Η Ανατολή… δυναμώνει!

Φάνης Παναγιώτου
Η Ανατολή… δυναμώνει!

bet365

Οι Νικς πήραν τον Ντέρικ Ρόουζ, οι Μάτζικ τον Ιμπάκα και το gazzetta.gr καταγράφει τις έως τώρα εξαιρετικές κινήσεις που κάνουν οι ομάδες της Ανατολής!

Πέρυσι οι Κλίβελαντ Καβαλίερς δεν ήταν πρώτοι στην Ανατολή στη regular season, ωστόσο έφτασαν σχετικά άνετα μέχρι τους Τελικούς. Μάλιστα… σκούπισαν τους Ατλάντα Χοκς, οι οποίοι είχαν αφήσει εξαιρετικές εντυπώσεις μέχρι αυτό το σημείο! Μία από τα ίδια και φέτος, με την ομάδα του ΛεΜπρον Τζέιμς να κάνει… περίπατο στην ανατολική περιφέρεια.

Κατά κοινή ομολογία, το επίπεδο στην Ανατολή είναι χαμηλότερο από αυτό στη Δύση. Ομάδες που στη δυτική περιφέρεια δίνουν «μάχη» για την 8η ή την 7η θέση, στην Ανατολή θα μπορούσαν να είναι μέσα στην τετράδα!

Φαίνεται, όμως, πως τη νέα αγωνιστική περίοδο ο ανταγωνισμός θα είναι μεγαλύτερος. Ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί καν ο Ιούνιος, ωστόσο έχουν δει πολύ σημαντικά trade και μεγάλες κινήσεις από τις ομάδες της ανατολικής περιφέρειες. Έτσι, πολλές εξ αυτών που έως τώρα δεν είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο, μοιάζει πιθανό να… χτυπήσουν playoffs τη σεζόν 2016-17! Πάμε να δούμε ποιες είναι αυτές που περιμένουμε καλύτερες…

ΝΙΟΥ ΓΙΟΡΚ ΝΙΚΣ
Ο Φιλ Τζάκσον είχε ένα πλάνο το οποίο απέτυχε ξεκάθαρα. Έτσι, ο πολύπειρος Zen Master αποφάσισε να… αλλάξει γραμμή πλεύσης. Εμπιστεύτηκε την τεχνική ηγεσία των Νικς στον Τζεφ Χόρνασεκ και με ένα megatrade έφερε στη Νέα Υόρκη τον Ντέρικ Ρόουζ! Η συγκεκριμένη κίνηση μόνο ως win μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού είναι δεδομένο πως ο D-Rose μπορεί να προσφέρει, ερχόμενος μάλιστα από μία χρόνια όπου πήρε μέρος σε 66 ματς και δεν έβγαλε σοβαρούς τραυματισμούς, ενώ παράλληλα το ρίσκο είναι ελεγχόμενο, αφού το επόμενο καλοκαίρι ο παίκτης θα είναι ελεύθερος -δηλαδή δεν δεσμεύσει το salary cap- ενώ και για τον φετινό σχεδιασμό δεν αλλάζει κάτι, καθώς οι απολαβές του έρχονται σε ισορροπία με εκείνων που αποχώρησαν.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως οι Νικς έχουν το περιθώριο για ακόμα μία μεγάλη προσθήκη! Αυτή -πιθανότατα- θα γίνει στη θέση του σέντερ, με τα ονόματα που ξεχωρίζουν να είναι αυτά των Χάουαρντ και Νοά, δίχως, όμως, να αποκλείεται η κίνηση-ματ με τον Κέβιν Ντουράντ! Όλα αυτά, έχοντας ήδη τον δικό της ηγέτη, ο οποίος δεν είναι άλλος από τον Καρμέλο Άντονι, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον Κρίσταπς Πορζίνγκις, που έδειξε το ταλέντο του κι έχει όλα τα φόντα να εξελιχθεί σε All Star.

ΟΡΛΑΝΤΟ ΜΑΤΖΙΚ
Η πιο σημαντική κίνηση των Ορλάντο Μάτζικ έδειχνε πως ήταν ο Φρανκ Βόγκελ. Οι… Μάγοι εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ότι οι Ιντιάνα Πέισερς αποφάσισαν να περάσουν σε νέα εποχή κι έτσι εμπιστεύτηκαν το Βόγκελ, ο οποίος έχει αποδείξει τα τελευταία χρόνια πως είναι προπονητής ικανός να οδηγήσει έναν οργανισμό στην postseason! Οι Μάτζικ έκαναν κίνηση-ματ στον πάγκο τους, ωστόσο την ημέρα του NBA draft έκαναν την έκπληξη αποκτώντας μέσω trade τον Σερζ Ιμπάκα! Έχασαν τον Βίκτορ Ολαντίπο, δηλαδή έναν παίκτη με 16 πόντους κατά μέσο όρο, αλλά με τον Ιμπάκα η κατάσταση δεν είναι απίθανο να είναι καλύτερη! Κι εξηγούμαστε αμέσως.

Το Ορλάντο με τον Ιμπάκα στη ρακέτα του δημιουργεί ένα από τα καλύτερα «δίδυμα» ψηλών, έχοντας ήδη στο ρόστερ του τον Νίκολα Βούτσεβιτς (18.2π., 8.9ρ.), ενώ υπάρχει ακόμα ο φοβερός dunker Άαρον Γκόρντον και οι Νίκολσον, Τζέισον Σμιθ που μπορούν να δώσουν λύσεις. Πολύ δυνατή front line, με την περιφέρεια της να έχει επίσης ταλέντο. Μπράντον Τζένινγκς, Μάριο Χεζόνια, Εβάν Φουρνιά και Σαμπάζ Νέιπιερ μπορούν να προσφέρουν, ενώ υπάρχει κι ο Έλφριντ Πέιτον, που ήταν Νο.10 στο NBA draft 2014 και καλείται να δείξει πως έχει θέση βασικού στο ΝΒΑ. Πέρυσι δεν εντυπωσίασε (10.7π., 6.4 ασ.), ταλέντο, όμως, έχει! Και μοιάζει δεδομένο ότι το συγκεκριμένο σύνολο, υπό τις οδηγίες του Βόγκελ, μπορεί να… χτυπήσει την πόρτα των playoffs.

ΙΝΤΙΑΝΑ ΠΕΪΣΕΡΣ
Το γεγονός ότι πέρυσι τερμάτισαν εκτός playoffs ήταν τεράστιο πλήγμα για το πρότζεκτ του Λάρι Μπερντ, ο οποίος πήρε δραστικές αποφάσεις! Ο Φραν Βόγκελ αποχώρησε, ο Νέιτ ΜακΜίλαν πήρε τη θέση του και είναι γεγονός ότι σε αρκετούς δεν άρεσε η συγκεκριμένη κίνηση. Αυτό σημαίνει ότι τυχόν οι Πέισερς αποτύχουν εκ νέου, ο Μπερντ θα είναι εκείνος που θα το χρεωθεί εξ ολοκλήρου. Οι έως τώρα κινήσεις τους, όμως, δείχνουν ξεκάθαρα πως στόχος τους είναι να επιστρέψουν στο υψηλότερο επίπεδο, όπως στο πρόσφατο παρελθόν, όταν έφτασαν στους Τελικούς της Ανατολής.

Τι έχουν αποκτήσει μέχρι τώρα οι Πέισερς; Τον Τζεφ Τιγκ (15.7π., 5.9ασ.) από τους Ατλάντα Χοκς, αποφασίζοντας να του εμπιστευτούν τη θέση “1”, αφήνοντας τον Τζορτζ Χιλ να καταλήξει στους Γιούτα Τζαζ, ενώ πρόσφατα έκαναν δικό τους και τον Ταντέους Γιανγκ (15.1π., 9ρ.) από τους Μπρούκλιν Νετς. Κι αν ο Τιγκ έχει αποδείξει την αξία του, ο Γιανγκ έχει υποτιμηθεί αρκετά και καλείται να δώσει απαντήσεις έχοντας ρόλο σε ομάδα που έχει υψηλούς στόχους. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο Πολ Τζορτζ έχει επιστρέψει δυνατός από τον τραυματισμό του και θα έχει την ευκαιρία να παίξει «καθαρά» στη θέση του small forward (σ.σ. όταν… ανέβαινε στο “4” δεν ήταν το ίδιο αποδοτικός) και την παρουσία του Μόντα Έλις δημιουργούν υψηλές προσδοκίες από την ομάδα των Πέισερς, η οποία θα ξεκινάει με Τιγκ, Έλις, Τζορτζ, Γιανγκ, Μαϊνμί! Φυσικά, υπάρχει και πολύ καλό supporting cast, με τον ταλαντούχο Μάιλς Τέρνερ και τον Τζόρνταν Χιλ να… χτυπούν την πόρτα της πεντάδας, ενώ κανείς δεν πρέπει να αμελεί τους Λαβόι Άλεν, Σόλομον Χιλ, Τάι Λόσο, CJ Μάιλς και Ρόντνι Στάκι! Όλα δείχνουν πως οι Πέισερς ετοιμάζονται για δυνατό come back!

ΤΑ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΤΩΝ 76ers ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΠΑΚΣ
Από εκεί και πέρα, υπάρχουν ενδιαφέρονται πρότζεκτ, όπως αυτό των 76ers, οι οποίοι δεδομένα θα είναι καλύτεροι από τη σεζόν που μας πέρασε, έχοντας στο ρόστερ τους τον Μπεν Σίμονς. Εκτός, όμως, από το Νο.1 του NBA draft 2016, υπάρχει ακόμα μία «μεταγραφή», αφού ο εξαιρετικά ταλαντούχος Τζόελ Εμπίντ αναμένεται να πατήσει παρκέ μετά από δύο αγωνιστικές περιόδους που βρέθηκε στα πιτς λόγω σοβαρών τραυματισμών! Όλα αυτά σε συνδυασμό με την παρουσία των Νόελ & Όκαφορ, οι οποίοι διαθέτουν ταλέντο, μπορούν, όμως, ν’ αποδειχθούν εξαιρετικά σημαντικοί και σε κάποια πιθανά trades, που θα οδηγήσουν παίκτες υψηλού επιπέδου στους 76ers!

Ακόμα ένα πρότζεκτ με ενδιαφέρον είναι αυτό των Μιλγουόκι Μπακς. Η ομάδα του Γιάννη Αντετοκούνμπο έκανε μία… συζητήσιμη επιλογή στο draft που μας πέρασε, με τον Θον Μέικερ να έχει τρομερό ταλέντο για το ύψος του (σ.σ. 2.16μ.), αλλά να μην έχει παίξει επαγγελματικό μπάσκετ, καθώς ήταν σε high school στον Καναδά. Η επιλογή του Μέικερ έχει ρίσκο, αλλά μας κάνει να περιμένουμε τους Μπακς με τεράστιο ενδιαφέρον, καθώς σε μία πεντάδα Αντετοκούνμπο-Μίντλετον-Μονρό-Πάρκερ-Μέικερ τα ύψη θα είναι τεράστια και θα δούμε ένα διαφορετικό μπάσκετ, με παίκτες όπου θα κάνουν τα πάντα σε όλα τα μήκη του γηπέδου! Φυσικά αυτή η ομάδα θα κάνει… θραύση στο αμυντικό κομμάτι, ωστόσο πρέπει πρώτα να βρεθεί ο σωστός τρόπος λειτουργίας...

ΥΓ. Τα παραπάνω αποτελούν ένα πρώτο δείγμα γραφής της ανατολικής περιφέρειας. Πιθανότατα θα ακολουθήσουν πολλά σημαντικά trades που θα διαφοροποιήσουν τα δεδομένα, ωστόσο για την ώρα το συμπέρασμα είναι πως οι… μάχες στην Ανατολή θα είναι μεγαλύτερες τη νέα αγωνιστική περίοδο!

 

NBA Τελευταία Νέα