Σαν σήμερα: Όταν η τρομερή Μπαρτσελόνα κατέκτησε το Champions League στο Γουέμπλεϊ (pics & vid)

Σαν σήμερα: Όταν η τρομερή Μπαρτσελόνα κατέκτησε το Champions League στο Γουέμπλεϊ (pics & vid)

bet365

Σαν σήμερα πριν οκτώ χρόνια, η Μπαρτσελόνα έκανε επίδειξη δύναμης στον τελικό του Γουέμπλεϊ κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, νικώντας την με 3-1 και κατακτώντας το τρίτο Champions League σε έξι χρόνια και τέταρτό συνολικά.

22 ομάδες έχουν κατακτήσει το Champions League ή Κύπελλο Πρωταθλητριών, λίγες όμως με την εμφατική εικόνα που επέδειξε η Μπαρτσελόνα, το βράδυ της 28ης Μαΐου 2011 στο Λονδίνο. Η αρμάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα έκλεισε ιδανικά μια καταπληκτική σεζόν, νικώντας κατά κράτος τη Γιουνάιτεντ του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, που προσπάθησε να την κοντράρει, αλλά στο τέλος υπέκυψε στην ανωτερότητα του αντιπάλου της.

Δυο χρόνια μετά το αντάμωμα των δυο συλλόγων ξανά στον τελικό της διοργάνωσης, όπου επίσης οι Καταλανοί είχαν σηκώσει την κούπα, το remake έμοιαζε ισορροπημένο. Από τη μια η Μπαρτσελόνα των Μέσι, Τσάβι, Ινιέστα, Άλβες, Βίγια έμοιαζε ασταμάτητη, αλλά κανείς δεν μπορούσε να υποτιμήσει την εμπειρία των «κόκκινων διαβόλων», που ήταν ισχυρό αουτσάιντερ.

Αποδείχθηκε πάντως πως η διαφορά ήταν μεγάλη. Ο Πέδρο έβαλε τους «μπλαουγκράνα» μπροστά στο σκορ στο 27’, με τον Ρούνεϊ να ισοφαρίζει λίγο αργότερα (34’) και να μην αφήνει τον τελικό να «σβήσει». Αυτό πάντως ήταν θέμα χρόνου, αφού η ανώτερη Μπαρτσελόνα έκανε ό,τι ήθελε στο δεύτερο μέρος και χάρις στα γκολ του Μέσι (54’) και του Βίγια (69’) έφτασε πανηγυρίζοντας ως το φινάλε του τελικού, που τη βρήκε πρωταθλήτρια Ευρώπης για τέταρτη φορά στην ιστορία της.

Μετά το παιχνίδι, ο SAF παραδέχθηκε πως «καμία άλλη ομάδα δεν υπερίσχυσε τόσο χαρακτηριστικά της Γιουνάιτεντ πριν απ' αυτή τη Μπαρτσελόνα», ενώ ο Γκουαρδιόλα παραδέχθηκε πως «ο Μέσι είναι ό,τι ωραιότερο έχω δει ποτέ».

Η πιο ξεχωριστή στιγμή του αγώνα πάντως καταγράφηκε μετά το τέλος του, όταν ο Ερίκ Αμπιντάλ, που μόλις δυο μήνες πριν είχε κάνει εγχείριση για την αφαίρεση όγκου από το συκώτι, δέχθηκε τιμητικά το περιβραχιόνιο του αρχηγού κι εν μέσω συγκίνησης και αποθέωσης, σήκωσε το τρόπαιο στον ουρανό του Λονδίνου. Ο Γάλλος αμυντικός αγωνίστηκε ως βασικός στον τελικό, ξεπερνώντας σε χρόνο-ρεκόρ το σοβαρότατο πρόβλημα υγείας και πέρασε στο πάνθεον της διοργάνωσης.

Οι συνθέσεις:

Μπαρτσελόνα (Πεπ Γκουαρδιόλα): Βαλδές, Άλβες (88’ Πουγιόλ), Μασεράνο, Πικέ, Αμπιντάλ, Μπουσκέτς, Τσάβι, Ινιέστα, Βίγια (86’ Κεϊτά), Μέσι, Πέδρο (92’ Αφελάι)

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (Σερ Άλεξ Φέργκιουσον): Φαν ντερ Σαρ, Φάμπιο (69’ Νάνι), Φέρντιναντ, Βίντιτς, Εβρά, Βαλέντσια, Κάρικ (77’ Σκόουλς), Γκιγκς, Παρκ, Ρούνεϊ, Ερνάντες

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα