Τιμ Ντάνκαν: Ένας 40άρης μύθος! (pics & vids)

Τιμ Ντάνκαν: Ένας 40άρης μύθος! (pics & vids)

Gazzetta team
Τιμ Ντάνκαν: Ένας 40άρης μύθος! (pics & vids)

bet365

Ο «ήρωας» του Σαν Αντόνιο γίνεται σήμερα 40 ετών και το gazzetta.gr θυμίζει μερικούς μονάχα λόγους για τους οποίους το μπάσκετ και το ΝΒΑ δικαιούται να λέει πως έγινε πλουσιότερο όσο ο «Τιμόθεος» πάτησε και πατάει τα παρκέ των ΗΠΑ.

Δεν έπαιξε μπάσκετ παρά μόνο αφού πήγε στο Λύκειο. Πρώτα τον είχε κερδίσει η κολύμβηση, πριν ο τυφώνας Hugo καταστρέψει την πισίνα του στο Σαν Κρουά. Παρότι όμως έπιασε την πορτοκαλί μπάλα αργά, αυτό δεν τον απέτρεψε απ' τον σχεδόν «προκαθορισμένο» προορισμό του: να γίνει θρύλος.

Ο Ντάνκαν πια γίνεται 40 και πείθει έως και σήμερα πως μπορεί να πάρει τους Σπερς απ' το χέρι και να τους πάει ως το τέλος του δρόμου. Η 19χρονη πορεία του, συνυφασμένη με 5 τίτλους, 26,496 πόντους - τουλάχιστον μέχρι αυτή τη στιγμή!- και μεγάλα πρωταθλήματα, σε μια απ' τις πιο συνεπείς και οργανωμένες ομάδες στην ιστορία του ΝΒΑ. Ο Ντάνκαν ήταν πάντα απ' τους παίκτες που ένας προπονητής μπορούσε να βασιστεί, αφού στην ομαδικότητα και την επιμονή του έβλεπε έναν πρωταθλητή, ακόμα κι όταν δεν έφτανε στο τέλος του δρόμου.

Φυσικά όλα αυτά δεν θα είχαν αξία χωρίς τις απαραίτητες «αποδείξεις». Παρότι ο 40άρης πια Ντάνκαν έχει να παραθέσει κάμποσα δαχτυλίδια ως παράσημα, που μιλούν γι' αυτόν, εντούτοις του ανήκουν πρωτιές και ρεκόρ που μένουν στην ιστορία:

Αναπόφευκτα Hall of Famer

Φεύγοντας απ' τη δεκαετία των '30s, ο Ντάνκαν γίνεται πια μέλος μιας πολύ εκλεκτής παρέας, αυτής των 40+ που έχουν μπει, ή πρόκειται να μπουν, όπως στην περίπτωση του «Τιμόθεου», στο Hall of Fame του ΝΒΑ. Μαζί με τον Ρόμπερτ Πάρις (43 ετών & 254 ημερών), τον Ντικεμπέ Μουτόμπο (42 ετών & 300 ημερών), τον Καρίμ Αμπντούλ - Τζαμπάρ (42 ετών &6 ημερών), τον Μπομπ Κάουζι (41 χρονών & 150 ημ), τον Τζον Στόκτον (41 ετών & 35 ημερών), τον Καρλ Μαλόουν (40 ετών και 325 ημερών) και τον Μάικλ Τζόρνταν (40 ετών & 58 ημερών), ο Ντάνκαν πλέον βάζει το όνομα του στις... άχαστες υποψηφιότητες της λίστας, μαζί με τον Τζέισον Κιντ (40 χρονών και 56 ημερών) και τον Στιβ Νας (40 ετών και 60 ημερών).

Λεφτά στην «τράπεζα»

Όταν η μπάλα ζυγίζει τόνους και έχει έρθει η ώρα των «σκληρών» να ορίσουν τους κανόνες και το δρόμο προς την επίτευξη του στόχου, ο Ντάνκαν έχει αποδείξει στους πάντες πως δεν υπάρχει πιο ασφαλής δρόμος απ' τον δικό του για να εμπιστευτούν. Μετρώντας 1.924 σουτ bank shots, δηλαδή με ταμπλό, έχει δει τα 1,163 να βρίσκουν στόχο, σε ποσοστό δηλαδή 60%! Είναι χαρακτηριστική η κίνηση αυτή του Αμερικανού, σχεδόν όσο και η ευστοχία του, όπως επίσης και το γεγονός πως στη λίστα με τους πιο εύστοχους έχει περισσότερες προσπάθειες απ' όσο οι επόμενοι τρεις μαζί: Ντουέιν Ουέιντ (647), Ντουάιτ Χάουαρντ (512) και Κόμπι Μπράιαντ (506).

Συνολικά, αυτά τα σουτ αποτελούν το 15.2% των συνολικών του σουτ στα παρκέ απ' τη σεζόν 2003-04, όταν ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων, ενώ τα εύστοχα bank shots του είναι το 18,3% όσων φορών έχει πανηγυρίσει. Για έναν παίκτη με τη διάρκεια και την πολύχρονη παρουσία του Ντάνκαν στα γήπεδα, οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί. Εξάλλου, το 50% ευστοχίας του σε σουτ εντός πεδιάς, μετά από 19 χρόνια παρουσίας του ΝΒΑ, μιλάει από μόνο του...

Πρωταθλητής πλήρους απασχόλησης

Έχοντας πέντε δαχτυλίδια στο παλμαρέ του, γίνεται απ' τα... γεροντοπαλίκαρα που κυριαρχούν στο ΝΒΑ ακόμα και σε προχωρημένη μπασκετικά ηλικία. Στη λίστα με τους πιο μεγάλους παίκτες που έχουν κατακτήσει τρόπαια, ο Μπιλ Ράσελ με 11 προηγείται, ενώ δεύτερος είναι ο Σαμ Τζόουνς με 9. Ακολουθούν οι Τζον Χάβλιτσεκ, Τομ Χάινσον, K.C Τζόουνς και Τομ Σάντερς με 8, ο Φρανκ Ράμσεϊ με 7, ο Καρίμ, ο Μπομπ Κάουζι, ο «Air» και ο Σκότι Πίπεν με 6 και, τέλος, ο Τζόρτζ Μάικαν, ο Τζιμ Πόλαρντ, ο Σλάτερ Μάρτιν, ο Μάτζικ Τζόνσον, ο Ντένις Ρόντμαν και ο Κόμπι Μπράιαντ με πέντε τίτλους.

Βέβαια, σε σχέση με όλους αυτούς, o Ντάνκαν έχει μια τελευταία ευκαιρία να μεγαλώσει τον αριθμό των επιτευγμάτων. Ποιός δεν θα ήθελε να τον δει να δίνει μια τελευταία σειρά εκπληκτικών παραστάσεων με τις υπόλοιπες... παλιοσειρές εκεί στο Τέξας και να αποχωρούν με τις δάφνες που αναλογούν στους πραγματικά σπουδαίους. Διαφορετικά, ποιός δεν θα πόνταρε στην εμπειρία του πρωταθλητή ενός παίκτη με τη διάρκεια του Τιμ;

Πλέι-οφ, το «ψωμοτύρι» του

Εδώ μοιράζεται τη δόξα με άλλους. Συμπαίκτες που τον κάνουν καλύτερο, αλλά και που ο ίδιος αναδεικνύει με την κλάση του. Έτσι, το τρίο Ντάνκαν-Τζινόμπιλι-Πάρκερ μετρά τις περισσότερες postseason νίκες από τις υπόλοιπες «μυθικές» τριάδες όλων των εποχών. Με 123 έχουν παραπάνω απ' αυτές των Τζόνσον-Καρίμ-Κούπερ (110) και Τζόνσον-Καρίμ-Σκοτ (93) των Λέικερς, καθώς και των Μπερντ, ΜακΧέιλ και Πάρις των Σέλτικς (92).

Όσον αφορά τους τίτλους, εκεί προηγούνται οι «λιμνάνθρωποι» του Μάτζικ Τζόνσον, του Τζαμπάρ και του Κούπερ με 5 πρωταθλήματα στα '80s και ακολουθούν τα «σπιρούνια» του σήμερα με 4 τίτλους που έχουν κατακτήσει μαζί. Οι σύγχρονοι ηγέτες των Σπερς αποτελούν μια απ' τις πιο πετυχημένες τριάδες όλων των εποχών, έχοντας αγγίξει «ταβάνι» κι αφήνοντας το στίγμα τους στο ΝΒΑ των τελευταίων 20 ετών.

Όλα στη σούμα

Ο Ντάνκαν ανήκει εξάλλου στις κορυφαίες θέσεις της λίστας με τους πιο εύστοχους και αποδοτικούς ψηλούς των τελευταίων 25 σεζόν στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου. Στο PER (Performance Efficiency Rating), ένα σύστημα που αξιολογεί κάθε τι κάνει ένας παίκτης στο παρκέ και τα υπολογίζει με έναν τύπο ώστε να βγάλει έναν αριθμό και να τους κατατάξει, ο σταρ των Σαν Αντόνιο Σπερς έχει ήδη ξεπεράσει εμβληματικούς παίκτες όπως τον Καρλ Μαλόουν, τον Χακίμ Ολάζουον και τον Κέβιν Γκαρνέτ. Ψηλότερα βρίσκονται δυο απ' τους πιο dominant παίκτες που εμφανίστηκαν στις ΗΠΑ, ο Τσαρλς Μπάρκλεϊ και φυσικά ο Σακίλ Ο' Νιλ.

Από νωρίς στις κούπες

Αν ο πρωταθλητισμός για μερικούς παίκτες γίνεται επάγγελμα, τότε ο Ντάνκαν είναι απ' τους... διευθυντές! Εκτός του Ουίλκς και του Χάινσον, που κατέκτησαν τίτλο άμα τη εμφανίσει τους στο ΝΒΑ, ο Ντάνκαν είναι μαζί με τον Μπερντ και τον Τζαμπάρ στη δεύτερη θέση. Όλοι τους αναδείχθηκαν Rookie of the Year, ενώ η σημασία του επιτεύγματος επιτονίζεται απ' την παρατήρηση πως ο Τζόρνταν έφτασε στην 7η σεζόν του στο πρωτάθλημα για να πανηγυρίσει, ο Ουίλτ Τσέιμπερλεϊν, ο Γκασόλ και ο «Σακ» στην 8η και ο Λεμπρόν στην 9η...

«Ψεύτικη ηλικία»

Η αλήθεια είναι πως «εξαπάτησε» για καιρό ταυτότητες και ληξιαρχικές πράξεις γέννησης. Όσο μεγάλωνε έβλεπε να προστίθεται στη «φαρέτρα» του γνώση και εμπειρία, την ώρα που η σάρκα ακολουθούσε το πνεύμα σε αντοχές! Στις πρώτες 13 σεζόν του, άλλωστε, είχε σταθερά περισσότερους από 17,9 πόντους και 10,1 ριμπάουντ μέσο όρο, ενώ συνολικά οι αριθμοί του διαμορφώνονται στους 19 και 10.8 αντίστοιχα.

Φέτος είναι γεγονός πως δεν τα έχει καταφέρει τόσο καλά, έχοντας 8.6 πόντους ανά αγώνα και 7,3 ριμπάουντ αντίστοιχα, ενώ σε κάθε κατηγορία εμφανίζεται πεσμένος. Απ' την άλλη, δεν είναι πολλοί ακόμη στην ιστορία που να έχουν φτάσει στα 40 και να διεκδικούν ακόμα σταθερά πρωταθλήματα. Μόνο ξεχωριστοί, όπως ο Ντάνκαν.

Πηγή στοιχείων: ESPN

Διαβάστε επίσης: Τιμ Nτάνκαν: Ο «μεγαλύτερος» παίκτης της γενιάς μας!

 

NBA Τελευταία Νέα