O Ράσο... Μακρής (pics & vids)

O Ράσο... Μακρής (pics & vids)
Η «Μηχανή του Χρόνου» θυμάται την ιστορία του Ράσο Νεστέροβιτς που ήρθε στην χώρα μας για να γίνει... «Μακρής» και το άδοξο τέλος της καριέρας του στον Ολυμπιακό.

Αθλητές που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουν αφήσει το στίγμα τους, έχουν κάνει τον κόσμο να ασχοληθεί μαζί τους και να τους αναπολήσει, ακόμα κι αν δεν δικαίωσαν ποτέ τη φήμη τους, επανεμφανίζονται στη «Μηχανή του Χρόνου». Το gazzetta.gr εντοπίζει τα βήματά τους, ακολουθεί την πορεία τους και βρίσκει τις... νέες ασχολίες τους!

Τον λένε Ράντοσλαβ, αλλά τον ξέρουμε ως Ράσο. Τον λένε Νεστέροβιτς, αλλά τον ξέρουμε κι ως Μακρή. Γεννημένος στις 30 Μαΐου του 1976 στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας, γιος εργάτη στις σιδηροδρομικές γραμμές της χώρας ο Ράσο Νεστέροβιτς δεν άργησε να μπει στις... ράγες του μπάσκετ.

Πήρε τα πρώτα ριμπάουντ με την εφηβική ομάδα της KD Slovan κι αργότερα συνέχισε με την Παρτιζάν στην οποία ντεμπούταρε τη σεζόν 1992-93.

Ο πόλεμος της πρώην Γιουγκοσλαβίας τον... έβαλε στο τρένο για Θεσσαλονίκη, η οποία είχε αγκαλιάσει τότε τους πρόσφυγες, μαζί με τους Πέτζα Στογιάκοβιτς και Μίλαν Ρέλιτς για λογαριασμό του ΠΑΟΚ και με εισήγηση του Ντούσαν Ίβκοβιτς. Στην χώρα μας δεν ήταν μόνος αφού είχε στο πλευρό του τη γιαγιά του.

Οι τρεις παίκτες ήρθαν μαζί, έβγαλαν ελληνικά διαβατήρια μαζί, αλλά δεν αγωνίστηκαν ποτέ μαζί. Ο Στογιάκοβιτς... βαφτίστηκε «Κίνης», ο Ρέλιτς «Ταπαντζάς» κι ο Νεστέροβιτς «Μακρής».

Το ελληνικά διαβατήρια εκδόθηκαν, αλλά όχι κι οι άδειες. Έτσι, ο Ράσο Νεστέροβιτς δεν αγωνίστηκε ποτέ με την φανέλα του ΠΑΟΚ, αφού η υπομονή του τελείωσε κι επέστρεψε στη Λιουμπλιάνα.

Εκεί, αγωνίστηκε για δύο σεζόν με την Ολίμπια (17π., 14ριμπ. μ.ό.) με την οποία έφτασε μέχρι το Final Four της Ρώμης του 1997, όταν ο Ολυμπιακός κατέκτησε την πρώτη του Ευρωλίγκα.

Οι Σλοβένοι τότε δεν κατάφεραν να διεκδικήσουν το τρόπαιο, αλλά τα κατάφερε ο Νεστέροβιτς την επόμενη χρονιά! Από την πατρίδα του βρέθηκε στην Ιταλία και την Κίντερ Μπολόνια.

Έχοντας μέσο όρο 11,2 πόντους και 8,4 ριμπάουντ μέσο όρο βοήθησε την Κίντερ Μπολόνια να φτάσει στον τελικό της Βαρκελώνης και κόντρα στην ΑΕΚ να στεφθεί Πρωταθλήτρια Ευρώπης! Ο Νεστέροβιτς στον μεγάλο τελικό αγωνίστηκε για 31 λεπτά και σκόραρε 6 πόντους (3/4δίπ., 0/1βολ., 9ριμπ., 1κλ.).

Στο ιταλικό πρωτάθλημα έκανε εξίσου καλή πορεία με 9 πόντους και 12 ριμπάουντ μέσο όρο την πρώτη χρονιά.

Στους Ιταλούς έμεινε και την επόμενη σεζόν, που η ομάδα έφτασε στον τελικό του Μονάχου, αλλά δεν τα κατάφερε κόντρα στη Ζαλγκίρις Κάουνας. Στον τελικό ο Νεστέροβιτς είχε 12 πόντους με 13 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 1 κλέψιμο και 2 λάθη σε 34 λεπτά.

Όπως περίμενε ένα χρόνο για να κατακτήσει Ευρωλίγκα, έτσι περίμενε και για το ΝΒΑ. Οι Τίμπεργουλβς τον επέλεξαν στο Νο 17 του ντραφτ του 1998, αλλά εκείνη η χρονιά τον βρήκε να μετράει ακόμα ένα χαμένο Final Four.

Στη Μινεάπολις πήγε αμέσως μετά και μέτρησε 5/5 αποκλεισμούς στον πρώτο γύρο των playoffs. H καλύτερή του χρονιά ήταν η τελευταία μαζί τους (11,2π., 6,6ριμπ. στην κανονική περίοδο), πριν κερδίσει ένα συμβόλαιο στους Σπερς και την ευκαιρία στον τίτλο. Στους Σπερς μάλιστα πήγε, με εισήγηση του Ντούσαν Ίβκοβιτς στον Γκρεγκ Πόποβιτς που είχε αναφέρει: «Ο Ράσο είναι ένας παίκτης που τα στατιστικά ποτέ δεν θα δείξουν πόσο καλό κάνει για την ομάδα».

Μέχρι πρότινος οι Σπερς έπαιρναν τίτλο σε μονή χρονιά, επομένως η πρώτη του στο Σαν Αντόνιο... αναγκαστικά σταμάτησε στα ημιτελικά της Δύσης.

Το μονό 2005 οι Σπερς κατέκτησαν το Πρωτάθλημα του ΝΒΑ κι ο ίδιος είχε αναφέρει πως: «Το να στέφεσαι Πρωταθλητής ΝΒΑ, θεωρώ πως είναι ο μεγαλύτερος τίτλος που μπορεί να κατακτήσει ένας παίκτης!».

Έκτοτε ακολούθησαν οι Ράπτορς (2006-08, 2009-10) κι οι Πέισερς (2008-2009), αλλά δίχως ανάλογη επιτυχία.

Παρόλα αυτά ο τίτλος του Πρωταθλητή ΝΒΑ τον συνόδεψε στη μεταγραφή του στον Ολυμπιακό, όπου... ξεφορτώθηκε και το προσωνύμιο του χαρακτήρα των The Simpsons «Ralph Wiggum», που του είχαν φορτώσει οι φίλαθλοι στο ΝΒΑ λόγω... καλουπιού.

Ο Σλοβένος σέντερ ήρθε τον Αύγουστο του 2010 στον Πειραιά, με τους «ερυθρόλευκους» να τον ανακοινώνουν για δύο χρόνια και τον ίδιο να δηλώνει: «Η παρουσία του Ντούσαν Ίβκοβιτς στον πάγκο του Ολυμπιακού ήταν καταλυτική. Ήρθα διψασμένους για τίτλους στον Ολυμπιακό. Μετά από δώδεκα χρόνια στο ΝΒΑ έχω την ανάγκη να κερδίσω τίτλους!».

Τελικά στην Ελλάδα ο Νεστέροβιτς αγωνίστηκε για 19 παιχνίδια στην Α1, κατέκτησε με τον Ολυμπιακό ένα Κύπελλο Ελλάδος, ήταν καταλυτικός στο ΤΟP 16 της Ευρωλίγκας (13,3π., 5,7ριμπ., 2,2κοψ.), πριν τελειώσει άδοξα η καριέρα του.

Στις 13 Απριλίου ο Ολυμπιακός επιβλήθηκε άνετα της Καβάλας στο κλειστό της Καλαμίτσας (92-63), αλλά είδε στο 18ο λεπτό της αναμέτρησης τον Νεστέροβιτς να βγαίνει... off μία βδομάδα πριν από το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό.

Ο Νεστέροβιτς έβγαλε τον ώμο του κι αποχώρισε από το παρκέ σφαδάζοντας. Ο τραυματισμός του αποδείχτηκε σοβαρότερος, η χρονιά έφτασε στο τέλος της για τον ίδιο και συγχρόνως η καριέρα του!

Το καλοκαίρι ο Ολυμπιακός εκμεταλλεύτηκε έναν όρο στο συμβόλαιό του για να μπλοκάρει την ανανέωσή του με σκοπό, αν μείνει ο Σλοβένος άσος να τον κρατήσουν με μικρότερο συμβόλαιο.

Κάπως έτσι οι δρόμοι των δύο πλευρών χώρισαν κι ο Νεστέροβιτς αποφάσισε πως ήρθε η στιγμή να... αφήσει στην άκρη την πορτοκαλί μπάλα.

O Nεστέροβιτς αγωνιζόταν από τις μικρές εθνικές στη Σλοβενία, ωστόσο το μεγάλο του... απωθημένο είναι ότι δεν κατάφερε να φτάσει σε κάποια επιτυχία με την εθνική ομάδα, πριν ανακοινώσει την αποχώρησή του, μετά την ολοκλήρωση του Προολυμπιακού τουρνουά της Αθήνας το 2008.

Πλέον, δίνει περισσότερο χρόνο στην οικογένειά του κι απολαμβάνει το μπάσκετ από ένα διαφορετικό πόστο. Ο Νεστέροβιτς μένει στη Σλοβενία κι έχει αναλάβει χρέη αντιπροέδρου στην ομοσπονδία μπάσκετ της χώρας του. Μάλιστα, ήταν μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα