Ο «Καίσαρας» που τα ‘βαλε με τη Μίλαν (pics)

Ο «Καίσαρας» που τα ‘βαλε με τη Μίλαν (pics)

bet365

Ο Σταύρος Σαράφης έχει πετύχει 170 γκολ με τη φανέλα του ΠΑΟΚ, ωστόσο τα δύο γκολ κόντρα στη Μίλαν παραμένουν σημείο αναφοράς. Σαν σήμερα, πριν 43 χρόνια, οι Ιταλοί υποκλίθηκαν στον δικό μας «Καίσαρα»! To gazzetta.gr θυμάται...

Ο ένας και μοναδικός «Καίσαρας» του ελληνικού ποδοσφαίρου υπήρξε από τα 15 του χρόνια πιστός στρατιώτης του ΠΑΟΚ, πολλές φορές ο… στρατηγός του και φυσικά ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών με την ασπρόμαυρη φανέλα, τη μοναδική που συνειδητά αποφάσισε να φορέσει σ’ όλη την ένδοξη ποδοσφαιρική καριέρα του.

Ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία του «Δικεφάλου» έχει στο ενεργητικό του 136 γκολ πρωταθλήματος, μερικά εκ των οποίων αποτελούν το απόλυτο «χαϊ λάιτ» της ένδοξης 90χρονης ιστορίας του. Κι όλα αυτά παίζοντας ως χαφ, φορώντας σχεδόν πάντα τη φανέλα με το νούμερο «8» στην πλάτη.

Αγωνίστηκε σε 358 παιχνίδια πρωταθλήματος (136 γκολ), πρώτος σκόρερ του ΠΑΟΚ σε τρεις σεζόν, προσθέστε στον εντυπωσιακό απολογισμό του 54 ματς κυπέλλου (26 γκολ), 21 ευρωπαϊκά ματς, όπου σκόραρε 8 φορές για να βγάλετε τη σούμα των 433 αγώνων και των 170 γκολ!

Μια από τις κορυφαίες στιγμές του ήταν απέναντι στη Μίλαν, σαν σήμερα στις 20 Μαρτίου του 1974, στο δεύτερο προημιτελικό του κυπέλλου κυπελλούχων. Μια Μίλαν που είχε στις τάξεις της, τον σπουδαίο Τζιάνι Ριβέρα και άλλη μια… ενδεκάδα (Σαμπατίνι, Σνέλιγκερ, Μπιάνκι, Μπιγκόν, Μπενέτι, Κιαρούτζι) Ιταλών διεθνών και προπονητή τον μεγάλο Τσέζαρε Μαλντίνι.

ΑΠΟΕΛ - ΑΕ Λεμεσού με επιστροφή, αν καταλογιστεί κόκκινη κάρτα.

Στο κύπελλο Κυπελλούχων, εκείνης της εποχής, με τέσσερις προκρίσεις έφτανες στον τελικό, απόδειξη η συμμετοχή και η κατάκτηση του, από την Μαγδεμβούργο, μια ομάδα που στα επόμενα χρόνια εξαφανίστηκε από τον ποδοσφαιρικό χάρτη

Ο επίλογος μιας τρομερής πορείας του ΠΑΟΚ στο κύπελλο κυπελλούχων Ευρώπης, την σεζόν 1973-’74, με σπουδαίες στιγμές και ιστορικές προκρίσεις κόντρα στη Λέγκια Βαρσοβίας και στη Λυών, καταγράφηκε στις 20 Μαρτίου 1974. Η Μίλαν έβαζε τέλος στα πιο τρελά όνειρα των ΠΑΟΚτσήδων, που παρά την ήττα με το αποτρεπτικό 3-0 του πρώτου αγώνα, κατέκλυσαν (43.882 εισιτήρια!) την Τούμπα.

Με μπροστάρη τον Σαράφη οι «ασπρόμαυροι» έβαλαν δύσκολα στους Ιταλούς και το τελικό 2-2 αδικούσε την σπουδαία ομάδα του Λες Σάνον. Η Μίλαν γνώρισε «από πρώτο χέρι» τι εστί γεμάτη Τούμπα και σώθηκε χάρη στη διαιτησία!

Δέκα λεπτά πριν ο Σαράφης ανοίξει το σκορ «και ανεβάσει τους παλμούς στην καρδιά του Μαλντίνι», όπως σημείωναν οι εφημερίδες της εποχής, ο Παρίδης σκόραρε, αλλά όπως θυμάται ακόμη και σήμερα ο Καίσαρας» του ΠΑΟΚ, το γκολ δεν μέτρησε: «Πριν το 1-0, ο Μήτσος ο Παρίδης, έπιασε ένα δυνατό σουτ και έστειλε την μπάλα να χτυπήσει στο οριζόντιο δοκάρι της εστίας, αυτής που είναι μπροστά από τη θύρα 7, η μπάλα έσκασε κάτω, είχε περάσει πεντακάθαρα τη γραμμή αλλά το γκολ δεν το μέτρησε ο Βέλγος διαιτητής Λορό. Αν είχε μετρήσει και το γκολ του Παρίδη, τότε τα πράγματα μπορούσαν να είναι τελείως διαφορετικά».

Τελικά, στο 27’ ο «Καίσαρας» του ΠΑΟΚ, με εντυπωσιακή κεφαλιά, έκανε το 1-0. Η φάση έχει αποτυπωθεί από το φωτογραφικό φακό και δείχνει το μεγαλείο του Ελληνα μεσοεπιθετικού του ΠΑΟΚ, που σαν τανκς πήρε παραμάζωμα δύο Ιταλούς αμυντικούς.

Ο «Δικέφαλος» έχασε πολλές ευκαιρίες μέχρι να ισοφαρίσει σε 1-1 στο 64’ ο Μπιγκόν. Ένα γκολ που έφερε ευθύνη ο τερματοφύλακας Χατζηιωάννου, καθώς έχασε την μπάλα μέσα από τα χέρια του! Στο 72' ο Σαράφης και πάλι με κεφαλιά έδωσε το προβάδισμα, αλλά πέντε λεπτά αργότερα ο Τρεσόλντι διαμόρφωσε το τελικό 2-2.

ΠΑΟΚ: Χατζηιωάννου, Χατζηαντωνίου, Πέλιος, Τσιλιγκιρίδης, Ιωσηφίδης, Τερζαντίδης, Αποστολίδης, Σαράφης, Κούδας, Ασλανίδης (66’ Κερμανίδης), Παρίδης.

ΜΙΛΑΝ: Βέκι, Ανκουϊλέτι, Σαμπατίνι, Σνέλλινγκερ, Μαλντέρα, Μπιάζολο, Μπεργκαμάσκι (74’ Τρεσόλντι), Ριβέρα, Μπιγκόν, Κιαρούτζι.

Η προσχώρηση της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης στον ΠΑΟΚ

Η 20η Μαρτίου είναι μια σημειολογική ημέρα για τον σύλλογο της Μακεδονίας. Το 1927 η ΑΕΚ Θεσσαλονίκης είχε προσχωρήσει στον ΠΑΟΚ ολοκληρώνοντας το κεφάλαιο της δημιουργίας του «Δικεφάλου του Βορρά».

 

Τελευταία Νέα