Oι μεγάλες ευρωπαϊκές προκρίσεις του Παναθηναϊκού!

Oι μεγάλες ευρωπαϊκές προκρίσεις του Παναθηναϊκού!

Δημήτρης Ρούσσος
Oι μεγάλες ευρωπαϊκές προκρίσεις του Παναθηναϊκού!

bet365

Η 20η μέρα του Μαρτίου είναι συνδυασμένη με πανηγυρικές επετείους για τον Παναθηναϊκό, που σαν σήμερα έχει πανηγυρίσει τρεις φορές την πρόκριση στο Champions League (ή και Κύπελλο Πρωταθλητριών), δυο στα ημιτελικά και μια στα προημιτελικά!

Ξεχωριστή θέση έχει στο «ημερολόγιο» των φίλων του Παναθηναϊκού η σημερινή μέρα (20/3), αφού είναι επέτειος πανηγυρισμών και μεγάλων επιτυχιών στα ευρωπαϊκά «σαλόνια», μια φορά για τα προημιτελικά του Champions League και δυο φορές για τα ημιτελικά της διοργάνωσης.

20 Μαρτίου 1985: Παναθηναϊκός-Γκέτεμποργκ 2-2

Με το 0-1 της Σουηδίας στις «βαλίτσες» του, χάρη στο γκολ του Δημόπουλου, ο Παναθηναϊκός υποδέχθηκε πριν 33 χρόνια τη Γκέτεμποργκ, στη ρεβάνς των προημιτελικών του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Οι φιλοξενούμενοι πήραν το προβάδισμα με 1-2 και αιφνιδίασαν την ομάδα του Γιάτσεκ Γκμοχ (Δημόπουλος 44' - Νίλσον 11', Χόλμγκρεν 53'), όμως ο Δημήτρης Σαραβάκος με πέναλτι (78') έστειλε τους «πράσινους» στα ημιτελικά!

Η 11αδα του Παναθηναϊκού: Λαφτσης, Λιβαθηνός, Κυράστας, Ζάετς, Βονόρτας, Σαραβάκος, Αντωνίου, Μαυρίδης, Γεροθόδωρος, Δημόπουλος (83’ Κάβουρας).

20 Μαρτίου 1996: Παναθηναϊκός - Λέγκια 3-0

Έτοιμος για άλλο ένα μεγάλο ευρωπαϊκό «βήμα», ξανά στα ημιτελικά του Champions League πλέον, 11 χρόνια αργότερα, ο Παναθηναϊκός αντιμετώπιζε στο ΟΑΚΑ τη Λέγκια, στη ρεβάνς του 0-0 της Βαρσοβίας.

Ο Βαζέχα (34', 58') και ο Μπορέλι διέλυσαν την πολωνική άμυνα, διαμορφώνοντας το 3-0 τη Λέγκια Βαρσοβίας, με το οποίο το «τριφύλλι» βρέθηκε στα ημιτελικά. Εκεί συνάντησε τον Άγιαξ, παίρνοντας τη μεγάλη νίκη στο Άμστερνταμ με την κούρσα του Δώνη και το πλασέ του Βαζέχα, όμως στον επαναληπτικό ηττήθηκε με 0-3 στο ΟΑΚΑ κι αποκλείστηκε.

Η 11αδα του Παναθηναϊκού: Βάντσικ, Αποστολάκης, Ουζουνίδης, Γεωργιάδης, Καλιντζάκης, Κολιτσιδάκης, Μπορέλι, Καπουράνης, Βαζέχα, Μαραγκός (80’ Νιόπλιας), Δώνης

20 Μαρτίου 2002: Παναθηναϊκός - Ρεάλ Μαδρίτης 2-2

Τελευταία χρονικά ήταν η παρουσία του Παναθηναϊκού στους 16 του Champions League τη σεζόν 2001/02, όταν είχε ακόμη τη μορφή ομίλων. Την τελευταία αγωνιστική απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης, που ταξίδεψε στην Αθήνα με χωρίς τους super-stars της, οι «πράσινοι» ήθελαν στο κατάμεστο «Απόστολος Νικολαϊδης» την ισοπαλία, ώστε να πάρει την πρόκριση ως δεύτερος, πίσω από τους Μαδριλένους.

Ο Λυμπερόπουλος (9') άνοιξε το σκορ, με τον Μοριέντες (11') να ισοφαρίζει σχεδόν αμέσως. Ο Γκούμας (64') έβαλε ξανά το «τριφύλλι» μπροστά στο σκορ, ο Πορτίγιο (80') ισοφάρισε εκ νέου, όμως δεν... σκότωσε τον Παναθηναϊκό, που πήρε αυτό που έψαχνε και με το 2-2 προκρίθηκε στα προημιτελικά, όπου αποκλείστηκε από τη Μπαρτσελόνα!

Παναθηναϊκός (Σ. Μαρκαριάν): Νικοπολίδης, Χένρικσεν, Σεϊταρίδης, Γκαλέτο, Βλάοβιτς (86’ Βαζέχα), Γκούμας, Μικάελσεν, Κωνσταντίνου (71’ Ολιζαντέμπε), Λυμπερόπουλος (77’ Βόκολος), Καραγκούνης, Φύσσας

Ρεάλ Μαδρίτης (Β. Ντελ Μπόσκε): Κασίγιας, Μακ Μάναμαν (80’ Σολάρι), Μοριέντες (60’ Πορτίγιο), Σάβιο (74’ Βάλντο), Ιβάν Κάμπο, Γκέρεμι, Κονσεϊσάο, Θελάδες, Μινιάμπρες, Ραούλ Μπράβο, Γκονζάλεθ

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα