Τελ Αβίβ, 1994: Ο πρώτος «εμφύλιος» και το ξύλο Ολυμπιακών-Παναθηναϊκών (pics & vid)

Gazzetta team
Τελ Αβίβ, 1994: Ο πρώτος «εμφύλιος» και το ξύλο Ολυμπιακών-Παναθηναϊκών (pics & vid)
Σαν σήμερα (19/4/94) Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός «συγκρούστηκαν» για πρώτη φορά σε Final 4, στον ημιτελικό του Τελ Αβίβ, που βρήκε τους «ερυθρόλευκους» νικητές και συνολικά το τριήμερο της διοργάνωσης να μένει αλησμόνητο (και) λόγω των τρομερών επεισοδίων των οπαδών των δυο ομάδων.

«Αυτούς» τους οπαδούς έχουμε, δεν μπορούμε να τους αλλάξουμε». Η ιστορική ατάκα του Σωκράτη Κόκκαλη εντοπίζεται στις ημέρες πριν από ακριβώς 24 χρόνια, όταν Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός εξασφάλισαν για πρώτη φορά την συμμετοχή τους σε φάιναλ φορ, σε μια ιστορική συγκυρία για το ελληνικό μπάσκετ. Φυσικά η διάκριση των ομάδων κάθε άλλο παρά μόνη της ήρθε, αφού οι οπαδοί τους αμαύρωσαν τη στιγμή με την παρουσία τους στην πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Οι ιστορίες για ό,τι συνέβη στα επεισόδια των ημερών στο Τελ Αβίβ αγγίζουν τα όρια του μύθου, ειδικά όσο περνούν τα χρόνια, με πρωταγωνιστές τους παίκτες των δυο «αιώνιων», που έπαιξαν αντίπαλοι στη διοργάνωση του Γιάντ Ελιάου και αρνητικές φιγούρες τους οπαδούς τους.

«ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΤΕΒΗΚΑΝ...»

Το γεγονός ότι θα συνυπάρξουν οι οπαδοί των δύο ομάδων για πρώτη φορά εκτός Ελλάδας είχε αυτονόητα δημιουργήσει προβληματισμούς στις αρχές, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι Ισραηλινοί αξιωματικοί ταξίδεψαν στην Ελλάδα για να δουν ντέρμπι μεταξύ των δύο ομάδων στο ΣΕΦ, προκειμένου να πάρουν μια... ιδέα περί τίνος πρόκειται.

Το Σάββατο, 16 Απριλίου του 1994 τα δύο πλοία με τους οπαδούς των «αιωνίων» ήταν έτοιμοι να φύγουν από το λιμάνι του Πειραιά. Πρώτο έφευγε αυτό που θα μετέφερε τους 500 οπαδούς του Παναθηναϊκού και έπειτα από 5 ώρες ήταν προγραμματισμένο να αναχωρήσει εκείνο που θα μετέφερε τους 600 οπαδούς του Ολυμπιακού. Μερικοί από τους δεύτερους είχαν φτάσει νωρίς για την επιβίβαση τους και δεν άργησαν να πέσουν οι πρώτες...ψιλές.

Στα αξιοσημείωτα των όσων θα επακολουθούσαν στο Ισραήλ είναι ότι για πρώτη φορά οι οπαδοί των δύο ομάδων είχαν κάμερες μαζί τους και κατέγραφαν τα επεισόδια εκτός από τα αξιοθέατα ενώ στο Τελ Αβίβ ξεκινάει η ...ιστορία με λαγούς, κότες, κουνέλια και αρουραίους...

Το ταξίδι ήταν μεγάλο και κουραστικό και οι οπαδοί των δύο «αιωνίων» βρίσκονται πάνω από 50 ώρες εν πλω. Παρά το γεγονός ότι το «ερυθρόλευκο» καράβι έφυγε αργότερα , κατάφερε και έφτασε νωρίτερα στον προορισμό του, αφού βρισκόταν στο λιμάνι της Χαϊφα από το βράδυ της Δευτέρας, ενώ οι «πράσινοι» έφτασαν Τρίτη πρωί.

Συνυπήρχαν μόλις για μερικές ώρες στο Ισραήλ, όμως οι Μια ομάδα περίπου 20 φίλων των «ερυθρόλευκων» επιτέθηκαν σε 4 οπαδούς του «τριφυλλιού» και το ...πανηγύρι μόλις ξεκίνησε.

Οι «πράσινοι» οπαδοί που ήταν εκείνη την ώρα στο δικό τους πλοίο κινήθηκαν με απειλητικές διαθέσεις προς το ...διπλανό πλοίο, όμως τελικά οι οπαδοί των δύο ομάδων διαλύθηκαν με την ισχυρή παρέμβαση της Μοσάντ. Κάπου έκει οι Ισραηλινοί πήραν απόφαση να πάρουν το καράβι με τους οπαδούς του Παναθηναϊκού σε ναυπηγεία που βρίσκονταν περίπου 10 χιλιόμετρα πιο μακριά. Παρόλα αυτά αμφότεροι οι οπαδοί των δύο ομάδων έκαναν δύο φορές δρομολόγια προκειμένου να συναντήσουν τους αντίπαλους.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας το ραντεβού των οπαδών των δύο ομάδων δόθηκε στις εξέδρες του «Γιαντ Ελιάου» με την ατμόσφαιρα να είναι «ηλεκτρισμένη». Οι «ερυθρόλευκοι» ήταν περισσότεροι και ανέρχονταν στους 1.100 μαζί με τους 500 που έφτασαν αεροπορικώς. Από την άλλη μεριά οι Παναθηναϊκού άγγιζαν τους 900 μαζί με τους 300 που ήρθαν αεροπορικώς.

ΑΓΙΟ... ΞΥΛΟ

Η επόμενη ημέρα (Τετάρτη) βρήκε τους οπαδούς των δύο ομάδων στο ίδιο...κέφι και η πρώτη τους συνάντηση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης στους Αγίους τόπους. Αρχικά τα πνεύματα ήταν αρκετά ήρεμα, καθώς ο χώρος απαιτούσε τον σεβασμό όλων.

Ωστόσο η σπίθα δεν άργησε να... ανάψει. Αρχικά συνεπλάκησαν περίπου 50 οπαδοί των «αιωνίων» οι οποίοι σταδιακά αυξάνονταν και από τις δύο μεριές και έφτασαν στους 20 περίπου συνολικά. Ο... απολογισμός όλων αυτών των επεισοδίων ήταν 20 ελαφρώς τραυματίες, τέσσερα κατεστραμμένα αυτοκίνητα, καθώς και ένας φούρνος. Αρχικά οι αστυνομικές αρχές τους διέλυσαν με τη χρήση χημικών, ωστόσο αμφότεροι οι οπαδοί των δύο ομάδων ανασυντάχθηκαν στα στενά και συνέχισαν τις μάχες τους. Η Μοσάντ σε αυτή την... εκκαθαριστική της επιχείρηση συνέλαβε 70 άτομα από τους οποίους άφησε ελεύθερους τους 53. Στο αστυνομικό τμήμα παρέμειναν 10 οπαδοί του Παναθηναϊκού και 7 του Ολυμπιακού και δεν παρακολούθησαν τα παιχνίδια της επόμενης ημέρας.

Την Πέμπτη, τελευταία ημέρα συνύπαρξης των οπαδών των δύο ομάδων στο Ισραήλ, οι οπαδοί των δύο ομάδων είχαν δώσει «ραντεβού» και 100 «πράσινοι» οπαδοί με 200 περίπου «ερυθρόλευκους» έκαναν γης μαδιάμ την περιοχή και αφού πέταξαν ότι βρήκαν οι μεν στους δε, επέστρεψαν στα πλοία τους. Λίγες ώρες αργότερα οι οπαδοί των «αιωνίων» πήραν τις θέσεις τους στα αντίπαλα πέταλα και παρά το γεγονός ότι πλέον οι ομάδες τους δεν αγωνίζονταν μεταξύ τους , συνέχιζαν τα «γαλλικά» για την Λεωφόρο και τον Πειραιά αντίστοιχα.

Οι συμμαχίες που δημιουργήθηκαν από τον μικρό τελικό όπου οι «ερυθρόλευκοι» πήραν το μέρος της Μπαρτσελόνα και έδωσαν «φωνή» στους λιγοστούς φίλους της ομάδας της Βαρκελώνης. Η απάντηση ήρθε λίγο αργότερα, όταν οι οπαδοί του Παναθηναϊκού ενώθηκαν με τους επίσης «πράσινους» οπαδούς της Μπανταλόνα, πανηγυρίζοντας μάλιστα μαζί τους την κατάκτηση του Κυπέλλου.

Ο μύθος μάλιστα θέλει τους Αλβέρτη και Οικονόμου να πέρνουν μέρος στα «πράσινα» συνθήματα πίσω από τη μια μπασκέτα.Οι φωτογραφίες των οπαδών των δύο ομάδων έγιναν πρωτοσέλιδα και στις ισραηλινές εφημερίδες. Χαρακτηριστικό της «τρέλας» που άφησαν οι οπαδοί στο Ισραήλ ήταν ότι περίπου ένα χρόνο αργότερα λειτούργησε στο Τελ Αβίβ σύνδεσμος φιλάθλων Παναθηναϊκού!

Η βραδιά έκλεισε με τους οπαδούς του Ολυμπιακού να πικάρουν τους οπαδούς του «τριφυλλιού» που δεν μπόρεσαν να βρεθούν στον τελικό και τους «πράσινους» να αποθεώνουν τον Κορνίλιους Τόμπσον. Αμφότεροι βέβαια δεν παρέλειψαν να βγάλουν συνθήματα για τις επιδόσεις τους εκτός του «Γιάντ Ελιάου».

ΜΕΣΑ ΣΕ ΟΛΑ Ο... ΑΓΩΝΑΣ

Στα αγωνιστικά του ημιτελικού, ο Ολυμπιακός επικράτησε τελικά με 77-72, έχοντας ως πρωταγωνιστή τον Σιγάλα των 15πόντων και της εκπληκτικής άμυνας πάνω στον Γκάλη, που έμεινε στους 8. Πάσπαλι (22π), Τάρπλει (21π-12ρ) και Φασούλας (13π) οδήγησαν τους Πειραιώτες, την ώρα που ο Παναθηναϊκός δεν βρήκε διακριθέντες πλην του Σάσα Βολκόφ (32π) και του Βράνκοβιτς (11π).

Οι «ερυθρόλευκοι» ήταν οι μεγάλοι νικητές του «εμφυλίου» και όπως συνήθως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, έφτασαν στον τελικό «ξεζουμισμένοι». Παρότι θεωρήθηκαν – και ήταν – φαβορί απέναντι στη Μπανταλόνα του Ομπράντοβιτς, που είχε αποκλείσει στον άλλο ημιτελικό τη Μπαρτσελόνα, το τρόπαιο χάθηκε, σ' έναν τελικό που σημαδεύτηκε απ' το μπλακ-άουτ των τελευταίων πέντε λεπτών, τις άστοχες βολές του Πάσπαλι, το τρίποντο του Τόμπσον για το 59-57 και φυσικά τον καβγά του «ξανθού» με τον Τάρπλεϊ, την παραμονή του τελικού, που οδήγησε στη... φυγή του Αμερικανού απ' το ξενοδοχείο που διέμενε η ομάδα!

Οι συνθέσεις του ημιτελικού:

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ιωαννίδης): Πάσπαλι 22, Τάρπλεϊ 21, Σιγάλας 15, Φασούλας 13, Τόμιτς 6, Μπακατσιάς, Σταμάτης, Νάκιτς, Τάρλατς, Καμπούρης

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Πολίτης): Βολκόφ 32, Βράνκοβιτς 11, Γκάλης 8, Παταβούκας 7, Μυριούνης 6, Γεωργικόπουλος 3, Οικονόμου 3, Αλβέρτης 2

Δείτε τα highlights απ' τον ημιτελικό:

Διαβάστε ακόμη εδώ αναλυτικά περιστατικά απ' τη συνάντηση οπαδών των «αιωνίων» στο Τελ Αβίβ και στη Σαραγόσα:

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.