Μπαρτζώκας-Σφαιρόπουλος: Ο πάγκος της ευρωπαϊκής καθιέρωσης (pics)

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Μπαρτζώκας-Σφαιρόπουλος: Ο πάγκος της ευρωπαϊκής καθιέρωσης (pics)
Η Euroleague Greece με αφορμή το παιχνίδι μεταξύ Μακάμπι και Χίμκι, γράφει για τους δύο τελευταίους προπονητές του Ολυμπιακού και την εξέλιξή τους.

Γιάννης Σφαιρόπουλος και Γιώργος Μπαρτζώκας έχουν παίξει ως αντίπαλοι πολλές φορές, αλλά απόψε στο Τελ Αβίβ θα συμβεί για πρώτη φορά καθοδηγώντας ξένες ομάδες.

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ υποδέχεται την Χίμκι και στους δύο πάγκους θα βρίσκονται οι δύο τελευταίοι προπονητές του Ολυμπιακού.

Οι «ερυθρόλευκοι» εκτός από την παράδοση ου έχουν δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια με τα σέντερ τους (Χάινς, Χάντερ, Ντάνστον, Μιλουτίνοφ) οι οποίοι ανεβάζουν κατακόρυφα τη χρηματιστηριακή τους αξία, φαίνεται πως κάνουν κάτι ανάλογο και με τους προπονητές.

Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος εμπιστεύτηκαν τους Γιώργο Μπαρτζώκα και Γιάννη Σφαιρόπουλο προσφέροντάς τους την ευκαιρία να βρεθούν στο υψηλότερο επίπεδο της καριέρας τους.

Φυσικά και στις δύο περιπτώσεις δικαιώθηκαν απόλυτα αφού και τίτλους έφεραν και στην Euroleague πρωταγωνίστησαν.

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑ

Ο Μπαρτζώκας ήταν ο πρώτος Έλληνας προπονητής που κατέκτησε το τρόπαιο (Λονδίνο 2013) και ο μοναδικός μέχρι τώρα που το έκανε με ελληνική ομάδα.

Ο Έλληνας τεχνικός ύστερα από λίγους μήνες που θέλησε να ξεκουραστεί και να αποσυμπιεστεί από τον «ερυθρόλευκο» πάγκο βρήκε δουλειά στην Λοκομοτίβ Κουμπάν.

Η άσημη ρωσική ομάδα έγινε ευρέως γνωστή χάρη σε αυτόν συμμετέχοντας στο Final 4 του Βερολίνου. Χάρη στον Μπαρτζώκα ο Μάλκολμ Ντιλέινι έπαιξε το καλύτερο μπάσκετ της μέχρι τώρα καριέρας του ενώ πολλαπλασιάστηκαν οι απολαβές των Άντονι Ράντολφ, Κρις Σίνγκλετον και Ράιαν Μπρόκχοφ.

Στη συνέχεια ο Έλληνας τεχνικός πήγε στην Μπαρτσελόνα, αλλά σε μία μεταβατική περίοδο αφού Τόμας Σατοράνσκι και Άλεξ Αμπρίνες επέλεξαν το ΝΒΑ. Το ρόστερ που διαμορφώθηκε δεν ήταν καλό, η ομάδα απογοήτευσε και έτσι η συνεργασία των δύο πλευρών δεν εξαντλήθηκε όπως όριζε το συμβόλαιο.

Ο Μπαρτζώκας εδώ και μιάμιση σεζόν καθοδηγεί τη Χίμκι στην οποία κρίνεται επιτυχημένος. Πέρυσι την οδήγησε για πρώτη φορά στα playoffs της Euroleague και αποκλείστηκε δύσκολα από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ενώ κατέκτησε την 2η θέση στην VTB και το εισιτήριο για τη φετινή παρουσία στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΣΦΑΙΡΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Σφαιρόπουλος έπαιξε σε δύο τελικούς (Μαδρίτη 2015, Κωνσταντινούπολη 2017) ενώ είναι ο προπονητής με τις περισσότερες νίκες στην έδρα του Παναθηναϊκού.

Φυσικά δεν μπορεί να κριθεί η μετέπειτα καριέρα του αφού μόλις πριν 6 μήνες ήταν στον πάγκο του Ολυμπιακού.

Το γεγονός ότι σε τόσο σύντομο διάστημα βρήκε δουλειά σε μία από τις πιο ιστορικές ομάδες της Ευρώπης, δείχνει πόσο καλός προπονητής είναι. Η Μακάμπι τον εμπιστεύτηκε σε μία δύσκολη περίοδο για την ομάδα και σε σύντομο χρονικό διάστημα έχει υπάρξει βελτίωση σε ψυχολογία και τρόπο παιχνιδιού. Το ρεκόρ σε νίκες – ήττες δεν είναι το καλύτερο δυνατό, αλλά κοινή παραδοχή είναι πως η ομάδα του Ισραήλ παίζει πολύ καλύτερο μπάσκετ.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.