευρώπη

bet365

Ο ΠΑΟΚ αντιμετωπίζει σήμερα τη Φιορεντίνα για τους Ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, αλλά πριν 51 χρόνια πρωτοεμφανίστηκε στην Ευρωπαϊκή σκηνή, με τον αγώνα εναντίον της Αυστριακής Βίνερ.

Ο πρώτος ευρωπαϊκός αγώνας του ΠΑΟΚ, σαν σήμερα πριν από 51 χρόνια, ήταν εκ προοιμίου ιστορικός, η ΟΥΕΦΑ μπορεί να τον έχει…σβήσει, αλλά όπως και να κάνουμε, είναι ο πρώτος νικηφόρος αγώνας ομάδας από τη Θεσσαλονίκη στην Ευρώπη.

Ήταν ένα παιχνίδι στα πλαίσια του Κυπέλλου Διεθνών Εκθέσεων και είχε πανηγυρικό χαρακτήρα για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Γιόρταζε για τη Διεθνή Έκθεση, είχε μπροστά της το Φεστιβάλ Τραγουδιού και έβλεπε για πρώτη φορά τον ΠΑΟΚ να αγωνίζεται σ’ ένα ευρωπαϊκό παιχνίδι.

Αναγκαστικά τον θυμόμαστε μόνο στις ρετρό ιστορίες και αναφορές του «Δικεφάλου», καθώς για την Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία η συγκεκριμένη διοργάνωση έπαψε να υφίσταται και δεν υπολογίζεται στην επίσημη καταμέτρηση των ομάδων.

Έτσι από τις 15/9/1965 μέχρι και τις 15/9/2016 ο ΠΑΟΚ έχει δώσει 162 ευρωπαϊκούς αγώνες, συμπεριλαμβανομένων και των έξι για το Κύπελλο Εκθέσεων και για την ΟΥΕΦΑ έχει δώσει 156. Διαλέγεται και παίρνετε…

Ο ιστορικός αγώνας στο Καυτανζόγλειο

Πριν την έναρξη της αναμέτρησης (20:45) ΠΑΟΚ-Βίνερ, που έγινε στο Καυτανζόγλειο, καθώς η Τούμπα δεν είχε ακόμη αποκτήσει προβολείς, υπήρξε παρέλαση από την μουσική της ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης, απονομή Κυπέλλου στο νικητή από τον Δήμαρχο κ. Τσίρο και ξενάγηση στην πόλη για όλη την αποστολή της Βίνερ.

Στις εξέδρες βρέθηκαν 20.000 και πλέον φίλαθλοι, που πλήρωσαν το αντίτιμο των 30 δραχμών για το εισιτήριο. Η επίσημη καταμέτρηση ανέφερε ότι κόπηκαν 21.051 εισιτήρια.

Ο ΠΑΟΚ κέρδισε 2-1, αν και οι Αυστριακοί προηγήθηκαν νωρίς (21’) με κεφαλιά του Χοφ, που τα επόμενα χρόνια βρέθηκε και πάλι στην Ελλάδα δουλεύοντας ως προπονητής στον Εθνικό και στο Διαγόρα.

Στο 62΄ ο Γιώργος Κούδας, μετά από πάσα του Μήτρακα, με κεφαλιά και στο 75΄ ο Μουρατίδης με σουτ διαμόρφωσαν το τελικό 2-1.

Για να φτάσει στη νίκη ο «Δικέφαλος» του Μίλε Κος βασίστηκε στην εκπληκτική τριάδα των Λέανδρου – Κούδα – Αφεντουλίδη, που δημιούργησε πολλά προβλήματα στην άμυνα των αντιπάλων τους και χάρισε την πρώτη νίκη στην ιστορία της ομάδας σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Η ρεβάνς στη Βιέννη έφερε μια βαριά ήττα (6-1) και τον αποκλεισμό για την ομάδα της Θεσσαλονίκης.

Διαιτητής: Μπόζινταρ Μπότιτς (Κροατία)

ΠΑΟΚ (Μίλε Κος): Μουσελεμίδης, Μήτρακας, Μουρατίδης, Θεοφανίδης, Γιακουμής, Νικολαϊδης, Κούδας, Αποστολίδης, Αφεντουλίδης, Βασιλειάδης, Συμεωνίδης.

ΒΙΝΕΡ (Καρλ Σλέχτα): Σάβλαντ, Ν. Χοφ, Βέντριχ, Βέμπορα, Λίνχαρτ, Κάινρατ, Μπλατς, Ραφρέιντερ, Ε. Χοφ, Μέτζελερ, Χοφμάγιερ.

 

EUROPA LEAGUE Τελευταία Νέα