Σαν σήμερα: Ο Καρίμ γίνεται πρώτος σκόρερ στο ΝΒΑ (pics & vids)

Δημήτρης Ρούσσος
Σαν σήμερα: Ο Καρίμ γίνεται πρώτος σκόρερ στο ΝΒΑ (pics & vids)

bet365

Στις 5 Απριλίου 1984 ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ γράφει το όνομα του με «χρυσά» γράμματα στα κιτάπια του ΝΒΑ, σκοράροντας απέναντι στους Γιούτα Τζαζ και φτάνοντας τους 31.420 πόντους. To gazzetta.gr θυμίζει...

Μερικά ονόματα είναι συνδεδεμένα με το πρωτάθλημα του ΝΒΑ και τις μεγαλειώδεις αθλητικές στιγμές που αυτό έχει προσφέρει σε όποιον το παρακολουθεί. Πολύ πριν την εποχή των υπέρλαμπρων σταρ του μάρκετινγκ, των τεράστιων γηπέδων και το show που γεννήθηκε απ' το θέαμα μέσα στο παρκέ, υπήρξαν αθλητές - «τιτάνες» που με τις επιδόσεις τους ανέβασαν πολύ ψηλά τον πήχη για όσους τους ακολούθησαν.

Η «Βίβλος» των ρεκόρ περιλαμβάνει πόντους, ριμπάουντ, ασίστ, τρίποντα, triple – double και πλείστους όσους αριθμους που καθιερώνουν τα ονόματα των Τζόρνταν, Τσέιμπερλεϊν, Ολάζουον, Μπερντ, Ράσελ, Μάτζικ κι ένα σωρό άλλων, εξίσου σημαντικών (ή και σημαντικότερων) παικτών.

Ένας απ' αυτούς ήταν και ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ, που σαν σήμερα, στις 5 Απριλίου 1984, με τη φανέλα των Λέικερς απέναντι στους Τζαζ, στο Λας Βέγκας επιβεβαίωσε πως πρόκειται για έναν σκόρερ ολκής, ίσως τον πιο δεινό στην ιστορία!

Σε ηλικία 37 ετών βρίσκεται στο γήπεδο με τους «λιμνάνθρωπους». Παίρνει την πάσα απ' τον Μάτζικ Τζόνσον, κάνει προσποίηση και με τη «θρυλική» του ραβέρσα, που εκείνος εισήγαγε ως τρόπο παιχνιδιού για τους ψηλούς, σκόραρε. Είχε φτάσει τους 31.420 πόντους, μόλις 1 περισσότερο απ' τον Ουίλτ Τσέιμπερλεϊν. Πλεόν ήταν πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στο ΝΒΑ!

Μέχρι το 1989, όταν και τερμάτισε την καριέρα του, είχε πια φτάσει τους 38,387, που τον καθιστά σχεδόν απλησίαστο για όλους όσους παίζουν στις μέρες μας, αλλά και όσους προσπάθησαν κατά καιρούς να τον φτάσουν. Ενδεικτικά, ο Μάικλ Τζόρνταν σταμάτησε στους 32,292, ο Κόμπι Μπράιαντ στους 33,498 και ο πλησιέστερος εν ενεργεία και την επόμενη σεζόν, Ντιρκ Νοβίτσκι, βρίσκεται στην 6η θέση με 29,408. Άπαντες παίκτες με... τόνους ταλέντο και τη δική τους ξεχωριστή θέση στο πάνθεον του σπορ, κανείς όμως σαν τον Καρίμ.

Στα 20 χρόνια που αγωνίστηκε (1969-1989), φορώντας τη φανέλα των Μιλγουόκι Μπακς (1965-1975) και των Λέικερς (1975-1989), ο Τζαμπάρ κατέκτησε το πρωτάθλημα 6 φορές. Μια με τα «ελάφια» (1971) και πέντε με την ομάδα του Λος Άντζελες (1982, 1985, 1987, 1988). Εξάλλου, αναδείχθηκε 2 φορές MVP των τελικών (1971, 1985), 6 φορές NBA MVP, 2 φορές πρώτος σκόρερ και μπαίνοντας... μπόλικες φορές στις καλύτερες ομάδες των κορυφαίων επιθετικών, αμυντικών και All Star πεντάδων του πρωταθλήματος.

Καθόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως τόσο οι Μπακς, όσο και οι Λέικερς, έχουν αποσύρει τη φανέλα με το Νο33, που φορούσε όσο έπαιζε...

Δείτε εδώ βίντεο με τα κατορθώματα του:

 

NBA Τελευταία Νέα