Η μυθικότερη ατάκα του ελληνικού αθλητισμού! (poll &vids)

Δημήτρης Ρούσσος
Η μυθικότερη ατάκα του ελληνικού αθλητισμού! (poll &vids)

bet365

Το Gazzetta γυρίζει τον χρόνο πίσω και θυμάται έξι από τα... μεγαλύτερα ελληνικά πανηγύρια μπροστά σε τηλεοπτικούς δέκτες. Ποια ατάκα επιλέγετε ως την κορυφαία όλων;
«Στα χέρια αυτού του τίμιου γίγαντα»

Ο αείμνηστος Φίλιππος Συρίγος περιγράφει τις στιγμές που έβγαλαν στους δρόμους μια ολόκληρη χώρα! Που ένωσαν Παπανδρέου και Μητσοτάκη. Ολυμπιακούς και Παναθηναϊκούς. Αρειανούς και ΠΑΟΚτσήδες. Ο... τίμιος γίγαντας από την Αστυπάλαια! Ο τεράστιος Αργύρης Καμπούρης, όταν οι άλλοι δεν έβλεπαν αυτός απλώς φύσηξε τα δάκτυλα του. Μέσα η πρώτη 101-102. Μέσα και η δεύτερη. 101-103! Όχι δεν ήταν πρόκριση όπως είπε πάνω στον... χαμό ο Συρίγος. Ήταν ένα ολόκληρο Κύπελλο. Η αρχή μιας εποποιίας! Ο Γιοβάισα δεν θα μπορούσε να χαλάσε ένα από τα μεγαλύτερα «παραμύθια» του Ελληνικού αθλητισμού. Απλά ο Σοβιετικός αθλητής έγινε μέρος του!

«Για την Ελλάδα ρε γαμώτο»

Η παρουσία της Βούλας Πατουλίδου στον τελικό της Βαρκελώνης, στα 100 μέτρα με εμπόδια από μόνη της ήταν ένας ανεπανάληπτος άθλος. Που να ξέραμε ότι αυτή η γλυκιά τούρτα είχε και κερασάκι. Η κούρσα αρχίζει και οι Αντωνιάδης και Θεοδωρακόπουλος για λογαριασμό της ΕΡΤ μεταδίδουν με κομμένη την ανάσα. «Και ανεβαίνει η Βούλα. Και είναι τέταρτη... τρίτη... πρώτηηηηηηηηηηηηη, πρώτηηηηηηηηηηη». Η Ντίβερς παραπατά. Πέφτει. Χάνει την πρωτιά. Όλα τα άλλα είναι ιστορία. «Για την Ελλάδα ρε γαμώτο»...

«Κάτσε κάτω από την μπάρα!»

Έχοντας ήδη ένα χρυσό από τους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης, ο... μυθικός Πύρρος Δήμας πάει στην Ατλάντα για το «2 στα 2». Αποστολή όχι εύκολη. Όμως το «θηρίο» όπως τον αποκαλεί ο Γιάννης Θεοδωρακόπουλος από μικροφώνου, ξέρει καλά την δουλειά του. Σηκώνει και τα κιλά, σηκώνει και την Ελλάδα και στο φινάλε και το δεύτερο χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο. Το «κάτσε κάτω από την μπάρα» του Ιακώβου ακούγεται ξανά και ξανά.

«Ο Κεντέρης, ο Κεντέρης...»

Σίδνεϊ 2000 και όλος ο πλανήτης παραμιλάει με έναν... τύπο από την Ελλάδα που διαλύει προγνωστικά και χρονόμετρα και πατάει το πιο ψηλό σκαλί του βάθρου. Τελικός 200 μέτρων και ο Κώστας Κεντέρης γράφει ιστορία. «Τώρα πρέπει να ανέβει ο Κώστας. Τώρα πρέπει να δυναμώσει. Τώρα είναι η σειρά του» ακούμε από την τηλεοπτική μετάδοση κάπου στου... δρόμου τα μισά! Στην συνέχεια χάνονται όλα. «Καίγονται» τα μικρόφωνα... Ο άνθρωπος που έδωσε το όνομα του ακόμη και σε πλοίο τερμάτισε πρώτος και έγινε «χρυσός» Ολυμπιονίκης.

«Γκολ ο Δέλλας. Ο Θεός. Ο Κολοσσός...»

«Η τελευταία φάση του πρώτου ημιχρόνου. Να έμπαινε ένα γκολ εδώ» λέει από τον... αέρα της ΕΡΤ ο Κώστας Βερνίκος μεταδίδοντας την παράταση του ημιτελικού Ελλάδα-Τσεχία. Την ίδια σκέψη έκαναν και 10 εκατομμύρια Έλληνες. Κι αφού μαζεύτηκε τόση θετική ενέργεια, ο «Θεός της μπάλας» μας έκανε το χατήρι. Ή μάλλον δεν ήταν ο Θεός της μπάλας. Ήταν ο Θεός Δέλλας. Ο Κολοσσός! Γκοολλλλλλλλλλλλ, γκοοοολλλλλλλλλλλλλλλλλλλ τελικοοοοοοοοοοοοοοοοοοό!

«Βάλτο Αγόρι μου»

«Ζήσης... 7,6... Ποιος; Ποιος; Βάλτο αγόρι μου! Το' βαλε... Το'βαλε». Ο Βασίλης Σκουντής σε... βασικό ρόλο και ο Δημήτρης Χατζηγεωργίου «δεύτερη φωνή» βρίσκουν κι αυτοί μια θέση στην τηλεοπτική ιστορία περιγράφοντας τον επικό ημιτελικό του Βελιγραδίου! Το τρίποντο του Διαμαντίδη, η απίστευτη πρόκριση και στο φινάλε συναντάμε ξανά, εκείνο τον παλιόφιλο Γιοβάισα! Όπως αρχίσαμε δηλαδή. Κύκλους κάνει και η αθλητική-τηλεοπτική ιστορία!

 

Τελευταία Νέα