H Eθνική ομάδα, ο Μαρκαριάν και τα λάθη της ΕΠΟ

H Eθνική ομάδα, ο Μαρκαριάν και τα λάθη της ΕΠΟ

Δήμος Μπουλούκος
H Eθνική ομάδα, ο Μαρκαριάν και τα λάθη της ΕΠΟ

bet365

Ο Δήμος Μπουλούκος με αφορμή την παραίτηση του Μαρκαριάν, απορεί πως από την Εθνική στους «16» του Μουντιάλ φτάσαμε στη σημερινή κατάντια.

Ηταν το περσινό καλοκαίρι, όταν η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου μας έκανε και πάλι χαρούμενους, με την πρόκριση της στους 16 του Μουντιάλ. Μία επιτυχία που προστέθηκε στα όσα καταπληκτικά έχει πετύχει αυτή η ομάδα από το 2004 και μετά, τα οποία της έδωσαν εξέχουσα θέση στην καρδιά των Ελλήνων φιλάθλων,

Ωστόσο από το ταξίδι στα γήπεδα της Βραζιλίας έχει περάσει μόλις ένας χρόνος, διάστημα μικρό που όμως, αποδείχθηκε καταστροφικό για την Εθνική.

Ο αποκλεισμός από το Euro 2016, οι ντροπιαστικές ήττες από τα Νησιά Φαρόε, η κατρακύλα στην παγκόσμια βαθμολογία και πολλά άλλα συνθέτουν ένα σκηνικό πρωτόγνωρο για τα δεδομένα του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος.

Για τις ευθύνες της σημερινής κατάντιας έχω γράψει αρκετές φορές, καταλογίζοντας το μεγαλύτερο μερίδιο στον πρώην Πρόεδρο της ΕΠΟ Γιώργο Σαρρή που όσα έκανε σε σύντομο χρονικό διάστημα, μπορούν να αποτελέσουν το υλικό ενός βιβλίου με τίτλο: «Οι 10+1 τρόποι να διαλύσεις κάτι επιτυχημένο».

Ωστόσο είναι φανερό ότι και η νέα διοίκηση της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας αδυνατεί να ελέγξει την κατάσταση και να περισώσει ότι είναι δυνατό, έστω και την ύστατη στιγμή.

Η ξαφνική παραίτηση Μαρκαριάν, σε μία ανύποπτη στιγμή εν μέσω του καλοκαιριού, αποκαλύπτει ότι κάτι συμβαίνει στο στρατόπεδο της Εθνικής. Είναι σίγουρο ότι δεν ξύπνησε ένα πρωϊ ο 70χρονος προπονητής και επειδή δεν είχε τι να κάνει, σκέφτηκε να... παραιτηθεί από τη δουλειά του!

Υπάρχουν προβλήματα και θέματα για τον ίδιο που μάλλον δεν μπορεί να λύσει και επέλεξε την τίμια οδό της παραίτησης, αν και το φρόνιμο θα ήταν να είχε πει τις ενστάσεις του στον Πρόεδρο Γιώργο Γκιρτζίκη και μετά να προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια. Βέβαια και ο Γκιρτζίκης όφειλε να γνωρίζει ότι κάτι συμβαίνει με τον Μαρκαριάν και να έχει μιλήσει μαζί του και όχι να τρέχει μετά εορτής να δηλώνει ότι δεν κάνει αποδεκτή την παραίτηση του.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπάρχει θέμα και με τον Γιώργο Καραγκούνη, τον άνθρωπο που ανέλαβε σε μία εξαιρετικά δύσκολη στιγμή να βάλει φρένο στην κατηφορική πορεία της Εθνικής. Ο «τυπάρας» εμφανίζεται να μην είναι αρεστός σε μέλη της ΕΠΟ, σύμφωνα με κάποια δημοσιεύματα έχει διαφορές με τον Κωστένογλου – τον οποίο δεν θέλει ούτε ο Μαρκαριάν – ενώ φέρεται να μην είναι και στα καλύτερα του με τον ομοσπονδιακό προπονητή, τον οποίο ο ίδιος επέλεξε!

Αν ισχύουν όλα αυτά, ή έστω και τα μισά, αποδεικνύουν ότι πρόκειται για μία διαλυμένη ομάδα χωρίς ελπίδα σωτηρίας! Αν οι σχέσεις διοίκησης – προπονητών είναι στο χειρότερο σημείο, αν κάποιοι «θάβουν» τους άλλους, αν δεν υπάρχει κοινά σημεία και συμφωνία για το πλάνο που θα βγάλει την Εθνική ομάδα από την κρίση, αντιλαμβάνεται κι ο πλέον αδαής με τα τεκταινόμενα στην ελληνική ομάδα, ότι η εθνική δεν έχει καμία τύχη!

Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, είναι φανερό ότι η παραμονή ή όχι του Μαρκαριάν στην τεχνική ηγεσία της ομάδας, μέχρι τον Δεκέμβριο που λήγει το συμβόλαιο του, δεν έχει καμία σημασία. Η Εθνική χρειάζεται σοβαρές αποφάσεις και ριζικές αλλαγές που δεν έχουν σχέση μόνο με τον Ουρουγουανό αλλά με το σύνολο της λειτουργίας της Εθνικής.

Κι όπως έχει δείξει ως τώρα η διοίκηση της ΕΠΟ, δεν μπορεί να πάρει τις αποφάσεις που θα βγάλουν την ομάδα από την κρίση...

 

EURO Τελευταία Νέα