Ο Τάσος Τσουμάγκας στο Gazzetta.gr

Gazzetta team
Ο Τάσος Τσουμάγκας στο Gazzetta.gr

bet365

Ο Τάσος Τσουμάγκας δεν μετανιώνει μιλώντας στο gazzetta.gr, για τις αποφάσεις που παίρνει, είναι έτοιμος να κυνηγήσει το όνειρό του και μιλάει για το νέο σταθμό της καριέρας του, την πορτογαλική Βιανένσε.

Η... μοίρα τα έφερε έτσι, που τρία χρόνια μετά ο Τάσος Τσουμάγκας επιστρέφει στην ίδια χώρα. Το 2012 βρέθηκε στην Πορτογαλία για την Λεϊσόες και τώρα βρίσκεται και πάλι στην χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου για την Βιανένσε, με την οποία έκανε το ντεμπούτο του την Κυριακή στον αγώνα... θρίλερ του Κυπέλλου. Ο 24χρονος άσος μίλησε στο Gazzetta.gr για τις δύο θητεία τους στην άλλη άκρη της Ευρώπης, την διαφορά νοοτροπίας αλλά και την φιλοσοφία του σχετικά με τις αποφάσεις που παίρνει...

Ας ξεκινήσουμε πρώτα από τα... φρέσκα και το ντεμπούτο σου την Κυριακή, στο παιχνίδι Κυπέλλου...
Παίζαμε με την Μπουστέλο για την δεύτερη φάση του Taca de Portugal. Ήταν σημαντικό παιχνίδι γιατί πριν από λίγο καιρό είχαμε αλλάξει προπονητή και επειδή στην επόμενη φάση έμπαιναν και ομάδες από τηνSecunda και την Primera Liga. Κάτι που σημαίνει οτι μπορεί να παίξουμε είτε με την Πόρτο, είτε με την Μπενφίκα, ενώ θα έχει και οικονομικά κέρδη η ομάδα.

Ποιον έχετε τώρα προπονητή;
Όσοι γνωρίζουν από Πορτογαλικό ποδόσφαιρο σίγουρα θα τον ξέρουν. Είναι ο Αντρές Μαντριντ που 7 χρόνια έπαιζε στην Μπράγκα, της οποίας μάλιστα διατέλεσε και αρχηγός, ενώ είχε περάσει και από την Πόρτο. Είναι ένας νέος προπονητής, μόλις 34ων ετών.

Πως έγινε και το γύρισε στην προπονητική τόσο νωρίς;
Την εφετινή σεζόν την είχε ξεκινήσει ως παίκτης εδώ στην Βιανένσε, έχοντας πάρει το δίπλωμα της προπονητικής. Είχε όμως έναν τραυματισμό που τον κράτησε εκτός δράσης για περίπου δύο εβδομάδες. Στο διάστημα αυτό η ομάδα δεν τα πήγε καλά και έτσι η διοίκηση του έκανε πρόταση να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της ομάδας. Καταλαβαίνεις λοιπόν για ποιο λίγο ήταν τόσο σημαντικό αυτό το παιχνίδι. Θέλαμε όλοι να ξεκινήσει με το... δεξί τη νέα του καριέρα.

Εκτός από αυτόν, ξεκίνησες και εσύ με το... δεξί στην Βιανένσε, καθώς καταφέρατε να πάρετε την πρόκριση...
Ναι όντως... Ήταν βέβαια ένα δυνατό παιχνίδι με πολλές ανατροπές. Η Μπουστέλο προηγήθηκε, αλλά καταφέραμε να ισοφαρίσουμε στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου. Περίπου στο 85ο λεπτό κάναμε το 1-2, αλλά στο 93' υπήρξε μία αδράνεια στην άμυνα και ισοφαριστήκαμε. Το ματς πήγε στην παράταση και από εκεί στα πέναλτι. Έχουμε όμως καλό τερματοφύλακα και έπιασε τα δύο πρώτα πέναλτι, καθαρίζοντας ουσιαστικά την πρόκριση.

Από την προσωπική σου απόδοση είσαι ικανοποιημένος;
Ναι, είμαι ικανοποιημένος. Έκανα καλό παιχνίδι και όσο περνάει ο καιρός θα βελτιώνομαι.

Να γυρίσουμε λίγο το χρόνο πίσω και να πάμε στο 2012. Τότε που έφτανες για πρώτη φορά στην Πορτογαλία για χάρη της Λεϊσόες... Πως ήταν αυτή η εμπειρία;
Ήταν πολύ ωραία. Εδώ υπάρχει διαφορετική νοοτροπία από οτι έχουμε στην Ελλάδα. Όταν ήρθα ήμουν πιο νεαρός σε ηλικία, ήμουν 21,5 ετών και νόμιζα οτι δεν θα ήταν εύκολα τα πράγματα... Βλέπεις δεν πήγαινα σε κάποια κοντινή χώρα που η Ελλάδα θα ήταν δύο ώρες με το αεροπλάνο, όπως η Ιταλία για παράδειγμα. Πήγαινα στην άλλη άκρη της Ευρώπης. Οι αρχηγοί, το προπονητικό επιτελείο όμως και γενικότερα όλοι στην ομάδα, με αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή, με στήριξαν και με βοήθησαν να προσαρμοστώ αμέσως.

Γιατί δεν συνέχισες εκεί και τον Ιανουάριο πήρες την απόφαση να επιστρέψεις στην Ελλάδα;
Όταν ήμουν εδώ, όλα πήγαιναν τέλεια... Είχα 18 παιχνίδια, παίζοντας βασικός παρά το γεγονός οτι ο προπονητής που με είχε φέρει εδώ είχε αλλάξει. Ήρθε όμως η πρόταση από μία μεγάλη ομάδα, όπως είναι η ΑΕΚ και δεν μπορούσα να πω όχι. Από μικρό παιδί ονειρευόμουν να παίξω σε μία μεγάλη ομάδα, όπως αυτή.

Μετανιώνεις για την απόφασή σου αυτή;
Όχι, είμαι της άποψης οτι ποτέ δεν πρέπει να μετανιώσεις για τις αποφάσεις που έχεις πάρει. Πρέπει να τις στηρίζεις και να τα δίνεις όλα για να τις βλέπεις να δικαιώνονται. Σε κάποιες μπορεί τα πράγματα να είναι ρόδινα, σε άλλες να είναι... ανάποδα. Έτσι όμως είναι η ζωή...

Τι σου έχει μείνει από εκείνη την περίοδο με την Λεϊσόες;
Το πως λειτουργούν οι ομάδες εδώ. Είναι μία οικογένεια. Οι παίκτες με τους προπονητές είναι δεμένοι.



Μπορείς να μας πεις ένα παράδειγμα;
Ναι, θα σου από την τωρινή μου ομάδα... Δύο φορές την εβδομάδα τρώμε όλοι μαζί. Ακόμη και μετά το ματς του Κυπέλλου, που κάναμε ταξίδι 2,5 ωρών, μόλις φτάσαμε στην πόλη, πήγαμε όλοι μαζί για φαγητό.

Το ενδιαφέρον της Βιανένσε πως προέκυψε;
Τις τελευταίες μέρες των μεταγραφών προέκυψε το ενδιαφέρον της ομάδας, μέσω ενός γνωστού που έχω εδώ... Δεν το σκέφτηκα ιδιαίτερα γιατί αν κάνεις μία καλή χρονιά, είναι εύκολο να ανέβεις επίπεδο. Γενικά πάντως, έτσι όπως είναι τα πράγματα στην Ελλάδα, κάθε ποδοσφαιριστής θα ήθελε μία ευκαιρία στο εξωτερικό. Θέλω να κυνηγήσω το όνειρό μου στο εξωτερικό, να μου ανοίξει και κάποια άλλη... πόρτα.

Το συμβόλαιο που υπόγραψες τί διάρκεια έχει;
Είναι για ένα χρόνο...

Πες μας δύο λόγια για την Βιανένσε...
Ανήκει στην Βιάνα ντο Κοστέλο και είναι η μόνη ομάδα στην πόλη, οπότε καταλαβαίνεις οτι όλοι την υποστηρίζουν, καθώς δεν έχει ανταγωνίστρια. Σε κάθε ματς έχουμε πολύ καλή υποστηρίξει...

Το επίπεδο του ποδοσφαίρου πως είναι;
Δεν έχει καμία σχέση με την αντίστοιχη Γ' Εθνική στην Ελλάδα. Εδώ το πρωτάθλημα σαν την Β' Εθνική στην Ελλάδα.


Το στιλ παιχνιδιού που στηρίζεται...
Κυρίως στην ταχύτητα και στην τεχνική, ενώ πρέπει να είσαι και πολύ δυνατός για να τα καταφέρεις.

Οι στόχοι σου ποιοι είναι;
Να κάνω μία γεμάτη χρονιά και να είμαι υγιής γιατί ταλαιπωρήθηκα αρκετά τον τελευταίο καιρό. Να είμαι γερός από εδώ και πέρα, προκειμένου να ανέβω και πάλι ψηλά.

Η ζωή εκεί στην πόλη πως είναι;
Είναι πολύ όμορφη και ήρεμη... Είναι αυτό που λέμε η κατάλληλη πόλη για να παίξεις ποδόσφαιρο, καθώς επικεντρώνεσαι αποκλειστικά στο αγωνιστικό κομμάτι. Περνάμε 4 ώρες στο γυμναστήριο και στην προπόνηση, ενώ μετά πηγαίνω για καφέ με τους συμπαίκτες μου. Μένουμε βλέπεις όλοι μαζί σε ένα συγκρότημα, όπου κάθε ένας έχει το δικό του διαμέρισμα το ένα μαζί με το άλλο. Κάνουμε όλοι πολύ παρέα.

 

Τελευταία Νέα