Ποιος θα αναδειχθεί MVP; (infographic, poll)

Φάνης Παναγιώτου
Ποιος θα αναδειχθεί MVP; (infographic, poll)
Το TOP 16 ολοκληρώθηκε και λίγο πριν από το τζάμπολ των playoffs, το gazzetta.gr ανοίγει την κουβέντα για τον φετινό MVP στην Ευρωλίγκα.

Έχουμε διανύσει το μεγαλύτερο κομμάτι της αγωνιστικής περιόδου, ωστόσο τα ματς που ακολουθούν είναι τα πιο κρίσιμα, καθώς θα κρίνουν -αρχικά- τις ομάδες που θα πάνε στο Final 4 κι εν συνεχεία την ομάδα που θα κατακτήσει το τρόπαιο.

Μέχρι τώρα έχουμε παρακολουθήσει 24 αναμετρήσεις σε ακόμα μία συναρπαστική σεζόν στην Ευρωλίγκα και πλέον τα πάντα είναι έτοιμοι για τις σειρές των playoffs, που αναμένονται με τεράστιο ενδιαφέρον. Πριν από το επίσημο τζάμπολ της προημιτελικής φάσης, ξεχωρίσαμε 5+1 παίκτες που έχουν εντυπωσιάσει με την απόδοση τους κι ανοίγουμε την κουβέντα για τον φετινό MVP!

#33 ΜΑΪΚ ΤΣΙΡΜΠΕΣ

Ομάδα: Ερυθρός Αστέρας
Θέση: Center (ύψος 2.08μ./γενν. το 1990)

Πολλοί ίσως να μην περίμεναν την πορεία του Ερυθρού Αστέρα, ωστόσο οι Σέρβοι τα κατάφεραν και θα διεκδικήσουν κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας το ένα από τα τέσσερα εισιτήρια για το Final 4. ΟΚ, είναι το μεγάλο αουτσάιντερ και το… 3-0 μόνο ως απίθανο δεν φαντάζει. Ποιος, όμως, μπορεί να τους κατηγορίσει. Κάνουν «μαγική» χρονιά και βασικός συντελεστής της πορείας τους είναι ο Μάικ Τσίρμπες. Ο Γερμανός σέντερ είχε δύσκολο έργο, καθώς κλήθηκε να καλύψει το κενό του εντυπωσιακού πέρυσι Μπόμπαν Μαριάνοβιτς, ωστόσο τα κατάφερε σε ιδανικό βαθμό! Κορυφαίες του εμφανίσεις εκείνες με την Εφές (22 πόντοι & 12 ριμπάουντ, ήττα με 85-84) και τη Λοκομοτίβ Κούμπαν (18 πόντοι & 9 ριμπάουντ, νίκη με 80-66) στο TOP 16, ενώ στην πρώτη φάση μέτρησε 26 πόντους στην τεράστια εντός έδρας νίκη επί της Ρεάλ Μαδρίτης με 94-88 και 27 στην επίσης σπουδαία νίκη επί της Χίμκι με 96-91. Φήμες τον θέλουν να έχει ήδη συμφωνήσει με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, ωστόσο το δεδομένος είναι πως τη νέα σεζόν θα βρίσκεται σε κορυφαίο κλαμπ της Ευρώπης. Αν όχι στο ΝΒΑ, σενάριο που επίσης κυκλοφορεί!

#1 ΝΑΝΤΟ ΝΤΕ ΚΟΛΟ

Ομάδα: ΤΣΣΚΑ Μόσχας
Θέση: Guard (ύψος 1.95μ./γενν. το 1987)

Γρήγορο κουίζ: Σε πόσα από τα 22 ματς που έχει πάρει μέρος στη φετινή Ευρωλίγκα ο Νάντο Ντε Κολό έχει διψήφιο αριθμό πόντων; Απάντηση: Και στα 22! Ο Γάλλος γκαρντ της ΤΣΣΚΑ Μόσχας κάνει ΦΟΒΕΡΗ χρονιά, σκοράρει με εντυπωσιακό ρυθμό κι οι αριθμοί του προκαλούν… ίλιγγο! Οι αντίπαλες άμυνες δύσκολα τον κρατούν χαμηλά με τις πιο παραγωγικές εμφανίσεις του να είναι κόντρα στη Μπαρτσελόνα (30 πόντοι με 4/6 τρίποντα, ήττα με 100-98), κόντρα στη Μπάμπεργκ (27 πόντοι με 3/5 τρίποντα, νίκη με 88-100), απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης (28 πόντοι με 3/5 τρίποντα, νίκη με 95-81) και με αντίπαλο τη Ζαλγκίρις Κάουνας (26 πόντοι με 3/4 τρίποντα, νίκη με 100-86). Μάλιστα, ο Ντε Κολό ανέβασε κατά τρεις πόντους τους μέσους όρους του στη δεύτερη φάση της Ευρωλίγκα και συγκεκριμένα σημείωνε 21 ανά συμμετοχή στο TOP 16! Εντυπωσιακός!

#70 ΤΖΙΤΖΙ ΝΤΑΤΟΜΕ

Ομάδα: Φενέρμπαχτσε
Θέση: Forward (ύψος 2.03μ./γενν. το 1987)

Στο τελευταίο ματς του TOP 16, με την ομάδα του να είναι αδιάφορη, έμεινε στο παρκέ για μόλις 7:10, έχοντας 0 πόντους στο ενεργητικό του. Η εμφάνιση αυτή είναι η εξαίρεση, αφού ο Τζίτζι Ντατόμε μας έχει συνηθίσει σε παραγωγικές βραδιές, όπως η αμέσως προηγούμενη κόντρα στην Εφές, όταν μέτρησε 24 πόντους! Ο Ιταλός φόργουορντ κάνει εξαιρετική χρονιά και δικαιώνει τόσο τα -πολλά- λεφτά που παίρνει, όσο και την εμπιστοσύνη που του έδειξε ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Η πιο παραγωγική εμφάνιση του Ντατόμε ήταν οι 27 πόντοι που έβαλε στον Ερυθρί Αστέρα στη δύσκολη νίκη της Φενέρ με 72-67, ενώ το μεγάλο του ατού στο TOP 16 ήταν το μακρινό σουτ. Ούτε λίγο ούτε πολύ ο Ιταλός σούταρε με 55% στα τρίποντα στη δεύτερη φάση της Ευρωλίγκας, δίνοντας παράλληλα σημαντικές λύσεις στα ριμπάουντ, αφού δεν έλειψαν οι βραδιές που… πλησίασε το double-double. Με τον τραυματισμό του Γιαν Βέσελι ο ρόλος που θα του δώσει ο Ζοτς θα είναι πιο σημαντικός, στην προσπάθεια που κάνει η Φενέρμπαχτσε να πάει σε δεύτερο σερί Final 4.

#9 ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΡΟΥΣΗΣ

Ομάδα: Λαμποράλ Κούτσα
Θέση: Center (ύψος 2.10μ./γενν. το 1983)

Για πολλούς, η ομάδα έκπληξη της σεζόν είναι η Λαμποράλ Κούτσα, η οποία συνδυάζει τα θετικά αποτελέσματα με πολύ καλό μπάσκετ. Βασικός συντελεστής της πορείας που πραγματοποιούν οι Βάσκοι είναι πέρα από κάθε αμφιβολία ο Γιάννης Μπουρούσης! Ο διεθνής σέντερ κάνει την καλύτερη σεζόν της καριέρας, μοιάζει ανίκητος μέσα στο ζωγραφιστό (αρκετές φορές κι έξω από αυτό, αφού το… έχει το σουτ) κι οι αριθμοί του αποτελούν την καλύτερη απόδειξη. Η Λαμποράλ Κούτσα έχει βρει τον νέο της ηγέτη στο πρόσωπο του Μπουρούση και κανένας δεν βάζει πλέον το χέρι του στη φωτιά για το μέχρι που θα φτάσουν οι Βάσκοι. Μην ξεχνάτε πως στη σειρά με τον Παναθηναϊκό, η ομάδα του Γιάννη Μπουρούση είναι εκείνη που έχει το πλεονέκτημα έδρας και πλέον αυτή είναι η επόμενη πρόκληση τόσο του ίδιου, όσο και των Βάσκων.

#0 ΜΑΛΚΟΜ ΝΤΙΛΕΪΝΙ

Ομάδα: Λοκομοτίβ Κούμπαν
Θέση: Guard (ύψος 1.91μ./γενν. το 1989)

Τα πρώτα δείγματα γραφής μας τα είχε δώσει ως παίκτης της Μπουντιβέλνικ, όταν μέτρησε 16.1 πόντους κατά μέσο όρο στο Eurocup τη σεζόν 2012-13. Βέβαια, σκόρερ ήταν από τα κολεγιακά του χρόνια στο Virginia Tech. Συνέχισε στη Μπάγερν Μονάχου και τα δύο τελευταία χρόνια τον… απολαμβάνουμε με τη φανέλα της Λοκομοτίβ Κούμπαν. Ο λόγος για τον Μάλκομ Ντιλέινι, ο οποίος στη διάρκεια της σεζόν θύμισε τον Στεφ Κάρι! Εντυπωσιακός στο σκοράρισμα, φοβερός σουτέρ και Νο.1 απειλή για τις αντίπαλες άμυνες, με τον Γιώργο Μπαρτζώκα να έχει την… ευλογία να διαθέτει στο ρόστερ του έναν εκ των πιο ποιοτικών Αμερικανών που βρίσκονται στην Ευρώπη. Φέτος οι ομάδες που έχουν πληγωθεί περισσότερο από το ταλέντο του Ντιλέινι είναι η Ζιέλονα Γκόρα (25 πόντοι με 2/4 τρίποντα, νίκη με 75-83), η Τσεντεβίτα (31 πόντοι με 5/9 τρίποντα, νίκη με 75-89) κι η Εφές (25 πόντοι με 4/7 τρίποντα, νίκη με 78-77). Επόμενη πρόκληση για τον Αμερικανό και την ομάδα του η Μπαρτσελόνα, με στόχο το Final 4.

#4 ΜΙΛΟΣ ΤΕΟΝΤΟΣΙΤΣ

Ομάδα: ΤΣΣΚΑ Μόσχας
Θέση: Guard (ύψος 1.95μ./γενν. το 1987)

Η μοναδική ομάδα της λίστας που έχει δύο παίκτες είναι η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ωστόσο δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού εκτός από τον Νάντο Ντε Κολό, φοβερή χρονιά κάνει κι ο Μίλος Τεόντοσιτς. Ο Σέρβος γκαρντ δεν έχει ξεκινήσει σε κανένα ματς βασικός, ωστόσο έρχεται από τον πάγκο και δίνει πολλές λύσεις στον Δημήτρη Ιτούδη. Τόσο με τις… μαγικές ασίστ που μοιράζει, όσο και με τα μακρινά του σουτ. Το ταλέντο του Μίλος Τεόντοσιτς δεν χρίζει αμφισβήτησης και γι’ ακόμα μία χρονιά το βλέπουμε στα παρκέ της Ευρωλίγκας. Στα φετινά του highlights οι 25 πόντοι με 5/9 τρίποντα που μέτρησε στη νίκη επί της Μακάμπι Τελ Αβίβ με 82-88, ενώ εξίσου εντυπωσιακός ήταν κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης (23 πόντοι με 3/9 τρίποντα, νίκη με 95-81), απέναντι στην Χίμκι (26 πόντοι με 6/9 τρίποντα, νίκη με 108-98) και στο ματς με τη Μπαρτσελόνα (23 πόντοι με 2/3 τρίποντα, ήττα με 100-98). Επόμενο εμπόδιο για τον Μίλος ο Ερυθρός Αστέρας και μετά το Final 4… Λέτε να καταφέρει να το σηκώσει φέτος ο Σέρβος γκαρντ; Πάντως γι’ ακόμα μία χρονιά πραγματοποιεί εντυπωσιακές εμφανίσεις!

ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ
Φυσικά δεν είναι μόνο οι προαναφερθέντες. Υπάρχουν κι άλλοι παίκτες που ξεχώρισαν, ωστόσο «προσπαθήσαμε» να ξεχωρίσουμε τους κορυφαίους, με βάση τα κριτήρια της διοργάνωσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Έλιοτ Ουίλιαμς. Ο Αμερικανός (14.4 πόντοι, 2.3 ριμπάουντ, 1.1 ασίστ) άλλαξε εν πολλοίς τη φετινή μοίρα του Παναθηναϊκού, ωστόσο η Ευρωλίγκα πολύ δύσκολα θα βγάλει MVP έναν παίκτη που δεν ήταν στην ομάδα του από την αρχή της σεζόν. Κάτι που φυσικά ισχύει και για τον Κουίνσι Μίλερ του Ερυθρού Αστέρα (14.2 πόντοι, 5.9 ριμπάουντ), ενώ την τελευταία στιγμή «κόπηκε» κι ο Γιαν Βέσελι (12 πόντοι, 7 ριμπάουντ) που είναι τραυματίας και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα ενισχύσει τη Φενέρμπαχτσε στα playoffs. Βέβαια, για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις, στο poll που θα δείτε στη συνέχεια, υπάρχει κι η επιλογή «άλλος παίκτης», έτσι ώστε να καλύπτουμε… όλα τα γούστα!