Όταν ο Air έσπασε το ρεκόρ του Τσετ Ουόκερ! (pics,vid)

Όταν ο Air έσπασε το ρεκόρ του Τσετ Ουόκερ! (pics,vid)

Όταν ο Air έσπασε το ρεκόρ του Τσετ Ουόκερ! (pics,vid)

bet365

Σαν σήμερα, πριν από 29 χρόνια (26/2/87) ο Μάικλ Τζόρνταν έσπασε το ιστορικό ρεκόρ των 56 πόντων του Τσετ Ουόκερ για την κορυφαία επίδοση παίκτη των Σικάγο Μπουλς στη regular season, σημειώνοντας 58 πόντους απέναντι στους Νιου Τζέρσεϊ Νετς και το gazzetta.gr θυμάται την τρομερή εμφάνιση του νεαρού ακόμα τότε (23 ετών) Air.

Μετά από μία εντυπωσιακή rookie season (28,2 π., 6,5 ρ., 5,9 ασ., 2,4 κλ.), το 1985 ήρθε η πρώτη μεγάλη ατυχία στην καριέρα του Μάικλ Τζόρνταν, καθώς μόλις στο τρίτο παιχνίδι της regular season ήρθε και ο πρώτος του σοβαρός τραυματισμός.

Ο μικροτραυματισμός, όπως αρχικά είχε θεωρηθεί, στο αριστερό του πόδι αποδείχθηκε τελικά σοβαρό κάταγμα, το οποίο τον κράτησε εκτός δράσης στο μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς και συγκεκριμένα για 64 παιχνίδια της κανονικής περιόδου. Παρόλα αυτά, ο νεαρός ακόμα (23 ετών) Τζόρνταν όχι απλά δεν πτοήθηκε, αλλά επέστρεψε ακόμα πιο δυνατός, βελτιώνοντας όλες τις πτυχές του παιχνιδιού του στο διάστημα της απουσίας του, προετοιμάζοντας την εκτόξευσή του.

Οι Μπουλς, με τον Τζόρτναν να επιστρέφει στα τελευταία 15 παιχνίδια της regular season, κατάφεραν τελικά να μπουν στα play-off εκείνης της χρονιάς, όμως το έργο τους προβλεπόταν εξαιρετικά δύσκολο, καθώς θα έπεφταν πάνω στους Σέλτικς του Λάρι Μπερντ. Παρά το τελικό 3-0 υπέρ της ομάδας της Βοστόνης, ο Αir τελείωσε τη σειρά με 43.7 πόντους κατά μέσο, συμπεριλαμβανομένης και της εμφάνισης-έπος μέσα στο Boston Garden, όταν και σημείωσε την κορυφαία επίδοση της σύγχρονης ιστορίας σε παιχνίδι της post-season με 63 πόντους.

«Αυτός δεν ήταν ο Μάικλ Τζόρνταν, αλλά ο Θεός μεταμφιεσμένος σε Τζόρνταν», είχε σχολιάσει ο Λάρι Μπερντ μετά το τέλος του αγώνα και ο MJ βρισκόταν ακόμα στα πρώτα βήματα της τεράστιας καριέρας του.

Την αγωνιστική περίοδο 1986-1987 ο Τζόρνταν συνέχισε από εκεί που είχε σταματήσει, ξεκινώντας τη σεζόν με 50 πόντους στο εναρκτήριο παιχνίδι απέναντι στους Νικς, στην πρώτη από τις επτά φορές που έφτασε ή ξεπέρασε αυτό φράγμα των 50 μέσα στη χρονιά, ενώ το τέλος της regular season τον βρίσκει για πρώτη φορά στην καριέρα του παρέα με το βραβείο του πρώτου σκόρερ της κανονικής περιόδου του ΝΒΑ (37,1 πόντοι μ.ο).

Ένα από τα σπουδαιότερα highlights ολόκληρης της σεζόν ήταν η μέρα που ο Μάικλ Τζόρνταν ξεπέρασε το έναν άλλο θρύλο των «Ταύρων», τον Τσετ Ουόκερ, ο οποίος κατείχε το ρεκόρ πόντων για την ομάδα του Σικάγο σε παιχνίδι κανονικής περιόδου, αλλά και την υψηλότερη επιθετική συγκομιδή στην τότε έδρα των Μπουλς, Chicago Stadium, με τους 56 πόντους που είχε σημειώσει στις 6 Φεβρουαρίου του 1972 απέναντι στους Σινσινάτι Ρόιαλς.

Στις 26 Φεβρουαρίου 1987 ο μοναδικός Αir έμελλε να καταρρίψει αυτό το ιστορικό ρεκόρ στη νίκη των Μπουλς απέναντι στους Νετς με 128-113. Το κοντέρ σταμάτησε στους 58 πόντους (16/25 δίποντα, 26/27 βολές) και πλέον το όνομα του θα στοίχειωνε από πολύ νωρίς ακόμα μία πτυχή της ιστορίας των Μπουλς.

Μέχρι εκείνη την ώρα η κορυφαία συγκομιδή της χρονιάς σε ολόκληρη τη λίγκα ανήκε στον Ντομινίκ Ουίλκινς με 57 πόντους, όμως «η καλή μέρα... από το πρωί φαίνεται» και ο Τζόρνταν ήταν «καυτός» από το ξεκίνημα του αγώνα της 26ης Φεβρουαρίου. Στο πρώτο του επιθετικό «κρεσέντο» σε εκείνο το παιχνίδι σημείωσε τους 11 τελευταίους πόντους των γηπεδούχων στην πρώτη περίοδο. Από εκείνο το σημείο και έπειτα ήταν φανερό πως ο Air είχε μπει στη... ζώνη του «λυκόφωτος» και τα υπόλοιπα είναι πια ιστορία. 34 πόντοι στο ημίχρονο, 45 μέχρι το τέλος της 3ης περιόδου και 58 συνολικά, μετρώντας παράλληλα 8 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 3 κλεψίματα. Το κοινό στο Chicago Stadium παραληρούσε για χάρη του νέου του record-man, περιμένοντας παράλληλα να δει αν και το ρεκόρ των 63 πόντων θα περνούσε επίσης στην ιστορία.

Η δουλειά όμως είχε γίνει και ο Τζόρνταν δεν είχε πια λόγο να μένει στο παρκέ. Με 2:44" να απομένουν για τη λήξη και το παιχνίδι να έχει ήδη κριθεί, ο ίδιος ζητά να αποσυρθεί στον πάγκο, δείχνοντας το μεγαλείο του.

«Το highlight όλης της βραδιάς ήταν όταν μου ζήτησε να τον αποσύρω. Ήθελα να σκοράρει όσο περισσότερο γινόταν, όμως μιας και είχαμε κερδίσει το παιχνίδι οριστικά, η απάντηση μου ήταν “ναι”», ήταν τα λόγια του προπονητή των Μπουλς, Νταγκ Κόλινς, με τον ίδιο τον Τζόρνταν να προσθέτει:

«Ήξερα ότι το κοινό ήθελε να περάσω τους 60, τους 63 ίσως και τους 70 πόντους. Όμως για να γίνει αυτό θα έπρεπε σουτάρω ακόμα περισσότερο. Υπάρχουν όμως και άλλα πράγματα στο παιχνίδι, πιο σημαντικά από το σκοράρισμα. Ήθελα να σπάσω το ρεκόρ του Τσετ Ουόκερ και αφού το πέτυχα, για 'μένα αυτό ήταν αρκετό».

Πέρα από το ρεκόρ πόντων παίκτη των Bulls σε παιχνίδι κανονικής περιόδου, αλλά και ρεκόρ παραγωγικότητας «Ταύρου» στο Chicago Stadium, ο Τζόρνταν σημείωσε ακόμα μία σειρά από ρεκόρ στην συγκεκριμένη αναμέτρηση. Οι 58 πόντοι ήταν κορυφαία επίδοση ολόκληρης της σεζόν στο ΝΒΑ, ενώ τόσο οι 27 βολές που εκτέλεσε, όσο και οι 26 στις οποίες ευστόχησε αποτελούν αξεπέραστο μέχρι και σήμερα ρεκόρ στην ιστορία των «Ταύρων».

Στην τρομακτική κατάσταση που βρισκόταν έμοιζε απίθανο να μην ξανασπάσει το δικό του αυτή τη φορά ρεκόρ άμεσα. Και έτσι και έγινε. Λίγους μήνες αργότερα,συγκεκρμένα στις 4 Μαρτίου θα σημείωνε 61 πόντους μέσα στην έδρα των Πίστονς, με τη βοήθεια και του έξρα χρόνου της παράτασης, ενώ στις 16 Απριλίου του 1987, ο MJ σημειώσε και πάλι 61 πόντους, αυτή τη φορά στην εντός έδρας ήττα από τους Χοκς, λίγο πριν από το τέλος της regular season. Όμως ούτε τότε είχει πει την τελευταία του λέξη. Στις 28 Ματριού 1990 ο Air έδωσε την κορυφαία από πλευράς παραγωγικότητας παράσταση της καριέρας του, αγωνιζόμενος απέναντι στους Καβαλίερς στο Κλίβελαντ, ανεβάζοντας τον πήχη για κάθε φιλόδοξο παίκτη των Μπουλς στους 69 πόντους!

Θυμηθείτε στο βίντεο που ακολουθεί την τρομερή εμφάνιση που παραγματοποίσε σαν σήμερα ο Μάικλ Τζόρνταν:

 

NBA Τελευταία Νέα