Ο Μπαρτζώκας έφυγε, η Μπαρτσελόνα ακόμα... ψάχνεται! (pics & vids)

Κάτια Πετροπούλου
Ο Μπαρτζώκας έφυγε, η Μπαρτσελόνα ακόμα... ψάχνεται! (pics & vids)
Ο Γιώργος Μπαρτζώκας υποδέχεται την... παλιά του Μπαρτσελόνα για την 15η αγωνιστική και η Euroleague Greece γράφει για την... υγειά που βρήκε ο Έλληνας τεχνικός στην Χίμκι και τον «λαβύρινθο» που μπήκε ο Σίτο Αλόνσο.

Μερικές φορές, κάποιες καταστάσεις που συμβαίνουν είναι καθαρά θέμα timing.

Κάτι τέτοιο είχε παραδεχθεί και ο Γιώργος Μπαρτζώκας, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της παλιάς του ομάδας, του Ολυμπιακού, για να δείξει πως η κατάσταση στους «μπλαουγκράνα» μπορεί και να άλλαζε, όσο ήταν στον πάγκο τους.

Αμ δε, όμως...

Από εκείνη την ημέρα του Ιουλίου το 2016 που ο Έλληνας τεχνικός ανέβηκε επίπεδο επαγγελματικά, διαδέχθηκε τον Τσάβι Πασκουάλ - ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό - ανέλαβε τα «ηνία» ενός σπουδαίου και ιστορικού συλλόγου κι έγινε ο πρώτος Έλληνας που έκατσε στον πάγκο των Καταλανών, ήταν λες και το σύμπαν συνωμοτούσε εναντίον του και... πετούσε διαρκώς εμπόδια στο δρόμο του.

Να θέλει να αγιάσει ο Χριστιανός, δηλαδή, και να μην μπορεί.

Η αλήθεια είναι πως η Μπαρτσελόνα δεν ενθουσίαζε τον κόσμο της ούτε με το μπάσκετ που έπαιζε, αλλά κυρίως ούτε με τα αποτελέσματά της. Όμως, αποτελεί πραγματικότητα και το γεγονός πως οι τραυματισμοί ήταν πολλοί, για να τους αντέξει μια ομάδα, η οποία παίρνει μέρος σε... μαραθώνιο 30 αγωνιστικών για πρώτη φορά!

Και αν κανείς μιλήσει για «δικαιολογίες», ας φανταστεί να προπονήσει μια ομάδα που είναι ελλιπής και με αρκετούς παίκτες να μην αποτελούν προσωπική επιλογή του προπονητή. Βέβαια, όσον αφορά το δεύτερο σκέλος, αυτά έχεις με αυτά πορεύεσαι. Το πρώτο, όμως, ό,τι και να κάνεις, δεν μπορείς να το αποφύγεις, αν αυτό γίνεται κατ' εξακολούθηση.

Οι Καταλανοί από την πρώτη στιγμή ήρθαν αντιμέτωποι με αρκετούς τραυματισμούς και θύμιζαν περισσότερο... νοσοκομείο, παρά ομάδα.

Ο Ρίμπας έχασε όλη τη χρονιά, ο Κόπονεν έμεινε κοντά δύο μήνες εκτός, ο Ναβάρο απουσίασε για μεγάλο διάστημα, ο Λαουάλ ήταν επίσης εκτός με πρόβλημα στο γόνατο ενώ και οι Ντόελμαν, Όλεσον και Κλαβέρ αντιμετώπισαν θέματα με τραυματισμούς.

Έτσι, ο εκρηκτικός Μπαρτζώκας, έπρεπε να πορευθεί έχοντας τους Περπέρογλου, Βεζένκοφ, Ράις (ο οποίος επίσης αντιμετώπισε θεματάκια για λίγο) και Τόμιτς, έδωσε ευκαιρίες στον νεαρό Πένο και προχώρησε στην απόκτηση των Μάνφορντ, Ρένφοε και Φαβεράνι.

Το... γλυκό, όμως, δεν έδεσε, η χημεία δεν βρέθηκε, η φιλοσοφία του Έλληνα τεχνικού δεν πέρασε ποτέ στους παίκτες και με το ένα κακό αποτέλεσμα να έρχεται πίσω από το άλλο, εκείνος έγινε ο... σάκος του μποξ για όλους και αποδέκτης κάθε κριτικής. Σε σημείο που... έσκασε και ο ίδιος και τόνισε ότι δεν τον σέβονται!

Η ατμόσφαιρα είχε χαλάσει, ο Τύπος και ο κόσμος είχαν διχαστεί, ενώ οι παίκτες του «κατηγορούνταν» ότι θέλουν να τον «φάνε», με τους ίδιους να διαψεύδουν κατά καιρούς. Αρκετοί υποστήριζαν ότι δεν έφταιγε μόνο ο 52χρονος τεχνικός, μεταξύ αυτών και ο Ναβάρο, με τον οποίο τον ήθελαν σε κόντρα.

Με αυτά και με εκείνα, η Μπαρτσελόνα τερμάτισε στην 11η θέση του βαθμολογικού πίνακα στην Euroleague, πήρε την 6η θέση στην Liga Endesa - μετά τα playoffs που έδωσε με την μετέπειτα πρωταθλήτρια Ισπανίας, Βαλένθια - και στο Copa del Rey ηττήθηκε επίσης από την «ταρόνχα» στα ημιτελικά.

Ωστόσο, σε όλη αυτή τη φουρτούνα που πέρασε ο Μπαρτζώκας και προς πείσμα όλων όσων ήθελαν να τον «τελειώσουν» από νωρίς, είχε τη στήριξη της διοίκησης, η οποία όντως του συμπαραστάθηκε μέχρι τέλους, αλλά... της σεζόν. Το τριετές συμβόλαιο που είχε υπογράψει (2+1) «έσπασε», με τον ίδιο να παίρνει μια πολύ καλή αποζημίωση.

Επόμενος σταθμός του ήταν η Χίμκι και δείχνει πως η Ρωσία του ταιριάζει... γάντι, μετά και την επιτυχημένη του θητεία στην Λοκομοτίβ Κουμπάν!

Άφησε πίσω του το κεφάλαιο «Μπαρτσελόνα», με τον Σίτο Αλόνσο να... παιδεύεται πια. Αν και προς έκπληξη, ίσως, πολλών, ο πρώην προπονητής του Ολυμπιακού, μεταξύ άλλων, δήλωσε πριν από λίγο καιρό στην κάμερα του Gazzetta TV πως δεν έχει μάθει να χαίρεται με την αποτυχία του άλλου!

Ο διάδοχός του στην Βαρκελώνη, όμως, είναι αυτός που... πονοκεφαλιάζει τώρα και του κουνούν μαντήλια στο «Palau Blaugrana», όπως έκαναν κάποτε και σε εκείνον.

Σε 14 αγωνιστικές, οι παίκτες του Αλόνσο έχουν 4 νίκες και 10 ήττες, κάνοντας την χειρότερη ευρωπαϊκή έναρξη στην ιστορία του συλλόγου! Συν, ότι προέρχονται από τέσσερα διαδοχικά άσχημα αποτελέσματα, με τελευταία την ήττα στην Μπασκόνια (85-82), η οποία θα μπορούσε να έχει διαφορετική κατάληξη.

Στην Ισπανία, μπορεί οι Καταλανοί να είναι στην 4 θέση της βαθμολογίας και να έχουν πανηγυρίσει νίκες κόντρα σε Ρεάλ και Βαλένθια, έχουν όμως δύο σερί ήττες από Τενερίφη και Φουενλαμπράδα, ομάδες που κανονικά η «Μπάρτσα» θα τις είχε για... πρωινό.

Ο αγώνας με την Χίμκι σίγουρα αποτελεί ένα προσωπικό στοίχημα για τον Σίτο Αλόνσο.

Ο Ισπανός προπονητής απολαμβάνει προσωρινής εμπιστοσύνης της διοίκησης, αλλά θα παραμείνει στο «τιμόνι» της ομάδας εάν και εφόσον η αγωνιστική κατάσταση αλλάξει, σύμφωνα με ισπανικά δημοσιεύματα. Πάντως, και ο ίδιος έχει κάνει λόγο για τη φιλοσοφία των παικτών του και ότι δεν έχουν κατανοήσει ακόμα τον τρόπο παιχνιδιού που εκείνος θέλει.