Ο Γκόρντον Μπανκς και η «απόκρουση του αιώνα» στον Πελέ

Ο Γκόρντον Μπανκς και η «απόκρουση του αιώνα» στον Πελέ

bet365

Πέρασαν 46 χρόνια απ' τον ιστορικό αγώνα μεταξύ Βραζιλίας και Αγγλίας στο Μεξικό και το gazzetta.gr θυμάται την απόκρουση του «θρυλικού» γκολκίπερ των «λιονταριών», Γκόρντον Μπανκς.

Υπάρχουν αποκρούσεις τόσο εντυπωσιακές, που καταγράφονται στη μνήμη σαν γκολ, έχοντας αντίστοιχη σημασία και προκαλώντας εξίσου μεγάλο θαυμασμό. Καμία άλλη δεν έχει αποκτήσει μεγαλύτερη αξία στο πέρασμα των (πολλών) χρόνων, όσο αυτή του Γκόρντον Μπανκς στην κεφαλιά του Πελέ, κατά τη διάρκεια του αγώνα Βραζιλίας - Αγγλίας για την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1970, που διεξήχθη στα γήπεδα του Μεξικού.

Στις 7 Ιουνίου, η σελεσάο αντιμετώπιζε τα «λιοντάρια» στο γήπεδο Χαλίσκο της Γουαδαλαχάρα, μπροστά σε 66.000 θεατές, στο ντέρμπι του 3ου ομίλου. Στο 18ο λεπτό του αγώνα ο Ζαϊρζίνιο έκανε κούρσα από τα δεξιά, απέφυγε έναν αντίπαλο και την κατάλληλη στιγμή στην περιοχή των Άγγλων. Εκεί βρισκόταν ο Πελέ, ο οποίος σηκώθηκε σχεδόν ανενόχλητος, έπιασε μια καρφωτή κεφαλιά και έστειλε την μπάλα στην κάτω δεξιά γωνία του τέρματος του Μπανκς.

Όλοι έβλεπαν τη μπάλα να χτυπάει στο έδαφος και να κατευθύνεται στα δίχτυα, ενώ ο Πελέ φέρεται να φώναζε ήδη «γκολ!», όμως τότε επενέβη ο Άγγλος τερματοφύλακας. Κινήθηκε ενστικτωδώς, τίναξε το χέρι του κι αντιλήφθηκε την μπάλα να χτυπά σ' αυτό και να βγαίνει εκτός εστίας.

Η απόκρουση αυτή θεωρείται απ' τους περισσότερους ως η κορυφαία του 20ου αιώνα, εξ ου και ο χαρακτηρισμός. Άλλωστε ο ίδιος ο Μπανκς κατατάσσεται στους καλύτερους τερματοφύλακες όλων των εποχών, ανήκοντας εξάλλου και στην Εθνική Αγγλίας που χρίστηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια το 1966.

Θυμηθείτε την απόκρουση:

 

Τελευταία Νέα