Το «Miracle on Ice» των ΗΠΑ επί της ΕΣΣΔ!

Δημήτρης Ρούσσος
Το «Miracle on Ice» των ΗΠΑ επί της ΕΣΣΔ!

bet365

Πέρασαν 38 χρόνια από την «σημαντικότερη αθλητική στιγμή του 20ου αιώνα», σύμφωνα με το Sports Illustrated, τη νίκη των ΗΠΑ επί της πανίσχυρης Σοβιετικής Ενωσης στο χόκεϊ επί πάγου, στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Νέας Υόρκης!

Οσο πιθανό ήταν να χάσουν εκείνη την εποχή οι Λέικερς των Μάτζικ και Καρίμ από τα... δεύτερα της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, άλλο τόσο εύκολο ήταν για τις ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν το «γίγαντα» του χόκεϊ επί πάγου και να πανηγυρίσουν. Το μέγεθος της επιτυχίας ήταν τέτοιο, όταν οι αμούστακοι Αμερικανοί, στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Νέας Υόρκης τα «έβαλαν» με τους βετεράνους και εξαιρετικούς παίκτες της ΕΣΣΔ και να επικρατήσουν!

Ήταν μια νίκη που θεωρείται έως και σήμερα η μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία του αθλητισμού, λόγω της φορτισμένης πολιτικά εποχής στην οποία διεξήχθη και της διαφοράς δυναμικότητας ανάμεσα στις δυο ομάδες. Η ΕΣΣΔ θεωρούταν η κορυφαία ομάδα στο άθλημα, όμως η Αμερική κατάφερε να στείλει τα προγνωστικά στον… κουβά και να γράψει μια «χρυσή» σελίδα στην ιστορία των σπορ και των εθνικών της ομάδων.

Η ονομασία «Θαύμα στον πάγο» (μτφ «miracle on ice») περιγράφει με ακρίβεια τον τρόπο με τον οποίο βίωσαν οι Ηνωμένες Πολιτειες τη νίκη, αφού οι Σοβιετικοί πήγαν στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς ως το απόλυτο φαβορί για την 1η θέση και το χρυσό μετάλλιο, έχοντας ήδη κερδίσει όλα τα χρυσά (εκτός από ένα) μετάλλια από το 1956.

Εξάλλου, ο τερματοφύλακας της ομάδας, Βλάντισλαβ Τρέτιακ, θεωρείται έως σήμερα ο κορυφαιος πορτιέρο όλων των εποχών στο χόκεϊ επί πάγου. Για τις ΗΠΑ, που κατέβαιναν στο τουρνουά με κολεγιόπαιδα και όχι με επαγγελματίες αθλητές, στόχος ήταν απλώς να μην διασυρθούν στην έδρα τους, πολλώ δεν μάλλον απ’ τη Σοβιετική Ένωση, εν καιρώ Ψυχρού Πολέμου, όπου η αντίθεση των δυο δυνάμεων υπερτονιζόταν απ’ το κάθετί, πολιτικό, πολιτιστικό, αθλητικό, επιστημονικό ή οποιοδήποτε γεγονός τις έφερνε σε κόντρα!

Κι όμως το θαύμα έγινε! Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι 15 μέρες νωρίτερα, σε φιλικό αγώνα των δύο ομάδων, η ΕΣΣΔ είχε φιλοδωρήσει με 10-3 την Αμερική. Εντούτοις, στις 22 Φεβρουαρίου, παίζοντας φοβερή άμυνα, οι ΗΠΑ προηγήθηκαν με 4-3 στο τελευταίο δεκάλεπτο, ανατρέποντας το εις βάρος τους 2-3, διατηρώντας το σκορ και το προβάδισμα και τελικά πανηγυρίζοντας μια τεράστια νίκη, παρά την αντεπίθεση των Σοβιετικών και κόντρα στην προσπάθειά τους να... κατανοήσουν τι συνέβη!

Η απήχηση της νίκης ήταν τέτοια, που η ρωσική εφημερίδα Πράβντα, η μεγαλύτερη - τότε - σε κυκλοφορία εφημερίδα του κόσμου, αγνόησε τον αγώνα επί τρεις μέρες, δίχως να παρουσιάσει το ρεπορτάζ για την ήττα της χώρας!

Όπως είναι φυσιολογικό, μετά τη μεγάλη νίκη, οι ΗΠΑ έφτασαν μέχρι το τέλος του… δρόμου, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο με νίκη απέναντι στη Φινλανδία. Οι παίκτες και ο προπονητής έγιναν εθνικοί ήρωες μέσα σε ένα βράδυ, και ο μύθος της ομάδας έγινε βιβλίο, ταινία («Miracle on Ice»), σύνθημα, μπλουζάκι και... αντικείμενο διατριβών.

Τέλος, το περιοδικό «Sport Illustrated» την κατέταξε στο επετειακό τεύχος του 1999 ως τη «σημαντικότερη στιγμή στην ιστορία του ομαδικού αθλητισμού του 20ου αιώνα»!

Τα ρόστερ των δυο ομάδων:

ΗΠΑ: Τζιμ Κρεγκ, Κεν Μόρροου, Μάικ Ράμσεϊ, Μαρκ Τζόνσον, Ρομπ ΜακΚλάναχαν, Ντέιβ Σιλκ, Μπιλ Μπέικερ, Νιλ Μπρότεν, Ντέιβ Κρίστιαν, Στιβ Κρίστοφ, Μάικ Ερουζιόνε, Τζον Χάριγκτον, Στιβ Γιάναστσακ, Μαρκ Πάβελιτς, Μπαζ Σνάιντερ, Ερικ Στρόμπελ, Μπομπ Σούτερ, Φιλ Βερτσότα, Μαρκ Γουέλς

ΕΣΣΔ: Βλάντισλαβ Τρέτλιακ, Βλάτσεσλαβ Φετίσοφ, Αλεξέι Κασατόνοφ, Βλαντιμίρ Πέτροφ, Βάλερι Χαρμάλοφ, Μπόρις Μικαϊλοφ, Χέλμουτς Μπαλντέρις, Ζινετούλα Μπιλιαλετίνοβ, Αλεξάντρ Γκολίκοφ, Βλαντιμίρ Γκολίκοφ, Βλαντιμίρ Κρουτόφ, Γιούρι Λεμπέντεφ, Σεργκέι Μακάροφ, Αλεξάντρ Μάλτσεφ, Βλαντιμίρ Μίσκιν, Βασίλι Περβούκιν, Αλεξάντρ Σκβόρτσοφ, Σεργκέι Σταρίκοφ, Βαλέρι Βασίλιεφ, Βίκτορ Σλούτκοφ

Δείτε το βίντεο:

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα